مبداء ارسال داروهایی که به صورت اینترنتی از سوی پلتفرمها به فروش میرسند، مشخص نیست و معلوم نیست که این دارو از کدام داروخانه ارسال شده است.
دکتر علی فاطمی، با اشاره به اقدام سازمان غذا و دارو نسبت به ارائه مجوز به ۵۰۰ داروخانه برای فروش آنلاین مکملها و فرآوردههای گیاهی، گفت: از سال ۱۳۹۴ مجوزهایی درباره فروش آنلاین مکملها و فرآوردههای گیاهی به برخی داروخانهها داده شد و آخرین بازنگریها در زمینه ضابطه فروش اینترنتی این فرآوردهها نیز در سال ۱۳۹۷ انجام شد.
به گزارش ایسنا، بر این اساس تاکنون به ۵۰۰ داروخانه مجوز فروش آنلاین برخی محصولات و فرآوردهها داده شده است.
وی با بیان اینکه داروخانهها پنج دسته کالا دارند که میفروشند، این پنج دسته شامل داروهای شیمیایی، داروهای طبیعی و گیاهی، مکملهای غذایی، محصولات آرایشی و بهداشتی و لوازم پزشکی هستند که در این پنج دسته داروهای شیمیایی از فروش آنلاین مستثنی هستند.
در اغلب کشورهای دنیا هم داروهای شیمیایی که حساس هستند، اجازه فروش اینترنتی ندارند، اما حق فروش اینترنتی چهار دسته دیگر شامل داروهای گیاهی، مکملها، لوازم پزشکی و آرایشی و بهداشتی برای داروخانهها وجود دارد. در عین حال دو دسته از این محصولات شامل فرآوردههای طبیعی و مکملها جایی غیر از داروخانه نباید به فروش برسند، اما آرایشی و بهداشتی و لوازم پزشکی در جاهایی غیر از داروخانه نیز قابلیت فروش دارند.
فاطمی با بیان اینکه سازمان غذا و دارو روی فروش داروهای شیمیایی حساس است، گفت: بر این اساس نه داروخانه مجوزدار و نه هیچ جای دیگر حق فروش آنلاین و اینترنتی دارو را ندارند و فروش داروهای شیمیایی به صورت اینترنتی تخلف بوده و تنها محل عرضه آنها داروخانه است.
در عین حال در زمینه فروش فرآوردههای طبیعی و مکملها نیز فقط داروخانههای دارای مجوز حق فروش دارند، اما متاسفانه برخی پلتفرمهای اینترنتی نهتنها در زمینه فروش مکملها، بلکه در زمینه فروش آنلاین داروهای شیمیایی نیز اقدام کرده و این تخلف را انجام میدهند. در این زمینه سازمان غذا و دارو به مراجع قضایی شکایت کرده و حتی جرائمی برای این پلتفرمها در نظر گرفته شد، اما این جریمهها بازدارنده نیست. در این زمینه در کشور خلاء قانونی داریم و جرائم سنگین و بازدارنده نیست.
وی با بیان اینکه در قدم اول باید قوانین را در برخورد با پلتفرمهایی که نسبت به فروش دارو و مکمل به صورت آنلاین اقدام میکنند، بازدارنده و سختگیرانه کنیم، گفت: در اجرا هم دانشگاههای علوم پزشکی و سازمان غذا و دارو با جدیت بیشتری وارد شوند. در این صورت میتوان امیدوار بود که در این زمینه مشکل رفع شود. اکنون وضعیت اصلا خوب نیست و برخی از پلتفرمهای اینترنتی علنا داروهای شیمیایی را که در اغلب اوقات با قیمتی بالاتر از قیمت داروخانه هم است، به فروش میرسانند.
فاطمی تاکید کرد: در عین حال مبداء ارسال داروهایی که به صورت اینترنتی از سوی پلتفرمها به فروش میرسند، مشخص نیست و معلوم نیست که این دارو از کدام داروخانه ارسال شده است. در حال حاضر مردم در صورت خرید اینترنتی دارو از این پلتفرمها، دستشان به جایی بند نیست و هر تخلفی اعم از تقلبی بودن یا غیرمجاز بودن دارو یا بالا بودن قیمت آن، که انجام شود، قابل پیگیری هم نیست.
برخی از این پلتفرمها واسطهگری کرده و دارو را از جایی گرفته و به جای دیگر میرساند، اما اعلام نمیکند که مبداء تامین داروهایش کجاست یا اصلا مشخص نیست کسانی که به اسم داروخانه با این پلتفرمها همکاری میکنند، داروخانه هستند یا افرادی هستند که به صورت زیرپلهای چیزهایی را میسازند یا از خارج به صورت قاچاق وارد کرده و وارد شبکه فروش آنلاین این پلتفرمها میکنند.