نوع انتخاب غذا، عامل اصلی چاقی است. رشد، طول عمر، تندرستی، آرامش اعصاب، خلق و خو و رفتار، همه به نوعی وامدار تغذیه سالم هستند، اما بسیاری افراد با انتخابهای اشتباه غذایی به اضافه وزن و چاقی دچار میشوند.
یک متخصص تغذیه گفت: مشکلات جسمی دانشآموزان در مدرسه با تغذیه آنها ارتباط نزدیکی دارد، برای تغذیه سالم آنها باید به دو اصل مهم یعنی تعادل و تنوع در مصرف مواد غذایی توجه شود.
سمیرا مرادی در گفتگو با ایسنا، با اشاره به اینکه آمار چاقی در جهان، روز به روز در حال افزایش است، اظهار کرد: اکثر مردم به دنبال راههای سریع برای کاهش وزن هستند تا در کمترین مدت زمان به وزن ایدهآل خود برسند.
وی با اشاره به اینکه نوع انتخاب غذا، عامل اصلی چاقی است، بیان کرد: رشد، طول عمر، تندرستی، آرامش اعصاب، خلق و خو و رفتار، همه به نوعی وامدار تغذیه سالم هستند، اما بسیاری افراد با انتخابهای اشتباه غذایی به اضافه وزن و چاقی دچار میشوند.
مرادی با بیان اینکه متأسفانه چاقی و اضافه وزن، منجر به بیماریهای خطرناکتری میشوند، عنوان کرد: این مسئله در نوجوانان نیز اهمیت زیادی دارد.
این متخصص تغذیه با اشاره به اینکه سلامت و ادامه حیات ما به نوع غذایی که میخوریم بستگی دارد، ادامه داد: اگر دائماً از غذای ناسالم و فرآوری شده استفاده کنیم، نه تنها سلامت خود بلکه سلامت فرزندان و اطرافیانمان را نیز به خطر میاندازیم.
وی عنوان کرد: به راحتی میتوان با انتخابهای درست و سبک زندگی سالم از چاقی و اضافه وزن پیشگیری کرد، اگر فرزندتان اضافه وزن دارد اولین قدم در اصلاح عادات غذایی دانشآموزان باید توسط والدین و خانوادهها برداشته شود چرا که عادات غذایی خانواده تأثیر زیادی بر تغذیه کودکان و نوجوانان دارد.
مرادی تصریح کرد: از آنجا که کودکان در سن رشد هستند، ایجاد اختلال در تغذیه آنها منجر به کوتاهی قد، کاهش قدرت یادگیری، کاهش قدرت تمرکز و حافظه و در نتیجه اُفت تحصیلی آنها میشود.
این متخصص تغذیه بیان کرد: مشکلات جسمی دانشآموزان در مدرسه با تغذیه آنها ارتباط نزدیکی دارد، برای تغذیه سالم آنها باید به دو اصل مهم یعنی تعادل و تنوع در مصرف مواد غذایی توجه شود.
وی تصریح کرد: تنوع تغذیه سالم دانشآموزان شامل مصرف تمام گروههای غذایی؛ نان و غلات مانند برنج و موادغذایی نشاستهای، ویتامینها، مواد معدنی و فیبر، باید توجه داشت که گروه میوه و سبزیجات در عین حال که تأمینکننده فیبر هستند، منبع بسیار خوبی از ویتامینها و مواد معدنی محسوب میشوند، پروتئین مانند گوشت قرمز، مرغ و ماهی، تخممرغ، کره، بادامزمینی و حبوبات، تأمینکننده پروتئین موردنیاز بدن هستند، لبنیات و مواد لبنی مانند شیر و ماست که علاوه بر تأمین انرژی و پروتئین، منبع بسیار خوبی از کلسیم و ویتامین D برای رشد و استحکام استخوانهای دانشآموزان است، چربیها که این گروه نیز تأمینکننده انرژی و اسیدهای چرب بوده که استفاده کافی از آنها برای تأمین انرژی بدن لازم است.
مرادی با تأکید بر اینکه همواره باید تعادل را در مصرف مواد غذایی مختلف، رعایت کرد، افزود: به عنوان مثال مصرف بیش از حد گروه چربیها خطرات جانبی زیادی به همراه دارد، تعادل یعنی از تمام گروههای غذایی به اندازه نیاز استفاده شود.
این متخصص تغذیه بیان کرد: توجه به دو اصل «تنوع و تعادل» در برنامه غذایی دانشآموزان، علاوه بر رفع نیازهای تغذیهای، ریزمغذیهایی نظیر روی، آهن، کلسیم و ید که نقش مهمی در رشد و یادگیری آنها دارند را نیز تأمین میکند.
وی تصریح کرد: دانشآموزان هر ۱.۵ تا ۲ ساعت یکبار به میان وعده سالم نیاز دارند تا دچار افت قند خون و کاهش یادگیری نشوند، بهترین خوراکیها برای میان وعده آنها عبارتند از لقمه نان و پنیر و گردو یا نان و خیار و گوجه، میوههای خشک مثل کشمش، انجیر و برگه خشک، انواع مغزیجات مانند پسته، فندق، بادام، نخودچی و غیره، چند عدد بیسکویت و خرما، شیر، میوههای تازه مثل سیب، پرتقال، آبمیوههای تازه و طبیعی به جای آبمیوههای صنعتی که باید به این نکته توجه کرد.
مرادی عنوان کرد: خوراکیهای غیرمفید و تغذیه سالم برای دانشآموزان تأثیر زیادی در یادگیری آنها دارد، بنابراین خانواده باید به این موضوع توجه ویژهای داشته باشند تا دانشآموز با انرژی کافی در کلاس حضور پیدا کند.
این متخصص تغذیه افزود: اگر دانشآموز تغذیه سالمی در مدرسه نداشته باشد، از ساعت ۱۰ صبح به بعد تمرکز خود را ازدست میدهد.
وی بیان کرد: خوراکیهایی مانند چیپس، پفک و امثال آنها نوشیدنیهای گازدار مثل نوشابه و دلستر ترکیبات غذایی کافئیندار مثل شکلات، کاکائو فستفود مانند پیتزا، ژامبون و سوسیس نوشیدنیهای سرد و مضر برای دانشآموزان ممنوع است.
مرادی ادامه داد: عوامل مهم در کاهش یادگیری دانشآموزان عدم مصرف کافی لبنیات و نیز مصرف مواد غذایی مضر، باعث کاهش تمرکز و اُفت تحصیلی دانشآموزان میشود.
این متخصص تغذیه عنوان کرد: با توجه به این که مصرف مواد غذایی مانند جگر، میگو و گوشت در برنامه غذایی کودکان امروزی کم شده، لازم است از مکملهای غذایی دارای زینک یا روی استفاده کنند، همچنین مصرف کم لبنیات نیز از چالشهای تغذیهای مهم کشور است که علاوهبر اُفت تحصیلی، در رشد قدی و تراکم استخوانهای دانشآموزان نیز تأثیر منفی دارد.