با رای هیات دولت، روز پنجشنبه محمدرضا فرزین بهعنوان رئیسکل جدید بانک مرکزی جایگزین علی صالحآبادی شد تا ساختمان شیشهای بلوار میرداماد سکاندار جدید خود را بشناسد. در این جلسه از تلاشهای صالحآبادی تقدیر و با استعفای او موافقت شد. فرزین که دکترای اقتصاد و هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی است عضویت در هیاتمدیره بانکهای کارآفرین و کشاورزی و مدیرعاملی بانک کارآفرین را در کارنامه خود دارد و از سال گذشته در سمت مدیرعاملی بانک ملی ایران مشغول بهکار بود. بدون شک تحولات در سطوح عالی بانک مرکزی از شرایط اخیر در بازار ارز متاثر است و انتخاب فرزین بهعنوان رئیس جدید بانک مرکزی نیز به همین واسطه رخ داده است.
در حالی فرزین جایگزین صالحآبادی میشود که صندلی بانک مرکزی چهارمین رئیس خود را طی چهارسال اخیر تجربه میکند. پس از آنکه عبدالناصر همتی در سوم مرداد ماه سال۹۷ به ریاست بانک مرکزی رسید، این نهاد شاهد سه رئیس دیگر نیز بوده است.
این سرعت در جابهجایی سکانداران بانک مرکزی بیش از هر چیز از عدم ثبات مدیریتی در نهاد سیاستگذار پولی را نشان میدهد و بر نبود استقلال لازم در این نهاد صحه میگذارد.
در واقع این عزل و نصبها سیاستگذاری در بالاترین سطح پولی کشور را تحتالشعاع قرار میدهد و میتواند از پذیرش هزینه تحولات مهم احتمالی توسط سیاستگذاران جلوگیری کند. این موضوع کار را برای هرگونه تحول قابل توجه در سیاستگذاری کشور دشوار میکند. از سوی دیگر باید توجه داشت برخی از عوامل موثر بر متغیرهایی همچون نرخ ارز، ماهیتی غیراقتصادی دارند یا از کنترل مسوولان پولی کشور خارجند.
به عبارت دیگر تغییر سکانداران بانک مرکزی نمیتواند برخی متغیرها را کنترل کند و روسای جدید بانک مرکزی نیز موفق به اتمام ماموریت غیرممکن همتایان پیشین خود نمیشوند. از در نظر گرفتن این نکات در کنار یکدیگر میتوان به این نتیجه رسید که عدم ثبات در صندلی ریاست بانک مرکزی نه تنها کمکی به حل مشکلات نمیکند، بلکه سبب بروز مشکلات تازهای نیز میشود.