اسکناسهای داخل دستگاههای خودپرداز، به منابع غیرسودآور یا حتی زیانآور معروف هستند. یعنی این اسکانسها هرچقدر در آنجا بماند برای بانکها نه تنها سودآوری ندارند بلکه زیانآور هم هستند؛ لذا بانکها ترجیح میدهند با توجه به اینکه قیمت تمام شده اسکناس بالا است، منابع خود را صرف تسهیلات یا سرمایهگذاری کنند تا بتوانند سود ببرند
فرارو- «بسیاری از دستگاههای خودپرداز موجودی ندارند». این عبارتیست كه در روزهای اخير شاید شنیده باشید. مسألهای که هنوز از سوی هیچ یک از مقامات بانکی، تایید یا تکذیب نشده است.
به گزارش فرارو، برخی گزارشهای مردمی حاکی از آن است که مراجعهکنندگان با عدم موجودی دستگاههای خودپرداز مواجه میشوند. برخی هم گفتهاند که دستگاهها بعد از پایان ساعت کاری شعب تعطیل میشوند و سرویسدهی ندارند.
البته این اتفاق چندان بیسابقه نبوده است و پیشتر دستگاههای خودپرداز بانکها در ساعت میانی جمعهها و روزهای تعطیل و ابتدای ساعت شروع به کار شعب در روزهای شنبه، با عدم موجودی مواجه بودند. با این حال برخی معتقدند در روزهای گذشته این ساعتها افزایش پیدا کرده است و بسیاری از خودپردازها یا غیرفعال هستند یا صرفاً امکان جابه جایی وجه و پرداخت قبوض را دارند. اما ماجرا از چه قرار است؟
بهاءالدین حسینی هاشمی مدیرعامل اسبق بانک صادرات و سرمایه در گفتگو با فرارو عنوان کرد: «این از مواردی است که باید مقامات بانک مرکزی یا بانکها درباره آن توضیح دهند، اما میتوان در این باره چند گمانهزنی داشت. یکی این است که اسکناسهای داخل دستگاههای خودپرداز، به منابع غیرسودآور یا حتی زیانآور معروف هستند. یعنی این اسکانسها هرچقدر در آنجا بماند برای بانکها نه تنها سودآوری ندارند بلکه زیانآور هم هستند؛ لذا بانکها ترجیح میدهند با توجه به اینکه قیمت تمام شده اسکناس بالا است، منابع خود را صرف تسهیلات یا سرمایهگذاری کنند تا بتوانند سود ببرند؛ بنابراین آنچه در درون دستگاههای خودپرداز وجود دارد، عملا یک سرمایه حبس شده محسوب میشود.»
وی افزود: «از سوی دیگر باید در نظر داشت وقتی بانک به سراغ بانک مرکزی میروند تا اسکناس یا همان پول نقد مورد نیاز شعب را دریافت کنند، باید از منابع خود در بانک مرکزی هزینه و در آنجا حبس کنند. یعنی عملاً منابعشان دیگر سودآوری نخواهد داشت؛ بنابراین ممکن است تمایلی به تامین پول داخل خودپرداز نداشته باشند.»
حسینی هاشمی ادامه داد: «دلیل دوم به اتفاقات اخیر برمیگردد. به هرحال در پی ناآرامی های اخیر، بعضا دستگاههای خودپرداز تخریب شدهاند و احتمالا به همین دلیل و عدم تامین امنیت این دستگاهها و مبالغ موجود در آنها، برخی بانکها یا از قرار دادن اسکناس خودداری میکنند یا بعد از ساعت کاری شعب، دستگاههای خودپرداز را هم تعطیل میکنند. از سوی دیگر باید این را هم در نظر داشت که حمل پول هم شرایط خاصی را میطلبد تامین امنیت و هزینه بالای جابهجایی هم میتواند یکی از دلایل کمبود پول نقد در دستگاههای خودپرداز باشد.»