در شرایطی که مجلس با حفظ ارز ۴۲۰۰ تومانی تا سقف ۹ میلیارد دلار موافقت کند، آن زمان بعید به نظر میرسد که دولت توان افزایش یارانه نقدی و کارت اعتباری را نخواهد داشت و از طرفی از نظر دولت توجیه ندارد که هم یارانه کالای اساسی پرداخت کند و هم یارانه نقدی را افزایش دهد.
فرارو- دولت هفتههای گذشته اعلام کرده بود با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی، مابه ازای آن را به شکل یارانه نقدی و کارت اعتباری به مردم پرداختمی کند. اما حذف ارز ترجیحی با مخالفت مجلس مواجه شد و حالا افزایش یارانه نقدی یک خانوار ۴ نفره به ۸۰۰ تومان در سال ۱۴۰۱ در هالهای از ابهام قرار دارد.
به گزارش فرارو، پیش شرط افزایش یارانه نقدی و کارت اعتباری حذف ارز ترجیمی است. هر چند بررسیهای تازه هم نشان میدهد که دولت سیزدهم همچنان مُصر است تا ارز ۴۲۰۰ تومانی را حذف کند و یارانه نقدی و کارت اعتباری را جایگزین آن کند.
هادی سبحانیان، معاون وزیر اقتصاد این موضوع را تایید کرده و گفته که تا پایان سال کارت اعتباری و یارانهای آماده میکنند و از سال آینده این کارتهای اعتباری و یارانهای را میتوان شارژ کرد.
او معتقد است که با وجود کارتهای اعتباری و یارانهای حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی به نفع اقتصاد است و مهمترین شرط حذف ارز ۴۲۰۰ نیز وجود کارتهای اعتباری و یارانهای است.
معاون وزیر اقتصاد همچنین گفته که تا به این لحظه مجلس تصمیم گرفته است که ارز ۴۲۰۰ تومانی تا سقف ۹ میلیارد دلار در بودجه سال آینده بماند. اما با این وجود دولت با آماده سازی کارتهای اعتباری و یارانهای همچنان امیدوار است که مجلس با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی موافقت کند.
تا این جای کار میدانیم که پیش شرط افزایش یارانه در قالب نقدی و کارت اعتباری، حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی است. در حال حاضر نیز در لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ منابعی برای تامین کالاهای اساسی با نرخ ارز ترجیحی در نظر نگرفته است. با این اوصاف عملا با تخصیص ندادن ارز به این موضوع از نگاه دولت ارز ۴۲۰۰ تومانی در سال آینده حذف شده است.
در آن سو، اما کمیسیون تلفیق بودجه مصوبهای داشته که با حذف این ارز برای سال آینده مخالفت شده است و، اما هنوز در صحن علنی مجلس بررسی نشده و باید به رای نمایندگان مجلس گذاشته شود.
اما بررسی اظهارات نمایندگان مجلس و جو حاکم بر بهارستان حکایت از این دارد که اگر دولت تا پیش از پایان سال جاری کارتهای اعتباری و یارانهای را آماده کند، احتمال تغییر نظر مجلسیها وجود دارد.
با این حال در شرایطی که مجلس با حفظ ارز ۴۲۰۰ تومانی تا سقف ۹ میلیارد دلار موافقت کند، آن زمان بعید به نظر میرسد که دولت توان افزایش یارانه نقدی و کارت اعتباری را نخواهد داشت و از طرفی از نظر دولت توجیه ندارد که هم یارانه کالای اساسی پرداخت کند و هم یارانه نقدی را افزایش دهد.
در حال حاضر، چون تکلیف ارز ۴۲۰۰ تومانی مشخص نشده، دولت هم اظهارنظرهای خود درباره افزایش یارانه را متوقف کرده تا وضعیت ارز ترجیحی مشخص شود. اما پیش از این محسن رضایی گفته بود که یک خانوار چهار نفره در سال آینده ۸۰۰ هزار تومان در قالب یارانه نقدی و کارت اعتباری دریافت میکند.
طبق گفتهها اخیر، معاون اقتصادی ابراهیم رئیسی، مجموع یارانه نقدی، معیشتی و کالای اساسی هر نفر در سال ۱۴۰۱ به ۲۰۰ هزار تومان میرسد. بر این اساس وعده داده شد که نیمی از مبلغ به صورت نقدی و نیمی دیگر به شکل کالا خواهد بود.
اما اگر ارز ترجیحی حذف نشود، مبلغ یارانه ها همچون سال جاری خواهد بود و تغییری نخواهد داشت.