رییس جمهوری با اشاره به نشان دادن تصویر شهید سلیمانی در مجمع عمومی سازمان ملل، اظهار کرد: این پیامی برای مظلومیت جمهوری اسلامی و ملت ایران و خواست ایران برای محاکمه عاملان تروریسم دولتی بوده است. اگر عوامل این ترور مجازات نشوند هرکس در دنیا میتواند هرکار تروریستی را صورت دهد.
فرارو-حجت الاسلام سید ابراهیم رئیسی رئیسجمهور کشورمان امشب در گفتگوی زنده تلویزیونی گفت: یک رویداد فرهنگی و بزرگ و بی نظیر اربعین که بیش از سه و نیم میلیون نفر از مردم کشورمان و بیش از ۲۰ میلیون نفر از زائران امام حسین (ع) ادای احترام کردند و رویدادی بزرگ را رقم زدند.
وی افزود: آنچه در مشهد مقدس رخ داد، چهار و نیم میلیون نفر در مشهد مقدس از سراسر کشور و جهان اسلام زائر امام رضا (ع) شد و این رویداد بزرگی بود که عشق مردم به اهل بیت (ع) را نشان داد؛ دولت هم وظیفه داشت با همه ظرفیت در خدمت تسهیل و خدمات رسانی به زائران را داشت.
با عضویت در شانگهای به زیرساختهای اقتصادی آسیا متصل شدهایم
رئیس جمهور با اشاره به اینکه هم در شانگهای و حضور در سمرقند و هم در نیویورک موضوعات مهمی مطرح شد، افزود: در شانگهای از نظر اقتصادی به زیرساختهای اقتصادی آسیا وصل شدیم.
رئیسی با بیان اینکه ارتباط اقتصادی ایران با کشورهای عضو این پیمان میتواند کمک شایانی به کشور ما داشته باشد، افزود: علاوه بر حضور در اجلاس شانگهای که سران این پیمان در آن حضور داشتند، دیدارهایی هم داشتیم از جمله با رئیس جمهوری چین درباره قرارداد ۲۵ ساله و نیز قراردادهایی در حوزه انرژی و نیز فعال شدن تجارت بین دو کشور و مسائل پولی و مالی بین دو کشور.
وی اضافه کرد: در این دیدار درباره همکاری آنها در پروژههای اساسی از جمله در پروژههای ریلی صحبت شد که تاکید داریم در این زمینه همکاریها بیشتر و جدیتر شود.
رئیسجمهور همچنین به دیدار خود با رئیس جمهور روسیه اشاره و تاکید کرد: در حوزه مختلف با روسیه کار میکنیم، نمونه آن مسیر کرویدور شمال - جنوب، حوزه نفتی و انرژی است که اقدامات مشترک در حال انجام است و در حوزههای امور فضایی و تجاری موضوعات دنبال میشود.
روابط تجاری ایران با روسیه ۸۰ درصد بیشتر شده است
رئیسی گفت: ما با روسیه هم روابط تجاریمان از زمان سفر به این کشور ۸۰ درصد بیشتر شده است و کارهایی در حوزه تجاری، اقتصادی و فضایی و کریدور داریم.
وی در عین حال اعلام کرد: روابط تجاری ایران با تاجیکستان تا ۶ برابر افزایش یافته است، همکاریهای مختلفی هم با کشورهای همسایه داریم و اعتماد متقابل بین ما و عضو شانگهای ایجاد شده است.
رئیس جمهور اضافه کرد: سفر به نیویورک اولین سفر بعد از شهادت حاج قاسم سلیمانی بود از این رو باید مواضع به حق ملت ایران و مواضع به حق آنان میبودم و صدای ملت میشدم.
رئیسی ادامه داد: آنچه که در سخنرانی انجام شد این بود که مواضع به حق جمهوری اسلامی در مسائل هستهای و مظلومیت ملت ایران و نیز اجتناب از استانداردهای دوگانه در مسائل حقوق بشری و دیگر موارد مطرح شود.
وی تصریح کرد: در یونسکو هم سعی کردم به اسناد داخلی مثل سند بنیادین آموزش و پرورش در ایران توجه داشته باشم و نشان دهم که ضمن آمادگی برای تعامل با صاحبنظران در زمینه آموزش، خودمان هم سندهای داخلی و محور حرکت داریم.
رئیسجمهور با بیان اینکه نشستی با رهبران ادیان و رؤسای جمهوری برخی کشورها و مقامات آنها داشتم، گفت: در نشست با مسئولان مؤسسات تحقیقاتی و پژوهشی آمریکا که در این مورد تلاش کردم اجازه نقد یا بررسی مواضع جمهوری اسلامی از سوی این افراد را داده باشم و پاسخ آنان را هم دادم و یک فضای فکری آزاد را برای بررسی مواضع خودمان داشتیم.
توافق عادلانه کاملاً قابل دستیابی است
رئیسی همچنین با اشاره به دیدار اخیر خود با «امانوئل مکرون» رئیس جمهور فرانسه در حاشیه اجلاس سازمان ملل متحد گفت: در جلسه با آقای مکرون اعلام کردیم که توافق عادلانه و خوب کاملاً قابل دستیابی است و ما آمادگی داریم به این جهت که توافق خوب صورت بگیرد.
وی افزود: آمریکاییها از این توافق (برجام) خارج شدند و اروپاییها نیز به تعهداتشان عمل نکردند و آقای مکرون نیز قبول داشت که اروپاییها به تعهدات خود عمل نکردند.
رئیسجمهور گفت: در نشست با دبیر کل سازمان ملل نیز وی بر ظرفیتهای بالای جمهوری اسلامی ایران پرداخت و به وی تاکید کردم که سعی کنید سازمان ملل سازمان ملتها باشد نه سازمان قدرتهای بزرگ.
رئیسی افزود: در نشست با رئیس جمهور فرانسه موضوع حقوق بشر به صورت کلی بیان شد که به آقای مکرون موارد نقض حقوق بشر در غرب و اروپا و استانداردهای دوگانه آنان در موضوع حقوق بشر را مورد تاکید قرار دادم.
مسائل مطرح شده بین ایران و آژانس سیاسی است
وی در خصوص بحث در موضوعات هستهای و مذاکرات در جریان سفر به نیویورک گفت: ایران در آخرین پاسخ خود بر دریافت تضمین اعتماد آور تاکید دارد. از نظر ما مسائل مطرح شده بین ایران و آژانس سیاسی است. حل و فصل شدن مسائل پادمانی و رفع تحریمها برای برخوردار شدن مردم ایران از منافع اقتصادی آن، دیگر خواستهی ما در مذاکرات است.
رئیسجمهور همچنین در خصوص بالا بردن تصویر شهید سلیمانی، گفت: نکتهای که میخواستم یادآوری کنم این بود که مؤسس داعش، آمریکاییها بودند و قهرمان مبارزه با داعش و تروریسم حاج قاسم سلیمانی بود و این فرد به دست آمریکاییها و رئیس جمهور سابق این کشور به شهادت رسید.
رئیسی افزود: میخواستم بگویم که به غلط مدعی حقوق بشر هستید، کسی که مبارزه با تروریسم بود را به شهادت رساندید. دوم آنکه مظلومیت مردم ایران و شهید سلیمانی را نشان دهم و سوم هم پیگیری عادلانه عاملان این اقدام تروریستی را خواستار شدم.
وی در واکنش به فراخوان منافقین برای تجمع مقابل سازمان ملل، گفت: این فراخوانها هیچ تردیدی در من و همراهانم ایجاد نکرد. بعد از سخنرانی در مجمع عمومی به صورت پیاده به محل استقرار برگشتیم. معلوم شد که کارشان مثل همیشه بی اثر است.
تحریمها ما را متوقف نکرد
رئیس جمهور با اشاره به اینکه سوالاتی در حوزه انرژی هستهای و مذاکرات در نشستها با خبرنگاران آمریکایی مطرح شد، گفت: من در جلسهای که با ایرانیان مقیم نیویورک داشتم هم یک خانم پزشک به پیشرفتهایی که طبق آمارها و برخلاف تحریمها وجود داشت اشاره کرد و شاید پانزده دقیقه در این زمینه گزارش داد. پس ما برخلاف تحریمها در حوزههای اقتصادی دچار توقف و ایستادگی نشدیم.
رئیسی تاکید کرد: این تحریمها زحمتهایی برای ما ایجاد کرده است اما ما را متوقف نکرده است و این موضوعی است که غرب هم آن را فهمیده است. ما هم سفره مردم را به مذاکرات گره نزدیم و کشور را معطل این موضوع نکردیم.
اصل ما در قضیه «مهسا امینی» شفافیت و عدالت است
رئیسجمهور همچنین در واکنش به موضوع فوت مرحومه «مهسا امینی» گفت: من در سفر به سمرقند متوجه موضوع حادثه پیش آمده برای خانم امینی شدم و گفتم که وزارت کشور موضوع را پیگیری کند، اما وقتی که برگشتم خبر فوت او را به من دادند که من با خانواده وی تماس گرفتم و ابزار همدردی کردم و گفتم این خبر نه برای من، که برای هر ایرانی متأثر کننده است و کسی نیست که متأثر نشود.
رئیسی افزود: در تماس تلفنی با خانواده مرحومه امینی گفتم که حتماً این موضوع پیگیری میشود که اگر قصوری باشد حتماً پیگیری خواهد شد و خانواده آن مرحومه نیز گفتند که این تماس برای ما قوت قلب بود. همچنین در دولت و مجلس این موضوع پیگیری شد و پزشکی قانونی هم آن را پیگیری کرد.
وی اضافه کرد: در این موضوع آنچه که وظیفه مدیریتی ما در دولت است این است که آن را پیگیری کنیم و من هم به عنوان یک مسئول قصدم در این قضیه شفافیت و اجرای عدالت است و منتظر هستیم که نظر قطعی از سوی پزشکی قانونی اعلام شود.
رئیسجمهور تاکید کرد: برخی نهادها در زمینه علت فوت گزارشهایی دادهاند، اما گزارش نهایی از سوی پزشکی قانونی هنوز اعلام نشده است و حتماً در این زمینه قوه قضائیه باید نظر حقوقی بدهد اما ظرف چند روز آینده پزشکی قانونی نظر نهایی خود را اعلام خواهد کرد.
رئیسی همچنین تاکید کرد: وقتی نسبت به روش اجرای قانون، پیشنهادات و انتقاداتی مطرح است؛ نظرم این است که ما نسبت به روش اجرای قانون یا نحوه اجرای یک تصمیم، نگاهها و نظرات و دیدگاههای مختلف را بشنویم که هیچگونه اشکالی هم ندارد و نباید از آن وحشت داشت.
نباید از شنیدن نظرات موافق و مخالف وحشت کرد
وی افزود: نکته دوم این است که اظهارنظرهایی در این مدت در رسانهها، روزنامهها و فضای مجازی و حقیقی نسبت به روش اجرای قانون انجام گرفته است؛ پیشنهاداتی و انتقاداتی وجود دارد و به نظر میرسد نه این بحث و نه کلاً نسبت به اجرای یک قانون و تصمیم، نباید از مطرحشدن نگاههای موافق و مخالف وحشت داشت و باید نظرات مختلف گرفته و بیان شود. دیدگاهها میتواند به ارتقای کار کمک کند و مسئولین مربوطه باید نسبت به این دیدگاهها توجه مثبت کنند.
رئیسجمهور تصریح کرد: این روشی که بهعنوان اجرای قانون است، حدود ۱۵ سال است که انجام میگیرد اما چه اشکالی دارد اگر نظرات اصلاحی وجود دارد از آن کمک گرفته شود تا کار با نظرات جدید دنبال شود.
رئیسی همچنین با اشاره به اشارات مقام معظم رهبری به کرسیهای آزاداندیشی، گفت: چه اشکالی دارد برای گفتگو، نقد و حتی اعتراض نسبت به یک تصمیم مراکزی را قرار دهیم که نسبت به برخی تصمیمات و روشها نقد و اعتراض شود؟ این مسئله میتواند به ارتقای کار کمک کند و این موضوع در قانون اساسی جایگاه دارد و شنیدن نقد و حتی اعتراض میتواند به ارتقای کار کمک کند.
وی تصریح کرد: نکته بعدی این است که باید حد فاصل بین اعتراض و اغتشاش مشخص شود؛ اعتراض و سخن مخالف اشکالی ندارد و باید شنیده شود اما اغتشاش، بههمریختن امنیت کشور، ایجاد هرج و مرج و تعرض به جان و مال مردم است که در هیچ جای دنیا قابل قبول نیست. امروز پلیس، سپاه و بسیج مدافع امنیت کشور هستند که شیرینترین سرمایه خود یعنی جانشان را کف دست گرفتند تا امنیت را حفظ کنند.
امنیت جان و مال مردم خط قرمز است
رئیسجمهور تاکید کرد: خط قرمز جمهوری اسلامی ایران، امنیت جان و مال مردم است و نمیشود نسبت به جان و مال مردم اجازه تعدی داد تا افرادی با اغتشاش جامعه را بههم بزنند؛ هیچکسی از آحاد مردم این را اجازه نمیدهد. امروز چه کسانی به این اغتشاشات دامن میزنند؟ کشوری که کودکانش را زنده به گور کرده، مدافع حقوق بشر شده و مردم را دعوت به اغتشاش میکند.
رئیسی گفت: کشوری که در ۲۸ هفته ۸۱ زن به دست پلیس آن کشور کشته شده و هیچکسی علت این کشتار را بیان نمیکند؛ بعد از سال ۲۰۱۵، هر سال بیش از هزار نفر در آمریکا کشته میشوند ولی الان آنها مدعی حقوق بشر میشوند و مردم را به اغتشاش دعوت کرده و یا افراد گولخورده را دعوت به برهمزدن امنیت مردم میکنند. رسانههایشان ایجاد ناامنی، اغتشاش و ساخت مواد منفجره را تعلیم میدهد و دنیا این کارها را نمیپذیرد.
وی افزود: دشمنان ۴۳ سال است که دشمنی میکند و از همان اول میگفتند که نظام اسلامی مثلاً تا ششماه دیگر از بین میرود اما تاکنون بیش از ۸۰، ششماه گذشته اما الحمدلله جمهوری اسلامی باقی است و آنها که بهدنبال این ماجراها بودند الان کجا هستند؟ ما هماکنون در جهان در جایگاه اقتدار و عزت هستیم.
تحریم و آشوب دو روی یک سکهاند
رئیسجمهور تصریح کرد: امروز ما تحریم و آشوب را دو روی یک سکه میدانیم، کسی آشوب در کشور را نمیپذیرد. اغتشاش خط قرمز ماست اما حقیقتاً مردم، ضدانقلاب و معاندان را که میخواستند در کشور بلوا درست کنند ناکام گذاشتند. مثل فتنههایی که قبلاً هم با بهانههایی همچون انتخابات میخواستند راه بیندازند.
رئیسی اضافه کرد: مسئله اغتشاش از طرف هیچکس و با هیچ سلیقهای پذیرفتنی نیست، مسئله خانم مرحومه امینی همه ما را متأثر کرد و همه ما با هر سلیقه سیاسی و با هر گویشی بر پیگیری شفاف و عادلانه درباره آن تاکید دارند. همه مردم متفق هستند که هرگونه اغتشاش و آشوب، به امنیت همه آسیب میزند و به تهدید جان و مال مردم میانجامد.
وی گفت: همه معتقدند که امروز دشمنان جمهوری اسلامی میخواهند بر این موج سوار شوند و ناامنی در کشور درست کنند. همه هم بر این معتقدند که هم گفتگو، هم نقد و هم اعتراض در هر موردی ممکن است وجود داشته باشد و این موضوعی است که به سلامت و بهبود امور کمک میکند.
رئیس جمهور با بیان اینکه امروز دشمن دنبال این است که کشور ما دچار توقف شود، افزود: امروز همه بدانند که آنچه دشمن را ناامید میکند بانشاط بودن و در حوزه کاری مشارکت کردن است.
رئیسی اضافه کرد: این معنایش بیتوجهی به مسائل نیست و حساس بودن روی برخی مسائل اصلاً ناپسند نیست و شنیدن سخنی که حتی مخالف باشد و نقد و اعتراض باشد اشکالی ندارد و باید آستانه تحمل را بالا برد.
وی با بیان اینکه جامعه ما فهیم و نسبت به مسائل حساس است و دشمن را هم ناامید میکند، گفت: خواست ملت این است که کسانی که در این اغتشاش ناامنی ایجاد کردند و به جان و مال مردم صدمه زدند باید به عدالت سپرده شوند، چه کسانی که تحریک کردند و چه، کسانی که مباشرت کردند.
رئیس جمهور اظهار داشت: البته کسانی که تحت تأثیر قرار گرفتند و بیاطلاع بودند بحث دیگری دارند اما کسانی که در اغتشاشات سهیم بودند، باید به صورت قاطع با آنان برخورد شود که خواست مردم است.
آمار بیکاری در حال کاهش است
رئیس جمهور در بخش پایانی این گفتگو با بیان اینکه دولت شب و روز دارد برای حل مشکلات اقتصادی تلاش میکند، افزود: رفع مشکلات از مسائل محوری در دولت است. حل مشکلات حوزه آب، انرژی و رونق تولید از مسائل محوری دولت است.
رئیسی با بیان اینکه صدهزار عضو هیئت علمی داریم، تاکید کرد: اعضای هیئت علمی اتاق فکر دولت هستند و میتوانند به دولت کمک کنند.
وی تاکید کرد: آمار بیکاری در حال کاهش است. صدها کارگاره تعطیل و نیمه تعطیل در حال فعال شدن است و بنای دولت کار در عرصههای مختلف است. دشمن اینها را میبینید و میخواهد جلوی این کارها را بگیرد.