bato-adv

چرا هنگام مسواک زدن از لثه خون می‌آید؟

چرا هنگام مسواک زدن از لثه خون می‌آید؟

خطر خونریزی لثه در افرادی سیگاری بالاتر است. مصرف سیگار به دلایل مختلفی احتمال بروز بیماری پیرادندانی را افزایش می‌دهد. دودی که از سیگار استنشاق می‌شود مواد سمی‌ای را روی دندان‌ها باقی می‌گذارد که به سختی می‌توان آن‌ها را با مسواک پاک کرد.

اگر در زمان مسواک زدن یا آب کشیدن دهان تان متوجه شدید مسواک یا آب دهان تان خونی است، هرگز نباید به این مسأله بی توجه باشید. گاهی غذا‌های سفت لثه را خراش می‌دهند، اما اگر مسواک یا نخ دندان مرتبا خونی باشد ممکن است علت آن مسأله‌ی مهمی باشد. در ادامه به ۶ علت اصلی خونریزی لثه و راه‌های درمان آن می‌پردازیم.

۱- التهاب لثه

وقتی پلاک دندانی (لایه‌ی نازک مملوء از باکتری که به دندان‌ها می‌چسبد) و پوسیدگی ناشی از آن باعث تجمع باکتری‌ها روی دندان می‌شود، لثه متورم می‌شود و نتیجه‌ی آن بیماری التهاب لثه است. از آنجایی که این بیماری بدون درد و هیچ نشانه‌ای است، از آن غفلت می‌شود مگر آنکه متوجه رد خون روی مسواک یا نخ دندان خود شوید.

این بیماری اگر درمان نشود منجر به بیماری پیرادندانی خواهد شد. بیماری پیرادندانی یک بیماری دهانی جدی است که باعث از بین رفتن بافت لثه و از دست دادن دندان‌ها می‌شود.

خوشبختانه مقابله و جلوگیری از بروز بیماری التهاب لثه امکان پذیر است. در حقیقت این بیماری کاملا قابل پیشگیری است. رعایت کامل بهداشت دهان و دندان یعنی استفاده از مسواک و نخ دندان برای از بین بردن پلاک‌های دندانی، به علاوه‌ی مراجعه‌ی منظم به دندان پزشک برای چکاپ دندان‌ها، می‌تواند از خونریزی و التهاب لثه جلوگیری کند.

التهاب لثه

۲- مصرف سیگار

خطر خونریزی لثه در افرادی سیگاری بالاتر است. مصرف سیگار به دلایل مختلفی احتمال بروز بیماری پیرادندانی را افزایش می‌دهد. دودی که از سیگار استنشاق می‌شود مواد سمی‌ای را روی دندان‌ها باقی می‌گذارد که به سختی می‌توان آن‌ها را با مسواک پاک کرد. این مواد مضر به لثه صدمه می‌زنند و باعث خونریزی آن می‌شوند.

به علاوه، در افراد سیگاری سیستم ایمنی بدن واکنش ضعیفی به عفونت‌ها دارد و بدن این افراد در درمان مناسب صدمات جسمانی و اکسیژنی کردن جریان خون دچار مشکل است. همه‌ی این عوامل اثری منفی بر لثه دارند.

مصرف سیگار

۳- رژیم غذایی نامناسب

داشتن یک سبک زندگی سالم مهم‌ترین راه حفظ سلامتی است. با داشتن یک رژیم غذایی متعادل نه تنها از بدنی سالم بلکه از دهان سالمی هم برخوردار خواهید بود. به خاطر داشته باشید که هیچ ماده‌ی غذایی‌ای قادر نیست معجزه وار سلامتی لثه هایتان را حفظ کند و از بیماری‌های دهانی جلوگیری کند. چنین مواد غذایی‌ای وجود ندارند.

این معجزه تنها از طریق مسواک زدن امکان پذیر است. ترکیبی از رعایت صحیح بهداشت دهان و دندان و سلامتی عمومی بدن بهترین روش برای پیشگیری از بیماری‌های دهانی است.

۴- تغییرات هورمونی زنان

تغییرات هورمونی زنان در دوران قاعدگی و بارداری می‌تواند باعث خونریزی لثه شود. بعضی زنان در زمان عادت ماهانه‌ی خود به طور مرتب دچار التهاب لثه می‌شوند که ناشی از تغییرات هورمونی است. تغییرات هورمونی دوران بارداری هم خطر بروز التهاب لثه را افزایش می‌دهد.

اگر تصور می‌کنید که هورمون‌های شما علت خونریزی لثه هایتان هستند، از دندان پزشک خود بپرسید که چگونه می‌توانید روتین بهداشت دندانی خود را با این مسأله سازگار کنید.

رژیم غذایی نامناسب

۵- عادت‌های بد بهداشتی

اگر روتین بهداشتی منظم و درستی برای دهان و دندان خود ندارید مثلا با شدت مسواک می‌زنید، اصلا مسواک نمی‌زنید و یا از نخ دندان استفاده نمی‌کنید، عواقب ناخوشایندی در انتظار لثه‌ی شما خواهد بود.

لثه بافت بسیار لطیفی دارد. اگر یک مسواک زبر به لثه هایتان بکشید، دچار التهاب و خونریزی خواهند شد. مسواک‌های نرم گزینه‌ی بهتری برای لثه و دندان‌ها هستند، اما اگر به کل مسواک زدن را فراموش کنید، نوع مسواک تان اهمیتی نخواهد داشت.

انباشت پلاک‌های دندانی علت اصلی التهاب لثه هستند. دندان پزشکان توصیه می‌کنند دست کم دو بار در روز (صبح و شب) دندان‌ها را مسواک بزنید و هر روز از نخ دندان استفاده کنید. با این کار هم پلاک‌ها و هم موادغذایی باقیمانده در دهان از بین می‌روند. باکتری‌های درون پلاک‌های دندانی از باقیمانده‌ی مواد غذایی برای تولید اسید‌هایی استفاده می‌کنند که بر روی لثه و دندان‌ها تأثیرگذار هستند.

کربوهیدرات مواد غذایی نشاسته دار و قندی مثل چیپس و شکلات، اگر فورا از بین نرود، به مدت طولانی به دندان‌ها و لثه می‌چسبد. اگر به چنین مواد غذایی‌ای علاقه دارید، حتما بلافاصله بعد از خوردن آن‌ها دندان هایتان را مسواک بزنید تا اثرات منفی آن‌ها بر لثه و دندان هایتان را از بین ببرید.

۶- مصرف بعضی دارو‌ها

شاید تا به حال برایتان پیش آمده که دندان پزشک تان از شما درباره‌ی دارو‌های مصرفی جدیدتان بپرسد. بعضی دارو‌های تجویزی خطر خونریزی لثه را بالا می‌برند. دارو‌های ضد تشنج مثل دیلانتین می‌تواند باعث التهاب غیر معمول لثه شود.

بعضی دارو‌های مخصوص فشار خون و سرکوب کننده‌ی سیستم ایمنی هم باعث التهاب لثه و خونریزی می‌شوند. برخی دیگر از دارو‌ها هم موجب خشک شدن دهان و در نتیجه بروز مشکل برای لثه می‌شوند. بیشتر از ۴۰۰ نوع دارو وجود دارد که می‌تواند میزان بزاق دهان را تحت تأثیر قرار دهد، مثل آنتی هیستامین ها، دارو‌های آرامبخش، ضد افسردگی و ضد روانپریشی. بزاق دهان برای پاک کردن باقیمانده‌ی مواد غذایی ضروری است و اسید تولیدی باکتری‌ها که به لثه صدمه می‌زند را خنثی می‌کند.

اگر بزاق دهان‌تان کم شده، لازم است که بهداشت دهانی و دندانی خود را به خوبی رعایت کنید، چون دهان شما از اثرات سودمند بزاق محروم است. کم آب شدن بدن هم می‌تواند باعث خشک شدن دهان و درنتیجه‌ی بد بو شدن نفس شما می‌شود.

دارو

منبع: روزیاتو

برچسب ها: مسواک زدن لثه
bato-adv
مجله خواندنی ها
bato-adv
bato-adv
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین