سَمَنو از جوانه گندم و آرد درست میشود. ریشه پخت این دسر شیرین و خوشمزه به خراسان برمیگردد. از سمنو به عنوان برکت زمین یاد و در بهار به عنوان یکی از سینهای سفره هفت سین پخته میشود.
میگویند سمنو سمبل قدرت، خیر و برکت است؛ برای همین سمنو را برای سفره هفت سین درنظر میگیرند.
شما میتوانید سمنو را در خانه، خودتان تهیه کنید:
گندم: ۱ کیلوگرم
آرد گندم: ۳ کیلوگرم
آب: ۵ لیتر
۱. ابتدا باید گندم را تمیز و قسمتهای زائد آن را جدا کنید. سپس گندمها را با آب سرد بشویید و آنها را در آب سرد قرار دهید؛ به اندازهای که آب ۱ الی ۲ بند انگشت بالاتر از گندم باشد. گندم را باید به مدت یک الی دو روز در آب خیس کنید. حتما در این مدت سه مرتبه آب گندم را عوض کنید تا بو نگیرد. پساز ۴۸ ساعت، شاهد سفیدشدن سر گندمها خواهید بود.
۲. در مرحله بعدی گندمها را از آبکش رد کنید و روی آنها آب سرد بریزید و خوب بشویید. سپس گندمها را در یک پارچه تمیز قرار دهید و یک پارچه مرطوب و تمیز هم روی گندمها قرار دهید و ۴۸ ساعت دیگر صبر کنید تا گندمها جوانه بزنند. نکته مهم در این مرحله مرطوب نگه داشتن پارچه است. پساز گذشت دو روز، گندمها ریشهدار میشوند.
روزی ۳ یا ۴ بار با یک اسپری آب بپاشید تا خشک نشوند. یادتان باشد که رطوبت زیاد هم باعث ترشیدگی و گندیدگی جوانهها میشود.
۳. گندمها را در یک دستگاه غذاساز، چرخگوشت یا مخلوط کن بریزید تا له شوند. گندم لهشده را در یک فیلتر بزرگ یا یک کیسه پارچهای بریزید و سپس فشار دهید تا شیره آن خارج شود. کیسه پارچهای را بهخوبی فشار دهید تا پوسته گندم از محتویات داخل پوسته جدا شود و بیرون بریزد.
۴. مقداری آب به شیره خارجشده از گندم اضافه کنید و دوباره آنها را داخل کیسه پارچهای بریزید و برای بار دوم فشار دهید.
۵. عصاره گندم را با آرد مخلوط کنید و درون قابلمهای روی اجاق قرار دهید و بهخوبی هم بزنید. بهتر است ابتدا آرد را در قابلمه بریزید و کم کم شیره بهدست آمده را به آن اضافه کنید. حواستان باشد باید مدام گندم را خوب هم بزنید، زیرا گندم بلافاصله آب خود را از دست میدهد و بوی سوختگی میگیرد. باید آنقدر همزدن را ادامه دهید تا سمنو به نقطه جوش برسد. حدود ۳۰ الی ۴۰ دقیقه طول میکشد تا به نقطه جوش برسد و رنگ آن تیره شود. همزدن سمنو تا جوشیدن باید بدون وقفه ادامه یابد.
۶. زمانی که سمنو بهخوبی جوشید و رنگ آن تیره شد، شعله را روی درجه متوسط قرار دهید تا آب داخل قابلمه بخار و حجم آن کم شود. در این مرحله دیگر نیازی به همزدن نیست؛ چون مواد تهنشین نمیشود. اگر هر چند دقیقه یک بار هم محتویات داخل قابلمه را هم بزنید، کافی است.
۷. بعد از دو ساعت که سمنو با شعله متوسط به جوشیدن ادامه داد و به غلظت مناسب رسید، شعله گاز را پایین بیاورید، یک دمکنی روی قابلمه قرار دهید و در آن را ببندید تا بپزد.
۸. حدود ۱ الی ۱.۵ ساعت طول میکشد تا رنگ آن تیره شود. پس از گذشت ۱.۵ ساعت، سمنو آماده است. میتوانید چند بادام با پوست هم داخل آن قرار دهید و پس از سردشدن، آن را سرو کنید.
منبع: همشهری آنلاین