شاید ملموسترین و جدیترین خبر هفته جاری، گذار قیمت دلار از ۵۰۰ هزار ریال (۵۰ هزار تومان)، گذار نرخ سکه از ۳۱ میلیون تومان و رسیدن نرخ طلای ۱۸ عیار به حدود دو و نیم میلیون تومان بود. رکودزنیهای جدید بازار ارز و طلا، به کانونی برای واکنشهای گسترده کاربران فضای مجازی، رسانهها و افکار عمومی تبدیل شد
فرارو- طی هفته جاری، بیش از هر زمان دیگری موضوع افزایش نرخ دلار و طلا در سطح کلان و خرد جامعه ایران کانون واکنشها را به سوی خود جلب کرد. واکنش گسترده کاربران فضای مجازی، رسانهها و البته مقامهای دولتی به رکوردزنیهای ارز و طلا، بیش از بیش این موضوع را در کانون توجهات قرار داد.
به گزارش فرارو، همزمان با افزایش قیمت دلار و طلا، رخدادهایی همانند جنجالسازی معلم قائمشهری، عارضه مغزی شهرام عبدلی و بستری شدن او در بخش مراقبتهای ویژه، گزارش جنجالی خبرگزاری بلومبرگ از غنیسازی ۸۴ درصدی در ایران و سقوط بالگرد حامل وزیر ورزش و جوانان در کرمان، دیگر اخبار و رخدادهای خبرساز هفته جاری بودند.
از ابتدای هفته جاری، ماجرای پخش اخراج یک معلم قائمشهری و بازگشت او به خدمت، بسیار جنجالی شد. هفته گذشته ویدئویی از یک مدرسه غیرانتفاعی در شهرستان قائم شهر در فضای مجازی منتشر شد که در آن تعدادی از دانش آموزان در حال خواندن آهنگ «گنگستر آمل» در این مدرسه بودند. صدف صفرزاده، معلم پایههای پنجم و ششم مدارش غیرانتفاعی، بانی تولید این ویدئو بود. این معلم قائمشهری پیش از این به تدریس ریاضیات به روشهای خاص و با آهنگهایی در صفحات اینستاگرامش شهرت داشت.
انتشار این ویدئو در اینستاگرام که در آن آهنگی با محتوایی غیرمتناسب با سن کودکان، هم خوانی میشود، در فضای مجازی کانون توجهات را به سوی خود جلب کرد. بعد از انتشار خبر اخراج این معلم، توجهات بیش از بیش به این ماجرا جلب شد. بهگونهای که پس از چند روز باشگاه نساجی در بیانیهای اعلام کرد که آنها معلم اخراج شده قائمشهری را در باشگاه خود استخدام میکنند.
پس از جدی شدن ماجرا و واکنشهای گسترده کاربران فضای مجازی به این رخداد، پای استاندار و نماینده مردم مازندران در مجلس خبرگان رهبری به ماجرا کشیده شد. اوایل هفته اعلام شد، بر حسب دستور استاندار مازندران و در پی نامۀ آیت الله معلمی، امامجمعه این شهر که نمایندۀ استان در مجلس خبرگان رهبری نیز هست، صدف صفرزاده به مدرسه خود بازگشت. الیته این تصمیم بعد از آن گرفته شد که معلم جنجالی قائمشهری با انتشار ویدئویی ضمن عذرخواهی از مردم، معلمان و آموزش و پرورش گفت: «این اشتباه از کم تجربگی من بوده است؛ شایعه شد که من اخراج شدم در صورتی که اصلا کارمند مدرسه دولتی نیستم؛ شایعه شد که من استخدام شدم در صورتی که بی خبرم.» خانم صفرزاده با تاکید بر اینکه رسیدگی به حواشی پیش آمده در روال اداری است، ابراز امیدواری کرد با نگاه پدرانه استاندار مازندران و آیت الله معلمی نماینده مردم استان در مجلس خبرگان رهبری حل و فصل خواهد شد.
این بازگشت به کار نیز مجددا از سوی رسانههای و کاربران فضای مجازی با واکنشهای گستردهای همراه شد. برخی از ناظران این بازگشت را نشانه قدرت ویژه افکار عمومی، رسانههای مستقل، جوّ شهر و فضای مجازی و شبکههای اجتماع برای شکستن فضای غالب رسمی مورد ارزیابی قرار دادند.
روز یکشنبه (۳۰ بهمن) شهرام عبدلی بازیگر ۴۶ ساله که برای بازی در سریال "آسوده باش" به کارگردانی "حسن حج گذار" در مشهد بود، با افت هوشیاری ناگهانی مواجه شد. به گفته امیر غفارمنش، شهرام عبدلی با او تماس میگیرد که حالم خوب نیست و مرا به بیمارستان برسانید. او به بیمارستان قلب میرود و پزشکان تشخیص میدهند مشکل، عارضه مغزی است و او را به همراه تهیهکننده این اثر نمایشخانگی به بیمارستان قائم مشهد میبرند.
بلافاصله این بازیگر تلویزیون و سینما مورد عمل جراحی قرار میگیرد. به گفته پزشکان او خونریزی مغزی داشته و بعد از عمل به دلیل درگیری ارگانهای حیاتی مغزی شرایط غیرقابل پیش بینی دارد و در بخش مراقبتهای ویژه یاای سی یو (ICU) بیمارستان قائم مشهد به سر میبرد. در روزهای اخیر نیز اخبار ضدونقیضی پیرامون بازگشت هوشیاری یا ادامه در کما بودن عبدلی منتشر شده است.
بر اساس آخرین اظهارات جواد حدادی، مدیر روابط عمومی بیمارستان قائم مشهد، آقای عبدلی همچنان بیهوشاند و دستگاه به ایشان وصل است. حدادی تاکید کرده، وضعیت تغییری نداشته و حالِ مساعدی ندارند. از مردم میخواهم برای این بازیگر خوب سینما و تلویزیون دعا کنند. این رخداد با تمامی اخبار منتشر شده پیرامون آن یکی از خبرسازترین اتفاقات هفته جاری بود.
خبرگزاری بلومبرگ، یکشنبه (۳۰ اسفند) در گزارشی جنجالی ادعا کرد که آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تکاپو است تا مشخص کند که چطور ایران اورانیوم را تا ۸۴ درصد غنی کرده است. این شبکه آمریکایی به نقل از دو دیپلمات ارشد ادعا کرد بازرسان آژانس در ایران هفته گذشته اورانیوم غنی شدهای را شناسایی کردند که زیر حد نصاب لازم برای یک سلاح هستهای است. این رسانه مدعی است که تا به امروز این بالاترین میزان یافت شده توسط بازرسان آژانس در ایران است و این غلظت (۸۴ درصد) فقط ۶ درصد کمتر از حد لازم برای یک سلاح است.
انتشار این گزارش در سطح داخل و خارج ایران واکنشهای بسیاری را به همراه داشت. بعد از انتشار گزارش، در اولین واکنش آژانس بینالمللی انرژی اتمی در توئیتر نوشت: «آژانس از گزارشهای اخیر رسانهها در رابطه با سطح غنیسازی اورانیوم در ایران آگاه است. آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره نتایج فعالیتهای راستیآزمایی اخیر با ایران گفتگو میکند و در صورت لزوم به شورای حکام آژانس اطلاعرسانی خواهد کرد.» آژانس بینالمللی انرژی اتمی پس از انتشار این توییت از اظهار نظر بیشتر در ارتباط با موضوع ایران خودداری کرد.
ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز روز دوشنبه (اول بهمن) در نشست خبری هفتگی خود در خصوص گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: در ارتباط با ادعای مطرح شده در خصوص غنی سازی ۸۴ درصدی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران توضیحات دقیقی ارائه کردند... ما تاکید میکنیم که استفاده سیاسی از آژانس جایگاه این سازمان را مخدوش میکند. طرح این چنین مباحثی که میبایست در دیدارهای دوجانبه قرار گیرد طرحش در رسانهها نشانه از فاصله گرفتن آژانس از رفتار حرفهای است. چارچوب مذاکرات در ارتباط با رفع تحریمهای ظالمانه و بازگشت همه طرفها روشن است و باید در همان چارچوب استمرار پیدا کند.
این اظهارات در شرایطی بود که قبل تر، بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی، در واکنش به خبر پیدا شدن اورانیوم با غنای ۸۴ درصد، با بیان اینکه وجود ذره یا ذرات بالاتر از ۶۰ درصد در فرآیند غنیسازی به معنی تولید با غنای بالای ۶۰ درصد نیست، گفت: تاکنون مبادرت به غنی سازی بالای ۶۰ درصد نکردهایم.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا نیز با تایید ادعاهای مطرح شده از سوی بلومبرگ گفت: «بله من این گزارش را دیدهام. با آژانس بینالمللی انرژی اتمی و شرکایمان در تروئیکای اروپا [آلمان، فرانسه و انگلیس] تماس نزدیک داریم.»
در جدیدترین واکنش به گزارش بلومبرگ، بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران در مصاحبه با شبکه تلویزیونی پرس تی وی گفت: «آنچه بلومبرگ مدعی شده، این غنی سازی نبود بلکه بخشی از اتم بود که حتی نمیتوان آن را در زیر میکروسکوپ مشاهده کرد.» در مجموع، ادعای جنجالی خبرگزاری بلومبرگ، یکی از خبرسازترین و جنجالیترین اخبار هفته جاری بود که در سطحی گسترده واکنشهای رسمی را به خود جلب کرد.
شاید ملموسترین و جدیترین خبر هفته جاری، گذار قیمت دلار از ۵۰۰ هزار ریال (۵۰ هزار تومان)، گذار نرخ سکه از ۳۱ میلیون تومان و رسیدن نرخ طلای ۱۸ عیار به حدود دو و نیم میلیون تومان بود. رکودزنیهای جدید بازار ارز و طلا، به کانون برای واکنشهای گسترده کاربران فضای مجازی، رسانهها و افکار عمومی تبدیل شد. این موضوع حتی در سطحی گسترده واکنش مقامهای سیاسی دولت را به همراه داشت. در تمامی محافل عمومی نیز شهروندان ایرانی افزایش نرخ ارز و طلا را با التهاب و نگرانی دنبال کردند.
در نتیجه افزایش بیسابقه نرخ دلار، دولت تصمیم گرفت مرکز مبادله ارز و طلا ایران را ایجاد کنند. این بازار از سهشنبه (۲ اسفند) آغاز به کار کرد. هدف از این اقدام تلاش دولت برای کاهش نرخ ارز و در مرحله بعد سروسامان گرفتن به بازار طلا و سکه اعلام کرد. بنابر اعلام محمدرضا فرزین، رییسکل بانک مرکزی، نرخ مرکز مبادله ارز و طلا مرجع قیمتگذاری خواهد شد و تمام نیازهای ارزی خدماتی مردم را تامین میکند. در اولین روز آغاز به کار این مرکز نیز نرخ مبادله دلار ۴۱۵۰۰ تومان تعیین شد که البته در بازار آزاد نتوانست چندان اثرگذار باشد.
در حالی که دلار به نرخ ۵۰ هزار تومان رسیده بود، روز دوشنبه (اول اسفند) سیدرضا فاطمی امین وزیر صمت، در گفت وگوی تلویزیونی از پیشرفتهای کشور در زمینه صادرات خارجی، فروش نفت و شکست تقریبی تحریمها سخن گفت. همین اظهارات کافی بود که او به یکی از چهرههای خبرساز هفته تبدیل شود.
سیدرضا فاطمی امین با بیان اینکه باید با کشورهایی تعامل داشته باشیم که بکر هستند، افزود: طی یکسال گذشته ۱۲ بار با اتحادیه اوراسیا مذاکره کردیم. کشورهای عضو این اتحادیه در مجموع ۱۸۰ میلیون نفر جمعیت و ۷۰۰ میلیارد دلار مبادلات خارجی دارند که بازار مناسبی برای ما است. اکنون برای ۷۰۰ قلم کالا تعرفه ترجیهی داریم، اما مذاکرات نهایی شده تا برای ۷ هزار کالا تعرفه صفر شود. عضویت در شانگهای و اوراسیا درآمدهای صادرات کشور را جهش میدهد.
فاطمی امین افزود: تا سال قبل تنها در ۵ کشور رایزن داشتیم که اکنون به ۱۸ کشور رسیده و نتایج مثبت آن در توسعه تجارت در آینده مشخص میشود. وی همچنین به وضعیت تجارت خارجی ایران اشاره کرد و در این باره افزود: برنامه ریزی داشتیم تا صادرات غیر نفتی کشور طی امسال ۵۰ میلیارد دلار باشد که تاکنون از این رقم فراتر رفته و تا پایان سال بیشتر هم میشود.
اما در مهمترین بخش وزیر صمت تاکید کرد: «به هر طریق انتقال پول با تهاتر و روشهای دیگر انجام میشود و تقریبا تحریمها را شکست دادهایم، البته تحریمها کار را سخت کرده، اما در میان مدت به نفع ما خواهد بود.» این اظهارات از سوی بسیاری از رسانهها و افکار عمومی مورد انتقاد گرفت. منتقدان بر این باور بودند که اگر تحریمها شکست خورده و آنچنان که فاطمی امین میگوید، اوضاع روی روال و در حال پیشرفت است، چرا اثرات آن در زندگی و معیشت جامعه دیده نمیشود!
در اواسط هفته جاری، انتشار ویدئویی کوتاه از وزیر اقتصاد در پاسخ به یک خبرنگار جنجالی و خبرساز شد. در این ویدئو، خاندوزی احسان خاندوزی سخنگوی اقتصادی دولت به سوال یک خبرنگار درباره پراید ۳۰۰ میلیونی و دلار ۴۹ هزار تومانی میگوید: جلسه بعد مطرح کنید؛ برای این سوال آماده نیستم. این پاسخ خاندوزی موجب شد که بیشتر بسیاری از شخصیتهای رسمی و غیررسمی به این پاسخ وزیر به صورت کنایه واکنش نشان دادند.
سطح واکنشها به اندازهای گسترده بود که آقای وزیر را مجبور به نشان دادن واکنش کرد. احسان خاندوزی وزیر اقتصاد و دارایی در واکنش به حاشیه ایجاد شده پیرامون سوال یک خبرنگار در نشست خبری روز گذشته خود، گفت: سوال در مورد مسئله حکمرانی اقتصادی بود که به تفصیل در مورد آن صحبت کردم. طولانیترین پاسخی که داده شده مربوط به حکمرانی اقتصادی بود و مفصل به آن خانم توصیه دادم که چه اتفاقی در حکمرانی اقتصادی در یک سال و نیم گذشته رخداده است و ما علی رغم فشارهای داخلی و خارجیای که وجود دارد، میراث ده سال گذشته را قدم به قدم اصلاح میکنیم. متاسفانه شیطنت کردند و عبارت اول را رسانهای کردند.
سقوط بالگرد حامل حمید سجادی، وزیر ورزش وجوانان، در بافت هنگام فرود دیگر رخداد خبرساز هفته جاری بود. بر اساس گزارشهای اولیه، در حادثه دیروز –پنجشنبه- ۱۶ تن از جمله وزیر ورزش وجوانان ومدیر کل ورزش وجوانان استان کرمان دچار مصدومیت و به بیمارستان بافت منتقل شدند.
متعاقبا، اعلام شد، «اسماعیل احمدی مشاور وزیر و مدیرکل دفتر وزارتی در این سانحه به علت شدت صدمه جان باخت.» همچنین، رئیس اورژانس کرمان اعلام کرد که سید حمید سجادی وزیر ورزش در نتیجه سانحه بالگرد در شهرستان بافت دچار خونریزی مغزی شده و کار انتقال وی از بافت به مراکز درمانی استان در حال انجام است. محمد صابری رئیس اورژانس استان کرمان صبح امروز جمعه در تشریح آخرین شرایط وزیر ورزش و جوانان پس از سقوط بالگرد او در شهرستان بافت، گفت: سطح هوشیاری آقای سجادی بالا آمده است، ولی همچنان در آی. سی. یو تحت مراقبت است. جای نگرانی نیست و با گذر زمان بهبودی حاصل میشود.
وی افزود: آقایان ستوده نژاد و جوادی مدیران کل استانهای آذربایجان شرقی و تهران نسبت به شب گذشته بهبودی محسوسی داشتهاند. صبح امروز ملاقاتی با آنها داشتم که هشیاری کاملی داشتند، ولی آسیب اندامها و قفسه سینه هست که باید ادامه درمان را پشت سر بگذارند.
رئیس اورژانس استان کرمان در خصوص آخرین وضعیت میثم پاریزی مدیر کل ورزش استان کرمان اظهار کرد: وضعیت او مثل دیشب، ولی جای نگرانی نیست و بهبود مییابد.
صابری که با برنامه تلویزیونی «ورزشگاه» گفتگو میکرد، خاطرنشان کرد: نیاز به انتقال مصدومان به تهران نیست. تمامی عزیزان اقدامات درمانی لازم را در کرمان دریافت میکنند.