bato-adv
کد خبر: ۵۷۷۵۸۸

طرح صیانت؛ تصویب لازم نبود، اجرا شد

طرح صیانت؛ تصویب لازم نبود، اجرا شد
مقایسه بند به بند طرح نظام تنظیم مقررات فضای مجازی یا همان طرح صیانت با وضعیت فعلی اینترنت نشان می‌دهد کاربران به طرق مختلفی در حال صیانت شدن هستند.
تاریخ انتشار: ۱۸:۴۸ - ۰۷ مهر ۱۴۰۱

زومیت نوشت: طرح نظام تنظیم مقررات فضای مجازی که معمولاً با نام طرح صیانت شناخته می‌شود، مدت‌ها است که از دستور کار مجلس خارج شده و با ایراداتی که مرکز پژوهش‌های مجلس به آن وارد کرده تصویب آن در مجلس منتفی و برای رسیدگی به شورای عالی فضای مجازی ارجاع داده شده است.

وزیر ارتباطات بارها بر عدم تصویب و اجرایی شدن طرح صیانت تأکید کرده و در آخرین اظهار نظر خود در این خصوص اعلام کرده است که «هنوز طرح صیانت تصویب نشده و چیزی به این اسم نداریم. یک عده بالاخره جوسازی می‌کنند، بازی می‌کنند، نان می‌خورند و اِلا چیزی تصویب نشده است که بخواهد اجرایی شود.» البته این اظهار نظر نادرست نیست؛ در هیچ یک از اخبار چند ماه گذشته خبری مبنی بر تصویب طرح صیانت منتشر نشده و رسما اعلام نشده که این طرح در حال اجرا است.

اما اخبار مربوط به مصوبات شورای عالی فضای مجازی، تجربه کاربران و تحلیل کارشناسان از وضعیت کنونی اینترنت کشور از وضعیت دیگری حکایت دارد که نشان می‌دهد بخشی از طرح صیانت تصویب شده، بخشی بدون تصویب در حال اجرا است و بخش‌های دیگری نیز فعلاً وضعیت مشخصی ندارند.

روزنامه دنیای اقتصاد در صفحه توییتر خود به موضوع اجرایی شدن این طرح اشاره کرده و درباره موضوع فیلترینگ دائمی اینستاگرام و واتساپ نوشته است:

به نظر می‌رسد نسخه کاملی از طرح صیانت در حال اجراست و گمانه‌زنی‌ها حاکی از آن است که احتمالاً فیلترینگ اینستاگرام و واتساپ دیگر رفع نخواهد شد و آن‌ها به سرنوشتی مشابه تلگرام دچار خواهند شد تا درآمد بیش از ۹ میلیون نفر درمعرض تهدید جدی قرار بگیرد.

سایر کاربران توییتر نیز با اعتراض به همین اجرایی شدن بدون تصویب قانونی طرح صیانت واکنش نشان داده و توییت‌هایی را منتشر کرده‌اند. کاربری در یکی از این توییت‌ها چنین نوشته است: «اگر متوجه شدید که طرح صیانت در حال اجرا است بدونید غیر قانونیه و سرخود انجام می‌دن این یک نمونه از عمل نکردن به قانون در کشور ماست که توسط عده‌ای اعمال می‌شه. همین‌ها باعث آشوب در کشور می‌شوند.»

تصویب سه ماده از طرح صیانت
پانزدهم شهریور ۱۴۰۱ بود که متن مصوبه جدیدی از شورای عالی فضای مجازی با نام «شرح وظایف، اختیارات و ترکیب اعضای کمیسیون عالی تنظیم مقررات فضای مجازی کشور» منتشر شد. این متن از تشکیل کمیسیون عالی تنظیم مقررات فضای مجازی خبر می‌داد که به موجب آن بنا است یک «تنظیم‌گر تنظیم‌گران» به تنظیم سیاست‌ها، نظارت، هدایت، هماهنگی و تصویب مقررات و آیین‌نامه‌های کلان در همه ابعاد فضای مجازی و تنظیم‌گری سایر نهادهای تنظیم‌بخش بپردازد.

این مصوبه که در پنج ماده تنظیم شده است، بخش مهمی از طرح نظام تنظیم مقررات فضای مجازی است که با اندک تغییراتی نسبت به طرح اصلی، ماده دو، سه و چهار همان طرح را شامل می‌شود. فصل دوم طرح صیانت، با عنوان «نظام تنظیم مقررات»، نیز در پنج ماده تنظیم شده و به شرح وظایف و اختیارات و تعیین اهداف کمیسیون عالی تنظیم مقررات، پرداخته است. در مصوبه شورای عالی فضای مجازی کلیت این فصل از طرح صیانت به تصویب رسیده و برای اجرا به دستگاه‌های مربوطه ابلاغ شده است.

پس از این اقدام شورای عالی فضای مجازی، بسیاری از کارشناسان به نقد این مصوبه پرداخته و نسبت به تبعات اجرای این مصوبه هشدار داده‌اند. به وجود آمدن یک «حاکمیت دوگانه» در فضای مجازی یکی از اصلی‌ترین پیامدهای این مصوبه عنوان شده است که نوعی موازی‌کاری در فعالیت دستگاه‌های تنظیم‌گر و ناظر بر فضای مجازی ایجاد می‌کند. نتیجه‌ای که به زعم کارشناسان از فهم غلط درباره سیاست‌گذاری در حوزه فضای مجازی ناشی شده و امر رگولاتوری را با چالش‌های جدی مواجه خواهد کرد.

علاوه بر این، تشکیل کمیسیون عالی تنظیم مقررات با هدف «تهیه معماری کلان تنظیم‌گری فضای مجازی» صورت گرفته و وظایف مهمی از جمله «تهیه و تصویب ضوابط مدیریت ترافیک داخلی و خارجی» و «تصویب الزامات کلان صدور مجوز برای هر گونه فعالیت و کسب‌وکار در فضای مجازی» برای آن در نظر گرفته شده است.

با روی کار آمدن این کمیسیون عملا حد و حدود تازه‌ای برای حضور و فعالیت کاربران و کسب‌وکارها در فضای مجازی تعیین کرده و با تنگ کردن مرزهای فعالیت در این فضا عملا دامنه اختیارات حاضران در این فضا را محدود می‌کند.

کاربری در خصوص همین اعمال محدودیت به واسطه اجرا شدن طرح صیانت در توییتی چنین نوشته است:

طراح طرح صیانت می‌گفت می‌خواهیم این طرح را برای راحتی بیشتر مردم ایران اجرا کنیم و کاری به کسب‌وکارها و... نداریم. دیدید که چه کردند خام نشوید.

در کنار تصویب بخش‌ها و ماده‌هایی از طرح صیانت توسط شورای عالی فضای مجازی، بخش‌هایی از این طرح نیز هرچند به تصویب نرسیده و به صورت رسمی به دستگاه‌های مربوطه ابلاغ نشده است اما به طرق مختلفی در حال اجرا است. برخی از این موارد پیش از این نیز در دستور کار بوده و برخی دیگر به‌تازگی به اجرا درآمده است.

تمام تلاش‌ها برای توسعه شبکه ملی اطلاعات
ایجاد و راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات یکی از مهم‌ترین مسائلی است که در سال گذشته به‌عنوان یکی از نیازهای ضروری کشور مطرح شده و از اصلی‌ترین وظایف وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات بوده است. این موضوع در فصل سوم طرح نظام تنظیم مقررات نیز مطرح شده و در ماده هشتم این طرح که در خصوص «الزامات دستگاه‌های اجرایی» است، به آن پرداخته شده است.

شبکه ملی اطلاعات پرچم ایران در لپتاپ

در بند الف این ماده آمده است: «وزارت ارتباطات موظف است نسبت به ایجاد خدمات شبکه ملی مورد نیاز کشور، با اولویت استفاده از ظرفیت بخش خصوصی داخلی اقدام کند.» در ادامه این بند نیز ذکر شده است مصادیق خدمات شبکه ملی اطلاعات توسط کمیسیون عالی تنظیم مقررات، که به ماهیت و ضرورت تشکیل آن انتقاداتی وارد است، تعیین می‌شود.

در روزهای اخیر و پس از وقوع اعتراضات مردمی در کشور، با قطعی اینترنت، فیلتر شدن پلتفرم‌های خارجی و عدم دسترسی به اینترنت بین‌الملل زمینه برای حضورمان در شبکه ملی اطلاعات فراهم شد. جملات معاون وزیر ارتباطات و رئیس سازمان فناوری اطلاعات مشخص کرد که کاربران در روزهای اخیر به شبکه جهانی دسترسی نداشته و صرفاً امکان استفاده از شبکه ملی را داشته‌اند. خوانساری در گفت‌وگو با صداوسیما درباره این موضوع گفت:

برای رفع نیازهای ارتباطی مردم پیام‌رسان‌های داخلی و برنامه‌ها و ابزارک‌های کاربردی داخلی همگی برقرار هستند و مشکل خاصی ندارند. خدمات دولت الکترونیک نیز ازطریق پنجره خدمات دولت به‌صورت روان در حال انجام است. فقط روی برخی پلتفرم‌ها و سکوهای خارجی به دستور مراجع ذی‌صلاح به صورت موقت محدودیت‌هایی ایجاد شده است.

موضوع راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات در بخش‌های دیگری از طرح نظام تنظیم مقررات فضای مجازی نیز مد نظر قرار گرفته است. فصل پنجم این طرح با عنوان «حمایت از ارائه‌دهندگان خدمات فضای مجازی» به مواردی مربوط بوده که دستگاه‌های مربوطه را موظف به حمایت از ارائه‌دهندگان می‌کند. در این فصل، عمده حمایت‌های مذکور به هزینه کردن درآمدها در حوزه شبکه ملی اطلاعات و خدمات موجود در آن مربوط می‌شود.

برای مثال، در بند الف و ب این ماده به‌ترتیب چنین نوشته شده است: «ایجاد و توسعه خدمات شبکه ملی اطلاعات در مقیاس منطقه‌ای و بین‌المللی»، «حمایت از برنامه‌های تبلیغاتی و بازاریابی خدمات شبکه ملی منتخب کمیسیون عالی در داخل و خارج از کشور». در بندهای دیگر نیز توسعه فناوری‌های نوین مرتبط با خدمات شبکه ملی، پایش مدل‌های تنظیم‌گری فضای مجازی و پژوهش در مورد حکمرانی بومی فضای مجازی و... مورد اشاره قرار گرفته است.

اقدامات صورت‌گرفته برای حمایت از حقوق کاربران
فصل ششم طرح نظام تنظیم مقررات که به حمایت از حقوق کاربران مربوط می‌شود به باید و نبایدهایی می‌پردازد که ارائه‌دهندگان برای تضمین حقوق کاربران خود ملزم به رعایت آن‌ها هستند. در بند ث این ماده به کاربران کودک و نوجوان اشاره شده و ارائه‌دهندگان خدمات فضای مجازی را ملزم به رعایت آن کرده است. در این بند چنین آمده است:

ارائه خدمات متناسب با نیاز کاربران ویژه از جمله کودکان، نوجوانان و توان‌یابان براساس سند صیانت از کودکان و نوجوانان در فضای مجازی و دیگر مصوبات شورا

در نظر داشتن همین بند نیز نشان می‌دهد، هرچند این طرح به‌طور کامل به تصویب نرسیده است اما با اقداماتی که در ماه‌های اخیر از سوی وزارت ارتباطات صورت گرفته عملا این بند در حال اجرایی شدن است. اواخر تیرماه بود که اخباری مبنی بر فعال شدن اجباری قابلیت جست‌وجوی امن (safe search) گوگل منتشر شد. اقدامی که وزیر ارتباطات آن را خواسته خانواده‌ها برای محدود شدن دسترسی کودکان به محتوای غیر اخلاقی و خشونت‌آمیز خوانده بود.

در نیمه شهریورماه نیز وزارت ارتباطات از اینترنت کودکان و لیست سایت‌های مناسب کودکان و نوجوانان رونمایی کرد. این اقدامات را نمی‌توان متفاوت با همین بند ث از ماده ۱۵ فصل ششم طرح نظام تنظیم مقررات دانست که قصد دارد از این گروه سنی صیانت و محافظت کند.

ماده ۱۶ فصل ششم این طرح نیز ارائه‌دهندگان خدمات فضای مجازی را ملزم به سالم‌سازی محتوای فضای مجازی کرده است. در این ماده چنین آمده است:

ارائه‌دهندگان خدمات فضای مجازی به منظور سالم‌سازی محتوای فضای عمومی خدمات فضای مجازی، موظف‌اند رأسا مطابق فهرست و ضوابط اعلامی کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه، حداکثر ظرف مدت ۱۲ ساعت محتوای مجرمانه مزبور را پالایش و گزارش مربوط را به دبیرخانه کارگروه مذکور ارسال نمایند.

به نظر می‌رسد این مورد نیز حتی پیش از مطرح شدن طرح نظام تنظیم مقررات و همین حالا، بدون تصویب این طرح نیز در دست اجرا بوده و هست. شاید برای آخرین نمونه از ضرورت پالایش محتوا توسط ارائه‌دهندگان خدمات فضای مجازی بتوان به مسئله‌ای اشاره کرد که هفته گذشته برای برخی از کسب‌وکارهای اینترنتی پیش آمد.

از کار افتادن فیلترشکن‌ها
فصل هفتم از این طرح نیز به ضمانت اجرای تمام ماده‌ها و بندهای این طرح پرداخته و در ماده هجدهم آن اعلام شده است که هر گونه تخلف از مصوبات تنظیم‌گران از سوی ارائه‌دهندگان خدمات فضای مجازی با جریمه‌های مختلف از محدودیت در جذب کاربر تا جریمه نقدی، تعلیق مجوز و لغو مجوز مواجه خواهد شد. اعمال تعرفه ترجیحی و و اعمال خط‌مشی ترافیکی نیز دیگر جریمه‌هایی است که برای تخلفات در نظر گرفته شده است.

همین امکان اعمال خط‌مشی ترافیکی و ایجاد محدودیت در پهنای باند می‌تواند نشان‌دهنده مواردی باشد که این روزها دسترسی کاربران به اینترنت، پلتفرم‌ها، شبکه‌های اجتماعی و وب‌سایت‌ها را محدود کرده یا دسترسی به آن‌ها را مختل کرده است.

ماده ۲۰ همین فصل نیز به نرم‌افزارها و ابزارهایی نظیر VPN و فیلترشکن مربوط می‌شود که وزارت ارتباطات را ملزم به شناسایی و از دسترس خارج کردن آن‌ها می‌کند. در این ماده هر گونه فعالیت تجاری در زمینه تولید، توزیع، تکثیر و عرضه غیرمجاز نرم‌افزارها یا ابزارهای دسترسی بدون پالایش (وی‌پی‌ان و فیلترشکن) ممنوع بوده و مرتکب، به حبس و جزای نقدی درجه شش محکوم می‌شود.

در ادامه این ماده نیز نوشته شده است: «وزارت ارتباطات مکلف است به‌طور مستمر و مؤثر این نرم‌افزارها را شناسایی و غیر قابل استفاده کند.»

این موضوع همین حالا نیز در حال انجام است و احتمالاً تمام کاربران اینترنت در روزهای اخیر شاهد از کار افتادن فیلترشکن‌های خود بوده‌اند. بسیاری از کاربران علاوه بر قطعی اینترنت، کاهش سرعت و وجود اختلالات فراوان از غیر قابل استفاده شدن تعداد بیشتری از VPNهای خود خبر داده‌اند.

یکی از کاربران درباره ایجاد محدودیت برای فیلترشکن‌ها در توییتی نوشته است: «طرح صیانت اجرا شده. اگر حتی با بدبختی به فیلترشکن وصل می‌شی به خاطر همینه.»

پیش از این، در اول تیرماه امسال نیز کاربران اختلال و قطعی در سرویس‌های فیلترشکن، که در نهایت باعث کاهش کیفیت اینترنت شدند، خبر داده و کارشناسان هم اعلام کرده بودند اختلالی که روی شبکه اینترنت ایجاد شده، اختلال روی شبکه زیرساخت نیست؛ بلکه این اختلال از سمت سیستم فیلترینگ و پیاده‌سازی یا به‌روزرسانی سیستم فیلترینگ کشور به وجود آمده است.

آن‌ها در توضیح این موضوع اظهار داشتند که اختلال اخیر دستکاری روی DNSها و سرویس‌های رمزنگاری‌‌شده(TLS) که فیلترشکن‌ها هم از آن استفاده می‌کنند، اعمال شده است. بنابراین، به نظر می‌رسد اجرای این مورد از طرح نظام تنظیم مقررات نیز پیش از این کلید خورده و در روزهای اخیر نیز با قوت بیشتری در حال اجرا شدن است.

bato-adv
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۷
حالا اون کسانی که قبل از فیلتر اینستا همه رو تحت فشار گذاشته بودن برخلاف میلشون برای اعتراض تعطیل کنن راحت شدن دیگه کلا تعطیل شد،با خیال راحت همه درآمدشون رو از دست دادن
مرتضی
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۷
از اول معلوم بود همه این شلوغ کاری هایشان نمایش بود و اول اجرامیکنند بعد قانونشو میبرند مجلس ۱۰ درصدی!!!
بارها به شخصه این موضوع رو اینجا نوشتم
مهدی
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۳۹ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۷
هر وقت ملت اعتراض کردند موج جدید محدودیت ها توسط نظام اجرا شد، یعنی بجای اینکه خودشون رو اصلاح کنم، باز ملت رو تحت فشارهای بیشتر قرار میدن
نمونه اش هم همین طرح صیانت از خودشون
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۴۲ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۷
چنان اینترنت ماهواره ای این طرح رو شخم بزنه که آقایون اصلا نفهمن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۷
با سلام . مجلس در راس امور نیست. تعدادنهادهای موازی قانونگذار وجود دارد که هیچگونه نظارت مردمی بر آن نیست و این موضوع با انتصابات انجام می شود
مجله خواندنی ها
انتشار یافته: ۲۸
استارلینک
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۷
خودشون هم میدونن این قبیل طرحهای سانسور محکوم به شکسته ولی خب برای یک عده مثل پسر خانم خزعلی نان و آب داره.
بچه ابادی پایین
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۷
با قطع اینستاگرام هزاران شغل در کشور دچار آسیب میشوند
حتی قطع واتساپ هم باعث ضرر به فعالیتهای اقتصادی ، فرهنگی و اجتماعی میشه
بعد میگن چرا اغتشاش و اعتراض میشه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۷
کل نماینده های مجلس پر!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۳۲ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۷
اینترنتی بی در و پیکری که اتاق فرمانش دست دشمنه بلای جان اقتصاد و فرهنگ و امنیت ایرانی ها شده. اگر این ابزار بی تاثیر باشه کنگره امریکا هزینه های اینترنت ماهواره ای را تصویب نمیکنه! همان کنگره ای که طرح تحریم پانسمان کودکان پروانه ای را تصویب کرد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۷
چه با چه بی اینترنت مردم به اخبار مورد نیاز دسترسی پیدا خواهند کرد. در ضمن همه این فناوریها وارداتی است و به زودی اینترنتهای غیر قابل کنترل وارد خواهد شد
ناشناس
Germany
۱۹:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۷
مثليكه نفهميديد حكومت اقتدارگرا بِه چي ميگند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۷
احساس میکنم طرح کودتای ساختگی اردوغان که همه رو حذف کرد اینا هم اینجا تحرا کردند که تمام مشکلاتشون رو یکجا حل کنند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۷
هرچی عرصه را تنگ تر کنند ، انفجار سریعتر و قویتر خواهد بود
مصطفی
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۴۰ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۷
انشالله یکبار برای همیشه از دست این جماعت کشور صیانت میشه و به تاریخ میپیوندند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۷
اين طرح بنزين رو اتيشه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۴۲ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۷
ششم
حالتون داره جا میاد خلافکارا
ناشناس
United States of America
۱۹:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۷
انقلاب.....آزادی بیان.....فیلترینگ روسی ... با بمب هسته ای ما می شویم کره شمالی.... نفهمیدم جمهوری اسلامی پس کجاست؟ ما به همان پهلوی ها راضی شدیم.
حامد
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۷
دوستان دنبال بهانه بودند که یافتند.
ناشناس
Germany
۱۹:۵۵ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۷
اغتشاشگران را تحریک نمیکردید، این اتفاق نمی افتاد..
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۵۶ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۷
به این میگن مملکت حسین قلی خانی
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۵۸ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۷
یعنی چی؟؟ نصف کارای ما با همین پلتفرمایی مثل یوتسوب و اینستاگرام انجام میشه!! خارج از بحث درامد و کسب و کار بحث اموزش هم هست! من از یوتیوب اموزش های لازم مربوط ب کارمو انلاین داشتم میدیدم!!! الان نمیتونم!
اینا چی از جون ماها میخان بابا!!!
علی
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۷
روزی این ظلم تموم میشه مث ویدئو
امین میرزائی
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۱۵ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۷
شماها سالِ پنجاه و هفتو ندیدین ... اونایی که دیدن بیان شهادت بدن ... یه چن ماهی آرمِ شبکه های تلویزیونی از دوتا مرغِ همای غیرِ مسلح به دوتا مرغِ مسلح تبدیل شد ... کلّه مرغائم کُلاخود بود ... تلویزیونیا استعفا کرده بودن تلویزیون دسِ حکومت نظامی افتاده بود ... اواخرِ بهمن پنجاه و هفت همه چی عوض شد ... مرحوم شجره شد گوینده رادیو ، خانم احترام برومند و میرعلی حسینی ام برگشتن سرِ کار شدن گوینده های تلویزیون ... تا چن وقتم همینطور بود ... بعدن البته تندروا اومدن سرِ کار فضای رادیوتلویزیون دوباره بسته شد ... اینارو گفتم که زیرساختیا بدونن کلّه پا شدنشون به یه مو بنده ... کافیه فایروالِ زیرساختشون هک بشه ، هست و نیستشون بیفته دسِ یه عده دیگه !!!!!!!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۷
خیلی هم خوب
ناشناس
Italy
۲۰:۲۷ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۷
روزی به محاکمه نیاز نخواهید داشت ...‌‌‌‌مستقیم تشریف می برید برای اجرای حکم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۷
اینترنت بدون گوگل به نظر شما معنایی داره ؟آقایان صورت مساله رو کامل پاک کردن والبته چون همیشه نگاه از بالا به جامعه دارند به کسی هم پاسخگو نیستند .توی همون اینستاگرام کلی بچه خلاق ایرانی داشتند کارهای آموزشی با محتوا تولید می کردند .همسر من مدرس زبان هستند تو همین اینستاگرام ایرانی‌ها تو زمینه آموزش زبان کلی محتوا تولید کرده بودند با کلی دنبال کننده .دقت کنین این صفحات فقط با سواد وحوصله وذوق این بچه ها بدون بودجه خاصی تولید شده بودند .تو هر رشته ای شما ببینین کلی صفحات پربییننده ودنبال کننده هست که الان خیلی راحت بنا به دستور گروهی خاص باید تعطیل باشن.مقایسه کنین با افرادی که با میلیاردها تومن بودجه دولتی یک صدم این افراد هم بازدهی ندارند.کلی تولید کننده تو رشته های مختلف از طریق اینستاگرام وواتساپ کار تجاری می کردند حالا باید بیان رو پلتفرم به قول آقایان ملی .پلتفرم ملی میشه مثل پیام رسان سروش که با کلی بودجه وتبلیغ در آخر تعطیل شد البته کارمندانش حقوق‌های خوبی بابت کار نکرده گرفتند ‌ورفتند .این حس سرخوردگی از همه چیز بدتر هست
محسن
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۱۰ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۷
بهتر این همه پول نت دادیم دیگه نمیدیم اینایی که از فضای مجازی نون میخوردن بیان دست فروشی تو خیابون این جوری خیابونا شلوغ میشه بهتر هم هست مردم میان تو خیابون درد همو بیشتر میفهمن تا شاید یه روزی مردم قدرت با هم بودن رو بفهمن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۷/۰۷
طرح صیانت لازم نیست با قوانین موجود میشه از خانواده ها حفاظت کرد
bato-adv
bato-adv
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین