بر اساس پژوهشهایی که تا به حال انجام شده، اختلال در حس بویایی از علائم اولیه خطر ابتلا به پارکینسون به شمار میرود و در صورت تشخیص زودهنگام، تاثیر بسزایی در جلوگیری از پیشرفت بیماری خواهد داشت.
سرپرست تیم پژوهشی بین رشتهای ایران وابسته به پژوهشگاه کاشمر گفت: پژوهشگران ایرانی پس از پژوهشهای انجام شده برای اولین بار در دنیا به این نتیجه رسیدند استشمام بوهایی با منشا خاص نیز میتواند باعث ابتلا به پارکینسون شود.
مجید عاقل در گفتگو با ایسنا اظهار کرد: نتایج یک پژوهش جدید نشان داده همانطور که پارکینسون میتواند باعث تضعیف و اختلال در حس بویایی شود، بوییدن و استشمام بوهایی با منشا خاص نیز میتواند باعث ابتلا به پارکینسون و بروز سایر اختلالات سیستمهای عصبی شود.
وی افزود: بر اساس پژوهشهایی که تا به حال انجام شده، اختلال در حس بویایی از علائم اولیه خطر ابتلا به پارکینسون به شمار میرود و در صورت تشخیص زودهنگام، تاثیر بسزایی در جلوگیری از پیشرفت بیماری خواهد داشت.
سرپرست تیم پژوهشی بین رشتهای در ایران عنوان کرد: پارکینسون یک اختلال مغزی تحلیل برنده عصبی است که درمان قطعی ندارد و به آرامی در اشخاص مختلف با توجه به شاخصههای ژنتیکی و یا عوامل محیطی میتواند در حال پیشروی باشد.
عاقل تصریح کرد: شایعترین علائم این بیماری لرزش دست و پا و همچنین احساس لرزش در فک و صورت، سفتی عضلات، کندی حرکت و مشکلات تعادلی است و هنوز هیچ آزمایش مشخصی قادر به تشخیص زودهنگام این بیماری نیست.
بر اساس پژوهشهای انجام گرفته، تعداد متوسط مبتلایان به این بیماری بین مردان از زنان بیشتر بوده و با بالا رفتن سن، فارغ از جنسیت آنان، احتمال وقوع آن افزایش مییابد.
وی با بیان اینکه این پژوهشگران با استفاده از هوش مصنوعی به دنبال بررسی تاثیر گروههای عاملی بر خواص شیمیایی و فیزیکی مواد مختلف بر اساس بوی متصاعد شده از آن مواد هستند.
گفت: در پژوهشها و بررسیهای انجام شده استشمام و در معرض قرار گرفتن موادی با بوهایی خاص که بیشتر منشا شیمیایی دارد، میتواند یکی از عللی باشد که ابتلا به پارکینسون و بیماریهای عصبی دیگر مانند آلزایمر را افزایش دهد.
سرپرست این تیم پژوهشی با بیان اینکه تفاوت ساختار ژنتیکی در افراد آسیبپذیری متفاوتی را به دنبال دارد، اضافه کرد: با توجه به اعلام بنیاد جهانی پارکینسون بار اقتصادی این بیماری در ایالات متحده آمریکا طی سال ۲۰۱۷، بیش از ۵۲ میلیارد دلار بوده است.
اما در کشورهای کمتر توسعه یافته که به خدمات رفاهی کمتری دسترسی دارند، با توجه به آلودگیهای زیستمحیطی و نبود امکان تشخیص به موقع و مراقبتهای پزشکی لازم این بار اقتصادی بیشتر است.
عاقل گفت: کاهش بهرهوری شخص مبتلا، هزینههای درمان شخصی و دولتی و همچنین بیمه از کار افتادگی تأمین اجتماعی بخشی از هزینههای اقتصادی تحمیل شده بیماری پارکینسون است که بسته به سن، جنسیت و موقعیت جغرافیایی اشخاص این هزینهها متفاوت خواهد بود.
این پژوهشگر خاطرنشان کرد: امید است با مطالعات رشتهها و سیگنالهای عصبی و تصاویر و اطلاعات به دست آمده از مغز انسان بر اثر تحریک مواد مختلف، بتوان با استفاده از هوش مصنوعی، نوروساینس و سایر علوم مرتبط به درک بهتری از این بیماری با هدف پیشگیری و درمان آن دست پیدا کرد.