bato-adv
کد خبر: ۵۲۸۸۷۱
گزینه‌های پیش روی بایدن در مورد ایران

امریکا دیگر قادر نیست به گزینه ایده آل خود در مورد ایران دست یابد

امریکا دیگر قادر نیست به گزینه ایده آل خود در مورد ایران دست یابد
پیشرفت سریع ایران در حوزه هسته‌ای گزینه‌های خوب کمی را برای ایالات متحده باقی گذاشته است. بدون توافق، برنامه هسته‌ای تهران اساسا بدون محدودیت خواهد بود: تنها ترس از وقوع یک حمله نظامی احتمالی پیش روی ایران را به سمت ساخت بمب اتمی محدود می‌کند.
تاریخ انتشار: ۱۰:۴۷ - ۲۸ دی ۱۴۰۰

گزینه‌های پیش روی بایدن در مورد ایران؛ امریکا گزینه خوبی برای توافق با ایران ندارد///ترجمه آقای اعتضادفرارو- متیو بان استاد دانشگاه هاروارد که مطالعات پنهانی را بر روی امنیت زرادخانه‌های هسته‌ای روسیه در کابینه کلینتون رییس جمهوری اسبق آمریکا هدایت کرد. هم چنین، او مشاور وزارت انرژی امریکا و مشاور «ارنست مونیز» وزیر انرژی دولت اوباما بوده است. او برنده جایزه انجمن فیزیک آمریکا (جوزف ای. برتون) برای «مشارکت برجسته در کمک به تدوین سیاست‌هایی به منظور کاهش خطر سرقت سلاح‌ها و مواد هسته ای» شده است. بیش از ۲۵ کتاب از او درباره فناوری هسته‌ای منتشر شده اند.

منبع: فارین افرز  / ترجمه: فرارو


ایران بیش از هر زمان دیگری به توانایی ساخت سلاح هسته‌ای نزدیک شده است. پس از خروج امریکا از برجام با فرمان ترامپ در سال ۲۰۱۸ میلادی، ایران غنی‌سازی اورانیوم را در سطوحی بالاتر از سطح پیشین آغاز کرد. رهبران ایران و امریکا می‌گویند می‌خواهند به توافق ۲۰۱۵ بازگردند، اما طرفین در مورد این که کدام گام هسته‌ای یا رفع تحریم‌ها باید در اولویت قرار گیرند، فاصله زیادی با یکدیگر دارند.

هر روز که مذاکرات بدون نتیجه به طول می‌انجامد سانتریفیوژ‌های ایران به چرخش ادامه می‌دهند. حقیقت دشوار برای امریکا آن است که واشنگتن گزینه‌های کمی برای مهار برنامه هسته‌ای ایران دارد. بایدن می‌تواند در شرایط بدون توافق باقی بماند و به ایران اجازه دهد در حالی که از تحریم رنج می‌برد به نزدیک شدن به ساخت بمب اتمی ادامه دهد.

هم چنین، آن گونه که تیم بایدن پیشنهاد داده طرفین می‌توانند به برجام بازگردند و سپس تلاش کنند ایران را راضی به پذیرش توافقی قوی‌تر و طولانی‌تر سازند. حمله نظامی علیه زیرساخت‌های هسته‌ای ایران گزینه دیگری که احتمالا پیشرفت تهران به سوی ساخت سلاح هسته‌ای را چند سال به تاخیر خواهد انداخت، اما قطعا باعث تحریک ایران به اقدام تلافی جویانه و تسریع روند حرکت ایران به سوی ساخت تسلیحات هسته‌ای خواهد شد.

از بین این گزینه ها، بازگشت به برجام سال ۲۰۱۵ گزینه‌ای با حداقل میزان بد بودن است. این گزینه امیدواری درباره امکان مذاکرات دیگر با ایران بر سر برنامه موشکی و فعالیت‌های منطقه‌ای آن کشور را افزایش می‌دهد. این گزینه خطرات بسیار کم‌تری در مقایسه با تلاش برای عقب انداختن برنامه اتمی ایران از طریق حمله نظامی خواهد داشت. واقعیت، اما آن است که دستاورد‌های ایران در زمینه دانش هسته‌ای غیر قابل بازگشت است. این موضوع سبب می‌شود تا کسب رضایت تهران برای تقویت توافق در طول زمان دشوارتر شود.

امروز ایران بیش از هر زمان دیگری به ساخت بمب هسته‌ای نزدیک شده است. آخرین گزارش‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که در نوامبر ۲۰۲۱ منتشر شد نشان می‌دهند که ایران از محدودیت‌های توافق ۲۰۱۵ بسیار فراتر رفته است. ترکیب ذخایر اورانیوم غنی شده و سانتریفیوژ‌های پیشرفته، ایران را قادر می‌سازد تا مواد لازم برای اولین بمب خود را در یک ماه آینده تولید کند بازه زمانی‌ای که با رشد ذخایر اورانیوم ۶۰ درصدی تهران کاهش ادامه خواهد داد.

در چند ماه آینده پس از یک انفجار، ایران می‌تواند مواد کافی برای بمب دوم و سپس سوم و چهارمین بمب را در اختیار داشته باشد. به طور همزمان، ایران نظارت اضافی توافق شده در توافق سال ۲۰۱۵ را کنار گذاشته است.

بازگشت به توافق ۲۰۱۵ می‌تواند برخی از پیشرفت‌های هسته‌ای ایران را کاهش دهد که از جمله آن می‌توان به موضوع ذخایر اورانیوم غنی شده اضافی و فعالیت سانتریفیوژ‌های پیشرفته اشاره کرد. با این وجود، دانشی که ایران به دست آورده است را نمی‌توان حذف کرد. ایران روز به روز در مورد ساخت سانتریفیوژ‌ها با کارایی بالاتر و مدیریت اورانیوم با غنای بالا و ناامید کردن بازرسان بین المللی بدون برانگیختن واکنش جدی تجربه بیش‌تری کسب می‌کند.

پیشرفت سریع ایران در حوزه هسته‌ای گزینه‌های خوب کمی را برای ایالات متحده باقی گذاشته است. بدون توافق، برنامه هسته‌ای تهران اساسا بدون محدودیت خواهد بود: تنها ترس از وقوع یک حمله نظامی احتمالی پیش روی ایران را به سمت ساخت بمب اتمی محدود می‌کند.

معاهده منع گسترش تسلیحات هسته‌ای (ان پی تی) که ایران یکی از طرفین آن است هم چنان تهران را از ساخت سلاح هسته‌ای منع می‌کند، اما این معاهده تولید یا ذخیره مواد هسته‌ای قابل استفاده در ساخت سلاح را تا زمانی که تحت بازرسی بین المللی باشد ممنوع نمی‌سازد. در نتیجه، ایران ممکن است تصمیم بگیرد که ذخایر اورانیوم ۶۰ درصد غنی شده خود را به گونه‌ای افزایش دهد که در صورت غنی‌سازی بیش‌تر برای چندین بمب هسته‌ای کافی باشد.

ایران احتمالاً به آزمایش و ساخت سانتریفیوژ‌های پیشرفته ادامه خواهد داد تا اگر تصمیم به برداشتن گام نهایی به سمت سلاح‌های هسته‌ای بگیرد آماده حرکت سریع احتمالاً در یک سایت مخفی باشد. تنها ابزار‌های واقعی ایالات متحده برای محدود کردن ایران در این مورد خرابکاری و تحریم هستند. تحریم‌ها ممکن است حمایت مالی ایران را از گروه‌های شبه نظامی در خاورمیانه محدود سازند با این وجود، همزمان باعث تحمیل رنج قابل توجهی برای مردم ایران خواهند شد.

خرابکاری می‌تواند باعث عقب راندن پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران شود، اما این وضعیتی موقتی خواهد بود. هیچ یک از این گزینه‌ها تاکنون نتوانسته ایران را از پیشرفت چشمگیر به سمت ساخت بمب بازدارند. چنین اقداماتی با خطرات خاص خود همراه هستند و به طور بالقوه احساس تهدید را در ایران تقویت کرده و باعث دست بالا پیدا کردن جناحی در ایران خواهند شد که حامی ساخت بمب اتمی هستند. این وضعیت جنگ سایه سطح پایین بین ایران، ایالات متحده، اسرائیل و کشور‌های خلیج فارس را تشدید می‌کند.

اگر ایالات متحده موفق شود توافق ۲۰۱۵ را احیا کند تهدید هسته‌ای ناشی از ایران را کاهش می‌دهد، اما نه به اندازه توافق اولیه. بیش از شش سال از زمان خریداری شده توسط این توافق به پایان رسیده است. حتی اگر ایران سانتریفیوژ‌های اضافی خود را خنثی کند و ذخایر اضافی اورانیوم غنی شده خود را کنار بگذارد احتمالا می‌تواند در صورتی که تصمیم بگیرد مفاد توافق را نقض کند همان سانتریفیوژ‌ها را مجددا در مکان‌های شناخته شده یا مخفی در زمانی نسبتا کوتاهی بار دیگر راه اندازی کند.

هم چنین، ایران می‌تواند سانتریفیوژ‌های بیش‌تری بسازد و ظرفیت غنی سازی خود را بسیار سریع‌تر از آنچه پیش از خروج ایالات متحده از توافق سال ۲۰۱۵ قادر بود گسترش دهد. یکی از ابهامات کلیدی آن است که ایران با چه سرعتی می‌تواند تعداد بیش‌تری از این سانتریفیوژ‌های پیشرفته را بسازد و نصب کند.

برخی از کارشناسان پیشنهاد کرده‌اند که به رویکرد «کم‌تر در برابر کم تر» بسنده کنیم. به عنوان مثال، واداشتن ایران به کنار گذاشتن ذخایر اورانیوم غنی شده ۶۰ درصدی، توقف ذخیره‌سازی بیشتر اورانیوم غنی شده و توقف نصب سانتریفیوژ‌های جدید در ازای لغو برخی تحریم ها. چنین ترتیباتی ممکن است زمان زیادی را برای گفتگو‌ها بخرند، اما به هیچ وجه راه حلی بلند مدت نیستند.

برخی دیگر، از دولت بایدن خواسته‌اند از احیای توافق ۲۰۱۵ صرف نظر کند و در عوض تحریم‌های سخت‌تری را برای متقاعد کردن ایران به سازش اعمال کند و وضعیتی را ایجاد کند که در آن تهران محدودیت‌های اساسی‌تر از توافق ۲۰۱۵ را بپذیرد. با این وجود، کارزار فشار حداکثری ترامپ در وضعیت آشفته‌ای به سر می‌برد و خود نشان داد که دلیل اندکی وجود دارد که گمان کنیم تحریم و فشار مشابه منجر به پیشرفت در قبال ایران خواهد شد.

در تهران، خروج ترامپ از توافق هسته‌ای موضع کسانی را که استدلال می‌کردند واشنگتن هرگز شریک قابل اعتمادی نخواهد بود تقویت کرده است. اکنون این طیف اهرم‌های قدرت را در دست دارند. علاوه بر آن، آخرین بودجه پیشنهادی «ابراهیم رئیسی» رئیس جمهور ایران بر این مبناست که اقتصاد ایران در سال آینده حتی بدون توافق هسته‌ای رشدی هشت درصدی خواهد داشت و این نشان می‌دهد که او نیاز چندانی برای مصالحه احساس نمی‌کند.

از نظر تاریخی، ایران با تلاش برای ایجاد اهرم متقابل به تلاش‌های غرب برای ایجاد اهرم فشار پاسخ داده است. این رویکرد را می‌توان در چرایی استقرار سانتریفیوژ‌های زیاد توسط ایران، ذخیره‌سازی اورانیوم غنی شده و حمایت آن کشور از گروه‌های شبه نظامی در سراسر خاورمیانه مشاهده کرد.

یک مسیر محتمل‌تر برای دستیابی به توافقی طولانی‌تر و قوی‌تر آن است که ابتدا به توافق اولیه بازگردیم و سپس تلاش کنیم تا در مذاکرات بعدی آن را طولانی‌تر و تقویت کنیم. این گزینه ارزش آزمودن را دارد، اما از آنجا که بازگشت به توافق ۲۰۱۵ میلادی مستلزم لغو بسیاری از تحریم‌های وضع شده علیه تهران است اهرم واشنگتن برای دستیابی به شرایط بهتر در آینده کاهش خواهد یافت.

گزینه نهایی حمله نظامی است که می‌تواند به طور موقت بسیاری از زیرساخت‌های هسته‌ای ایران را از کار بیاندازد. اگرچه ایران می‌تواند از تاسیسات غنی‌سازی سوخت فردو در اعماق زمین برای تولید مواد مورد نیاز به منظور ساخت بمب اتمی استفاده کند برخی از انواع بمب‌های سنگرشکن می‌توانند به این نیروگاه آسیب برسانند و احتمالا باعث تخریب تونل‌های درون سایت شوند.

با این وجود، تاسیسات هسته‌ای دیگر نیز باید نابود شوند که همراه با پدافند هوایی گسترده ایران که چنین حمله‌ای را به یک عملیات هوایی بزرگ و پیچیده تبدیل می‌کند حمله‌ای بسیار دشوارتر از حملات اسرائیل علیه راکتور اوسیراک عراق در سال ۱۹۸۱ و راکتور سوریه در سال ۲۰۰۷ میلادی که در هر کدام یک هدف برای حمله در نظر گرفته شده بود.

ارتش ایالات متحده قادر به انجام چنین حمله‌ای است و اسرائیل توانایی خود را برای انجام این کار بهبود بخشیده است (اگرچه اسرائیل در زمینه توانایی‌هایی، چون سوخت گیری دوربرد و شکستن سنگر‌ها محدودیت‌های بیش‌تری دارد).

با این وجود، پس از انجام چنین حمله‌ای علیه ایران، تهران احتمالا در مکان‌های مخفی فعالیت هسته‌ای خود را بازسازی کرده و ممکن است تصمیم بگیرد که بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی را اخراج کند و پیش از آن که بار دیگر مورد حمله گیرد برای ساخت سلاح هسته‌ای تلاش کند. به عبارت دیگر، چنین حمله‌ای ممکن است به جای کاهش احتمال دستیابی ایران به بمب اتمی احتمال دستیابی آن کشور به سلاح هسته‌ای را در بلند مدت افزایش دهد.

تخمین‌های صورت گرفته برای مدت زمانی که یک حمله نظامی می‌تواند برنامه هسته‌ای ایران را به تاخیر اندازد از دو تا پنج سال متغیر هستند که کم‌تر از زمانی است که یک توافق حاصل شده پس از مذاکره می‌تواند فراهم کند. نیرو‌های نیابتی تحت فرمان ایران تقریبا به طور قطع دست به اقدام تلاقی جویانه خواهند زد.

آنان گزینه‌های زیادی در اختیار دارند از موشک‌های دوربردی که می‌توانند به اسرائیل برسند (در حدود صد هزار موشک در اختیار حزب‌الله) تا پهپاد‌های فوق‌العاده دقیقی که حملات هشدار دهنده به تاسیسات نفتی عربستان سعودی را انجام دادند. واقعیت آن است که از نظر حقوقی حملات نظامی علیه کشور‌های خارجی که برای دفاع از خود انجام نمی‌شوند طبق قوانین بین المللی ممنوع است. بنابراین، در مجموع حمله نظامی خطرناک‌ترین گزینه است.

به طور خلاصه، پیشرفت هسته‌ای ایران گزینه‌های بدی را در اختیار آمریکا قرار داده است. احیای قرارداد ۲۰۱۵ به اندازه توافق اولیه باعث خرید زمان یا ایجاد ایمنی نمی‌شود، اما انجام این کار بهترین انتخاب در میان مجموعه‌ای از گزینه‌های بد است. در نهایت، ایران توانایی فنی ساخت سلاح هسته‌ای را دارد. هدف واشنگتن باید متقاعد کردن رهبران ایران در این باره باشد که این کار یعنی حرکت به سوی ساخت سلاح هسته‌ای را انجام ندهند.

بنابراین، دولت بایدن حق دارد برای یافتن راهی به منظور پایبندی به توافق اولیه تلاش کند و پس از آن به یک توافق طولانی‌تر و قوی‌تر دست یابد. با این وجود، با توجه به این که اصولگرایان در قدرت در ایران به طور قابل توجیهی به وعده‌های آمریکا تردید دارند هیچ تضمینی وجود ندارد که بتوان به برجام سال ۲۰۱۵ میلادی بازگشت. با گذشت زمان، مزایای بازگشت به توافق اولیه کماکان کاهش خواهد یافت.

علاوه بر این، محدود کردن خطرات برنامه هسته‌ای ایران پس از انقضای بند‌های غروب آفتاب در برجام یا محدود کردن برنامه موشکی پیش رونده ایران و یا رسیدگی به حمایت آن کشور از گروه‌های شبه نظامی در سراسر خاورمیانه آسان نخواهند بود. در نهایت آنچه مورد نیاز است رابطه‌ای متفاوت از رابطه فعلی بین ایران با همسایگانش در خاورمیانه و غرب است. بازگشت به توافق هسته‌ای یک گام رو به جلو در این مسیر طولانی و دشوار خواهد بود.

منبع: فارین افرز

ترجمه: فرارو

bato-adv
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۹ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۹
ایده ال امریکا روسیه و چین کشوری ضعیف است که اقتصاد فروپاشیده و ملتش گرسنه است
Nima
Canada
۰۷:۰۹ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۹
تقدیم به مقام معظم رهبری و سپاه پاسداران و بسیج

در مورد ایران بیشترین خطری که کشور به لحاظ اقتصادی در یک دهه آینده با آن مواجه خواهد بود خطر بیکاری و بحران‌های معیشتی است. به ترتیب مقوله‌های «سرخوردگی فراگیر جوانان»، «رکود طولانی اقتصادی»، «بحران منابع طبیعی» و «از دست دادن تنوع زیستی و فروپاشی اکوسیستم» به عنوان خطرات دوم تا پنجم شناسایی شده برای ایران در ده سال آینده ذکر شده‌اند.
ناشناس
Turkiye
۱۸:۰۳ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
اگر مردی بمب را بساز هم خودت را و هم مردم بدبخت ایران را راحت کن تا برسی به سطح کره شمالی که مردمش باید از ضایعات خود کود درست کنند
حاج حشمت
Germany
۱۶:۴۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
بهترین گزینه برای ایران ترک مذاکرات و ساخت بمب های هسته ای و نابودی اسرائیل است
تحریم هیچ تاثیری روی ما ندارد
بهرام
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۳۶ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
این بازی هسته ای هم مثل همون آسیاب بادی هست برای ملت ایران. موضوعی که این همه خسارت به ایران و ایرانی زده و نسل های بعد رو هم بدبخت کرده نباید براش رفراندوم برگزار کرد؟؟ چرا به جای میلیونها ایرانی تصمیم گیری می کنید کی به شما این مجموز و اختیار رو داده؟؟؟؟
مجله خواندنی ها
انتشار یافته: ۶۱
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۲ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
خود مردم ايرانم گزينه مناسبشون نيست !!!!!!!!!!!!!!!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
ای نوسنده تو هم مسئولی، چرا دروغ و فریب؟ چقدر فریب برای آیندگان؟ و هم اما بر سر قبر تو تف خواهند ریخت آیندگان را می گویم. چشم باز کن و ببین مگر ایرانی هم مانده؟
حسین
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۳۹ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
حالا مراقب خودت باش سکته نکنی...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۰ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
امریکایی نمانده به زودی جنگ داخلی شون شروع میشه! ولی ایران با تجدید عهد با ریشه های معنوی خود احیاء میشود.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۰ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
عزیز دل یک آمریکایی نوشته نه مسئول ایرانی
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۶ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
اینها مثل اینکه در دنیای دیگری سیر می کنند. توافق برجام یک توافق چند ساله هست. حتی برجام قبلی هم تا 2030 قابل اجرا بود. خوب سوال اینجاست که بعدش چه خواهد شد؟
10 سال مثل برق و باد می گذره.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۳۳ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
تازه الان دو ساله موقت توافق کردن. ۲۰۲۴ دوباره نقطه سر خط.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۳ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
تا فرصت هست باید از ایران مهاجرت کرد ...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۶ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
امریکا فعلا تک افتاده برای ویران کردن هر کشوری معمولا امریکا و روسیه و فرانسه و ملکه باید هم نظر بشوند - امریکا به تنهای هیچ غلطی نمیتونه بکنه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۱۵ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۹
حالت خوب نیست به مولا. اسنپ بک رو برای همین روزا گذاشته توی آب نمک.
سمیاری
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۵ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
باسلام مشخصه برای همین هر روز دلار میاد پایین امریکا دیگه مرده........
ناشناس
Turkiye
۱۱:۰۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
آمریکا هیچ غلطی نمی تواند بکند ۴۳سال هست که انواع و اقسام فشارها را بر امت مسلمان و ولایتمدار ایران اسلامی وارد کرده اند و ما۸۵میلیون امت ولایتمدار و انقلابی ایران اسلامی به ادامه مسیر راه و آرمان های والای حًرت امام راسخ تر شده ایم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۲۰ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
از خودت مایه بزار ما جز شما نیستیم 85 میلیوم !!!!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۲:۲۱ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۹
ساندیسخور ما از شما نیستیم! شما همون ۲۰ درصد شرکت کننده در انتخابات هستین!
ناشناس
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۰۶:۲۱ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۹
ما هم دچار مرض توهم که ار کوید 19 مسری تر است شده است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۱۵ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۹
تموم شد؟ خیلی تاثیر گذار بود.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۲۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۹
85 میلیون جمع نبند سایبری 85 میلیون امت ولایتمدار؟
حاج محمود
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
اصلا ما میخواهیم بمب اتم داشته باشیم به کسی مربوط نیست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۲۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
من خواهان بمب اتم نیستم چون میدانم بر سر خودم فرود میاد.....
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۱۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
ما نمیخوایم. یه وقت اپراتور اشتباهی میزنه .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۱۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
آفتابه لگن هفت دست شام و نهار هیچی. ....
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۲۲ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۹
خب کاری نداره که، اول باید از ان پی تی خارج بشید.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۱۹ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
فیلم بازی بسه آمریکا بهترین استفاده را از عملکرد شما می کند زیرا اکثر سیاست شما به نفع آمریکاست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۲۵ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
از دور دستی بر آتش داشتن....
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۴۶ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۹
بهترین کامنت
امریکا به مردم عادی ایران ویزا نمیدهد پرد و مادر در70-80 سالگی فرزندشان را ببینند ولی تا بخواهی اقامت و شهروندی به مرگ برامریکا گویان!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۲۲ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
نویسنده محصول دانشگاه امام صادق است.
فقط محض اطلاع ایشان که دنبال راه حل هستند باید عرض کنم ترامپ سال 2015 از برجام خارج شد ولی جمهوری اسلامی که قرار بود برجام را آتش بزند تا زمان به قدرت رسیدن بایدن متعهد به آن باقی ماند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۵۲ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
متیو بان استاد دانشگاه هاروارد
دانشگاه امام صادق هاروار هم شعبه داره؟ چقدر خودتحقیرید شماها
امين ميرزائى
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۲۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
این یارو همه چیزو دیده جز ارزِ چار و دویست و بودجه سالِ آینده . دادا ! بذار عید نوروز بیاد و سیزده به در رد شه . دیگه نیازی به اقداماتِ خصمانه شما نيست ... موضوع خودبخود حل ميشه !!!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۲۱ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
خدا بغیراز دشمنان شمارو هم احمق افریده حال بهم زن
sima
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۳ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
امین شما در هر کجای دنیا با این افکار زند گی کنید همیشه در عذاب هستید
امين ميرزائى
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
ناشناس گوگولی مگولی ۱۴:۲۱ ! سلام . شما که نابغه و باهوش و وطن پرستی بگو "آيبكس" چی و "جورج کیو" کی بود !؟ اگه نمیدونی آیبکس چیه و یه روزم تو جنگ نبودی کشکتو بساب و برو !!!!!
رضا آیینه دار
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
امین آقای میرزایی، سلام
خیلی متاسفم که به نقطه ای رسیدی که در تقابل ایران و آمریکا روی باخت کشورت شرط می بندی. این موضوع نشاندهنده این حقیقت است که انبوه مطالعات تاریخی و فلسفی و هنری و اجتماعی و ... وقتی ما اخلاقاً از درون تهی شده باشیم، روح ما را نجات نخواهد داد.
البته مقاله تکان دهنده ای بود از یک استاد تمام دانشگاه هاروارد در نشریه فارن افرز (روابط خارجی) آمریکا. این مقاله نشان میداد که بعد از انقضاء اثر «فشار حداکثری» ترامپ، آمریکا حقیقتاً در مقابل ایران به بن بست رسیده و در پایان این شطرنج رنج آور، مهره چندانی برایش باقی نمانده است و دیگر شانسی برای مات کردن ایران ندارد، حال آنکه ایران، تازه دارد پیاده هایش را وزیر می کند و آمریکا بهتر از همه ما میداند که گزینه ای برای ممانعت از حرکت بعدی ایران، در اختیار ندارد. این مقاله برای دوستان آمریکا و آنهایی که به هر نحو، به آنسوی آبها امید بسته بودند تا به نیابت آنان، جمهوری اسلامی را سرنگون کند بسیار ناامید کننده بود. میبینیم که این یأس، به صورت خشم خارج از کنترل و ارسال کامنتهای رسوا کننده بروز کرده است. زهی تأسف. زهی تأسف.
ناشناس
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۱۶:۲۰ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
روزی در نیزار شاگرد سبزوار -روزی در موعود دنبال موعود و اینک در فرارو ولگرد هیاهو
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۵۵ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
حال کردم. حق گفتی
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۲:۲۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۹
دمت گرم استاد امین میرزایی که همیشه بهترین کامنت متعلق به شما هست و بدجوری میسوزونه دلاوران رو!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۲۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۹
ناشناس ناراحتی برو
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۲ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
به نظر من بهترین کار تعلیق در برابر تعلیق است. یعنی ایران دست از کلیه فعالیت های هسته ای خود بکشد و آمریکا هم دست از کلیه فعالیت های هسته ای خود بکشد. اگر نپذیرند پس زیاده خواه اند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۹
منطق سلیس ایرانی در ترکیب با خوراک فلسفه اسلامی.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۱۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
دادش بازی با آمریکا مثل بازی فوتبال هس یه دفع دیدی افتادی قعر جدول برای همیشه و حذف میشی ....خخخخ
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۲۰ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
خدایا این این امریکاپرستان نبودن ما با چی سرگرم می شدیم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
این متن را ایرانی ها ننوشتند عزیز یک آمریکایی دارای نفوذ نوشته
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۲:۲۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۹
ناشناس ۱۴۲۰ شما حالاهم توسط دوستان شرقیتون سرگرم و البته سرکارید!!
ناشناس
Austria
۱۴:۰۰ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
بنظرم غرب باید تصمیم سخت را همین الان بگیرد. گاهی اوقات برای جلوگیری از جنگی بزرگتر در آینده باید همین الان جنگید. حفظ دمکراسی و تمدن غرب نیاز به فداکاری دارد. دندان فاسد را باید یک بار کند و دور انداخت.
وطن پرست
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۲۳ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
ناشناس، تو چقدر بدبخت و بی هویت هستی! هیچ پفیوزی به هیچ قیمتی خواهان حمله دشمن به کشورش نیست. تو یا ایرانی نیستی و یا یک خاین مزدور مواجب بگیر دشمنی! آدم شو!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۳۹ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
حیوونی تو! دموکراسی و تمدنی که چند ۱۰۰ میلیون آدم رو از قرن ۱۶ کشته! خاک بر سرت!
sima
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۱ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
تمدن غرب جز توحش چیز دیگری نیست البته شما تقصیری نداری تازه به دنیا وارد شدید
ناشناس
Austria
۱۶:۳۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
آقا یا خانم وطن پرست عزیز! البته من منظورم حمله به کشور خودمان نبود. هرچند ممکن است کاسه صبر غرب و کشورهای منطقه را جوری لبریز کنیم که چنین تصمیمی را بگیرند.
منظور من نشان دادن چنگ و دندان آهنین غرب و به عقب راندن چین و روسیه بعنوان بزرگترین سردمداران و حامیان دیکتاتوری در جهان است. دنیا بخاطر عملکرد فاجعه بار روسیه و چین در حال ورود به جنگ سرد دوم است. بعنوان مثال در همین قضیه تهدید اوکراین و تایوان توسط چین و روسیه باید غربیها محکم بایستند و یا اتحادیه ای اقتصادی و نظامی در شرق آسیا منهای چین تشکیل دهند. حفظ دمکراسی و آزادی فقط با ابزار تحریم و دیپلماسی امکانپذیر نیست. برای حفظ صلح باید جنگید.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۳۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
دوست وطن پرست عزیز این حرفها دیگه رنگی نداره مدتهاست مردم تفاوت حکومت و کشور رو فهمیدن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۲۱ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۹
دندان فاسد سیاره زمین امریکاست و ما ایرانیان با فداکاری آن را درمی‌آوریم.
اما آدم نباید مثل چرک به چنین دندان فاسدی بچسبد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۴۹ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۹
من از البانی این مطلب را می نویسم برام مهم نیست چه بلایی سر ایران و ایرانی بیاد دوستانم هم لایک می کنند
گل آقا
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۱ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
آمنه سادات ذبیحی حریف همه مدعیان خواهد بود بخصوص براندازان و آمریکادوستان .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۳۱ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۹
جناب استاد آمنه سادات ذبيح پور رو مي فرماييد؟
امين ميرزائى
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۳۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
ویراستار نازنین کامنتا ! سلام . یه کامنت براتون فرستادم درباره خودم و Ibex و جورج کیو !! غیبش کردی رفت !!! ممنون !!!!!
98%
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۶ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
نبايد از نقش روسيه و چين با هدف استفاده نيابتي از ايران در بازي شطرنج ابرقدرتها در مقابل آمريكا غافل بود!
علی
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۶ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
آقای. تحلیلگرآمریکا اگه من بگم مابمب راچندوقت پیش ساختیم اون وقت چه خاکی توی سرت می ریزی؟ایران قابل مهارشدن نیست شما کی میخواهیدبفهمید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۵۰ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۸
دیگه کار نمومه و بمب ایرا ن تو سر امریکا فرود خواهد امد
bato-adv
bato-adv
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین