bato-adv
کد خبر: ۵۴۴۶۵۶
نیوزویک گزارش داد

مذاکرات هسته‌ای ایران از خط پایان عبور خواهد کرد؟

مذاکرات هسته‌ای ایران از خط پایان عبور خواهد کرد؟
هیچ یک از ما که مذاکرات را از نزدیک دنبال کرده‌ایم نمی‌توانیم با اطمینان بگوییم که کل روند چگونه پیش خواهد رفت. وزارت امور خارجه آمریکا به خبرنگاران می‌گوید حصول توافق «نه قریب الوقوع است و نه قطعی» که روشی بوروکراتیک برای گفتن این است که «ما نمی‌دانیم چه اتفاقی می‌افتد».
تاریخ انتشار: ۱۲:۱۹ - ۲۹ فروردين ۱۴۰۱

فرارو- بیش از یک سال از توافق آمریکا و ایران برای آغاز مذاکرات درباره بازگشت متقابل به برجام می‌گذرد. این توافق که محصول حدود سه سال مذاکره بین واشنگتن و تهران در دوران دولت اوباما بود یک پیشنهاد مستقیم در خود داشت: در ازای محدود شدن فعالیت‌های غنی سازی ایران، ارسال ۹۷ درصد از ذخایر اورانیوم غنی شده ایران به خارج از کشور و اجازه دادن به نظارت بین المللی بی‌سابقه بر برنامه هسته‌ای ایران از سوی آن کشور، ایالات متحده تحریم‌های بانکی، مالی و انرژی را از اقتصاد ایران حذف خواهد کرد.

به گزارش فرارو به نقل از نیوزویک، با این وجود، برجام در واشنگتن بسیار بحث برانگیز بود. گروهی از تندرو‌ها به شدت با امضای هرگونه توافقی که منجر به تسلیم کامل ایران نشود، مخالف بودند. برخی از مخالفان مانند «جان بولتون» و «مایک پمپئو» بعدا در دولت ترامپ در سمت‌های کلیدی امنیت ملی قرار گرفتند. در ۸ می‌۲۰۱۸ میلادی، «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا به طور رسمی خروج ایالات متحده از برجام را به نفع کارزار فشار حداکثری اقتصادی علیه ایران اعلام کرد.

ایده این اقدام همان طور که پمپئو بیان کرد این بود که چنان فشار گزنده‌ای از نظر مالی بر تهران وارد کند که ایران چاره‌ای جز بازگشت به میز براساس شرایط واشنگتن نداشته باشد.

آن چه که ایالات متحده در عوض دریافت کرد دقیقا برعکس آن چیزی بود که بولتون، پمپئو و دیگر حامیان فشار حداکثری با اطمینان پیش بینی می‌کردند.

بدون شک اقتصاد ایران به دلیل تحریم‌ها وارد رکود شد (صادرات نفت خام ایران بین سال‌های ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۰ میلادی بیش از ۷۵ درصد کاهش یافت). هم چنین، بدون شک دولت ایران با حداکثر مقاومت به کارزار فشار ایالات متحده پاسخ داد. اگر هدف متقاعد کردن ایران به چشم پوشی از برنامه هسته‌ای خود بود در آن صورت این استراتژی به طرز وحشتناکی متحمل شکست شد.

در ماه فوریه، آژانس بین المللی انرژی اتمی گزارش داد که ذخایر اورانیوم غنی شده ایران بیش از ۳۱۰۰ کیلوگرم است یعنی بیش از ۱۰ برابر میزانی که تهران در زمان پایبندی به توافق هسته‌ای در اختیار داشت. تقریبا ۳۳ کیلوگرم از این ماده تا ۶۰ درصد غنی شده است که با ۳.۶۷ درصد مجاز طبق توافق فاصله زیادی دارد.

سیاست خارجی ایران نیز پس از آن که ایالات متحده کارزار فشار حداکثری خود را اجرایی نمود خصمانه‌تر و تهاجمی‌تر شد.  دولت بایدن از آن زمان در تلاش است تا این آشفتگی را رفع کند. مذاکرات یک‌ساله از بسیاری جهات تاییدی است بر این که استراتژی قبلی واشنگتن نه تنها یک اشتباه بود بلکه شلیک گلوله‌ای خودساخته به پا بود.

متاسفانه اعتراف به اشتباه معادل با تلاش برای رفع آن نبوده است. رسیدن به نقطه‌ای که ایالات متحده و ایران بتوانند امضای خود را بر روی کاغذ بگذارند به اندازه یک مسافر خسته و تشنه در بیابان که در جستجوی واحه‌ای است کار فشرده و دشواری به نظر می‌رسد. هر زمان که در مذاکرات پیشرفتی حاصل می‌شود مانع دیگری مسیر را پیچیده می‌کند. آخرین دست‌انداز این جاده وضعیت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است.

مذاکرات هسته‌ای ایران

نیوزویک در ادامه نوشت: موضوع حذف یا عدم حذف سپاه از فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی وزارت خارجه امریکا مذاکرات هسته‌ای را به بن بست رسانده است. ایران خروج سپاه از فهرست را به تکمیل موفقیت‌آمیز مذاکرات هسته‌ای گره می‌زند. ظاهرا ایالات متحده این درخواست را رد کرده است.

یکی از مقام‌های ارشد دولت امریکا به «دیوید ایگناتیوس» ستون‌نویس «واشنگتن پست» گفته که «جو بایدن» رئیس جمهور امریکا نمی‌خواهد حذف نامگذاری سپاه از فهرست تروریستی را بپذیرد حتی اگر پذیرش خروج نام آن نهاد به معنای حصول توافق با ایران باشد. این معضل تنها ارزیابی‌های جسورانه سیاستگذاران ارشد ایالات متحده مانند «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه را تقویت می‌کند که هفته گذشته گفت به پایان مذاکرات خوش بین نیست.

پرسش برای ایالات متحده این نیست که آیا سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در حال ایجاد بی‌ثباتی در منطقه است یا خیر بلکه این است که آیا مزایای ماندن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست تروریسم وزارت خارجه بیش‌تر از هزینه تماشای یک سال مذاکرات هسته‌ای بی‌نتیجه است یا خیر.

آیا حد وسطی وجود دارد؟ چند احتمال وجود دارد تحقق احتمالات مستلزم آن است که تهران موضع خود را نرم کند. به عنوان مثال، ایالات متحده می‌تواند از لحاظ نظری سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را از فهرست تروریستی وزارت خارجه خارج کند و همزمان این سازمان را در فهرست اتباع ویژه وزارت خزانه داری نگه دارد که دارایی‌های آن نهاد را در حوزه قضایی ایالات متحده مسدود می‌کند و نهاد‌های خارجی را از همکاری با آن باز می‌دارد.

ایالات متحده می‌تواند سپاه را کنار بگذارد در حالی که بازوی خارج از کشور خود نیروی قدس را در فهرست نگه دارد. «جسون رضائیان» ستون نویس واشنگتن پست به ایالات متحده توصیه کرده که به جای کل نهاد سپاه، افراد و نهاد‌های خاص سپاه پاسداران از جمله بخش‌های اطلاعاتی آن را در فهرست قرار دهد. سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در هر فهرستی که باشد «رابرت مالی» نماینده آمریکا در امور ایران اعلام کرده که هم چنان تحت انواع مختلفی از تحریم‌ها قرار خواهد داشت.

هیچ یک از ما که مذاکرات را از نزدیک دنبال کرده‌ایم نمی‌توانیم با اطمینان بگوییم که کل روند چگونه پیش خواهد رفت. وزارت امور خارجه آمریکا به خبرنگاران می‌گوید حصول توافق «نه قریب الوقوع است و نه قطعی» که روشی بوروکراتیک برای گفتن این است که «ما نمی‌دانیم چه اتفاقی می‌افتد».

 

bato-adv
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۲۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۳۰
پشت گوشتون رو ببینید توافق رو دیدید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۳۰
کاسبان تحریم و تندروها و اسرائیل بی شرف نمی گذارد توافق صورت گیرد
ناشناس
Turkiye
۱۹:۱۵ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۹
همانطور که ولی امر مسلمین جهان حضرت آیت الله خامنه ای مدظله فرمودن ما نباید منتظر برجام باشیم و باید کار خودمان را بکنیم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۹
وقتی همه سرکاریم
ولی قیمتها همچنان بالا می روند و بالا و بالا و بالاتر
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۹
تا مذاکره مستقیم بین ایران و امریکا شکل نگیره
هیچ توافقی حاصل نمیشه
مجله خواندنی ها
انتشار یافته: ۱۱
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۲ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۹
تیم مذاکره قبلی رو بیارید . مردم و کشور که نباید ۴ سال الاف یه عده خاص باشند
ناشناس
Azerbaijan
۱۳:۱۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۹
مردم برای پاره کردنتان دندان تیز کرده اند گرگ ها
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۹
بر خلاف خیلی از اساتید دانشگاهی و عوام جامعه ما که توهم توطئه دارن و معتقدند که غرب برای صد سال آینده برنامه داره،حوادث اخیر اوکراین و حمله روسیه به این کشور نشون داده که غرب برای یک ماه بعد خودش هم برنامه نداشت چه برسه به صد سال آینده!...واقعیتش اینه که غربی ها بعد از پایان جنگ جهانی دوم به جریان سهل و ارزون انرژی از خاورمیانه و بعدش هم روسیه معتاد شدند و تا می تونستن سرمایه های مادی و معنوی رو از این کشورها به سمت غرب پمپاژ کردند.غربی ها احمقانه فکر می کردند که تبعات جنگ و بی ثباتی و فقر و بی قانونی در این مناطق هیچ وقت دامنگیر اونا نمی شه و اونا می تونن تا ابد در ساحلی امن و دلنواز به رفاه و عیاشی خودشون ادامه بدن و به ریش مردم این نواحی بخندن...به همین دلیل هست که می بینیم سیاستمداران غربی در طی این سالها از مردان سیاسی به تدریج تبدیل به تجار و بیزینسمن های شدند که با سیاست تجارت و کاسبی می کنند و فقط به فکر جایگاه خودشون و کسانی هستند که اونا رو از نظر مالی تغذیه و ساپورت می کنن.پس روشن هست که چنین سیاستمدارهایی هیچ علاقه ای به جنگ و برخورد ندارن و می خوان با حقه بازی و کلک و شامورتی بازی بحران های مهم دنیا رو حل و فصل بکنند. هم اوباما و هم بایدن و هم تا حدی ترامپ از این دسته سیاستمدارهای شیاد و روبه صفت غربی بودن.الان این استراتژی مبتنی بر فریب تا حد زیادی شکست خورده و سیاستمدارهای غربی به بن بست خوردن.ما می بینیم که سیاستمدارهای غربی حاضر نیستن با روسیه بجنگن پس با ترکیبی از التماس و حقه بازی و وعده و وعیدهای پوچ می خوان پوتین رو متوقف کنن ولی تیرشون تا حالا به سنگ خورده...در مورد ایران هم همین وضع حاکمه و چون سیاستمدارهای غربی توان و حال و حوصله جنگیدن رو ندارن می خوان با حقه بازی و کلک یک توافق آبکی و نیم بند رو به ایران تحمیل کنن و هیچ امتیاز محکم و دراز مدتی رو هم به ایران ندن.چیزی که البته به هیچ وجه امکان پذیر نیست و به خاطر همین هست که می بینیم که بایدن مثل خر تو گل گیر کرده.چون سیاست حقه بازی و کلک زدن غربی ها به بن بست کامل رسیده. در رویاروئیی با چنین افرادی،ایران باید محکم وایسه و ذره ای از مواضع خودش عقب نشینی نکنه.چون تنها راه پیروزی در مقابل آدم های شیاد و ترسو استقامت و پافشاری بر اصول هست.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۹
هدف آمریکا چشم پوشی ایران از برنامه هسته ای نبود...همین که بتونه ایران رو مانند کره شمالی از جامعه جهانی جدا و بی خطر و بی وزن کنه به اهدافش رسیده..یک کشور منزوی حتی اگر کره شمالی باشه که تنها شادی رهبرانش پرتاب موشک هست برای آمریکا عملا بی خطر هست..این را چین خوب متوجه شده که با همه ابرقدرت بودنش در این دام آمریکا نمیفته
ناشناس
Turkiye
۱۳:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۹
برادران ارزشی بعد از جنگ همیشه به نفع خودشان عمل کرده اند و هیچ وقت به فکر مردم بدبخت و بیچاره ایران نبوده اند مگر در توافق قبلی کدام مشکل من بازنشسته غیر خودی حل شد
کیم جونگ اون
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۹
امروز میشه، نه نمیشه
نمیشه ، نه میشه
امروز نشه فردا میشه حتما
آقا بیخیال
bato-adv
bato-adv
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین