مصرف ماده معدنی پتاسیم باید به اندازه کافی باشد؛ زیرا علاوه بر این که سطوح بسیار پایین آن برای قلب خطرناک است، سطوح بسیار بالای پتاسیم نیز میتواند منجر به ایست قلبی شود.
مصرف کافی غذاهای سرشار از پتاسیم در طول روز به کاهش فشار خون و ریتم ثابت قلب کمک میکند. این در حالی است که یکی از عوامل خطر ابتلا به فیبریلاسیون دهلیزی یا ریتم قلب نامنظم، دریافت کم یا بیش از حد پتاسیم است. سازمان غذا و داروی آمریکا اعلام کرده است که میزان مجاز مصرف پتاسیم در طول روز، ۴۷۰۰ میلی گرم است.
انتخابهای غذایی سرشار از پتاسیم چندان هم دور از دسترس نیست و میزان پتاسیم موجود در برخی اقلام غذایی به این شرح است:
یک عدد سیب زمینی متوسط، ۹۲۶ میلی گرم، نصف فنجان اسفناج پخته شده، ۲۹۰ میلی گرم، نصف فنجان کدوی سبز، ۲۸۰ میلی گرم، یک دوم فنجان گوجه فرنگی، ۲۱۰ میلی گرم، نصف فنجان سویای پخته شده، ۴۴۰ میلی گرم، یک دوم فنجان عدس پخته شده، ۳۷۰ میلی گرم، نصف فنجان لوبیای پخته شده، ۳۶۰ میلی گرم، یک سوم فنجان بادام، ۳۱۰ میلی گرم، یک موز متوسط، ۴۲۰ میلی گرم، یک چهارم فنجان زردآلو، ۳۸۰ میلی گرم، یک پرتقال متوسط، ۲۳۷ میلی گرم، یک دوم فنجان طالبی، ۲۱۴ میلی گرم و ...
رژیم غذایی «دش»: این رژیم دغذایی یک راه موثر برای کاهش فشار خون از طریق انتخابهای غذایی هوشمند و محبوب است. تمرکز رژیم غذایی دش بر روی مصرف بیشتر میوهها و سبزیجات، چربی و سدیم کم است. این رژیم غذایی سرشار از محصولات پر پتاسیم بوده و پیروی از آن به افراد دارای فشار خون بالا بسیار توصیه میشود. رژیم غذایی دش بهترین گزینه برای کنترل وزن نیز محسوب میشود.
پتاسیم و کاهش خطر سکته مغزی بعد از یائسگی: اینکه بعد از سن یائسگی، زنانی که به اندازه کافی از طریق رژیم غذایی پتاسیم دریافت میکنند، کمتر در معرض خطر سکته مغزی هستند را انجمن سکته مغزی آمریکا در مطالعهای در سال ۲۰۱۴ میلادی عنوان کرده است. نرخ سکته مغزی پایینتر میتواند ناشی از حفظ سلامت قلب با پیروی از یک رژیم غذایی پرپتاسیم باشد. این رژیم همانطور که گفته شد، منجر به تثبیت فشار خون پایین و ریتم قلب میشود. علائم کمبود پتاسیم در بدن شامل خستگی، خواب آلودگی، ضعف عضلانی، یبوست، نامنظمی ضربان قلب و تاخیر در تخلیه معده هستند.
پتاسیم و کنترل فشار خون بالا: فشار خون طبیعی باید زیر ۸۰/۱۲۰ میلیمتر جیوه باشد و فشار خون بالا عدد ۹۰/۱۴۰ و بیشتر ذکر شده است. با این حال مصرف غذاهای غنی از پتاسیم از جمله سیب زمینی، سویا، موز، پرتقال و ... بهترین راه برای کاهش فشار خون در حد نرمال است.
بنابر اعلام دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، پتاسیم زیاد برای افراد سالمند و کسانی که به اختلالات کلیوی دچار هستند، زیاد مناسب نیست. پتاسیم بر تعادل مایعات در بدن تاثیر میگذارد و با توجه به این که با افزایش سن کلیهها کمتر قادر به حذف پتاسیم از خون خواهند بود؛ بنابراین پیش از دریافت بدون نسخه هرگونه مکمل پتاسیم باید با پزشک مشورت کرد.