bato-adv
کد خبر: ۵۷۱۳۱۵
«فرارو» روند چهار دهه‌ای مهاجرت نخبگان و افزایش موج فرار مغز‌ها در کشور را بررسی کرد:

زخم کاری مهاجرت!

زخم کاری مهاجرت!

اگر در گذشته موضوع مهاجرت به خارج، مختص قشر دانشگاهی و نخبگان علمی بود، اخیراً این پدیده به جمع سرمایه‌گذاران داخلی، مدیران استارتاپ‌ها و نیز متخصصان حوزه فناوری و ارتباطات نیز رسیده است. از سویی اماراتی‌ها پس از راه‌اندازی شهر اینترنتی دبی و دبی سیلیکون واحه حالا ویزای طلایی برای متخصصان فناوری اطلاعات و ارتباطات در نظر گرفته‌اند.

تاریخ انتشار: ۱۵:۵۵ - ۰۸ شهريور ۱۴۰۱

فرارو- تقاضای دریافت تاییدیه‌های حرفه‌ای از سازمان نظام پزشکی کشور به بیش از ۴ هزار فقره در سال افزایش یافته است. در یک سال گذشته بیش از ۱۰۰۰ نفر پرستار از کشور مهاجرت کرده‌اند. اماراتی‌ها پس از راه‌اندازی شهر اینترنتی دبی و دبی سیلیکون واحه در پی صدور ویزای طلایی برای متخصصان فناوری اطلاعات و ارتباطات ایرانی هستند. مدیران استارتاپ‌های برتر کشور یکی پس از دیگری در حال مهاجرت هستند. روح‌الله دهقانی فیروزآبادی رئیس سازمان دولتی جهاد دانشگاهی ایران نیز در اواخر تیرماه از شروع روند «مهاجرت دسته‌جمعی» نخبگان در سایه حمایت‌های شرکت‌های دانش‌بنیان در کشور‌های دیگر به ویژه کشور‌های همسایه و عربی، خبر می‌دهد. این‌ها تنها نمونه‌هایی بسیار محدودی از آمار نگران کننده فرار مغز‌ها در کشور است.

به گزارش فرارو، فراز مغز‌ها یا همان مهاجرت نخبگان کشور نه تنها موضوعی جدید نبوده و نیست، بلکه همواره دردی پنهان بر پیکره ذهن ایرانیان بوده است. بر کسی پوشیده نیست که سرمایه‌های انسانی برای یک کشور تا چه اندازه اهمیت دارند و البته تربیت آن‌‎ها در محافل آکادمیک داخلی و رهسپار شدن آن‌ها برای خدمت به دیگر کشورها، چقدر می‌تواند دردناک باشد.

این روز‌ها در گرماگرم چالش‌های معیشتی و اقتصادی‌ای که بر زندگی مردمان ایران زمین سایه افکنده است، موضوع فرار مغز‌ها و مهاجرت نخبگان به طور جدی در کانون توجهات رسانه‌ها، فعالان سیاسی – اجتماعی و حتی مسئولان دولتی قرار گرفته است.

اگر در گذشته موضوع مهاجرت به خارج، مختص قشر دانشگاهی و نخبگان علمی بود، اخیراً این پدیده به جمع سرمایه‌گذاران داخلی، مدیران استارتاپ‌ها و نیز متخصصان حوزه فناوری و ارتباطات نیز رسیده است. در وضعیت جدید به جرات می‌توان اظهار داشت که زنگ‌های هشدار در ارتباط با مهاجرت نخبگان و به مشکل خوردن کشور در نتیجه تاثیرات آن به صدا در آمده که همین امر ضرورت رسیدگی دولت به این حوزه را بیش از بیش افزایش داده است.

جامعه پزشکی و درمانی؛ کانون جدید تمرکز بحث فرار مغز‌ها

علی‌رغم فراگیر و کلان بودن موضوع فرار مغز‌ها در کشور، در چند وقت اخیر موضوع مهاجرت جامعه پزشکی و کادر درمان به صورت فزآینده مورد توجه رسانه‌ها و سیاسیون در سطوح مختلف قرار گرفته است. در سال‌ها و البته به شکل فزآینده‌تر در ماه‌های اخیر، شاهد مهاجرت جامعه پزشکی و درمانی کشور هستیم.

در این زمینه بر اساس گزارش دوشنبه (۷ شهریور) روزنامه اعتماد، طبق اعلام سه سال قبل مسوولان سازمان نظام پزشکی، از ابتدای دهه ۹۰ تا سال ۱۳۹۷، تعداد درخواست پزشکان برای دریافت تاییدیه حرفه‌ای Good Standing به سالانه ۱۰۰۰ فقره افزایش یافت و پیش‌بینی‌ها حکایت از آن داشت که در این بازه ۷ ساله، سالانه ۳۰۰ الی ۳۵۰ پزشک عمومی و ۳۰۰ پزشک متخصص به خارج از کشور مهاجرت کرده‌اند.

در این گزارش تصریح شده، از مجموع دانشجویان ایرانی مهاجر خارج از کشور، حدود ۱۰ هزار نفر در رشته‌های پزشکی مشغول تحصیل بودند. در فاصله سه سال گذشته تاکنون، تعداد تقاضای پزشکان برای دریافت تاییدیه‌های حرفه‌ای از سازمان نظام پزشکی به بیش از ۴ هزار فقره در سال افزایش یافته که این رشد بیش از سه برابری در فاصله سه سال، نشان می‌دهد همان شرایطی که جمعی از نخبگان کشور را مصمم به مهاجرت و ترک وطن کرده بود حالا به مراتب ناامیدکننده‌تر شده که فارغ‌التحصیلان رشته‌های پزشکی ترجیح می‌دهند سختی و دشواری ترک زادگاه را به جان خریده و به کشوری دیگر بروند.

در سطحی دیگر گزارش‌ها حاکی از آن است که در سال‌های اخیر سالانه حدود ۱۰۰۰ پرستار ایرانی با استفاده از کانال‌های استخدامی کشور را ترک کرده‌اند. در واقع، طی چند سال اخیر همزمان شدن اپیدمی کرونا با تحریم‌های فراگیر آمریکا علیه ایران که زمینه‌ساز بروز چالش‌های اقتصادی بوده است، موجب شده که حداقل ۳ هزار کارمند مراقبت‌های بهداشتی کشور را ترک کرده و حتی تعداد پرستاران متقاضی مهاجرت سه برابر شده است.

این وضعیت در جامعه پزشکی و درمانی در شرایطی است که اخیرا محمد رئیس‌زاده، رئیس کل سازمان نظام پزشکی در مراسم بزرگداشت روز پزشک (اول شهریور) با تاکید بر این‌که در برخی رشته‌های پزشکی داوطلبی وجود ندارد، گفته بود: «امسال هیچ کس متقاضی رشته جراحی قلب در کشور نشده و در کل کشور فقط دو فارغ‌التحصیل جراحی اطفال داریم. در رشته‌های بسیار ضروری جراح نداریم و با شرایط موجود مجبور می‌شویم با عقب‌گرد ۴۰ ساله از هند، پاکستان و فیلیپین پزشک وارد کنیم.» این اظهارات نشان می‌دهد که واقعیت روی آوردن کادر پزشکی و درمان به مهاجرت در شرایطی است که در داخل علاوه بر نیاز به تربیت نیرو‌های متخصص جدید، شاهد بی‌رغبتی پزشکان در بسیاری از حوزه‌هایی است که نیاز اساسی جامعه در حوزه درمان هستند.

روند فرار مغز‌ها از ایران؛ تبدیل شدن مهاجرت نخبگان از استثنا به قاعده

فرار سرمایه انسانی به مهاجرت افرادی اطلاق می‌شود که آموزش‌های پیشرفته‌ای را در کشور خود دیده‌اند. منافع خالص فرار سرمایه‌ی انسانی برای کشور پذیرنده گاهی اوقات به عنوان "سود یا کسب مغزها" نامیده می‌شود، در حالی که هزینه‌های خالص آن برای کشور فرستنده گاهی اوقات به‌عنوان "فرار مغزها" نامیده می‌شود.

این پدیده در سال‌های بعد از پایان جنگ تحمیلی ایران و عراق (۱۳۶۷) در ایران به شکل گسترده افزایش پیدا کرد. وضعیت اقتصادی نامناسب و گرایش ویژه کشور‌های غربی برای جذب نخبگان ایران زمینه‌ساز مهاجرت بخشی بزرگ از نخبگان ایرانی در این مقطع شد.

هر چند دولت در اویل دهه ۷۰ تلاش‌هایی را برای بازگرداندن استادان و متخصصان انجام داد، ولی این تلاش‌ها با موفقیت چندانی روبه‌رو نشد. بر پایه آمار‌های سازمان ملل در سال ۱۳۷۱ (۱۹۹۲) حدود ۲۴۰ هزار ایرانی با تحصیلات عالی در آمریکا حضور داشتند. همچنین، بر اساس آمار‌های منتشر شده در سال ۱۳۷۸ تعداد ۹۰ هزار و در سال ۱۳۷۹ تعداد ۲۲۰ هزار نفر نخبه علمی، مدیریتی و صاحب سرمایه ایرانی به یکی از کشور‌های غربی مهاجرت کرده بودند.

روند مهاجرت نخبگان ایران بر اساس آمار‌های منتشر شده از سوی بنیاد برای صلح (FFP) با شیبی کم فراز و نشیب از سال‌های میانی دهه ۸۰ تا کنون ادامه داشته است. بر اساس امتیازبندی ارائه شده از سوی این نهاد در شاخص فرار مغز‌ها ایران در دهه ۱۳۸۰ سیر صعودی و افزایشی شدید فرار را تجربه کرده است. این وضعیت در شرایطی بود که در سال ۱۳۸۸ وزارت علوم اعلام کرد: «از ابتدای انقلاب ۱۳۵۷، از میان ۱۲ هزار دانشجویی که با هزینه دولت به کشور‌های مختلف رفته بودند ۴ هزار نفر بازنگشته‌اند.»

در این مقطع زمانی نکته نگران کننده‌تر این بود که صندوق بین‌المللی پول در گزارش سال ۲۰۰۹ خود اعلام کرده بود، ایران به لحاظ مهاجرت نخبگان، در میان ۹۱ کشور در حال توسعه یا توسعه‌نیافته جهان، مقام نخست را داراست. طبق آمار همین نهاد تا سال ۲۰۰۸ بیش از ۲۵۰ هزار مهندس و پزشک ایرانی و بیش از ۱۷۰ هزار ایرانی با تحصیلات عالیه در آمریکا زندگی می‌کردند و طبق آمار رسمی اداره گذرنامه، در سال ۸۷ روزانه ۱۵ کارشناس ارشد، ۲/۳ دکترا و سالانه ۵۴۷۵ نفر لیسانس از کشور مهاجرت کردند.

همچنین، طبق تحلیل مجله اکونومیست و بر اساس داده‌های صندوق بین‌المللی پول، ۹۶ درصد از اختراع‌های ثبت‌شده توسط متولدین ایران بین سال‌های ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۲ توسط ایرانیان مقیم خارج از کشور ثبت شده‌است، که نشان دهنده خروج استعداد‌ها از کشور است. البته زمانی این موضوع اهمیت بیشتری پیدا می‌کند که شاهد هستیم همین آمار در همین مقطع، برای کشور چین ۱۷ درصد و برای هند ۴۸ درصد بوده که تفاوت فاحشی با ایران دارد.

با این اوصاف، آمار ارائه شده از سوی «بنیاد برای صلح» در دهه ۱۳۹۰ وضعیت ایران در شاخص فرار مغز‌ها با شیبی ملایم روندی کاهش داشت، اما به‌مانند دهه‌های پیشین همچنان وضعیت ایران در سطح جهانی از حد متوسط بالاتر و شکننده بود. در مجموع، وضعیت فرار مغز‌ها در ایران از اواسط دهه ۸۰ تا سال ۱۴۰۰ را می‌توان مطابق با نمودار ذیل ارائه کرد:

داستان بی‌پایان فرار مغز‌ها و خواب عمیق مسئولان
مطابق نمودار بالا به وضوح می‌توان مشاهده کرد که طی بیش از ۱۵ سال گذشته، همواره ایران در وضعیت بالاتر از میانگین (نمره ۵) قرار داشته است. افزون بر این، داده‌های گردآوری شده از سوی چند پژوهشگر ایرانی مقیم آمریکا که در مقاله‌ای تحت عنوان «مهاجرت و فرار مغز‌ها از ایران» (Migration and Brain Drain from Iran) در آوریل ۲۰۲۰ در پروژه استنفورد ایران ۲۰۴۰ (Stanford Iran ۲۰۴۰ Project) منتشر شده، نشان می‌دهد، در سال ۲۰۱۹ (۱۳۹۸) جمعیت فرار مغز‌ها در ایران به ۳.۱ میلیون نفر یعنی معادل ۳.۸ درصد از جمعیت کشور رسیده که مقصد اصلی آن‌ها کشور‌های ایالات متحده، کانادا، آلمان و بریتانیا بوده است. البته این تعداد مشمول قریب به ۷ هزار فرد ایرانی الاصلی نمی‌شود که به واسطه تولدشان در کشور‌های خارجی در دانشگاه‌ها تحصیل کرده‌اند. همچنین در این پژوهش ادعا می‌شود که تمایل دانشجویان و نخبگان ایرانی برای بازگشت به کشور از ۹۰ درصد به حدود ۱۰ درصد کاهش یافته است.

البته باید توجه داشت که این آمار‌ها تنها بخشی از روند ازدست‌رفتن سرمایه‌ی انسانی یا فرار مغز‌ها را به نمایش می‌گذارد که طی سال‌های گذشته از کشور خارج شده‌اند. حتی اکثر کارشناسان اجتماعی بر این باور هستند که در سال جاری به دلیل تشدید بحران‌های اقتصادی و سوء مدیریت دولتی، احتمالاً شاهد صعودی شدن روند فرار مغز‌ها و خروج نخبگان از کشور خواهیم بود. در واقع، به صورت تدریجی فرار مغز‌ها از کشور ، از رویه‌ای استثنا در گذشته، در حال تبدیل شدن به یک رویه مرسوم یا قاعده است.

نخبگانی که مهاجرت را یک اجبار ناخواسته می‌دانند و طرح دولت برای مهاجرت معکوس

تمرکز ویژه رسانه‌ها، سیاسیون و فعالان سیاسی اجتماعی بر فرار مغز‌ها و مهاجرت نخبگان به وضوح نشان می‌دهد که این موضوع اکنون یک مساله اجتماعی بزرگ است که البته مورد توجه دولت نیز قرار گرفته است. اخیرا محمدصادق خیاطیان، رییس مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست‌جمهوری نیز اعلام کرده که رئیس‌جمهور این مرکز را مامور به «نگهداشت نخبگان و مهاجرت معکوس» کرده است.

البته باید توجه داشت، همان‌گونه که مسعود پزشکیان، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگوی خود با «شفقنا» در ۵ شهریور تاکید دارد، در شرایطی که کشور‌هایی مثل امارات برای نخبگان ما دام پهن کرده‌اند، این مجلس و دولت هستند که با اتخاذ تصمیمات غلط باعث فرار نخبگان از کشور شده‌اند.

پزشکیان معتقد است: «مقررات و قوانینی که در مجلس تصویب شده و سیاست‌هایی که در دولت تصمیم‌گیری می‌شوند، همه باعث به وجود آمدن این روند شده‌اند. مثلا وقتی سال گذشته به استاد تمام، ۳۲ میلیون می‌دادند و امسال هم اعلام کردیم که از ۳۷ میلیون تومان بیشتر حق ندارید به آن‌ها حقوق بدهید معنی این حرف این است که اگر بعد از ۳۰ سال زحمت، استاد شدید، ۱۱۰۰ دلار پول خواهید گرفت! در حالی که اگر یک دانشجو همین الان به خارج برود ۶۰۰۰ دلار پول دریافت خواهد کرد و همین استاد ۱۰ هزار دلار حقوق خواهد گرفت! پس با این شرایط هر کسی فرصتی پیدا کند، کشور را ترک خواهد کرد.»

در واقع، مشکلات اقتصادی، محقق نشدن وعده‌های بی‌شمار دولت درباره اصلاح و رفع چالش‌های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، بهبود شرایط زیست شهروندان در کشور، پایان مفاسد اقتصادی و رانت‌خواری‌ها، طرح‌های مانع‌آفرین مجلسی‌ها و... موجب شده‌اند که اکنون نخبگان رفتن را بر ماندن برای خدمت ترجیح دهند.

برای نمونه روزنامه شرق در گزارش اصلی دیروز –دوشنبه- خود نوشته، «در حالی‌که طرح صیانت در ایران ماه‌هاست خبرسازی می‌کند و گزارش‌های متعددی از اعمال محدودیت‌های تازه برای کاربران ایرانی شنیده می‌شود، اماراتی‌ها پس از راه‌اندازی شهر اینترنتی دبی و دبی سیلیکون واحه حالا ویزای طلایی برای متخصصان فناوری اطلاعات و ارتباطات در نظر گرفته‌اند.» این احتمال وجود دارد که طرح‌هایی شبیه طرح صیانت نیز مزید بر علت شود تا نخبگان کشور جلای وطن را پیشه کنند.

بدون تردید فرار مغز‌ها و مهاجرت نخبگان دانشگاهی، مدیریتی و البته سرمایه‌دارن، تهدیدی مهم برای امروز و فردای جامعه ایران خواهد بود. واقعیت امر این است که در جهان امروز تهدید اصلی برای بحران در یک کشور در قالب مولفه‌های قدرت سخت همانند حمله نظامی تعریف نخواهند شد، بلکه تهدید اصلی از دست دادن سرمایه‌های انسانی یک کشور است که می‌تواند آینده یک کشور را مورد تهدید قرار دهد؛ لذا ضروری به نظر می‌رسد که مسئولان کشوری به صورت جدی بیش از هر زمان دیگری در رفع مشکلات مربوط به این موضوع ورود کنند.

برچسب ها: فرار مغزها
bato-adv
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۹
میریم خلاص میشیم
ایران بمونه و اونایی که لیاقتشون این وضع و روزه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۹
ایران دچار ورشکستگی مدیریتی شده... در اقتصاد، در سیاست، در صنعت، در محیط زیست، در مدیریت منابع آب، در آموزش، سرگرمی و ... شرایط موجود هیچ ربطی به تحریمها نداره، بعبارتی باید بگم تحریمها هم بر اثر سوء مدیریت های داخلی بر ما تحمیل شدن. حاصل این شرایط آینده ای مبهم و بدون چشم انداز روشن هست ... وقتی مدیران بلند پایه _فاقد صلاحیت لازم برای پستها_ آمارهای اشتباه میگن و از واقعیت های جامعه دور هستند و همه سیاست ها شعار زده و دور از منطق هست چطور میشه به اصلاح امور امید داشت؟!!! این تشنج های مستمر که هر روز در جامعه ایجاد میشه مثل نوسانات قیمت دلار، بالا رفتن قیمت سوخت، کندی اینترنت، طرح صیانت و تصمیمات سلیقه ای دیگه ، آرامش رو از ما گرفته. مهاجرت فقط برای یک زندگی با دغدغه کمتر و آرامش بیشتر هست. ضمنا نزول شیب مهاجرت در دهه نود بدلیل افزایش سرسام آور دلار هست وگرنه تمایل به ترک کشور الآن در بالا ترین سطح قرار داره.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۹
"طبق آمار همین نهاد تا سال ۲۰۰۸ بیش از ۲۵۰ هزار مهندس و پزشک ایرانی"
این مقاله هم کار پزشکان هست خودشان را قاطی دیگر رشته ها کردند .
250 هزار کجا 4000 هزار کجا تازه این 4000 هزار آمار خودنظام پزشکی که اصلا قابل اعتماد نیست و جالبتر اینکه این آمار 4000 هزارتا مربوط به الان هست که پزشکان برای فشار بر مردم و دولت داده اند. درصورتی که تا قبل از این اصلا حرفی از مهاجرت پزشکان نبوده
شاید سالانه کمتر از تعداد انگشتان یک دست مهاجر پزشک بوده .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۹
مهاجرت واقعا کار سختی هست علی الخصوص از دید روحی و روانی و دوری از خانواده.
اما ببینید که عرصه بر ان فرد چه قدر تنگ شده که حاضر به قبول این همه سختی شده و خاک وطن را بدرود گفته
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۵۲ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۹
در کمال تاسف و‌ تاثر و‌اندوه فراوان، ضریب هوشی ایرانی ها طی ۴ دهه از میانگین حدود ۱۸۰ به حدود ۱۶۰ تنزل یافت و این یک فاجعه ای هست که قدرت تخریب اش از بمب اتمی در هیروشیما شدیدتر است.
مجله خواندنی ها
انتشار یافته: ۳۰
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۸
باید قانونی وضع شود وجلوی خروج کسانی که از تحصیلات رایگان در دانشگاهها دولتی استفاده می کنند
جلوگیری شود مثلا انجام تعهد خدمت دوبرابر میزان تحصیل رایگانشان ویاپرداخت پول شهر یه در مدت تحصیل به دولت چه معنی دارد که با پول ملت ایران پزشک ومهندس شوند وانوقت به اجنبی خدمت کنند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۹
جناب شما خبر نداری از اول تعهد خدمت به میزان مدت تحصیل (برای مناطق قبولی فرق می کنه) و یا پرداخت هزینه وجود داشته
بابا
Germany
۱۳:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۹
درسته دردت به سرم. کاملا درستِ! یعنی تنها کمبود ما نبود قوانین شداد و غلاظ به اندازه کافیست. بقیه مشکلات افسانه اند و بزرگنمایی دشمن.
ناشناس
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۱۹:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۹
نظرت چیه یه قانونی وضع کنن که اونهایی که تحصیل کردن شغل مناسب و امنیت اقتصادی داشته باشن که زیر فشار مجبور نشن مهاجرت کنن. یه جوری میگین انگار مهاجرت خونه خاله است. هیچ ایده ای ندارین که چقدر سخته بعد از کلی سختی بری تو دل غربت بخوای همه چیز رو از صفر بسازی (از صفر صفر و گاهی برای بعضی ها از خیلی زیر صفر)
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۸
چرا با پول مردم ایران به اصطلاح نخبه در دانشگاههای دولتی ایران بوجود بیایند و مفت ومجانی به خارج صادر شوند در واقع دانشگاههای ایران مکانی است برای تربیت متخصص برای کشورهای خارجی
بابا
Germany
۱۳:۱۰ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۹
واقعا نمیدانی چرا؟!
alibay
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۸
بمونن که چی بشه مزه اینترنت کودکانه رو بچشن برن بلکه مسئولی شاید به خودش بیاد شاید .
ناشناس
Germany
۰۰:۴۷ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۹
تاریخ این مقاله باید یه ده سال پیش میبود! زنگ خطر تازه به صدا در اومده؟؟؟؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۹
ایکاش منم میتونستم از ایران برم
دلسوخته
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۹
این آمار فاجعه است. اما در کشوری که حمایت از نخبگان در حد حرف است و عملا با وجود تبعیض های ناروا و... امکان فعالیت نخبگان واقعی وجود ندارد، این امر طبیعی است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۹
بزار بروند این غرب زده هااا اسلام زنده بماند
ناشناس
Finland
۱۵:۴۷ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۹
کنایه زده چرا منفی دادید
ناشناس
United Arab Emirates
۰۹:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۹
در عوض دولت هم چندین ملیون مهاجر از کشور همسایه وارد ایران کرد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۹
الان یه عده فکر می کنند به خاطر وضعیت اقتصادی میرن. در صورتی که زمان رژیم قبل هم خیلی ها مهاجرت می کردند با اینکه همه چیز داشتند. کلا همیشه یه عده ناراحت هستند
صمد
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۹
خودت خجالت نکشیدی این پیام رو گذاشتی
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۹
اصلا اونهایی که میرن ، واسه نفس کشیدن میرن
نه صرفا اقتصاد
جرج
Denmark
۱۷:۳۲ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۹
دوست عزیز یا سنت قد نمیده یا توهم زدی. زمان شاه معتبرترین اساتید دانشگاه های
معتبر جهان واسه اومدن به ایران مسابقه گذاشته بودن . برو یک کم بخون . یک مسال میگم که نگی خالی بندی هستش. اونایی که پزشکی یا بیوشیمی میخونن میدونن که بهترین کتاب بیوشیمی لنینجر هستش. قبل از انقلاب ایشون استاد دانشگاه شیراز بودن و صدها مثال دیگه ......
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۹
مشکلات فقط اقتصادی نیست . چرا نمیخواهید قبول کنید . نمیشه که بگید"" بو دور کی وار"" و هر کی دوست نداره بره
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۰ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۹
هيچ نگراني در اين مورد براي بالايي ها نيست چرا چون اگه پزشك و كادر درماني كمه اگه روان شناس و روان پزشك نداريم اگه مهندس و نيروي فني رفتن و تو ساير رشته ها و مهارت ها هم همين جور هست، هستند افرادي كه با يه نامه بدون داشتن علم و تجربه ميان ميشن جاي انها و خود بالايي ها هم كه براي كاراشون ميرن خارج مهم هم نيست كه مردم به خاطر اين افراد بيسواد دستوري اسيب ببينن.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۶ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۹
امر به مهاجرت در قرآن هم هست و حداقل از دوره قاجار تا کنون رواج داشته است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۹ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۹
مهاجرت برای ارز آوری و انتقال تجربه مفید است
ناشناس
Finland
۱۵:۴۰ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۹
من الان کارشناس IT که اینترنتی کار میکنم و خارج زندگی میکنم تنها چیزی که از ایران میخوام تا برگردم فقط یه اینترنت پایدار و پر سرعته هیچ چیزی هم از دولت نمیخوام وقتی اینترنت خوب نیست نمیتونم بیام، حالا من توقعم خیلی پایینه
مکانیک
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۹
من دکترای مکانیک دارم. 35 سالمه. مجردم. 23 تا مقاله دارم و چند تا کتاب ترجمه کردم. نفر اول هم از دانشگاهمون فارغ التحصیل شدم. واسه جذب هیات علمی دو سه باری اقدام کردم ولی گویا از نظر حضرات سوادم خیلی کم بود و سواد سوگلی هاشون بیشتر و من رو برنداشتن. چند وقتی رو با پروژه های مختلف گذروندم ولی اینا واسه آدم نون و آب نمی شه. طرح های زیادی هم تو ذهنمه ولی پول و سرمایه زیادی می خواد. واسه یکی از کشورها اقدام کردم و واجد شرایط رفتنم. فقط تنها عامل بازدارنده خونوادمه که نمیتونم ول کنم و برم و مجبورم توی این آتیش بمونم و بسوزم. البته شاید هم چرخ چرخید و دل سنگ شدم و پشت پا زدم به همه چی و رفتم. درود خدا بر عاملین وضعیت موجود :)
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۹
از طرفی شاهد مهاحرت انفجاری سرمایه های مادی و‌ معنوی و نخبگان هستیم و از طرفی می فرمایند امید به جامعه بازگشته!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۶ - ۱۴۰۱/۰۶/۰۹
وقتی مردم را به خودی و غیرخودی تقسیم کرده اند و‌تمام امکانات در اختیار خودی ها باشد خوب غیرخودی ها به جایی خواهند رفت که خودی محسوب شوند.
bato-adv
bato-adv
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین