به گفته عضو ناظر مجلس در شورای عالی بورس، با عرضه خودرو در بورس کالا کمکم شیوه قرعهکشی خودرو از بین میرود و نقش دلالان در بازار خودرو کمرنگ میشود و دلالی به سمت حذف شدن میرود و عرضه خودرو شفاف میشود همچنین قیمت آن از طریق عرضه و تقاضا در بازار مشخص میشود.
عضو ناظر مجلس در شورای عالی بورس جزئیات مصوبه این شورا برای عرضه خودرو در بورس کالا را تشریح کرد.
محسن علیزاده در گفتوگو با فارس، در مورد مصوبه امروز شورای عالی بورس درباره عرضه خودرو در بورس کالا اظهار داشت: قبلاً هم عرضه خودرو در بورس کالا وجود داشت، اما در همان روز عرضه با یک نامهای از وزارت صنعت جلوی آن را گرفته بودند و قرار شد این مسئله در جلسه شورای عالی بورس مطرح شود و به همین خاطر امروز وزیر صنعت به شورای عالی بورس آمد و بحث شد که چگونه خودرو در بورس کالا عرضه شود.
وی افزود: بعد از توضیحات کارشناسان، در نهایت تصمیم بر این شد که وزارت صنعت موافقت خود را اعلام کند و محدودیت عرضه خودرو را بردارد و به این مسئله کمک کند، سازمان بورس هم شیوهنامه عرضه خودرو در بورس کالا را با هماهنگی وزارت صنعت تهیه کند که چه تعداد خودرو و در چه زمانی و کدام خودروها با اولویت در بورس عرضه و کشف قیمت شوند.
به گفته عضو ناظر مجلس در شورای عالی بورس، با عرضه خودرو در بورس کالا کمکم شیوه قرعهکشی خودرو از بین میرود و نقش دلالان در بازار خودرو کمرنگ میشود و دلالی به سمت حذف شدن میرود و عرضه خودرو شفاف میشود همچنین قیمت آن از طریق عرضه و تقاضا در بازار مشخص میشود.
علیزاده این را هم گفت: مهمترین دستاورد عرضه خودرو در بورس کالا این است که دیگر به شیوه قیمتگذاری مشخص نمیشود بلکه قیمت آن در بازار تعیین میشود و این امر کمک به تأمین نقدینگی برای خودروسازان و توسعه خطوط تولیدی شرکتهای خودروسازی میکند.
وی در مورد اینکه آیا ابتدا از عرضه خودروی داخلی و یا خارجی آغاز میشود، عنوان کرد: اولویت با خودروهای داخلی و یا خودروهایی که در داخل کشور مونتاژ میشود خواهد بود. خودروهای خارجی در مراحل بعدی با هماهنگی وزارت صنعت در بورس عرضه خواهد شد و این هماهنگی برای تعیین سازوکار عرضه خودرو خواهد بود و امروز وزیر صنعت پذیرفت که خودرو در بورس عرضه شود و صورت جلسه شورای عالی بورس را هم امضا کرد و مصوبه شورای عالی بورس ظرف یکی دو روز آینده توسط وزیر اقتصاد برای اجرا ابلاغ میشود.
عضو ناظر مجلس در شورای عالی بورس ادامه داد: در مورد عرضههای اولیه کالاها در بورس عموماً سازوکار بورس به گونهای است که سقف مشخص میشود و در کمیتههای فنی با همکاری وزارت صنعت و بورس کالا تصمیم گرفته میشود که چگونه عرضه شود، اما در جلسه امروز در مورد اینکه چه درصدی از تولید خودروسازان داخلی عرضه شود، بحث نشد و باید آییننامهای که قبلاً سازوکارش مشخص شده است، به توافق وزارت صنعت و سازمان بورس برسد.
علیزاده در مورد اینکه در تجربه قبلی عرضه خودروی کارای تک کابین و دو کابین بر اثر سازوکار بورس قیمت 15 درصد کاهش یافت، گفت: عرضه خودرو در بورس میتواند به شفافسازی قیمت و جلوگیری از فساد و رانت کمک و دلالبازی موثر باشد و مهمترین مزایای آن قیمتگذاری شفاف بر روی تابلو است که میتواند فرهنگ دلالی و سفتهبازی را از بین ببرد و به جای آن نقدینگی برای خودروساز فراهم کند و تعدیل قیمت نسبت به بازار صورت میگیرد.
وی افزود: عرضه خودرو در بورس باعث جلوگیری از قیمت دستوری برای خودرو میشود همچنین با نقدینگی که در بورس حاصل میشود میتوانند خطوط تولید را توسعه دهند و روزآمد کنند و مردم هم پشت صف برای خرید خودرو معطل نمیشوند.