شگرد سرقت بیانگر آن بود که پلیس با یک باند حرفهای روبه رو شده است چرا که «دزدان شب رو» دوربینهای مدار بسته و حتی دستگاه حضور و غیاب را نیز به همراه اموالی، چون ۱۰ دستگاه مانیتور، کیس، پرینتر، چندین تلفن رومیزی، بخاری، جاروبرقی و سوئیچ شبکه اینترنتی به سرقت برده اند.
شبکه سرقت که به سرکردگی جوان معروف به «مجید جیغی» در مشهد به اموال مردم دستبرد میزدند، در حالی متلاشی شد که تاکنون به سرقت اموالی به ارزش ۷ میلیارد تومان اعتراف کرده اند.
به گزارش خراسان، چهارم اسفند سال ۱۴۰۰، خبر دستبرد به یکی از مراکز خیریه در بی سیمهای پلیس پیچید و نیروهای انتظامی را به محل وقوع سرقت کشاند. بررسیهای مقدماتی در بولوار ابوطالب مشهد نشان داد که سارقان با استفاده از «شاه کلید» در مرکز خیریه «آ- ع» را گشوده و همه اموال آن را به سرقت برده اند.
شیوه و شگرد سرقت بیانگر آن بود که پلیس با یک باند حرفهای روبه رو شده است چرا که «دزدان شب رو» دوربینهای مدار بسته و حتی دستگاه حضور و غیاب را نیز به همراه اموالی، چون ۱۰ دستگاه مانیتور، کیس، پرینتر، چندین تلفن رومیزی، بخاری، جاروبرقی و سوئیچ شبکه اینترنتی به سرقت برده اند.
تحقیقات پلیس با اثربرداری از صحنه جرم درحالی ادامه یافت که مشخص شد سارقان با یک دستگاه خودروی سواری اموال سرقتی را شبانه از مرکز خیریه انتقال داده اند و با سرقت دوربینها تلاش کرده اند اثر جرمی از خود به جا نگذارند.
به همین دلیل پرونده این سرقت با صدور دستوری ویژه از سوی قاضی «جواد آسیان یزد» (قاضی شعبه ۲۱۶ دادسرای عمومی و انقلاب مشهد) به پلیس آگاهی خراسان رضوی ارسال شد تا ماجرای این سرقت به صورت تخصصی پیگیری شود.
این گونه بود که گروه تخصصی از کارآگاهان پایگاه شمال پلیس آگاهی به فرماندهی سرهنگ کدخدا (رئیس پایگاه شمال آگاهی) وارد عمل شدند و جلسات کارشناسی را با اولویت تجزیه و تحلیل محیط جغرافیایی جرم آغاز کردند.
آنان با استفاده از راهنماییها و تجربیات سرهنگ کارآگاه جواد شفیع زاده (رئیس پلیس آگاهی خراسان رضوی) به نتایجی رسیدند که نشان میداد سارقان مرکز خیریه از دزدان حرفهای هستند که احتمالا باید در همان منطقه «پاتوق» داشته باشند.
به همین دلیل کارآگاهان در چند گروه اطلاعاتی، گشت و عملیاتی درحالی به ردزنی دزدان پرداختند که با ورود به سال ۱۴۰۱، پروندههای مشابه دیگری نیز روی میز کارآگاهان قرار گرفت. بررسیهای میدانی و شگرد دزدان که به مراکز تجاری، دفاتر کاری و مغازهها دستبرد میزدند، به دلیل سرقتهای متعدد وارد مرحله جدیدی شد و آنها با تقویت گشتهای نامحسوس درحالی به گشت زنیهای شبانه در خیابانهای اطراف بولوار ابوطالب ادامه میدادند که تحلیل محتوایی جرایم نظر کارشناسی کارآگاهان را درباره محیط جغرافیایی جرم تایید میکرد چرا که بیشتر سرقتها در همان منطقه از شهر رخ داده بود. در همین اثنا، کارآگاهان به فیلم دوربین مدار بستهای دست یافتند که یکی از سارقان را هنگام دستبرد به اموال یک مرکز تجاری نشان میداد.
«چهره شناسی» این تصویر بی درنگ عملیات کارآگاهان را به سوی یک تبهکار حرفهای مشهد و به «مجید جیغی» کشاند چرا که او برای آخرین بار در اسفند سال ۹۹ توسط پلیس مشهد دستگیر شده بود و درست یک سال بعد و در اسفند سال ۱۴۰۰ اولین سرقت با شگرد مشابه سرقتهای باندی وی از مرکز خیریه انجام شد.
با این سرنخ مهم، کارآگاهان دامنه رصدهای اطلاعاتی خود را با بررسی بانک اطلاعاتی مجرمان سابقه دار گسترش دادند و به برخی از پاتوقهای محل اختفای «مجید جیغی» دست یافتند، اما او در هیچ کدام از این پاتوقها حضور نداشت و بعد از آزادی از زندان شیوه فعالیتهای خود را تغییر داده بود.
با گزارش این ماجرا به بازپرس پرونده، دستورات محرمانهای از سوی قاضی شعبه ۲۱۶ دادسرای عمومی و انقلاب مشهد برای ردزنی وی با اختیارات ویژه صادر شد و این گونه کارآگاهان بسیاری از مناطق تردد احتمالی وی در شمال و شرق مشهد را زیر چتر اطلاعاتی گرفتند.
این درحالی بود که با تغییر و تحولاتی در بخشهای تخصصی پلیس آگاهی خراسان رضوی، پایگاه شمال آگاهی نیز در زیر مجموعه فرماندهی انتظامی مشهد قرار گرفت و بدین ترتیب کارآگاهان این عملیات را زیر نظر مستقیم سرهنگ احمد نگهبان (فرمانده انتظامی جدید مشهد) ادامه دادند تا این که چند روز قبل گروه گشت نامحسوس کارآگاهان، هنگام رصدهای اطلاعاتی در مناطق جغرافیایی مذکور به دو جوان موتورسوار مشکوک شدند که اموالی را به طرز مشکوک داخل یک شال بلند پیچیده بودند که شبیه متعلقات رایانه بود.
این سرنخ از چشمان کارآگاهان دور نماند و آنها به طور نامحسوس به تعقیب موتورسواران پرداختند تا این که آنها وارد منزلی در بولوار عبدالمطلب شدند. حضور موتورسواران مشکوک در محیط تحت نظر کارآگاهان، احتمال وقوع جرم را تقویت کرد.
به طوری که آنها با کسب مجوز قضایی وارد مخفیگاه مذکور شدند، اما در یک لحظه یکی از پاتوق نشینان با چاقو به سوی کارآگاهان حمله کرد که با چند فن دفاع شخصی زمین گیر شد و حلقههای قانون بر دستانش گره خورد.
در بازرسی از این مکان اموالی از سیستمهای رایانهای به دست آمد که بررسیها نشان داد اموال سرقتی متعلق به مرکز خیریه «آ- ع» است. با دستگیری یک پدر و پسر در این ماجرا، روند عملیاتی پرونده شدت گرفت و مشخص شد دو متهم مذکور از اعضای باند «مجید جیغی» هستند که تحت تعقیب پلیس قرار دارد و هنگام دستبرد به مرکز خیریه نیز در نقش سرکرده باند حضور داشته است، اما باز هم تلاشها برای یافتن وی به نتیجه نرسید، تا این که کارآگاهان براساس تجربیات پلیسی در مراکز ترک اعتیاد به جست وجو پرداختند و بدین ترتیب سرنخهایی از حضور وی در یکی از مراکز ترک اعتیاد فاش شد.
طولی نکشید که کارآگاهان با مجوز قضایی، او را در یکی از مراکز ترک اعتیاد مشهد شناسایی و در حالی دستگیر کردند که تحقیقات نشان داد او هر بار و پس از ارتکاب چندین سرقت، مدتی را در مراکز ترک اعتیاد مخفی میشود تا به قول معروف «آبها از آسیاب بیفتد!» و دوباره ظاهر شود.
این گونه بود که تبهکار شبهای مشهد، برای انجام بازجوییهای تخصصی به پایگاه شمال پلیس آگاهی، انتقال یافت و دیگر اعضای شبکه سرقت را لو داد که بعد از آزادی از زندان تشکیل داده بود. او تا سال ۹۹ سرکردگی یک باند سرقت را به عهده داشت، اما فقط در مدت کوتاهی بعد از آزادی از زندان، افراد دیگری را جذب کرد و باند سیاه خود را به «شبکه تبهکاران شب» گسترش داد که در قالب گروههای دو یا چند نفره اموال مردم را به یغما میبردند.
به دنبال اعترافات مرتضی – الف (مشهور به مجید جیغی) کارآگاهان پلیس آگاهی پایگاه شمال مشهد، در چندین عملیات ضربتی، ۱۳ تن دیگر از اعضای این شبکه حرفهای و سابقه دار سرقت را درحالی به دام انداختند که تاکنون به ۱۰ فقره دستبرد به مراکز تجاری، مطب پزشکان و شرکتها اعتراف کرده اند. در بازرسی از مخفیگاههای متهمان تعداد زیادی لوازم سرقتی کشف و ضبط شده است که ارزش ریالی آنها ۷ میلیارد تومان تخمین زده میشود.
این گزارش حاکی است: اعضای باند «جیغی» با نظارت مستقیم سرهنگ نگهبان (فرمانده انتظامی مشهد) و با دستور قضایی، تاکنون به بازسازی چگونگی سرقت از مکانهای مختلف پرداخته و مسیرهای ورود و خروج آن را مقابل دوربین نشان داده اند.
در همین حال بررسیهای کارآگاهان نشان داد که «مجید جیغی» در برخی از سرقتهای شبانه با پوشش زنانه وارد محل میشد تا جلب توجه نکند! از سوی دیگر نیز وی اعتراف کرد قبل از هر سرقت ابتدا چند روز مکان مدنظر را به طور کامل زیرنظر میگرفت و راههای ورود و خروج و اموال آن جا را به همراه تجهیزات ایمنی نصب شده بررسی میکرد و با توجه به موقعیت زمانی و مکانی و همچنین بهره گیری از نقایص ایمنی و تجهیزاتی، از اعضای دیگر شبکه برای دستبرد استفاده میکرد و سپس اموال سرقتی را به امانت در نزد دوستان خلافکار دیگرش میگذاشت تا در فرصت مناسب آنها را به فروش برساند.
شایان ذکر است: تحقیقات بیشتر درباره جرایم احتمالی دیگر اعضای این شبکه سرقت و شناسایی عوامل مرتبط با آنها همچنان توسط گروه عملیاتی کارآگاهان به سرپرستی ستوان یکم شفیعی ادامه دارد.