لقیمات یکی از شیرینیهای خوشمزه جنوبی و عربی است که شباهت زیادی به بامیه دارد و برای سفره افطار یک شیرینی مناسب است.
فراروـ لقیمات یا لگیمات یکی از شیرینیهای سنتی ایرانی است که اصالت آن به جنوب کشور و استان بوشهر میرسد و در کشورهای عربی نیز یک شیرینی پر طرفدار است. این شیرینی خوشمزه و زیبا از نظر ظاهری شباهت زیادی به بامیه دارد و برای ماه مبارک رمضان و سفره افطار بسیار مناسب است. لقیمات مانند بامیه داخل روغن سرخ میشود و بعد از سرخ شدن روی آن را با شربت میپوشانند. در ادامه این مطلب طرز تهیه لقیمات همراه با شربت مخصوص و نکات مهم مربوط به طبخ این شیرینی خوشمزه در منزل تقدیم به شما کاربران گرامی خواهد شد.
آرد سفید قنادی: ۱ پیمانه
آب سرد: سه چهارم پیمانه
پودر خمیر مایه: ۱ قاشق چایخوری
شکر: یک دوم قاشق چایخوری
شیر خشک قنادی: ۱ قاشق چایخوری
نشاسته ذرت: ۱ قاشق غذاخوری
روغن مایع: ۱ قاشق غذاخوری
روغن برای سرخ کردن: به میزان لازم
شکر: ۳ پیمانه
آب: ۲ پیمانه
زعفران دم کرده غلیظ: ۱ قاشق غذاخوری
دارچین: نصف قاشق چایخوری
هل: ۳ عدد
آبلیمو تازه: یک سوم قاشق غذاخوری
نشاسته ذرت شبیه آرد است و رنگ سفیدی دارد. نشاسته ذرت همچنین بافت نرمی دارد، به طوری که اگر مقداری از آن را بین دو انگشتتان بمالید، صدایی شبیه به جیرجیر از آن میشنوید. استفاده از نشاسته ذرت در انواع دسرها و غذاها عامل غلظت است. توجه داشته باشید که نشاسته گندم با نشاسته ذرت تفاوت دارد و نمیتوان این دو را جایگزین یکدیگر کرد. نشاسته ذرت را میتوانید در بستهبندیهای بهداشتی از فروشگاههای مخصوص لوازم قنادی تهیه کنید.
همیشه سعی کنید از زعفران دم کرده غلیظ استفاده کنید؛ چون هرقدر زعفران را با آب بیشتری دم کنید، کمرنگتر میشود و مجبور میشوید برای به دست آوردن رنگ دلخواهتان از زعفران بیشتری استفاده کنید؛ بنابراین نحوه دم کردن زعفران بسیار مهم است. برای دم کردن زعفران ابتدا زعفران را بدون اضافه کردن شکر یا قند کاملاً پودر کنید. بعد به ازای ۱ قاشق چایخوری زعفران ۲ قاشق سوپخوری آب جوش و ۲ تکه یخ به آن اضافه کنید. افزودن یخ باعث میشود به زعفران شوک وارد شود و رنگ بیشتری پس بدهد.
زعفران را در ظرف دردار در فریزر نگهداری کنید و موقع استفاده اجازه بدهید در دمای محیط یخ زدایی شود. پس از هر بار استفاده دوباره زعفران باقی مانده را داخل فریزر قرار دهید. حواستان باشد زعفرانی که استفاده میکنید، تقلبی نباشد. برای اینکه بفهمید زعفران تقلبی یا خالص است. زعفران را بین انگشتتان بگذارید و فشار بدهید. اگر روغن پس نداد؛ یعنی خالص است. زعفرانهای تقلبی معمولاً براق هستند.
خمیر مایه یا مخمر یکی از انواع مخمر است که در پخت نان، پیراشکی، پیتزا و ... از آن استفاده میشود. استفاده از پودر خمیر مایه در خمیر باعث تولید گاز کربنیک و مواد آلی میشود و در نتیجه افزایش حجم خمیر و عطر و طعم خوب آن را به همراه خواهد داشت و نان و شیرینی را پوک و توخالی میکند. پودر خمیر مایه را میتوانید در منزل و در محیطی که زیاد گرم نباشد، نگهداری کنید. پس از باز کردن بسته خمیرمایه حتما آن را در فریزر نگه دارید. خمیر مایه بعد از چند ماه کیفیت اولیه خود را از دست میدهد؛ بنابراین بهتر است آن را به اندازهای که مصرف دارید، خریداری کنید.
توجه داشته باشید که شیر خشک قنادی با شیر خشک مصرفی کودکان متفاوت است. این شیرخشک را باید از فروشگاههای لوازم قنادی تهیه کنید. هنگام خرید توجه داشته باشید که شیر خشک قنادی دو نوع شور و شیرین دارد. از نوع شور آن برای تهیه سوسیس و کالباس استفاده میشود و برای تهیه لقیمات باید از شیر خشک نوع شیرین استفاده کنید.
۱ ـ برای شروع کار ابتدا پودر خمیر مایه و آب سرد را داخل یک کاسه بریزید و خوب هم بزنید تا با هم مخلوط شوند؛ سپس آرد سفید، شیر خشک قنادی، نشاسته ذرت، شکر و روغن مایع را به مواد اضافه کنید و با همزن دستی خوب هم بزنید تا همه مواد به صورت یکدست با هم مخلوط شوند. روی کاسه را بپوشانید و اجازه بدهید خمیر به دست آمده به مدت یک ساعت در دمای آشپزخانه استراحت کند.
۲ ـ شکر و آب سرد را با هم مخلوط کنید و داخل یک قابلمه بریزید. قابلمه را روی حرارت ملایم اجاق گاز بگذارید و اجازه بدهید شکر کاملا داخل آب حل شود. حالا زعفران دم کرده غلیظ و پودر دارچین و آبلیموی تازه را اضافه کنید و هم بزنید. پوست هل را با نوک چاقو سوراخ کنید و داخل شربت بریزید و اجازه بدهید شربت به مدت ۵ دقیقه بجوشد؛ سپس اجاق گاز را خاموش کنید و صبر کنید تا شربت خنک شود.
۳ ـ داخل یک ماهی تابه گود روغن بریزید و روی حرارت ملایم اجاق گاز بگذارید تا داغ شود. حالا خمیر لقیمات را داخل قیف یکبار مصرف یا کیسه فریزر بریزید و سر قیف را ببرید. حالا قیف را فشار بدهید تا به اندازه یک دایره کوچک به قطر یک و نیم سانت از خمیر بیرون بیاید و بعد خمیر را با قیچی برش بزنید تا داخل روغن بیفتد. همه خمیر را به این صورت قیف بزنید و اجازه بدهید لقیماتها با حرارت ملایم کم کم سرخ شوند. با کفگیر سوراخ دار لقیماتها را زیر رو رو کنید تا هر دو طرفش کاملا داخل روغن سرخ شود. وقتی رنگ لقیمات طلایی شد، آنها را داخل صافی بریزید تا روغن اضافه آن گرفته شود. حالا لقیمات را داخل ظرف سرو بچینید و از شربت آماده که خنک شده است، روی لقیمات بریزید و در آخر روی لقیماتها را با پودر پسته تزیین کنید، نوش جان.