فلج اطفال یک بیماری فلج کننده، غیرقابل درمان و گاهی کشنده است که میتواند بیماران را با ناتوانیهای دائمی مواجه کند. این ویروس در امتداد رشتههای عصبی در نخاع پخش میشود و اعصاب داخل قسمتهایی از بدن را که به ما امکان حرکت میدهند اصطلاحا میخورد.
فرارو- آبله میمون که اکنون به دلیل شیوع سریع در سرفصل اخبار قرار گرفته بیماریای بود که بسیاری از مردم تا همین اواخر هرگز درباره آن نشنیده بودند چه رسد به این که از ابتلا به آن بترسند. نام آن ابله را به ذهن متبادر مینمود بیماریای که در سال ۱۹۸۰ میلادی در سطح جهانی ریشه کن شد، اما آبله میمون یک بیماری متفاوت است.
به گزارش فرارو به نقل از بِست لایف، کلینیک کلیولند اشاره کرده است: «آبله بسیار مسری بود و راحتتر از آبله میمون انتشار پیدا میکرد. علائم آبله میمون شبیه علائم آبله، اما خفیفتر از آن است».
در واقع، آبله تنها بیماری عفونی انسانی است که توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO) ریشه کن شده اعلام شد، اما این بیماری ۱۰۰ درصد از بین نرفته است. هنگامی که این گونه بیماریها در یک منطقه جغرافیایی خاص رخ نمیدهند به عنوان «حذف شده» و از بین رفته قلمداد میشوند، اما همواره احتمال بازگشت آن بیماریها وجود دارد.
در ادامه به شش بیماری هولناکی میپردازیم که هنوز در کمین ما هستند و از بین نرفتهاند:
به گزارش WeForum فلج اطفال یک بیماری فلج کننده، غیرقابل درمان و گاهی کشنده است که میتواند بیماران را با ناتوانیهای دائمی مواجه کند. این ویروس در امتداد رشتههای عصبی در نخاع پخش میشود و اعصاب داخل قسمتهایی از بدن را که به ما امکان حرکت میدهند اصطلاحا میخورد. فلج اطفال تقریبا به طور کامل ریشه کن شده است، اما نه به طور کامل. طبق گزارش WeForum موارد جهانی ابتلا به فلج اطفال از سال ۱۹۹۸ میلادی تقریبا به میزان ۹۹ درصد کاهش یافته و تنها در سه کشور هنوز موارد ابتلا به آن مشاهده میشود: نیجریه، پاکستان و افغانستان.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ایالات متحده (CDC) توضیح میدهد که در فاصله سالهای ۱۹۵۳ تا ۱۹۶۳ میلادی تقریبا همه کودکان تا سن ۱۵ سالگی به سرخک مبتلا شده بودند و تقریبا سه تا چهار میلیون نفر در ایالات متحده هرساله به این بیماری مبتلا میشوند. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) اعلام کرده که حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ نفر جان خود را از دست دادند ۴۸۰۰۰ نفر در بیمارستان بستری شدند و ۱۰۰۰ نفر از آنسفالیت (تورم مغز) ناشی از سرخک رنج بردند. در سال ۱۹۶۳ میلادی واکسن سرخک در دسترس قرار گرفت و اعلام شد که سرخک در سال ۲۰۰۰ میلادی در ایالات متحده ریشه کن شده است.
اوریون نیز مانند سرخک پیش از تولید واکسن شایع بود. اوریون باعث پف کردن و تورم گونهها و فک و هم چنین علائمی مانند تب، سردرد و دردهای عضلانی میشود. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری گزارش داده است: " موارد گزارش شده پس از شروع برنامه واکسیناسیون اوریون در ایالات متحده در سال ۱۹۶۷ میلادی و تزریق منظم دو دوز واکسنام ام آر (برای پیشگیری از سرخک، اوریون و سرخجه) به کودکان ابتلا به این بیماری را به میزان ۹۹ درصد کاهش داد.
با این وجود، موارد ابتلا به اوریون و شیوع گزارش شده آن در ایالات متحده از سال ۲۰۰۶ میلادی به این سو افزایش یافته است. بیشتر این موارد در جوانان بزرگسال و افرادی بود که واکسینه شده بودند. تصور میشود که احیای دوباره این بیماری به دلایل متعددی از جمله کاهش سطح ایمنی ایجاد شده ناشی از واکسن و فقدان تزریق دوزهای تقویتی توصیه شده برای واکسنام ام آر رخ داده است.
سرخجه یکی دیگر از بیماریهای مسری ناشی از یک ویروس (سرخک آلمانی) است، اما همان بیماری نیست. با این وجود، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ایالات متحده توضیح میدهد که «مشکلات بهداشتی ناشی از این بیماریها همپوشانی دارند». هر یک از آن بیماریها میتوانند باعث آسیب رسیدن به مغز، ناشنوایی و نابینایی شوند و سرخک میتواند باعث ذات الریه و اسهال شود در حالی که سرخجه و سندرم سرخجه مادرزادی میتواند منجر به اختلالات قلبی شود.
در سال ۱۹۶۹ میلادی مجوزی برای استفاده از یک واکسن ساخته شده به منظور مقابله با سرخجه صادر شد و در سال ۲۰۰۴ میلادی اعلام شد که سرخجه در ایالات متحده ریشه کن شده است. با این وجود، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ایالات متحده خاطر نشان ساخته که سرخجه هنوز برای سایر کشورها مشکل ساز است و زمانی که فردی در مکان دیگری به آن آلوده میشود امکان انتقال آن به ایالات متحده به عنوان ناقل را خواهد داشت.
هیچ درمان یا واکسنی شناخته شدهای برای بیماری کرم گینه وجود ندارد یک بیماری انگلی که در آن افراد با مصرف ناخواسته لارو آن کرم به کرمهای گینه آلوده میشود. بیماری کرم گینه باعث درد شدید، ناتوانی و عفونتهای ثانویه احتمالی دورهای میشود به ویژه زمانی که کرم کاملا رشد کرده و توسط یک تاول دردناک و سوزان در بدن انسان آزاد شود. بیماری کرم گینه ممکن است به دومین بیماری عفونی انسانی تبدیل شود که ریشه کن میشود، اما نه با واکسن بلکه با رعایت بهداشت، رفع آلودگی آب و آموزش بهداشت فردی و عمومی. مرکز کارتر گزارش میدهد که موارد ابتلا به این بیماری از حدود ۳.۵ میلیون مورد در سال به تنها ۱۵ مورد در سال ۲۰۲۱ میلادی کاهش یافته است.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ایالات متحده اعلام کرده که یکی دیگر از عفونتهای انگلی سیستی سرکوس ناشی از کیستهای لارو تنیا سولیوم (کرم نواری خوک) است. این کیستهای لارو مغز، ماهیچه یا سایر بافتها را آلوده میکنند و عامل اصلی بروز تشنج و حمله ناگهانی در بزرگسالان در اکثر کشورهای کم درآمد هستند.
این عفونت میتواند منجر به بروز کیست شود که در نواحی مختلف بدن از جمله عضلات، چشمها و مغز ایجاد میشود. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ایالات متحده اعلام کرده است: «علائم ناشی از کیستها به محل، اندازه، تعداد و مرحله کیستها بستگی دارد».
به گفته نشریه Science Direct سیستی سرکوس در اروپا به دلیل «بهبود بهداشت، بهبود دامپروری و بازرسی گوشت» از بین رفته است. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ایالات متحده گزارش داده که سیستی سرکوس در مناطقی از آمریکای لاتین، آسیا و آفریقا که بهداشت ضعیفی دارند و در میان خوکهای آزاد که به مدفوع انسان دسترسی دارند شایع است.