bato-adv
کد خبر: ۵۷۹۸۲۸

عربستان مقابل غرب

عربستان مقابل غرب

سعودی ها در دفاع از مصوبه اوپک‌پلاس اعلام کرده‌اند کاهش تولید روزانه دو میلیون بشکه نفت خام، در واکنش به افزایش نرخ بهره بانکی در غرب و در راستای ارتقای اقتصاد ضعیف جهانی، رقم خورده است. این اقدام در طولانی‌مدت می‌تواند قیمت طلای سیاه را افزایش داده، تا جایی که حتی در ایالات متحده و برخلاف میل بایدن افزایش چندباره قیمت بنزین را رقم بزند.

تاریخ انتشار: ۰۰:۵۸ - ۲۰ مهر ۱۴۰۱

آینده مبهم روابط دیپلماتیک بین ریاض و واشنگتن در روزهای اخیر و به‌دنبال تصمیم جنجالی اوپک‌پلاس با رهبری عربستان سعودی، مبنی بر کاهش چشمگیر تولید نفت، به موضوع شماره‌یک رسانه‌های دنیا تبدیل شده است. اوپک‌پلاس با تصویب کاهش تولید نفت برابر با دو میلیون بشکه در روز بار دیگر غرب به‌ویژه ایالات متحده را غافل‌گیر کرد.

به گزارش دنیای اقتصاد، گروه کشورهای تولیدکننده نفت عضو اوپک به همراه مجموع کشورهای غیرعضو، موسوم به اوپک‌پلاس، با مصوبه جدید خود پشت غرب را خالی و کورسوی امید آنها برای جبران خلا نفت و گاز روسیه از طریق خاورمیانه را به ناامیدی کشاند. با شروع فصل سرد، اروپا در آستانه بحران کم‌نظیر انرژی قرار گرفته که در نتیجه جنگ اوکراین و تحریم روسیه ایجاد شده است. اما در این بحبوحه، سعودی‌ها با تصمیم برکاهش تولید نفت و رهبری کردن اوپک‌پلاس در این مسیر، تنشی عمیق را بین خود و واشنگتن رقم زده‌اند. برخی از رسانه‌های آمریکایی مانند بلومبرگ، این رویداد را به فاجعه‌ای کم‌نظیر برای اقتصاد جهانی تعبیر کرده‌اند. اوپک‌پلاس با امتناع از استمرار تامین گسترده نفت در بازارهای جهانی، به‌رغم فشار‌های متعدد غرب و به‌ویژه آمریکا، از سوی واشنگتن متهم به حمایت از مسکو شده؛ درحالی‌که دولت آمریکا این تصمیم ائتلاف نفتی را مورد انتقاد قرار داد و آن را کوته‌بینانه خواند.

ریاض و مسکو، متهم تبانی

وجه تمایز اوپک‌پلاس با اوپک در این است که در این تشکل، روسیه نیز حضور دارد. بنابراین دور از ذهن نخواهد بود اگر کاهش دودرصدی تولید نفت از سوی اوپک‌پلاس، به منزله تبانی بین روسیه و عربستان تلقی شود. دو کشور سال‌هاست که روابط فی‌مابین را بهبود بخشیده و به مناسباتی برای تعامل سازنده با یکدیگر دست پیدا کرده‌اند. با این حال وزارت نفت عربستان اتهام هرگونه زدوبند احتمالی با کرملین را رد کرده است. در آن سوی میدان، کاخ سفید اعتقاد دارد عربستان در زمین روسیه بازی می‌کند و با این‌کار به دنبال بر هم زدن موازنه در بازار انرژی جهانی است. تصمیم اوپک‌پلاس به غربی‌ها ثابت کرد تحریم روسیه به این سادگی نبوده و برای غرب تبعات بسیاری خواهد داشت.

عربستان چه می‌گوید؟

سعودی ها در دفاع از مصوبه اوپک‌پلاس اعلام کرده‌اند کاهش تولید روزانه دو میلیون بشکه نفت خام، در واکنش به افزایش نرخ بهره بانکی در غرب و در راستای ارتقای اقتصاد ضعیف جهانی، رقم خورده است. این اقدام در طولانی‌مدت می‌تواند قیمت طلای سیاه را افزایش داده، تا جایی که حتی در ایالات متحده و برخلاف میل بایدن افزایش چندباره قیمت بنزین را رقم بزند؛ موضوعی که در صورت تحقق پیامدهای منفی گسترده‌ای را برای واشنگتن در پی خواهد داشت.

در این برهه اتهام‌زنی آمریکایی‌ها به عربستان درمورد تبانی محتمل ریاض با روسیه، به دلیل اجتناب از موضع‌گیری شفاف عربستان علیه روس‌ها در تهاجم نظامی به اوکراین شدت گرفته است. تصمیم جنجالی اوپک‌پلاس، اتهام تبانی احتمالی بین ریاض و مسکو را به یقین نزدیک‌تر کرده است. در بحبوحه جنگ با اوکراین و در شرایطی که کسری بودجه نظامی روسیه بر همگان آشکار شده است، افزایش قیمت نفت می‌تواند به عنوان کمک بی‌بدیل اقتصادی به روسیه تلقی شود و این درست همان موضوعی است که غرب و آمریکا آن را بر‌نمی‌تابند. نکته حایز اهمیت آنکه به‌رغم تمامی فراز و فرودها، از بازار جهانی خبر می‌رسد قیمت نفت دیروز روند کاهش داشته، تا جایی‌که نفت برنت از نزدیک ۱۰۰دلار در هر بشکه به حدود ۹۴دلار کاهش قیمت داشته و وست‌تگزاس‌اینترمدیت هم در قیمت کمتر از ۹۰دلار معامله شده است.

موضع اروپا و آمریکا درقبال تحولات جدید

اتحادیه اروپا اخیرا ضمن وضع تحریم‌های جدید علیه مسکو بر تعیین و اعمال سقف قیمت برای نفت صادراتی روسیه به توافق رسیدند. ۲۷ کشور عضو حتی پا را فراتر گذاشته و درنظر دارند انتقال نفت روسیه به کشور ثالث از طریق دریا بالاتر از سقف قیمت تعیین‌شده را هم ممنوع کنند. این تصمیم از پنجم دسامبر قابل‌اجرا و عملیاتی خواهد شد. واقعیت این است که روابط آمریکا و عربستان از زمان روی کار آمدن بایدن رو به تیر‌گی نهاده است. ارتباط مناسب با سعودی‌ها مانند زمان ریاست جمهوری ترامپ، دیگر موضوع اول کاخ سفید نیست. جانشین ترامپ دوران ریاست‌جمهوری خود را با متهم کردن شاهزاده سعودی به دست داشتن در قتل جمال خاشقچی خبرنگار شروع کرد و بیش از یک سال طول کشید تا حاضر شود به عربستان سفر کند. در مقابل، ریاض هم البته روی خوشی به این رئیس‌جمهور دموکرات نشان نداد و دو کشور هیچ‌گاه بر سر موضوع نفت به تفاهم مشترک نرسیدند.

واقعیت این است که در شرایط کنونی و به دنبال اقدام عربستان در رهبری و هدایت کاهش تولید نفت خام در اوپک‌پلاس که منجر به ایجاد تنش در روابط واشنگتن و ریاض شده، تعدادی از قانونگذاران آمریکایی درصدد ممانعت از فروش سلاح به سعودی‌ها هستند. اتفاقی که در سال‌های گذشته بحث در مورد آن بسیار بوده اما عملی نشده است. رو کانا، عضو مجلس نمایندگان و ریچارد بلومنتال، سناتور آمریکایی با انتشار گزارشی در پولیتیکو از کنگره خواستند واشنگتن فروش اسلحه به عضو پیشرو اوپک‌پلاس را مادامی‌که این کشور از حمایت همه‌جانبه پوتین دست نکشیده، متوقف کند. در شرایط کنونی، اتحاد کم‌سابقه دو حزب دموکرات و جمهوری‌خواه و وحدت‌ رویه‌ای که در قبال عربستان در پیش گرفته‌اند، قابل‌ملاحظه و بررسی است.

در این میان واکنش آنتونی بلینکن، وزیرخارجه ایالات متحده، در نوع خود شنیدنی است. او که شمشیر خود را علیه ریاض از رو بسته است، گفت: «در موضوع چگونگی روابط آینده دیپلماتیک ایالات متحده با عربستان سعودی، با مشورت کنگره در حال بررسی چند گزینه احتمالی و پاسخ مناسب هستیم.» در ادامه ابراز نارضایتی ایالات متحده از تصمیم جدید اوپک پلاس‌برای کاهش معنادار تولید نفت، باب منندز، رئیس کمیته روابط خارجه سنای آمریکا، ریاض را به حمایت از مسکو متهم و تهدید کرد هرگونه فروش آتی تسلیحات به عربستان سعودی را مسدود خواهند کرد. به گزارش گاردین، اظهارات این سناتور آمریکایی می‌تواند حاکی از تغییر مسیر احتمالی در سیاست واشنگتن در قبال عربستان سعودی باشد. منندز در بیانیه‌ای نوشت: «من موضع دولت عربستان سعودی برای حمایت از سیاست جنگ‌طلبانه پوتین، از طریق کارتل اوپک‌پلاس، را محکوم می‌کنم.» این سناتور دموکرات، دولت آمریکا را دعوت کرد با قید فوریت همه زمینه‌های همکاری خود با عربستان سعودی، از جمله هرگونه فروش تسلیحات، را متوقف کند.

در عین حال، موضع بایدن از نرمش بیشتری در مقایسه با بلینکن برخوردار است. رئیس‌جمهور ایالات متحده درخصوص تصمیم اوپک به خبرنگاران گفته ما در حال بررسی گزینه‌های احتمالی هستیم. با اینکه گزینه‌های زیادی وجود دارند اما هنوز تصمیم نهایی را نگرفته‌ایم. او در عین حال از دولت خود و کنگره دعوت کرده با بررسی دقیق و کارشناسی، موانع راه بر سر افزایش تولید انرژی آمریکا را برداشته و راهبرد تقلیل نفوذ اوپک بر تعیین قیمت‌ انرژی را بررسی و تدوین کنند. تصمیم به کاهش معنادار تولید نفت از سوی اوپک‌پلاس، چالشی اساسی برای جو بایدن در زمینه کیفیت روابط واشنگتن با ریاض به شمار می‌رود. بایدن تابستان گذشته به‌‌رغم انتقاد فعالان حقوق بشری، برای یک دیدار رسمی از عربستان سعودی به جده سفر و با محمد بن سلمان ولیعهد این کشور دیدار کرد.

امارات، یکی به نعل، یکی به میخ

ابراز علنی نارضایتی ایالات متحده به ویژه اعضای دموکرات کنگره از تصمیم اخیر اوپک‌پلاس در حالی رخ می‌دهد که محمد بن زاید، رئیس‌ امارات متحده عربی، از سفر خود به مسکو و دیدار با پوتین سخن گفته است. این از معدود سفرهای رهبران جهان به مسکو پس از تهاجم روسیه به اوکراین است. کریس مورفی، یکی دیگر از سناتورهای دموکرات، نیز در مصاحبه با اصحاب رسانه، خواستار بازنگری جدی و فوری در ائتلاف آمریکا با عربستان سعودی شد. هم‌چنین تام مالینوفسکی، نماینده حزب دموکرات، نیز طرحی برای خروج نیروهای آمریکا از عربستان سعودی و امارات متحده عربی ارائه کرده است. از سوی دیگر سهیل محمد فرج المزروعی، وزیر انرژی امارات، در وین و پس از پایان نشست اوپک‌پلاس مدعی شده بود این ائتلاف نفتی تنها اهداف فنی را دنبال کرده و در مسائل سیاسی مداخله نمی‌کند.

ریاض به منافع خود می‌اندیشد

اما ریاض چندان این مواضع را جدی نگرفته است. صعودی‌ها همچنان بر موضع خود در اوپک‌پلاس پافشاری کرده و درصدد هستند تا با هر ابزاری، قیمت نفت را بالاتر ببرند. شایان ذکر است چندی پیش عادل الجبیر، مشاور وزیر در امور خارجه، گفت روابط امریکا و عربستان راهبردی است و ریاض نمی‌خواهد مساله نفت و اوپک را سیاسی کند. به اعتقاد کارشناسان، تصمیم نفتی عربستان که احتمالا با همراهی روسیه گرفته شده، می‌تواند تیرگی بیشتر روابط ریاض و واشنگتن را رقم بزند. با وجود این، عدم فروش سلاح به سعودی‌ها یا حتی کاهش سطح روابط دیپلماتیک، چندان جدی به ‌نظر نمی‌رسد. عربستان سعودی کلیدی‌ترین خریدار ادوات نظامی از ایالات متحده است و روابط اقتصادی این دو کشور برای هیچ‌یک از طرفین، قابل اغماض نیست؛ هرچند بن‌سلمان به دنبال مطرح کردن خود در سطح بین‌الملل است حتی اگر این مهم با گذار ملایم از کنار واشنگتن محقق شود.

bato-adv
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۴۵ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۰
الحمدلله که به یمن سیاستهای خیره کننده در رشد و توسعه کشورمان در 40 سال اخیر، کشور ایران از داشتن کوچکترین نقشی در بازار نفت دنیا اعم از اوپک یا اوپک پلاس، حذف شد. حالا بفرمائید بن سلمان از این اتفاق میمون خوشحا ل است یا ناراحت؟ که بخواهد جمهوری اسلامی را سرنگون کند؟؟؟کمی هم تعقل و دوری از شانتاژ بد خواهان کشور، بخدا بد نیست.
ای
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۰
دوشیدن اروپا توسط امریکا بوسیله عربستان
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۰
همه به منافع خود می اندیشند جز ما....
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۳۶ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۰
عربستان مقابل غرب نمی ایستد بلکه میخواد کاری کنه حزب بایدن در انتخابات کنگره شکست بخوره و زمینه روی کار آمدن حزب ترامپ را فراهم کند چرا که ترامپ با بن سلمان رفیق شفیق هستند و می تونن با ایران برخورد کنن به مدد اینترنشنالی که دارن
بختگان
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۰
پس هی میگفتید “گاو شیرده” و “نوکر غرب “ و هزار فحش و فلاکت دیگه، کشک بود!!!
مجله خواندنی ها
انتشار یافته: ۱۳
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۰
غرب هنوز دنبال دوشیدن عربستان هست عربستان میگه دیگه شیر نمی دهم غرب هم مثل بچه ها همش دنبال ممه هستند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۲۴ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۰
باب ممندز گفته اگر عربستان شیر نده ما باهاش قهر می کنیم عربستان هم گفته شیر ندارم سن شیر دهی هم تمام شده اما از اونجایی که امریکا مثل بچه ها که می خواهند از شیر بگیرنش بهانه میگیره هنوز دنبال ممه عربستان هست من به امریکا بگم عربستان خیلی شیر داره لا مصب مثل گاو هلندی هر چی میدوشی تمومی نداره
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۰
چه خوب بود می نوشتی عربستان مقابل بایدن دموکرات عربستان دنبال ترامپ یا حداقل رییس جمهور جمهوری خواه هستند امتیاز ها رو گذاشتند جمع شه واسه انموقعه
ناشناس
Canada
۰۱:۵۵ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۰
پوتین در شطرنج نبرد اخرش حوثی ها و موشکها و پهبادهای ساخت! یمن را مانند تفنگ بالای سر عربستان و امارات نگه داشته. اگر عربستان و لمارات به اوامر پوتین گوش ندهند حوثی ها دوباره فعال میشوند و صنایع نفت و گاز عربستان و یمن را اماج حملات خود قرار میدهند. بعید است امریکا این رد نداند ولی به صرف جو بایدن نیست که بروی خودش بیاورد چون در انصورت معلوم میشود چه اندازه سیاست خارجی جو بایدن فشل هست
امیر
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۰
امام فرمودند : هروقت کاری کردید و دیدید که دشمن عصبانی است مطمئن باشید کار درستی انجام داده اید
هموطن
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۰
بادرود به نظرمن این بازی اسراییل است چون با عربستان در مورد روی کار امدن ترامپ به توافق رسیده اند وتصمیم به مواجه با بایدن ودموکرات ها گرفته اند واگر ایران به عربستان به خاطر افزایش قیمت نفت نزدیک شود وارد بازی جدید اسراییل شده است چون افزایش قیمت حامل های انرژی در امریکا باعث نارضایتی وتخریب بایدن ودموکرات ها میشود
هموطن
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۰
بادرود به نظرمن این بازی اسراییل است چون با عربستان در مورد روی کار امدن ترامپ به توافق رسیده اند وتصمیم به مواجه با بایدن ودموکرات ها گرفته اند واگر ایران به عربستان به خاطر افزایش قیمت نفت نزدیک شود وارد بازی جدید اسراییل شده است چون افزایش قیمت حامل های انرژی در امریکا باعث نارضایتی وتخریب بایدن ودموکرات ها میشود
مهدی
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۱۴ - ۱۴۰۱/۰۷/۲۰
از کاری که شاه کرد و کاری که با شاه کردند عبرت بگیرد و ملت خودش را بدبخت نکند
این غربی‌ها کثیفند
bato-adv
bato-adv
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین