رژیمهای متکی بر آبمیوه و سبزیها ویتامین بالایی دارند، اما اغلب میزان کالری، پروتئین و فیبر در آنها پایین است.
رژیم غذایی مایعات از جمله رژیمهای غذایی است که مردم سراغ آن میروند. این رژیم محدود به مایعات است تا فرد بتواند به سرعت وزن کم کند. اما این نوع رژیمها چقدر برای بدن امن هستند و چقدر تأثیر دارند؟
به گزارش بی بی سی، رژیم مایعات انواع مختلفی دارد، اما هدف مشترک همه آنها از دست دادن سریع وزن با خوردن کالری کمتر است.
یکی از رژیمهای مایع محبوب روز، رژیمهای آبمیوه و سبزیجات هستند که ادعا میکنند بدن را سمزدایی و پاک میکنند. نوع دیگر، رژیم سوپها و شیکهای کمکالری است.
اما متخصصان هشدار میدهند این رژیمهای افراطی سلامتی افراد را به خطر میاندازند و برای بیشتر مردم نامناسب هستند.
سازمان سلامت ملی بریتانیا (ان اچ اس) برای گروههایی خاص رژیم ۸۰۰ کیلوکالری در روز توصیه میکند. این گروه شامل افرادی است که اضافهوزن و چاقی مفرط دارند و مبتلابه دیابت نوع دوم هم هستند.
این رژیم که بسیار مورداستفاده قرارگرفته و آزمایش شده است با نظارت و همراهی گروه پزشکی به نتیجه میرسد و تمام مواد مغذی لازم برای بدن را فراهم میکند، اما رژیمهای دیگر که اغلب در اینترنت پیدا میشوند اینطور نیستند.
اشلینگ پیگوت عضو انجمن غذایی بریتانیا میگوید: «رژیمهای آبمیوه برای مردم جذاب هستند، چون میخواهند سریع به نتیجه برسند. اما رژیم غذایی گرفتن کار سختی است.»
«رژیمهای غذایی میتوانند در کاهش وزن نقش داشته باشند، اما نمیتوان یک فرمول را برای همه به کاربرد.»
«وقتی بازاریابهای این رژیمها افرادی با وزن مناسب را هدف قرار میدهند، وضعیت نگرانکننده میشود.»
آبمیوهها و سبزیجات مواد معدنی و ویتامینهای زیادی برای بدن فراهم میکنند، اما میزان پروتئین و چربی آنها بسیار کم است.
آبمیوه حتی فیبر موردنیاز بدن را تأمین نمیکند مگر اینکه قطعاتی از میوه کامل، پوست یا دانهها در آن باشد. یا بعداً به آن اضافه شود.
دکتر گیل ریس، پروفسور تغذیه انسان در دانشگاه پلیموت میگوید: «بعد از یک هفته ادامه رژیم مایعات، بهشدت احساس خستگی و بیانرژی بودن خواهید کرد.»
رژیم غذایی که از جهت مواد مغذی متعادل نباشد، نیازهای بدن را تأمین نمیکند و بعد از مدت طولانی میتواند به بدن بسیار صدمه بزند.
در صورت ادامه چنین رژیمهایی ذخایر آهن بدن تمام خواهد شد و در زنان منجر به کمخونی خواهد شد، توده عضلانی بدن تحلیل خواهد رفت و سیستم گوارشی و کبد بار سنگینی را به دوش خواهند کشید تا به بدن کمک کنند فعالیتهای عادیاش را ادامه بدهد.
از عوارض جنبی دیگر این رژیمها سردرد، سرگیجه، خستگی شدید، اسهال و یا یبوست است.
آبمیوههایی که حاوی اسید طبیعی بالایی هستند ممکن است مینای دندانها را از بین ببرند. کمبود انرژی دریافتی میتواند بوی نفس شما را تغییر دهد.
وزن کم کردن سریع با رژیم غذایی مایعات ممکن است، اما به نظر خانم پیگوت چالش بزرگتر پیش رو وضعیت «یو یو» مانند این رژیمها است. یعنی خطر بازگشت وزن کم شده وقتی فرد به عادات غذایی قبل از رژیم برمیگردد.
رژیمهای غذایی با نتیجه سریع (فد دایت) بخشی از فرهنگ غلط و مسمومی است که در مورد رژیمها رایج شده است. این رژیمها نگرش منفی به غذا را تبلیغ میکنند و نتیجه این است مردم بیشتر اضافهوزن پیدا میکنند و نه کاهش وزن.
خانم پیگوت توصیه میکند هر کس باید به بدن خودش گوش بدهد و با آن آشنا بشود و اهداف واقعبینانهای متناسب با بدن وزندگیاش در نظر بگیرد تا نتیجه آن برای بلندمدت باقی بماند نهفقط برای چند هفته.
دکتر سایمون استینسون از بنیاد تغذیه بریتانیا میگوید: «رژیمهای افراطی راهکارهای پایداری برای کاهش وزن برای مدت طولانی نیستند. چون وزنی که در این نوع رژیم از دست میرود بیشتر به خاطر از دست دادن آب و توده عضلات است.»
«این رژیمهای ضربتی و کوتاهمدت ممکن است خطرات جدی برای سلامت فرد داشته باشند ازجمله احتمال ابتلا به سنگ کیسه صفرا درنتیجه این رژیمها افزایش مییابد.»
دکتر آستین درباره آنچه چرخه وزنی مینامد هشدار میدهد. چرخهای که در آن فرد درنتیجه رژیمهای سریع وزن از دست میدهد و باز دوباره وزنش بالا میرود. این چرخه هم میتواند برای بدن مضر باشد.
گزینه بهتر برای از کم کردن وزن این است رژیم غذایی فرد متنوع و متعادل و در آن انواع میوهها، سبزیجات، غلات، حبوبات، دانهها و آجیل موجود باشد و فرد سعی کند میزان فعالیت بدنی روزانهاش را افزایش دهد.
دکتر ریس توصیه میکند بهجای توسل به رژیمهای سریعی مانند رژیم مایعات بهتر است الکل، چیپس، بیسکوییت و غذاهای آماده و فست فود رستورانها را از رژیم غذایی خود حذف کنید، چون تمام این خوراکیها کالری بیشتر ازآنچه بدن لازم دارد به آن میدهند.
اگر بیماری زمینهای دارید همیشه قبل از شروع یک رژیم با پزشک عمومی یا متخصص تغذیه مشورت کنید.
رژیم مایعات اگر بهصورت صحیح و با نظارت گرفته شوند مانند رژیم کمکالری که ان اچ اس برای افراد با اضافهوزن شدید توصیه میکند، میتواند نتیجهبخش باشد، اما برای بسیاری از مردم رژیمهای سختی هستند و ممکن است خطرهای بیموردی برای سلامتیشان ایجاد شود.