زاکانی با تأکید بر اینکه ما در این دوره میخواهیم شهر را زیستپذیر و انسانمدار کنیم، یادآوری کرد: اگر سهگانهای را بین شهر، شهروند و مدیریت شهری درنظر بگیریم، باید برای شهروند هزینه کنیم و سایر اجزا باید در خدمت شهروند قرار بگیرند و باید برای تسهیل در زندگی مردم گام برداشته شود.
اگرچه مشکل کمبود مسکن در پایتخت درمانناپذیر بهنظر میرسد، اما نظرات شرکتکنندگان در همایش الزامات، راهکارهای تولید، مانعزدایی و پشتیبانی مسکن و ساختمان شهر تهران از همراهی با شهرداری تهران خبر میدهد تا بخشی از مشکل در پروژه عظیم ساختمانسازی رفع شود.
به گزارش همشهری، شهرداری تهران در رویکرد جدید خود و با همکاری دولت قصد اجرای طرحهای بزرگ ساختوساز را دارد که در سال آینده آغاز میشود و تا ۱۸۰ هزار واحد پیش خواهد رفت. روز پیش همایش یک روزهای در باغموزه دفاعمقدس برگزار شد که حمایت دولتی و همکاری بخش خصوصی در این زمینه را نشان میداد و بنا به سخنان بیان شده در آن باید انتظار داشت که در سال آینده اثر این همکاری و هماهنگی در بخش مسکن پایتخت دیده شود.
شهردار تهران در این مراسم گفت: نیاز انباشته شده مسکن در کشور بیش از ۱۰میلیون واحد است که سهم بالایی از آن به تهران برمیگردد. از طرف دیگر تعداد پروانههای صادر شده در تهران از سال ۹۰ به یکهفتم رسیده و باعث سختی در ساختوساز و بالا رفتن اجارهبهای مسکن شده است. همچنین مسکن بخش زیادی از حقوق افراد را دربرمیگیرد و زمان خرید مسکن به ۶۶ تا ۷۰ سال رسیده است؛ بنابراین باید وارد ماجرا شویم و به این نیاز پاسخ دهیم.
علیرضا زاکانی با تأکید بر اینکه شهرداری خود را مکلف به فعالیت در بخش مسکن میداند، گفت: در تفاهمنامهای که با بنیاد مسکن امضا کردیم جای حضور بخش خصوصی بهعنوان پیشتاز این حرکت خالی است و باید با هم همکاری کنیم و دبیرخانهای در معاونت معماری شهرداری داشته باشیم تا دائما در جهت انسجام و تحقق این اهداف عالی حرکت کنیم. همچنین باید با یک حرکت جدی و بر مدار نوسازی بافت فرسوده لکهگذاریهایی در نقاط مختلف شهر انجام دهیم.
او گفت: این تحول و مسکنسازی، چون در سراسر کشور اتفاق میافتد، ما را از مهاجرتهایی که ممکن است به تهران صورت بگیرد، مصون میدارد و ساخت مسکن در سایر شهرها باعث میشود که مهاجرتها به شهر تهران به شکل فزاینده رخ ندهد.
شهردار افزود: تهرانی که در کنار هم در آن زندگی میکنیم، نیازمند یک بازنگری ایمنیبخش است. این شهر ۳ گسل مشا، شمالغرب و شهرری و ۱۲هزار بافت ناپایدار دارد و بازنگری اشاره شده از این منظر مهم است.
وی با اشاره به اینکه نوع نگاه ما به مردم و بخش خصوصی باید تغییر کند، افزود: علاوه بر این، رکن این تغییر و تحول باید مردم و بخش خصوصی قرار گیرند و در کنار آن همه اجزا و عناصر و نهادها باید تسهیلگری کنند؛ از همین رو در این نشست شرکت کردیم تا اراده این تغییر را اعلام کنیم و نزدیکترین راه را برای این تغییر در دستور کار قرار دهیم.
شهردار ادامه داد: در شهرداری قرارگاهی برای بحث مسکن ایجاد شد که هدف اولیه آن را بافتهای ناپایدار قرار دادیم و باید در کنار آن از زمینها و امکانات شهر استفاده کنیم. زمانی در گذشته، شهرداری گرهگشایی از زندگی مردم را نمیدید و نظرش این بود که با گذشت زمان و برای حل مشکلاتی مانند آلودگی هوا و ترافیک بهترین راه این است که به جای حل مشکلات، تهران را گران کند تا مردم مهاجرت معکوس کنند و پشیمان از تهران برگردند، اما این پیام مورد قبول مدیریت شهری فعلی نیست.
زاکانی با تأکید بر اینکه ما در این دوره میخواهیم شهر را زیستپذیر و انسانمدار کنیم، یادآوری کرد: اگر سهگانهای را بین شهر، شهروند و مدیریت شهری درنظر بگیریم، باید برای شهروند هزینه کنیم و سایر اجزا باید در خدمت شهروند قرار بگیرند و باید برای تسهیل در زندگی مردم گام برداشته شود.
شهردار تهران گفت: اگر امروز بحران جمعیت داریم، یکی از گلوگاههای افزایش جمعیت، حل مسکن است؛ ناایمنی که در بحث مسکنها وجود دارد، ناشی از مشکل در ساخت وساز است. همچنین در بحث معیشت و اقتصاد خانوار نیز بحث مسکن نقطه مشترک است.
وی با بیان اینکه اراده جدی در شهر و کشور در بحث مسکن شکل گرفته است، عنوان کرد: شهرداری نیز آهنگی را در جهت پاسخ به این نیاز در تهران دنبال میکند که با آهنگ دولت همراستاست. در این مسیر توجه ما این است که از همه ظرفیتها در دستگاهها استفاده کنیم؛ آنچه مربوط به شهرداری است، حرکت در مسیر اخذ مجوزها و رفع معایب صدور پروانه و پیگیری ایجاد تسهیلات و امکانی است که شرایط ساختوساز فعال شود.
او همچنین تأکید کرد: بعد دیگر بعد هویت شهری ماست؛ چهره شهر بیهویت است و همزمان با ایمنیبخشی و استحکامبخشی و حل نیازهای مردم، چهره شهر و زیبایی آن، معماری ایرانی ـ اسلامی و هویتبخشی آن نیز برای ما مهم است؛ از این منظر نیازمند یک بازنگری و اقدام جهادگونه در تهران هستیم.
شهردار تهران همچنین در جمع خبرنگاران گفت: شهرداری بهعنوان مجموعه مدیریت شهری خود را مکلف میداند که در حوزه مسکن فعال باشد؛ بنابراین تلاش میکنیم که مسکن را به میزان مورد نیاز و البته با استحکام و با معماری مناسب در تهران توسعه دهیم تا قیمت مسکن و اجارهنشینی از این حالت سرسامآور خارج شود. امیدواریم بتوانیم سازوکاری فراهم کنیم تا شهرداری بیشترین اثر را در این چارچوب داشته باشد.
وی با بیان اینکه در دورههای گذشته شهرداری کمتر به این عرصه ورود پیدا میکرد، افزود: در این دوره با تشکیل یک قرارگاه و با تجمیع ظرفیتهای خودمان بهویژه برای نوسازی بافت فرسوده و ذخیره زمینهای شهری و امکانات، ساخت ۱۸۰هزار واحد را در سال آینده هدفگذاری کردیم و برای این مقصود از ظرفیتهای مجموعههای مختلف مانند بنیاد مسکن انقلاب اسلامی که هفته پیش ساخت ۱۰ هزار واحد را با این مجموعه تفاهم کردیم، استفاده میکنیم.
زاکانی ادامه داد: همچنین از ظرفیتهای قانونی مانند قانون جهش مسکن و تبادل تفاهمها با وزارت راه و شهرسازی، در حال دنبال کردن مسیر در حوزه مسکن هستیم؛ علاوه بر این از طریق مردمیسازی این کار و ایجاد تسهیلات برای انبوهسازان مسکن میتوانیم اقدامات لازم را انجام دهیم.
شهردار تهران اضافه کرد: آنچه به شهرداری مربوط است، بحث زمین و تسهیلات مربوط به پروانه ساختمانی و پایان کار است. همچنین ایجاد تسهیلات ویژه در تفاهم با وزارت راه و شهرسازی مدنظر است تا تسهیلات ۴۵۰میلیون تومانی قانون مسکن به مردم تعلق گیرد و بهرهمندی از ظرفیت ۶۰میلیون تومانی برای اجارهنشینها نیز درنظر گرفته شود.
وی درباره ساختوساز در اطراف باغ گیاهشناسی گفت: مجوزهای آن قبلا صادر شده و مسیر گذشته آن در حال محقق شدن است؛ باید برای آینده مسیری طراحی کنیم تا از این آسیبها جلوگیری شود و در این دوره در کمیسیون ماده ۵ به هیچوجه از این جنس مجوزها صادر نکردیم.