در جلسه اخیر شورای آرد و نان، طرح خرید کیلویی نان را مطرح کردیم و این موضوع در حال پیگیری است تا جلوی کمفروشی و گران فروشی را بگیرد.
مشاور وزیر اقتصاد گفت: خرید اینترنتی نان ادامه خواهد داشت و تراکنشهای مربوط به آن با بستری اینترنتی مشخص خواهد بود.
در میز اقتصاد امروز آقایان مسعود امرالهی مدیرکل بازرسی و نظارت بر کالاهای اساسی وزارت جهاد کشاورزی، محمد جلال مشاور وزیر اقتصاد، روحالله حسنی رئیس جهاد کشاورزی استان زنجان و مجتبی دهقان پور رئیس جهاد کشاورزی استان فارس درباره عرضه هوشمند نان گفتوگو کردند و به سوالات زیر پاسخ دادند.
نانواییهای غیرفعال چطور سهمیه آرد دریافت میکنند؟
امرالهی مدیرکل بازرسی و نظارت بر کالاهای اساسی وزارت جهاد کشاورزی: موضوع مجوزها در حوزه اصناف و اتحادیههای صنفی، اما موضوع نظارت بر آرد و نان کشور در اختیار وزارت جهاد کشاورزی است و ما نظارت خود را برای کنترل قاچاق نان داریم. نانوایی بودند که فعالیتشان متوقف شده بود، اما سهمیه آردشان را تحویل میگرفتند؛ پس تصمیم به موضوع هوشمندسازی عرضه آرد و نان گرفتیم که با اجرای این طرح، خروج آرد از شبکه کم شده است.
ریشه این مجوز فروشیها و شیوه کنترل آن در دولت چیست؟
محمد جلال مشاور وزیر اقتصاد: یکی از مشکلات گذشته محدودیتهای ارائه آرد یارانهای برای نانواییها بود و به همین علت، در یکی از استانها، مجوز آرد یارانهای با یک واحد ۱۰۰ متری در آن منطقه برابری میکرد. هزینه این خرید و فروش مجوزها، هزینه تولید نان را افزایش میداد. کمتر از یک ماه است که استقرار کارتخوانهای هوشمند شروع شده و امیدواریم با اجرای این طرح جدید، محدودیتهای توزیع آرد برطرف شود.
پیش از این آرد یارانهای با قیمت بسیار پایین توزیع میشد، اما در الگوی پیشنهادی، نرخ آرد بدون ترجیح قیمتی خواهد بود و با ثبت تراکنش در زیرساخت کارتخوانهای هوشمند، نشان میدهد که آرد تبدیل به نان شده است. در این شرایط به صورت هوشمند یارانه آرد مبتنی بر عملکرد و به نانوا پرداخت خواهد شد.
تعاملات مثبتی داشتیم تا صدور مجوز نانوایی به شدت تسهیل و ارزان شود. کسانی که تا امروز امکان دریافت مجوز را نداشتند، مجوز خواهند گرفت و کسانی که فقط به دنبال دریافت سهمیه آرد بودند، به مرور کنار خواهند رفت؛ زیرا مجوزها طی فرایندی شفاف و الکترونیکی صادر خواهد شد.
در استان زنجانهای زنجان و فارس هوشمند سازی فروش نان چه میزان پیشرفت و چه تاثیری بر کنترل خروج نان داشته است؟
حسنی رئیس جهاد کشاورزی استان زنجان: در استان زنجان همه دستگاههای کارتخوان نصب شدند و آماده اجرای مرحله آخر تولید نان هستیم. مشکلات ما که توضیح دادن این موضوع به ذینفعان و بحث سهمیه و مجوزها بود، امروز رفع شده و بازبینی در ساختار سهمیه و مجوزهای نان اتفاق افتاده است. به صورت تخمینی حدود ۲۰ درصد تا همین جای کار، کنترل خروج آرد از شبکه را داشتیم.
دهقان پور رئیس جهاد کشاورزی استان فارس: ۱۳۲۲ دستگاه کارتخوان نصب کردیم؛ سهمیه مبتنی بر عملکرد و نان تامینی خواهد بود تا نان با قیمت مطلوبی به دست مردم برسد. نشتی آرد حدود ۲۰ درصد از این طریق مدیریت شده است.
در خرید تعداد بالای نان مشکلی برای نانوا ایجاد نخواهد داشت؟
محمد جلال مشاور وزیر اقتصاد: برای خرید انبوه و خرید خانوارها از نانوایی، محدودیتی نداریم و در عملکرد نانوایان اختلالی ایجاد نمیشود. مورد مشکوک خرید با تعداد بالا، در شرایطی است که در دفعات زیاد صورت گیرد و اثبات شود که برای دستگاه خاصی نیست. خریداران عمده باید از سوی نانوا ثبت شوند تا مشکلی برای آنها به وجود نیاید.
اگر کارتخوان قطع شود فروش به چه صورت خواهد بود؟
محمد جلال مشاور وزیر اقتصاد: اگر برای کارتخوانها مشکلی ایجاد و از سرویس خارج شوند، در صورتی که عامدانه نباشد، کار میتواند با روشهای جایگزین ادامه پیدا کند و محاسبه عملکرد دورههای گذشته نانوا را مبنا قرار خواهیم داد.
عملیات کارتخوان نانواییها هم کاملا مشابه سایر کارتخوانهاست و زمان عرضه تغییری نخواهد کرد. تمامی مراکز پخت نانی که گندم ۶۶۵ تومانی و ۹۰۰ تومانی استفاده میکردند، نانوایی محسوب میشوند و اختصاص آرد آنها انجام میشود؛ مابقی با نرخ صنف و صنعت آرد دریافت خواهند کرد.
چه سرنوشتی برای فروشندگان اینترنتی نان ایجاد میشود؟
محمد جلال مشاور وزیر اقتصاد: خرید اینترنتی نان ادامه خواهد داشت و تراکنشهای مربوط به آن با بستری اینترنتی مشخص خواهد بود. برای دستگاهها هیچ مشکلی ایجاد نخواهد شد، اما نیاز به ثبت دارد. برای مردم هم هیچ مشکلی نیست و هیچگونه تغییر قیمتی در نان نخواهیم داشت.
موضوع فروش کیلویی نان در چه مرحلهای است؟
امرالهی مدیرکل بازرسی و نظارت بر کالاهای اساسی وزارت جهاد کشاورزی: در جلسه اخیر شورای آرد و نان، طرح خرید کیلویی نان را مطرح کردیم و این موضوع در حال پیگیری است تا جلوی کمفروشی و گران فروشی را بگیرد. تنها مشکلی که در این حوزه مطرح شده، خام فروشی در نان سنگک و بربری است تا سنگینتر باشد، اما قطعا با این روش، نانوایی نمیتواند ادامه فعالیت داشته باشد.