کاشت حلزون نوعی روش درمانی است که به بازگشت حس شنوایی که از نظر عصبی از دست رفته و امکان شنوایی دوباره بیماری که ناشنوای کامل است، کمک میکند.
دکتر پدرام برقعی، متخصص گوش و حلق و بینی در گفتوگو با رادیو سلامت مطرح کرد: در بیشتر موارد در افراد ناشنوا، گیرندههای شنوایی در حلزون از بین میرود اما عصب آنها سالم است. از این رو، با کاشت حلزون، گیرندههای شنوایی که قرار است صدا را به جریان عصبی تبدیل کند و به مغز برساند، فعال میشود و فرد، شنوایی خود را به دست میآورد.
وی با بیان اینکه این دستگاه دارای دو قسمت است، ادامه داد: یک قسمت را ما با جراحی داخل گوش قرار میدهیم که شامل بخش الکترود است و داخل حلزون کاشت میشود و این الکترودها مستقیما عصب شنوایی را تحریک میکنند. الکترود، فرکانسها و قسمتهای حلزون را کامل تحریک میکند.
دکتر برقعی افزود: همچنین، بخش دیگر دستگاه، بیرون کار گذاشته میشود و هر فرکانس را به الکترودهای مشخص میرساند. این فناوری ۳۰سال در دنیا و ایران در حال بهرهبرداری است و ما در منطقه در این زمینه کاملا پیشرو هستیم. سامانههای مورد استفاده در کشور از پیشرفتهترین و دقیقترین سامانهها در این زمینه است.
او با بیان اینکه برای افراد کم شنوا، سمعک جوابگوست، گفت: برای افرادی که به هر علتی به طور کامل ناشنوا هستند، زمان محدود طلایی برای کاشت حلزون داریم، چراکه هر چه زمان کوتاهتر باشد، نتیجه جراحی حلزون بهتر است.این متخصص گوش و حلق و بینی افزود: کودکی که ناشنوا به دنیا میآید، ایدهآلترین سن برای کاشت حلزون یکسالگی است، زیرا از نظر رشدی کودک میتواند این جراحی را تحمل کند. از این رو، بحث غربالگری برای کودکان به همین علت اهمیت دارد تا تشخیص دهند کودک مشکل شنوایی دارد یا خیر؟
وی با بیان اینکه جراحی کاشت حلزون، انقلاب بزرگی در علم پزشکی است، بیان کرد: بهموقع اقدام کردن برای کاشت حلزون، باعث میشود تا افراد حسی را که نداشتهاند به دست بیاورند.دکتر برقعی اظهارکرد: از راهکارهای پیشگیری از بهدنیا آمدن کودکان ناشنوا، تستهای حین حاملگی و آزمایش ژنتیکی است که احتمال ناشنوایی را میتوان در آن زمان تشخیص داد. البته بیماریهای ویروسی یا بیماریهای دیگری همچون مننژیت که موجب التهاب پردههای مغزی میشود هم گاهی باعث ناشنوایی میشوند.