غلاف RTU ۵۱۸-PSM بخشی از جدیدترین نمونه ساخته شده از سیستم جنگ الکترونیک خیبینی موسوم به Khibiny U است که روی جنگندههای روسی نصب و وظیفهاش محافظت از آنها است. این غلاف به ادعای اوکراینیها ارزش اطلاعاتی بسیار بالایی دارد.
ولادیمیر پوتین در حاشیه اجلاس شانگهای گفت این اوکراینیها هستند که دست از جنگ نمیکشند و پای میز مذاکره نمیآیند. این درحالی است که دنیا به سمت زمستان میرود و اروپا و جهان محتاج ذخایر انرژی روسیه برای گذر از سرمای سخت است در این شرایط سخت، اما جنگ در اوکراین ادامه دارد و این بار آنها ادعا دارند از روسیه یک سلاح موثر در چنگهای الکترونیک را به دست آورده اند.
به گزارش خبرآنلاین، غلاف RTU ۵۱۸-PSM با سرنگونی یک فروند جنگنده چندمنظوره نسل ۴.۵ روسی سوخوی Su-۳۰SM با سریال RF-۸۱۷۷۳ در اطراف شهر ایزیوم، استان خارکیف بدست ارتش اوکراین افتاده است.
این غلاف بخشی از جدیدترین نمونه ساخته شده از سیستم جنگ الکترونیک خیبینی موسوم به Khibiny U است که روی جنگندههای روسی نصب و وظیفهاش محافظت از آنها است. این غلاف به ادعای اوکراینیها ارزش اطلاعاتی بسیار بالایی دارد.
خیبینی چند مدل برای نصب روی جنگندههای پیشرفته خانواده فلانکر شامل سوخوی Su-۳۰/۳۴/۳۵ طراحی شده است. نسخه V برای Su-۳۴، مدل U برای Su-۳۰ و نمونه M برای Su-۳۵ است.
تاکنون ۱۲ تا ۱۴ جنگنده – بمب افکن تهاجمی Su-۳۴ سرنگون و غلافهای خیبینی V از موارد سقوط کرده در قلمرو تحت کنترل اوکراینیها قابل برداشت است؛ نداشتن تسلیحات هدایت دقیق و در امان ماندن از گزند پدافند اوکراین ناوگان Su-۳۴ را وارد به پرواز در ارتفاع کم میکند.
همچنین یک مورد قطعی و یک مورد احتمالی از سقوط Su-۳۵S در اوکراین نیز داریم که مورد اول توسط پدافند اوکراین و شکار دیگری اشتباها توسط پدافند خود روسها انجام شد.
در مورد قطعی نیز مجددا غلافهای خیبینی M در نوک بالهای این هواپیما سوار بود که البته آسیب دیده بودند، اما لاشه آنها نیز برای بررسی سودمند است. تاکنون ۱۱ تا ۱۲ مورد Su-۳۰ نیز سرنگون شده و در آخرین مورد تا به امروز که Su-۳۰SM بود، غلاف RTU ۵۱۸-PSM نیز بدست اوکراینیها افتاد.
تصاویری بیشتری از لاشه Su-۳۰SM به سریال RF-۸۱۷۷۳ منتشر نشده و مشخص نیست دیگر اجزا و غلافهای مربوط به سامانه خیبینی U نیز مثل غلاف RTU ۵۱۸-PSM در وضعیت خوب و سالمی هستند یا خیر.
از آن جا که نقش اصلی ناوگان Su-۳۰SM روسی در اوکراین حمل و شلیک موشک ضد تشعشع (ضد رادار) Kh-۳۱P است، میتوان احتمال داد این جنگنده حامل غلاف L۱۵۰ نیز باشد که وظیفه آن کشف امواج و هشدارهای راداری جهت برنامهریزی موشک است.
در تصاویر موجود از سقوط میبینیم که غلاف تقریبا سالم بوده و آسیب بسیار کمی دیده است. به گفته موسسه روسی KNIRTI که سازنده سیستمهای جنگ الکترونیک خانواده خیبینی است، غلاف RTU ۵۱۸-PSM نوک بال سمت راست Su-۳۰ سوار شده و بال سمت چپ نیز پذیرای غلاف RTU ۵۱۸-LSM۱ است و هر ۲ همراه یک غلاف دیگر موسوم به KS REP که زیر بدنه نصب میشود، مجموعه SAP ۵۱۸-SM Regata را تشکیل میدهند که وظیفهاش دفاع الکترونیکی است.
غلاف RTU ۵۱۸-LSM۱ وظیفه دارد تا با گیرندههای غیرفعال خود امواج الکترونیکی دشمن که از فرستندههایی نظیر رادار منتشر میشوند را کشف کند تا سیستم Regata که دامنه کاری آن امواج بسامد متوسط تا بالا است، بتواند به اشکال مختلف روی رادار مورد نظر (که میتواند رادار موجود در دماغه یک موشک ضد هواپیما نیز باشد) اخلال ایجاد کند؛ ایجاد امواج کاذب به منظور مخفی کردن جنگنده از جمله روشهای کارکرد این مجموعه جنگ الکترونیک ساخت روسیه است.
غلاف مورد نظر که RTU ۵۱۸-PSM است و نوک بال راست سوار میشود وظیفه انتشار فعال امواج را برعهده دارد. پس از کشف امواج توسط غلاف بال چپ و پردازش اطلاعات توسط سیستم مربوطه، دستور نشر امواج اخلالگر به غلاف انتشار فعال که نوک بال راست است ارسال میشود. بررسی این غلاف چگونگی عملکرد آنتنها و فرستندههای آن را مشخص میکند و بدین ترتیب میتوان راهکارهای لازم جهت مقابله با آن و یا اخلال روی خود غلاف فرستنده را دقیقا بدست آورد.