bato-adv
کد خبر: ۵۸۶۶۷۷
در بازار سرمایه چه خبر است؟

گریز از بازار بورس

گریز از بازار بورس

مادامی که برای مردم یک فضای امن و قابل اعتماد برای سرمایه گذاری ایجاد نشود، مداوم شاهد خروج سرمایه حقیقی‌ها از بازار خواهیم بود؛ لذا باید هرچه سریع‌تر اقداماتی که در وعده داده شده بود، اجرایی شود

تاریخ انتشار: ۱۱:۰۷ - ۲۵ آبان ۱۴۰۱

فرارو- بازار سرمایه در این دو ماه اخیر با نوسانات بسیاری مواجه بود. به طوری که در آغاز ماه جاری سرمایه گذاران با زیانی بالغ بر ۳۰۱ هزار و ۹۰۹ میلیارد تومان مواجه شدند. اما اندکی بعد با حمایت‌های دولتی روندی صعودی به خود گرفت. به طوری که طی ۲ هفته بازار با بیش از ۷۷۱ هزار و ۴۹۶ میلیارد تومان رشد مواجه شد و موفق شد زیان سهامداران در پاییز امسال را به شکل کامل از بین ببرد و سهامداران را وارد ناحیه سودآوری کند.

به گزارش فرارو، اما این وضعیت در روز یکشنبه تغییر کرد و سهامداران به‌رغم سیگنال مثبت بازار ارز و رشد حدود ۵۰۰ تومانی دلار، زیان ۲۴ هزار و ۱۴۷ میلیارد تومانی را در سبد‌های خود شناسایی کردند و روز گذشته نیز بازار در یک روند کاهشی قرار گرفت و شاخص کل در پایان معاملات با عقب‌نشینی ۱۰ هزار و ۹۶۸ واحد به رقم یک میلیون و ۴۰۸ هزار و ۱۷۱ واحد رسید.

در مجموع معاملات روز سه‌شنبه، ارزش خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بازار برای ششمین روز متوالی منفی شد و ۲۷۹ میلیارد تومان پول حقیقی از بورس خارج شد.

در همین خصوص بهنام صمدی کارشناس بازار بورس در گفتگو با فرارو اظهار کرد: «به نظر من آنچه در خصوص فروش سهام در بورس از سوی برخی رسانه‌های فارسی زبان خارج از کشور مطرح شد، تا حدود زیادی شیطنت و اغراق بود. زیرا با توجه به آمار‌ها میزان فروش سهام اصلا بی‌سابقه نبوده و طی یک یا دوسال اخیر بار‌ها شاهد همچین ارقامی بودیم و حتی بعضا بیشتر به فروش رسیده است؛ بنابراین خروج سهامداران حقیقی نه تنها جدید نیست بلکه رکورد خاصی هم ثبت نکرده است و از همان اواسط مرداد ماه که سقوط بورس آغاز شد ما مداوم شاهد خروج سرمایه سهامداران حقیقی بودیم و حتی این اعداد به بالای هزار میلیارد هم رسیده است. بنابراین باید بگویم هیچ رکوردی ثبت نشده است.»

وی تصریح کرد: «مشکل این است که اقدامات صورت گرفته برای اعتمادسازی میان سهامداران اصلا کافی نبوده و اقدامات صورت گرفته تا امروز تاثیر خاصی نداشته و نتوانسته اعتماد سرمایه‌گذاران حقیقی را به بازار افزایش بدهد که حداقل برای سه ماه بازار مثبت باشد. در کنار این مسئله ما یک بی ثباتی و بلاتکلیفی در سیاست خارجی و داخلی و اقتصاد کلان داریم که روی بازار تاثیر می‌گذارد. واقعیت دیگر نیز این است که عدم پیش‌بینی پذیری اقتصاد هم باعث شده مردم تصمیم بگیرند سرمایه خود را از بورس خارج کنند.»

او تصریح کرد: «نمی‌توان به سرمایه‌گذاران حقیقی خرده گرفت. زیرا به هرحال هر فردی به دنبال افزایش سرمایه و سود خودش است و ترجیح می‌دهد جایی سرمایه‌گذاری کند که خیالش هم راحت باشد. حالا ممکن است سهام خود را بفروشند و در بانک پس انداز کنند و سود بگیرند یا وارد بازار‌هایی مثل ارز، طلا، سکه یا خودرو شوند. اما در مجموع این میزان فروش سهام به هیچ عنوان بی سابقه نبوده و ما مداوم شاهد چنین اتفاقاتی در بازار بورس هستیم.»

صمدی تاکید کرد: «لزوما به اتفاق اخیر، خروج سرمایه نمی‌گویند. زیرا بازار بورس به این شکل است که برای خروج باید سهام از طرف خریداران، خریداری شود. پس همان میزان مبلغی که سرمایه گذار حقیقی خارج می‌کند، سرمایه گذار حقوقی وارد بورس می‌کند. یعنی تراز صرفا منفی است. زیرا اگر ۶۰۰ میلیارد خارج شده، متقابلا ۶۰۰ میلیارد سرمایه حقوقی هم وارد شده است. به عبارت ساده‌تر ۶۰۰ میلیارد سرمایه حقیقی در بازار بورس منفی شده است.»

این کارشناس بازار بورس در خصوص تبعات اتفاق اخیر اظهار کرد: «تبعات این اتفاق را می‌توان عمدتاً در برهم خوردگی بازار‌های دیگر دید. به این معنی که حالا فروشندگان حقیقی سرمایه خود را به بازار‌هایی مثل ارز و سکه و خودرو مسکن می‌برند و باعث می‌شوند توازن و نظم بازار برهم بخورد. اصطلاحا حالا سرمایه‌ها وارد عرصه سفته بازی می‌شوند و مشخصا همانطور که می‌دانید سفته بازی یک آفت جدی برای اقتصاد ایران است؛ لذا عملاً تبعات اتفاق اخیر را ما در بازار‌های دیگر و اقتصاد کلان مشاهده خواهیم کرد و قطعا هم فقط مردم متضرر خواهند شد.»

وی ادامه داد: «به نظر من مادامی که برای مردم یک فضای امن و قابل اعتماد برای سرمایه گذاری ایجاد نشود، مداوم شاهد خروج سرمایه حقیقی‌ها از بازار خواهیم بود؛ لذا باید هرچه سریع‌تر اقداماتی که در وعده داده شده بود، اجرایی شود. یعنی همان تصویب قانون مالیات بر عایدی سرمایه که مردم مجاب شوند در بازار‌های مولد سرمایه گذاری کنند. به نظر من بسیار اهمیت دارد که الان به گونه‌ای عمل شود که مردم بتوانند اعتماد کنند. واقعیت این است که بخش زیادی از آسیبی که بازار‌های مولدمان می‌خورد از همین بخش عدم اعتماد در جامعه است.»

صمدی در خصوص آینده بازار بورس گفت: «یک مقدار الان سخت است که روند بورس را پیشبینی کنیم. اما فکر می‌کنم اگر وضعیت بودجه مشخص شود، تا حدودی بازار ثبات پیدا خواهد کرد. زیرا الان بازار بسیار نگران تصمیمات دولت در خصوص نرخ خوراک پتروشیمی‌ها و حق انتفای معادن اقدامات انتحاری انجام دهد. البته تا این لحظه دولتی‌ها به صورت کلامی بار‌ها سعی کردند امید بدهند و خیال سرمایه گذاران را راحت کنند، اما موفقیت آمیز نبود. با همه این‌ها من فکر می‌کنم تکلیف بودجه مشخص شود و حداقل متن ابتدایی منتشر شود، روی بازار تاثیر مثبت خواهد گذاشت. البته مسئله مذاکرات هم مطرح است و این بلاتکلیفی هم کم به بازار آسیب زده است.»

bato-adv
مجله خواندنی ها
bato-adv
bato-adv
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین