bato-adv
مسعود دانشمند کارشناس اقتصادی بررسی کرد

تبعات «حذف یارانه نان»

تبعات «حذف یارانه نان»

دانشمند اظهار داشت: در حال حاضر دولت می‌خواهد نان را آزاد کند، اما هنوز جزئیات این طرح مشخص نشده، اینکه قیمت نان به صورت آزاد و سهمیه هر فرد و یا خانوار چقدر تعیین شده و یا سایر مسائل، این موضوع باعث ایجاد ابهام و نگرانی برای مردم شده است، در این رابطه باید قبل از هر کاری دولتمردان طرحی که می‌خواهند انجام دهند را با مردم به صورت صریح در میان بگذارند.

تاریخ انتشار: ۱۶:۱۸ - ۱۹ ارديبهشت ۱۴۰۱
فرارو- در حالیکه مسئولان دولتی می‌گویند با افزایش قیمت آرد و به نوعی آزادسازی قیمت نان، این ماده اصلی غذایی نه تنها گران نخواهد شد، بلکه ارزان نیز می‌شود، اما کارشناسان اقتصادی معتقدند، با توجه به اینکه جزییات مهمی در این‌باره اعلام نشده به احتمال زیاد نان سهمیه‌ای به اندازه کافی نخواهد بود و مردم باید هزینه بیشتری را برای خرید نان پرداخت کنند.

به گزارش فرارو، احسان خاندوزی وزیر اقتصاد از عدم افزایش قیمت نان برای مصرف‌کنندگان نهایی در سال جاری پس از اصلاح توزیع یارانه آرد خبر داد و گفت: بخش زیادی از یارانه کالا‌های اساسی به جیب همسایگان می‌رود و در سال گذشته ۳۳ درصد ارزش وزنی واردات کالا‌های اساسی داشتیم که نشان‌دهنده قاچاق آن به خارج است، چون مصرف مردم این‌قدر افزایش نیافته است. از سویی در دو هفته ابتدایی امسال ۲۵۰ درصد افزایش مصرف آرد داشتیم که نشان‌دهنده رانت و قاچاق آرد از کشور است.

از سویی مرتضی افقه کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به اینکه بخشی عمده‌ای از گرانی‌های اخیر به دلیل حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی است به فرارو گفت: هرچند در اخبار مشاهده می‌کنید که دولت اعلام کرده به یکباره نمی‌خواهد ارز ترجیحی را حذف کند، اما در عمل استارت این کار زده شده، به نوعی افزایش قیمت گندم به بیش از ۱۱ هزار تومان و به تبع آن افزایش قیمت آرد برای کارخانجات ماکارونی، بیسکویت و..، همگی نشان دهنده این است که حذف ارز ترجیحی برای کالایی مثل گندم آغاز شده است.

وی افزود: به نوعی در سایر کالا‌ها و خدمات نیز شاهد افزایش قیمت‌ها از ابتدای سال تاکنون بوده‌ایم، به طوری که این مجوز‌ها توسط دولت صادر شده است، در این رابطه بعضی از اقتصاددانان از آزادسازی قیمت و حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی حمایت می‌کنند، به اعتقاد بنده این اقتصاد خوانده‌ها هیچ درکی از وضعیت امروز اقتصادی کشور ندارند و تا زمانی که این افراد مدام بر آتش آزادسازی قیمتی می‌دمند، وضعیت اقتصادی به هیچ عنوان درست نخواهد شد.

از گران شدن بیشتر سایر کالا‌ها تا افزایش هزینه‌های زندگی مردمچرا نان گران خواهد شد؟
مسعود دانشمند کارشناس اقتصادی در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه با اقدام دولت نسبت به آزادسازی قیمت آرد صنعتی، قیمت نان نیز افزایش خواهد یافت، گفت: در حالیکه نانوایی‌ها آرد را به صورت یارانه‌ای کیلویی حدود دو تا سه هزار تومان می‌خرند، دولت قصد دارد، با افزایش قیمت هر کیلو آرد قیمت نان را آزاد کرده و هر کیلوگرم آرد را تا ۱۴ هزار تومان به نانوایی‌ها بدهد.

وی افزود: این درحالیست که دولت برای حذف ارز ترجیحی باید نان را به عنوان آخرین کالا انتخاب می‌کرد، اما در حال حاضر به سراغ گندم و آرد رفته که این موضوع می‌تواند عواقبی را در پی داشته باشد، زیرا آثار روانی افزایش قیمت نان به صورت فوری و آنی بروز می‌کند و قیمت سایر کالا‌ها را نیز با افزایش بیشتری روبرو می‌سازد.

دانشمند اظهار داشت: در حال حاضر دولت می‌خواهد نان را آزاد کند، اما هنوز جزئیات این طرح مشخص نشده، اینکه قیمت نان به صورت آزاد و سهمیه هر فرد و یا خانوار چقدر تعیین شده و یا سایر مسائل، این موضوع باعث ایجاد ابهام و نگرانی برای مردم شده است، در این رابطه باید قبل از هر کاری دولتمردان طرحی که می‌خواهند انجام دهند را با مردم به صورت صریح در میان بگذارند.

دبیر کل اسبق خانه اقتصاد ایران اضافه کرد: زیرا نان قوت قالب بسیاری از مردم است و در صورتیکه دولت در اینباره مرتکب اشتباه شود، این موضوع تبعات جبران ناپذیری را به همراه دارد، از زمان قاجار تاکنون مسئله نان برای مردم بسیار مهم بوده و دولت اگر می‌خواهد یارانه ترجیحی نان را حذف کند، باید در این باره برنامه داشته باشند. همچنین باید به این نکته توجه کرد که حذف یکباره یارانه‌ها آن هم در قبال کالایی مانند نان به هیچ عنوان منطقی نیست.

وی ادامه داد: اگر دولت برای حذف یارانه‌ها برنامه نداشته باشد، به هیچ عنوان این اقدام نتیجه مناسبی را در پی نخواهد داشت، در این رابطه دولت باید با توانمند کردن اقتصاد خانواده، وابستگی مردم به یارانه‌ها را کاهش دهد، این به این معنا نیست که حقوق و دستمزد افزایش پیدا کند، بلکه باید با ایجاد اشتغال، کیک درآمدی خانواده‌ها را بزرگتر کرد، به عنوان مثال درحال حاضر اگر در یک خانواده چهار نفره پدر خرج خانه را می‌دهد، در سال آینده باید این عدد به یک و نیم نفر برسد.

دانشمند خاطرنشان کرد: تنها در این شرایط است که هدفمند کردن یارانه‌ها می‌تواند وضعیت اقتصادی مردم را بهتر کند، به بیان دیگر تا زمانیکه بخش تولید کشور رونق پیدا نکند و میزان اشتغالزایی به حد قابل قبولی نرسد، نمی‌توان انتظار داشت که این بحران اقتصادی که در کشور ایجاد شده، وضعیتش بهبود پیدا کند، در حال حاضر نیز دولت باید یارانه را به جای اینکه به ابتدای زنجیره بدهد، باید آن را در انتهای خط و به مصرف‌کننده نهایی پرداخت کند.

این کارشناس مسائل اقتصادی بیان کرد: در حال حاضر نیز شیوه اصلاح یارانه‌ها باید برای مردم توضیح داده شود و به نوعی اقناع‌سازی صورت گیرد، از سوی دیگر، اگر دولت برای توسعه درآمد سرانه خانوار‌ها از طریق افزایش اشتغال برنامه‌ریزی کند، این موضوع باعث رشد تولید ناخالص ملی خواهد شد که در نهایت خروجی آن افزایش قدرت پول ملی، کاهش قیمت نرخ ارز و افزایش رشد اقتصادی پایدار خواهد بود.
bato-adv
مجله خواندنی ها