سال ۲۰۱۰، پیش از مرگ نلسون ماندلا، افرادی در اینترنت ادعا میکردند که مرگ نلسون ماندلا را به یاد میآورند. این افراد با اطمینان از خاطرهای صحبت میکردند که به سال ۱۹۸۰ باز میگشت و در آن از اخبار و فیلمهایی یاد میشد که مرگ نلسون ماندلا در زندان را بازگو میکرد. درحالی که که نلسون ماندلا ۱۹۹۰ از زندان آزاد شد و ۲۰۱۳ درگذشت.
آیا تا به حال تجربه به یاد آوردن یک خاطره کاذب را داشته اید؟ خاطرهای که هیچ وقت در واقعیت برای تان رخ نداده، اما رد آن در ذهنتان باقی مانده است؟ اگر پاسخ تان مثبت است، احتمالا بدون آنکه متوجه شوید دچار پدیدهای به نام اثر ماندلا شده اید.
به گزارش خبرآنلاین، سال ۲۰۱۰، پیش از مرگ نلسون ماندلا، افرادی در اینترنت ادعا میکردند که مرگ نلسون ماندلا را به یاد میآورند. این افراد با اطمینان از خاطرهای صحبت میکردند که به سال ۱۹۸۰ باز میگشت و در آن از اخبار و فیلمهایی یاد میشد که مرگ نلسون ماندلا در زندان را بازگو میکرد. درحالی که که نلسون ماندلا ۱۹۹۰ از زندان آزاد شد و ۲۰۱۳ درگذشت.
فیونا بروم، کارشناس پدیدههای ماوراء الطبیعه، اصطلاح «اثر ماندلا» را برای توضیح این اشتباه جمعی ابداع کرد و پس از آن نمونههای دیگری در سراسر اینترنت ظاهر شد.
بروم اثر ماندلا را از طریق نظریههای شبه علمی توضیح میدهد و ادعا میکند این خاطرات کاذب ناشی از زندگی دیگر ما در جهانی موازی میشود.
برخی نیز اثر ماندلا را دلیل تغییراتی میدانند که مسافران زمان در تاریخ ایجاد میکنند. برخی دیگر نیز بر این باورند که اثر ماندلا نوعی جادوگری است که در میان عدهای باب شده است.
اگر تمام این نظریهها را در کفه ترازوی علم بگذاریم، خواهیم دید این نظریات هیچ وزنی ندارند و شبه علم هستند.