معامله زعفران در بورس کالا چند حالت دارد؛ نخست گواهی سپرده زعفران، صندوق سرمایهگذاری زعفران، قرارداد آتی زعفران و اختیار معامله زعفران. فرد در ازای تحویل زعفران به انبار بورس کالا گواهی سپرده زعفران دریافت میکند که این گواهی قابل معامله در بورس کالاست. همچنین برای دریافت زعفران از انبار نیز باید گواهی سپرده داشت.
زعفران را میتوان یکی از مهمترین محصولات کشاورزی دانست که با نوسان نرخ ارز سود آن نیز تغییر میکند؛ با این تفسیر چگونه با زعفران سرمایهگذاری سودده در بورس داشته باشیم؟
به گزارش تجارتنیوز، زعفران یکی از مهمترین محصولات صادراتی و درآمدزای کشور است که سهم زیادی در بازارهای جهانی دارد و اکنون در بورس کالا نیز عرضه میشود.
تقریبا ۸۰ درصد از زعفران تولید شده در کشور صادر میشود و این محصول تاثیر بسزایی از نرخ ارز میگیرد. یعنی سرمایهگذاران زعفران میتوانند با نوسان قیمت ارز سود کنند. با وجود این سود، اما برخی به علت نگهداری و حمل و نقل سخت ترجیح میدهند که در این بازار سرمایهگذاری نکنند؛ اما بورس کالا خرید و فروش زعفران را آسانتر کرده است.
معامله زعفران در بورس کالا چند حالت دارد؛ نخست گواهی سپرده زعفران، صندوق سرمایهگذاری زعفران، قرارداد آتی زعفران و اختیار معامله زعفران.
فرد در ازای تحویل زعفران به انبار بورس کالا گواهی سپرده زعفران دریافت میکند که این گواهی قابل معامله در بورس کالاست. همچنین برای دریافت زعفران از انبار نیز باید گواهی سپرده داشت.
آستانه حجم هر سفارش بین ۱ تا ۱۰ هزار و حجم مبنای آن، ۱ است. تسویه معاملات آن طی ۱ روز کاری انجام میشود (T+۱). این اوراق روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۹ الی ۱۵ قابل معامله هستند.
صندوق زغفران صندوقی است که سرمایهگذاران میتوانند با پذیرهنویسی و خرید واحدهای آن، در زعفران سرمایه گذاری کنند. صندوق زعفران یک صندوق «ETF» محسوب میشود که پشتوانه آن گواهی سپردههای کالاهای کشاورزی ارزشمند، استراتژیک و صادراتی همچون زعفران، پسته، زیره سبز و مانند آن است و سرمایهگذاری در این صندوق، باعث میشود تا علاوه بر حمایت از کشاورزان ایرانی، امکان خرید و فروش فوری واحدهای صندوق از سوی سرمایهگذاران ممکن باشد.
از دیگر ویژگیهای این صندوق آن است که تغییر قیمت در محصولات کشاورزی، این امکان را برای سرمایهگذاران و حتی سرمایهگذاران تازه وارد فراهم میکند که بتوانند به جای سرمایهگذاری و معامله کالای فیزیکی محصولات کشاورزی در بازارهای سنتی و پذیرش خطرات و ریسکهای این نوع از معامله، این کالاها را در قالب صندوقهای سرمایهگذاری مبتنی بر کالا خرید و فروش کنند.
در این قرارداد یا بازار امروز زعفران خریده شده و زمان تحویل یا پرداخت پول چند ماه آینده تعیین میشود. در واقع در چنین قراردادی طرفین متعهد به تحویل کالا و پرداخت وجه آن در تاریخ مشخصی هستند. هر دو طرف هم برای تضمین انجام تعهد خود، باید مبلغ مشخصی را نزد بورس کالا به امانت بگذارند.
خرید زعفران از بورس در قالبهای مختلف باعث میشود که سرمایهگذاران یک سرمایهگذاری پرسود داشته باشند؛ چرا که در اغلب اوقات خرید زعفران با قیمت قدیم و تحویل آن در زمان حال انجام میشود و این یعنی سود بیشتر سرمایهگذاری.