این خبر به سرعت کانون واکنشها را به سوی خود جلب کرد. هم در میان رسانهها و هم در فضای مجازی، اعدام محسن شکاری بیشترین توجهات را به خود معطوف کرد. علاوه بر کاربران ایرانی، در سطح خارجی نیز مقامهای سیاسی آمریکایی و اروپایی به این موضوع واکنش نشان دادند.
فرارو- هفته جاری یکی از پرخبرترین هفتههای سال بود، اما همانند هفتههای گذشته کانون خبرسازیها در ارتباط با ناآرامیهای چند وقت اخیر کشور بود. ابتدای هفته با ماجرای پرحاشیه هک بولتنهای خبرگزاری فارس خبرساز شد و انتهای هفته با اعدام محسن شکاری. وجه مشترک هر دو این حوادث ارتباط پیدا کردن آنها با حوادث و ناآرامیهای اخیر است.
به گزارش فرارو، علاوه بر این دو رخداد که واکنشهای گستردهای را به همراه داشت، طی هفته جاری برگزاری روز دانشجو (۱۶ آذر) و نیز ورود برخی افراد مشهور به موضوع فراخوانهای منتشر شده برای اعتصابات سه روزه در کشور، سطحی قابل توجه از خبرسازی را به همراه داشت که در ادامه مهمترین آنها مورد اشاره و بررسی قرار میگیرد.
صبح دیروز –پنجشنبه- خبرگزاری میزان رسانه قوه قضاییه خبر را تحت عنوان اعدام یکی از متهمان ناآرامیهای اخیر منتشر کرد. خبرگزاری قوه قضاییه نوشت: محسن شکاری که ۳ مهر ماه ۱۴۰۱، خیابان ستارخان تهران را بست و یکی از مامورین حافظ امنیت را با قمه مجروح کرد، صبح امروز (پنجشنبه) اعدام شد.
بر اساس دادنامه صادره از سوی دادگاه انقلاب تهران، محسن شکاری به اتهام محاربه از طریق کشیدن سلاح به قصد جان و ایجاد رعب و وحشت و سلب آزادی و امنیت مردم و همچنین جرح عمدی با سلاح سرد به مامور بسیج حین انجام وظیفه و مسدود نمودن خیابان ستارخان تهران و اخلال در نظم و امنیت جامعه به اعدام محکوم شده بود. محسن شکاری فرزند مسعود سوم مهر ماه دستگیر شده بود و اولین جلسه دادگاه وی در مورخه ۱۰ آبان ماه برگزار شده بود.
این خبر به سرعت کانون واکنشها را به سوی خود جلب کرد. هم در میان رسانهها و هم در فضای مجازی، اعدام محسن شکاری بیشترین توجهات را به خود معطوف کرد. علاوه بر کاربران ایرانی، در سطح خارجی نیز مقامهای سیاسی آمریکایی و اروپایی به این موضوع واکنش نشان دادند. در مهمترین سطح، سخنگوی روابط خارجی اتحادیه اروپا در توییتی اجرای حکم اعدام محسن شکاری را محکوم کرد. پیتر استانو، سخنگوی روابط خارجی اتحادیه اروپا روز پنجشنبه در توییتی مداخله جویانه نوشت: اتحادیه اروپا با قویترین الفاظ اعدام محسن شکاری را محکوم میکند و میخواهد که از اجرای مجازات اعدام جلوگیری شود و مراحل قانونی برای حفظ حقوق طی شود.
البته اظهارات اروپاییها با واکنش وزارت امور خارجه ایران نیز همراه شد. در همین راستا، وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، در صفحه توییتر خود نوشت: «ایران در مقابله با اغتشاشات، نهایت خویشتنداری را به خرج داده و بر خلاف بسیاری از رژیمهای غربی که حتی معترضان مسالمتجو را نیز بدنام و با خشونت سرکوب میکنند، از روشهای متناسب و استاندارد ضداغتشاش بهره گرفته است. همین امر برای روند قضایی نیز صادق است. اما امنیت عمومی، خط قرمز است. حمله مسلحانه و تخریبگری قابل تحمل نیست، حتی برای آن دسته از رژیمهای غربی که فرصتی یافتهاند تا ریاکارانه برای ایران خطابه بخوانند.»
عباس توانگر، یکی از مدیران ارشد خبرگزاری فارس، فردی بود که از ابتدای هفته جاری، به دلیل رسنهای شدن ماجرای بولتنسازیهایش در خبرگزاری فارس به کانون توجهات رسانهها تبدیل شد. هشتگ #فارس-گیت و #فایل_فارس در یک هفته گذشته یکی از مورد علاقهترین موضوعات مورد علاقه کاربران ایرانی در فضای مجازی تبدیل شد.
بعد از آنکه در ۴ آذر ماه گروه هکری «بلکریوارد» از هک کردن وبسایت و سامانه داخلی خبرگزاری فارس خبر داد، به شکل روزانه بخشهایی از بولتن منتسب به افراد یا بخش (بخشهایی) از کارمندان خبرگزاری فارس در رسانهها و شبکههای مجازی منتشر میشود. با وجود کم اهمیت انگاری اولیه مدیران ارشد خبرگزاری فارس نسبت به اقدام هکری علیه آنها، انتشار بولتنهای البته برخی معتقدند بیشتر جزوات هستند- منتسب به این خبرگزاری و مانور شبکههای فارسیزبان خارج از مرزهای ایران، بر روی آنها، موجب جدیتر شدن هر چه بیشتر داستان شد.
علیرغم اطلاعیه فارس، جدی شدن بحث بولتنها و محتواهای حساس آنها، ورود فعالان سیاسی اصولگرا با ارجاع دادن داستان به شخصی که ادعا میشد، قائم مقام خبرگزاری فارس است را در پی داشت. این فرد کسی نبود جز، آقای (عباس درویش) توانگر.
در ادامه کشیده شدن انگشت اتهامهای به سوی توانگر، صداوسیما در گزارشی که توسط آمنه سادات ذبیح پور تهیه شده است، اعلام کرد «ع ت» تهیه کننده بولتن جنجالی خبرگزاری فارس بوده است. در این گزارش عنوان شده که او «قبلا هم دست به جعل اخبار و بولتنسازی زده و به علت اشتباهات زیادش مورد تذکر قرار گرفته و هم اکنون دربازداشت است.» همچنین، در این گزارش از بازداشت بودن عباس توانگر سخن به میان آمد.
گزارش ذبیحپور، در فضای مجازی واکنشهای گستردهای را به همراه داشت، اما مهمترین واکنش متعلق به علی اکبر غلامی، یکی از مدیران خبرگزاری فارس بود. غلامی در واکنش به گزارش بیست و سی و آمنه سادات ذبیح پور در توئیتر نوشت: گزارش صداوسیما در مورد بولتنهای خبرگزاری فارس دروغ است و خانم ذبیحپور دروغگو است. همین واکنش نیز باز دیگر آمنه السادات ذبیح پور و گزارشش در صداوسیما را به کانون توجهات بازگرداند.
پلمپ رستوران و مغازه جواهرفروشی «علی دایی» یکی دیگر از جنجالیترین خبرهای هفته جاری بود که در سطح فضای مجازی و رسانهها بازتاب گستردهای داشت. روز یکشنبه ۱۳ آذر بود که صفحه رسمی گالری جواهرات نور در استوری اینستاگرامش نوشت: گالری نور در تاریخهای ۱۴.۱۵ و ۱۶ آذرماه تعطیل است. رستوران ۱۰ forever نیز چنین متنی را منتشر کرد.
بعد از انتشار این استوری، در روز دوشنبه (۱۴ آذر) خبر پلمپ این دو واحد صنفی، در ابتدا، توسط خبرگزاری فارس منتشر و علت آن نیز همراهی دایی با فراخوان ضدانقلاب اعلام شد. این خبرگزاری در ادامه واکنش علی دایی به ماجرای فوت «اسرا پناهی» را پیش کشید و نوشت: «وی پیش از این در ماجرای «اسرا پناهی» دروغ ضدانقلاب را تکرار کرد و بعد از روشن شدن حقیقت هیچ اصلاحی در مواضعش نکرد.»
مدتی نگذشت که مرکز رسانه قوه قضاییه با تائید این خبر اعلام کرد: «در پی همراهی با گروههای ضدانقلاب در فضای مجازی در راستای اخلال در آرامش و کسب و کار بازار، دستور قضایی برای پلمپ گالری جواهرآلات نور واقع در مجتمع روماسنتر صادر شد.» انتشار خبر بسته شدن فروشگاه و رستوان علی دایی واکنشهای گسترده، مردم و برخی از افراد مشهور در فضای مجازی نسبت به این موضوع واکنش منفی نشان دادند. رضا رشیدپورمجری سابق تلویزیون با انتشار پستی در صفحه شخصی خود نوشت: «دقت کنید کسب و کار خودش را تعطیل کرده. ملک خودش بوده. سرمایه خودش بوده. گفته که چند روز کار نمیکنم. خواسته اعتراضی بکنه اصلا. کدام قانون میگوید که باید مجازات شود؟ اصلا بفرمایید اعتراض قابل قبول برای شما، که آن را بشنوید و فهم کنید و مجازات نکنید دقیقا چه شکلی است؟ آدم متحیر میماند.».
اما واکنش عجیبتر به این رخداد از سوی امیرحسین ثابتی مجری شبکه افق صداوسیما بود. مجری برنامه جهانآرا در توییتر خود نوشت: علی دایی اگر برای مبارزه با جمهوری اسلامی سه روز رستورانش رو تعطیل کرده، چرا از اینکه جمهوری اسلامی رستورانش را پلمپ میکنه ناراحته؟ مرد باش و تا روز سقوط جمهوری اسلامی کاسبی نکن! اگر واقعا اینقدر سقوط نزدیکه، هزینه بده. اگر هم نیست، بیش از این خودت رو مسخره نکن!
وزارت راه و شهرسازی دولت سیزدهم در هفته جاری خود یکی از خبرسازترینها بود. در ابتدای امر مهرداد بذرپاش گزینه پیشنهادی وزارت راه و شهرسازی روز چهارشنبه (۱۶ آذر) برای گرفتن رای اعتماد راهی مجلس شد و توانست از نمایندگان رای اعتماد بگیرد. مهرداد بذرپاش، جانشین رستم قاسمی، یکی از جنجالیترین وزیرهای کابینه شده است. قاسمی، از همان ابتدای حضور در مجلس در شهریور ۱۴۰۰، وعدههایی جنجالی همچون ساخت سالانه یک میلیون مسکن را مطرح کرد که البته هیچگاه محقق نشد.
البته برخی حاشیههای پیرامون بذرپاش نیزموجب طرح مخالفت علیه او شده بود. منتقدان او بر این باور بودند که رزومهی پذرپاش هیچ قرابتی با پستی که عهدهدار شده، ندارد. اما فراتر از تصدی بذرپاش بر وزراتخانه راه و شهرسازی، این درگذشت رستم قاسمی، وزیر سابق راه و شهرسازی و وزیر نفت دولت احمدینژاد، یک روز بعد از یک دوره تحمل بیماری سخت بود که خبرساز شد.
یکی دیگر از خبرسازان هفته جاری، علی اکبر رائفی پور، فعال سیاسی اصولگرا و توئیت عجیب او در سهشنبه (۱۵ آذر) بود. او در توئیتی عجیب نوشت: هرکسی بود تا الان فهمیده بود هروقت سوژه کم میاد دوباره فراخوان میدن برای پروژه کشته سازی، اگر از جونتون سیر شدید به اعتراضات خیابانی بپیوندید مخصوصا اگر چهره زیبایی دارید!
این توئیت با واکنشهای تندی در فضای مجازی روبهرو شد و بسیاری از کاربران محتوای خشونت آمیز توئیت رائفیپور را به توئیتر گزارش دادند. در نتیجه، توییتر پس از گزارش کاربران، سه اکانت علی اکبر رائفیپور را معلق کرد.
علیرضا زاکانی شهردار تهران، سهشنبه (۱۵ آذر) به مناسبت روز دانشجو در جمع دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف حاضر شد. در نشست با دانشجویان، زاکانی اظهاراتی شدیداللحن را بر زبان راند که سطحی گسترده از واکنشها را به همراه داشت. او خطاب به معترضین در دانشگاه شریف گفت: آنقدر غیرت داشتم بروم دادگاه؛ شما حاضرید یک سیلی بخورید؟ خائن کسیست که از محیط دانشگاه استفاده کرده و به ارکان نظام فحش میدهد؛ در انتخابات فیلم بازی نکردم. من فاسدم؟ مرد حسابی، حرفای دلت را در اینترنت خواندی و اینجا تکرار میکنی؟ قصه تعریف میکنید برای کسی که با واقعیتها طرف است؟ یک عمر است دارید داد میزنید؛ با گروه فشار کسی به جایی نمیرسد. ایدهی من انقلاب سوم است؛ انقلاب شما که بچه بازی است، بشین بابا؛ وقتی میخواهی اسم انقلاب را ببری، گلویت را خوب بمال. همین اظهارات کافی بود که فیلم اظهارات زاکانی در سطحی گسترده در میان کاربران فضای مجازی بازنشر شود و بسیاری از آنها انتقاداتی جدی را نسبت به اظهارات شهردار تهران مطرح کردند.