یکی از پیچیدگیها دوره ما این است که بایدن پادشاه گاف، صحبت کردن بیش از حد و پس گرفتن گفتههای پیشین خود است و اکنون او موظف است به امریکاییها و سایرین در سراسر جهان یادآوری کند که پیامدهای ناخواسته اقدامات نادرست تا چه اندازه میتواند سریع و آسان رخ دهد.
فرارو- آخرین هشدار مطرح شده از سوی «جو بایدن» رئیس جمهور امریکا در مورد جنگ هستهای به طرز شگفت آوری صریح، اما واضح بود.
به گزارش فرارو به نقل از نیواستیتسمن، «جو بایدن» رئیس جمهور ایالات متحده شامگاه پنجشنبه (۶ اکتبر) در جریان مراسم جمع آوری کمکهای مالی دموکراتها در نیویورک گفت: «برای اولین بار از زمان بحران موشکی کوبا ما با تهدید مستقیم استفاده از یک سلاح هستهای در صورت ادامه روند فعلی مواجه هستیم. فکر نمیکنم چیزی به نام توانایی استفاده از یک سلاح هستهای تاکتیکی و نرسیدن به آرماگدون (آخرالزمان هسته ای) وجود داشته باشد».
بایدن دقیقا موضوع تازهای را بیان نمیکرد. «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه تهدید پنهانی مبنی بر استفاده از سلاح هستهای در جنگ در اوکراین را مطرح کرده و اگر این کار را انجام دهد جهان در قلمرویی تازه و وحشتناکتر از قبل قرار خواهد گرفت. با این وجود، صحبتهای بایدن رک و بیپردهتر از دستیاراناش بود.
خط رسمی دولت بایدن این بوده که در اصل تهدیدات را جدی میگیرد، اما هیچ تغییری در رفتار کرملین ندیده است. هم چنین، بایدن گفت که در تلاش است تا دریابد که پوتین چگونه میتواند تنشزدایی کند. او با صدای بلند فکر کرد: پوتین در کجا احساس خواهد کرد که نه تنها وجههاش را از دست میدهد بلکه قدرتاش را نیز به طور قابل توجهی در روسیه از دست میدهد؟
بایدن در طول دوران ریاست جمهوری خود و در واقع در تمام دوران حضورش در سیاست به ایراد سخنرانیهای طولانی شهرت داشته است. او در این باره اشتباه نمیکند زمانی که میگوید در صورت استفاده پوتین از تسلیحات هستهای ممکن است مردم نابود شوند، اما این که این پیام سیاسی تا چه اندازه موثر میباشد موضوع دیگری است.
با توجه به این که بایدن این اظهارات را در یک رویداد جمع آوری کمک مالی حزب دموکرات مطرح کرده بعید است که عمدا قصد داشته باشد پیاماش به مسکو برسد به ویژه آن که او پیشتر به طور مستقیم پوتین را خطاب قرار داده و گفته بود پوتین نباید دچار سوء برداشت شود و تعهد امریکا نسبت به دفاع از هر اینچ قلمروی ناتو را مورد تاکید قرار داده بود. با این وجود، او باید میدانست که این پیام به بیرون درز خواهد کرد.
با این وجود، این اطمینان بخش است که بایدن تهدید هستهای را جدی میگیرد. سلف او «کیم جونگ اون» رهبر کره شمالی را با «آتش و خشم» تهدید کرد. از سوی دیگر، بایدن پیامدهای چنین تهدیدی را تشریح میکند. هم چنین میتوان این پرسش را مطرح کرد که اگر امکان پایان یافتن تسلیحات هستهای تنها در یک آخرالزمان هستهای یا آرماگدون وجود دارد شاید صاحبان قدرت باید هر کاری که میتوانند برای خلاص شدن از شر این تسلیحات انجام دهند تا در وهله نخست امکان متوسل شدن به آن تسلیحات برای تهدید کردن وجود نداشته باشد.
ایالات متحده از ابتدا نسبت به تشدید جنگ در اوکراین و تبدیل شدن آن به فاجعهای بسیار بزرگتر محتاط بوده است. برای مثال، ایالات متحده منطقه پرواز ممنوع ایجاد نکرد زیار این امر امریکا را در تقابل مستقیم با روسیه قرار میداد. در اوایل هفته جاری مقامهای امریکایی با «نیویورک تایمز» صحبت کردند و گفتند که معتقد هستند اوکراین (اگرچه نه لزوما ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین) پشت قتل «داریا دوگینا» دختر «الکساندر دوگین» نظریهپرداز ملی گرای روس در ماه آگوست در داخل روسیه بوده است. این افشاگری برای مطبوعات میتواند به عنوان هشداری به اوکراین برایعدم انجام اقدامات مشابه در آینده با توجه به پیامدهای بالقوه ناخواستهای که ممکن است در پی داشته باشد خوانده شود.
یکی از پیچیدگیها دوره ما این است که بایدن پادشاه گاف، صحبت کردن بیش از حد و پس گرفتن گفتههای پیشین خود است و اکنون او موظف است به امریکاییها و سایرین در سراسر جهان یادآوری کند که پیامدهای ناخواسته اقدامات نادرست تا چه اندازه میتواند سریع و آسان رخ دهد.