مهمترین چهره خبرساز هفته جاری حمید فرخنژاد، بازیگر سینما و تلویزیون ایران بود. حمید فرخنژاد، پس از خروج از کشور، دست به اقدامات جنجالبرانگیزی زد و با انتشار مطالبی در صفحه شخصیاش درباره مقام معظم رهبری و ناآرامیهای اخیر، کانون توجهات را به سوی خود جلب کرد
فرارو- در هفته جاری بازیگران سینما و تلویزیون، خبرسازترینهای هفته بودند. در ابتدای هفته خروج یک بازیگر از کشور و اتخاذ مواضع ساختارشکنانه و نیز بازداشت یک بازیگر دیگر، کانون اصلی اخبار را به سوی خود جلب کردند.
به گزارش فرارو، همانند بیش از سه ماه اخیر، کانون اصلی خبرسازیها به ناآرامیهای اخیر کشور ارتباط داشته است. ماجراهای جنجالی حمید فرخنژاد و ترانه علیدوستی، دو بازیگر نام آشنای سینمای کشور نیز در همین ارتباط بوده است. علاوه بر این دو رخداد مهم، موضوع آلودگی هوای تهران، اظهارات بایدن مبنی بر مرده بودن برجام و طرح تبادل دانشجو میان ایران و کره شمالی، خبرسازترین رخدادهای هفته جاری بوده است.
بدون تردید، مهمترین چهره خبرساز هفته جاری حمید فرخنژاد، بازیگر سینما و تلویزیون ایران بود. حمید فرخنژاد، پس از خروج از کشور، دست به اقدامات جنجالبرانگیزی زد و با انتشار مطالبی کانون توجهات را به سوی خود جلب کرد. در واقع، این بازیگر که بر اساس آخرین اخبار تا چند روز قبل سر صحنه سریال «سقوط» به کارگردانی سجاد پهلوان زاده بود و دستمزدش را هم پیش از پایان کار گرفته بود، پنجشنبه هفته گذشته، با انتشار چند پست و استوری به طور واضح نشان داد که قصد بازگشت به ایران و جامعه سینمایی ایران را ندارد.
موضعگیری عجب فرخنژاد علاوه بر سرنوشت و فیلم و سریالهای در مرحله اکرانی که او بازی کرده بود، واکنش گستردهای را در فضای مجازی و حتی در میان مسئولین داشت. در مهمترین سطح، مسعود ستایشی سخنگوی قوه قضائیه درباره ماجرای رفع ممنوع الخروجی حمید فرخ نژاد گفت: مسائل مربوط به ممنوع الخروجیها فرآیندی است و در این خصوص دادستان و ضابطین نقش دارند. این رفع ممنوع الخروجی هم باز متضمن رأفت است؛ چراکه این فرد اعلام کرده بود که میخواهد برای دیدن فرزندش به خارج از کشور برود. بعد از اینکه ضابط اعلام کرده به استناد بند ۳ ماده ۱۶ قانون گذرنامه، رفع ممنوع الخروجی شد و پرونده قضائی هم برای او تشکیل نشده است.
علاوه بر این، محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سید محمود رضوی تهیهکننده سینما و مشاور فرهنگی رییس مجلس، خبرگزاری و سایتهای خیری مختلف، گروه تولید سریال سقوط، محمد خزاعی، رییس سازمان سینمایی و بسیاری از کاربران فضای مجازی به جنجالسازی عجیب فرخنژاد واکنش نشان دادند.
در کنار حمید فرخنژاد، بازداشت یک بازیگر سینما، دیگر رخداد خبرساز هفته بود. در ابتدای هفته جاری، خبر بازداشت ترانه علیدوستی، بازیگر نام آشنای کشورمان از سوی مینا اکبری، مستندساز منتشر شد و بعد از آن خبرگزاری میزان وابسته به قوه قضائیه بازداشت او را تایید کرد و نوشت: «در پی برخی اظهارنظرهای بدون استناد در مورد وقایع اخیر، همچنین انتشار مطالب تحریکآمیز در جهت حمایت از اغتشاشات خیابانی قبلی، از سوی برخی چهرهها و تعدادی از سلبریتیها در هفتههای گذشته برخی از این افراد جهت پاسخگویی به مقام قضایی به دادستانی تهران احضار و برخی نیز با دستور قضایی بازداشت شدهاند. در همین راستا، ترانه علیدوستی که در مورد برخی ادعاهای مطرح شدهاش مستندی و سندی ارائه نکرد ساعتی پیش به دستور مقام قضایی بازداشت شد.»
بعد از بازداشت، خبر از دسترس خارج شدن صفحه ترانه علیدوستی منتشر شد. روزنامه ایران در این زمینه نوشت: «به نظر میرسد غیرفعال شدن صفحه ترانه علیدوستی توسط اینستاگرام انجام شده است. روزنامه ایران در این باره نوشته است که اینستاگرام این کار را کرد تا دایرکتها و ارتباطات ترانه علیدوستی مشخص نشود!»
در ادامه روزنامه جوان، با حمله شدید به علیدوستی نوشت: «جای بازیگر در زندان نیست، اما کسی که با امنیت بازی میکند، باید منتظر رفتار متناسب هم باشد.» علاوه بر واکنش گسترده به این رخداد در فضای مجازی، انتشار اخبار و عکسهایی از پدر ترانه علیدوستی و بازیگران سرشناس مقابل زندان اوین برای پیگیری آخرین وضعیت او واکنش گستردهای داشت. بهمن فرمان آرا، پانته آ بهرام، شهاب حسینی، مونا احمدی، حامد کمیلی رعنا ازادی ور، ندا جبرائیلی، امیرحسین شجاعی، هومن بهمنش، مینا اکبری، سحر مصیبی، ثمین مهاجرانی، طلا معتضدی، الهام کردا، رضا کیانیان، ریحانه طراوتی، افروز خان بلوکی، ابراهیم ابراهیمان، پریسا گرگین و میترا حجار جمعی از هنرمندانی بودند که مقابل زندان اوین حاضر شده بودند.
از اواخر هفته گذشته، اخباری مبنی بر افزایش شاخص آلودگی هوا در تهران، زمزمههای تعطیلی تهران در هفته جاری را مطرح کرد. در ابتدا هفته جاری بود که اعلام شد، شاخص آلودگی هوا در تهران رکورد زده و تهران آلودهترین روزهای خود را در چند سال اخیر تجربه میکند. در ادامه تصمیماتی از سوی استانداری تهران در ارتباط با غیرحضوری شدن، مدارس و دانشگاههای تهران در تمام مقاطع اعلام شد.
در این بین اخباری منتشر شد که غلظت گاز ناشی از سوخت گازوئیل و مازوت بهبالاترین میزان از ابتدای دهه ۹۰ رسید. آلودگیهوای پایتخت سه رکورد خطرناک در ۱۴۰۱ زده است. در همین اثنا، مدیر کل مدیریت بحران استان تهران نیز اعلام کرد: طبق هشدار هواشناسی مبنی بر اینکه در غالب ساعات، کیفیت هوا تا حد ناسالم برای تمام گروهها کاهش خواهد یافت و از این رو مدیریت بحران به مردم پایتخت اکیداً توصیه میکند از تردد غیر ضروری در فضای باز خودداری کرده و حتماً از منابع غذایی حاوی آنتی اکسیدان و بتاکارتن زیاد استفاده کنند.
در مجموع، خبر آلودگی هوای تهران در میان رسانهها و کاربران فضای مجازی سطحی قابل توجه از واکنشها را به همراه داشت. در این میان، اکثر کارشناسان سیاسی، انگشت اتهام را به سوی بنزین پتروشیمیها کشیدند. از دید آنها، نخستین بار در سال ۱۳۹۱ بود که به دلیل تحریمها و کمبود شدید بنزین، در کشور ناچار به استفاده از بنزین پتروشیمی هستیم.
محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ۲۲ آذر ماه، در اظهاراتی گفت: «هیچ محدودیتی برای آغاز فعالیتهای هنری نیست، همانطور که ارکستر ملی هفته گذشته در تالار وحدت اجرا داشت؛ از عموم هنرمندان اهالی موسیقی خواهش میکنم فعالیت های شان را آغاز کنند، ما در معاونت هنری همه پیشبینیها را برای این امر انجام دادهایم، از نظر دولت و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هیچ مانعی برای برگزاری کنسرتها نیست کما اینکه در حال حاضر سینماها و تئاترها، تقریبا در همه تماشاخانههای مهم فعال هستند. برای حوزه موسیقی نیز محدودیتی وجود ندارد.»
برخی در واکنش به این اظهارات اسماعیلی وزیر ارشاد، به این موضوع اشاره داشتند که وقتی بعضی از هنرمندان موسیقی در جریان وقایع ماههای گذشته دستگیر شدند و هنوز در زندان هستند و بعضی به تازگی با قید وثیقه آزاد شدهاند، برگزاری کنسرت کاری نیست که به راحتی بتوان انجام داد. بعضیها هم به ممنوعالکاریهای پیشین هنرمندان موسیقی اشاره داشتند و گروهی دیگر هم به اوضاع اجتماعی حال حاضر که مساعد برگزاری کنسرت نیست.
در این میان واکنش مانی حقیقی، بازیگر و کارگردان سینمای ایران، به اظهارات وزیر فرهنگ و ارشاد، بیش از دیگران اهمیت داشت. حقیقی، در ویدئویی ضمن حمایت از مواضع این بازیگر شناختهشده، خطاب به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: «ما عزاداریم و در چهارگوشه این کشور داریم جسد عزیزانمان را خاک میکنیم، وقت نداریم برات برقصیم». این سینماگر خطاب به وزیر ارشاد اظهار داشت: «شما نماینده جریانی هستید که همنسلان من را به جرم همراه داشتن نوار کاست و ویدئو دستگیر میکردید و کتک میزدید. شما مظهر قشری هستید که شهامت نشان دادن تصویر آلت موسیقی را در تلویزیون ندارد».
یکی دیگر از اخبار مهم هفته جاری که خبرسازی گستردهای به همراه داشت، موضوع طرح تبادل دانشجو میان ایران و کره شمالی بود. هاشم داداشپور، رئیس سازمان امور دانشجویان در دیدار با «هانگ سونگ او» سفیر کشور کرهشمالی نسبت به ارتباط علمی میان دو کشور و تبادل استاد و دانشجو ابراز علاقه کرد و این اقدام را در راستای تحکیم روابط دو کشور توصیف کرد.
همین اظهارات داداشپور کافی بود که تبادل دانشجو میان ایران و کره شمالی به عنوان کشوری بسته و تحت تحریم در نظام بینالملل مورد توجه قرار بگیرد. بسیاری از کاربران فضای مجازی اظهارات این مسئول دانشگاهی را به باد انتقاد گرفتند و به عنوان طرحی طنزگونه از آن یاد کردند. همچنین برخی از فعالان سیاسی این اظهارات مورد انتقاد شدیداللحن قرار دادند. برای نمونه محمد مهاجری، در یادداشتی نوشت: دو هفته خانوادهتان را به کره شمالی بفرستید. همچنین، صادق زیباکلام در گفتوگوی با فرارو، تاکید کرد: چرا هیچ مسئولی فرزندش را به کره شمالی نفرستاده است؟
دیگر رخداد خبرساز هفته جاری، ماجرای انتشار اظهاراتی قدیمی از سوی جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا بود. این ویدئو که توسط یک مهندس نرمافزار ایرانی مقیم آمریکا در توییتر منتشر شد، بایدن میگوید «برجام» مرده است. ویدیویی که روز سهشنبه ۲۰ دسامبر (۲۹ آذر)، در رسانههای اجتماعی منتشر شد، نشان میدهد که جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، میگوید برجام «مرده» است. در این ویدئو، یک زن ایرانی-آمریکایی از بایدن میپرسد: «آقای بایدن، میتوانید اعلام کنید که برجام مرده؟» جو بایدن در پاسخ گفت: «نه» و افزود که نمیتواند «به دلایل زیادی» دقیقا بگوید چرا و آن را اعلام کند. رئیسجمهوری آمریکا افزود: «مرده است، اما اعلام نمیکنیم. داستان طولانی است.»
این اظهارات بایدن، در سطحی گسترده در میان مسئولان آمریکایی و مسئولان سیاست خارجی ایران بازتاب به همراه داشت. بسیاری از کاربران فضای مجازی نیز اظهارات بایدن را در سطحی گسترده مورد توجه قرار دادند و از آن به عنوان، پایان یافته بودن برجام یاد شد.
مهدی تاج، اواسط هفته جاری، در شبکه ورزش روبهروی مجریان یکی از برنامههای جام جهانی نشست تا درباره عملکرد خودش و تیم ملی در قطر حرف بزند. بیشتر جملاتی که او به زبان راند، بوی توهین و طعنه میداد و کمتر ذهنش درگیر مسائلی بود که باید پاسخش را بدهد. او با تحقیر پرسشگر، روی نادانی مجری، به شکل زنندهای تأکید داشت و چنان قیافه دانای کلی به خود گرفته بود که انگار همه مشکلات مملکت را بهتنهایی به دوش کشیده و آنها را حل کرده است.
تاج علاوه بر تحقیر چندباره مجریهای برنامه، در پاسخ به پرونده قرارداد ویلموتس، که از آن به عنوان بزرگترین خسارت تاریخ فوتبال ایران یاد میشود، با بیاعتنایی و جسارت خاصی در پاسخ به این سؤال که پرسیده میشود پرونده مارک ویلموتس کجاست، گفت: «توی جیب منه». این نوع کلام و رویکرد تاج در میان رسانهها و فضای مجازی واکنشهای بسیار گستردهای را همراه داشت و بسیاری از کاربران فضای مجازی به شدت رویکرد او را مورد انتقاد قرار دادند.