bato-adv
کد خبر: ۵۲۴۳۳۵
قتلگاه فریدون‌کنار را تعطیل کنید

موردِ عجیب قتلگاه فریدون‌کنار!

موردِ عجیب قتلگاه فریدون‌کنار!

رئیس اداره حیات وحش محیط‌زیست مازندران: گردش مالی بازار فروش پرندگان مهاجر آنچنان بالاست که برچیده شدن آن با مقاومت روبه‌رو می‌شود.

تاریخ انتشار: ۰۹:۰۹ - ۰۷ دی ۱۴۰۰

بازار فریدونکنار به محلی برای بازاریابی گونه‌های مهاجر کمیاب تبدیل شده است. مشتری‌ها بیشتر خواهان جنازه‌های چنگر، خوتکای معمولی، اردک‌های سرسبز، فیل‌وَش و غاز خاکستری هستند تا با آن فسنجان و اردک شکم‌پر درست کنند. البته زنده مهاجران قیمتی‌تر است. گونه‌های کمیاب‌تر مثل عروس‌غاز، آنقوت، اردک بلوطی و سرسفید، قو و ... فروشنده و خریدار خاص خود را دارند.

به گزارش همشهری، حدود ۹ هزار نفر از شهروندان از رئیس قوه قضاییه خواسته‌اند بازار عرضه پرندگان وحشی فریدونکنار را تعطیل کند؛ کاری که سال‌هاست با وجود قوانین موجود کسی از عهده آن بر نیامده است. سالیان طولانی است پرندگان مهاجری که به تالاب‌های اطراف شهر فریدونکنار می‌آیند سرنوشت تلخی در انتظارشان است. بسیاری از آن‌ها در فهرست اتحادیه بین‌المللی حفاظت از طبیعت IUCN قرار دارند و طبق مفاد آیین‌نامه‌های کنوانسیون‌های جهانی که ایران هم در آن عضویت دارد، مسئولیت حفاظت از این جانوران با دولت‌هاست.

خواسته امضا‌کنندگان

در بازار پرندگان، این حیوانات به‌صورت زنده و یا کشته در معرض دید عموم به فروش می‌رسند. براساس استدلال امضا‌کنندگان این کارزار، پرندگان مهاجر تحت حفاظت جهانی قرار دارند (گونه در معرض خطر) و شکارشان در تمامی دنیا ممنوع است. همچنین براساس بند پ ماده ۴ قانون شکار و صید، حفظ و نگهداری شکارگاه‌ها و فضای حیاتی جانوران وحشی و حمایت از آن‌ها در برابر گرسنگی، تشنگی، صید و شکار بی‌رویه و ... از وظایف سازمان حفاظت محیط‌زیست است. آن‌ها معتقدند که سازمان حفاظت محیط‌زیست در این مورد بسیار اهمال کرده است. این درحالی است که این سازمان بار‌ها در برابر کارشکنی‌ها و قانون‌گریزی‌های موجود به دستگاه‌های ذیربط شکایت برده و همچنان به نتیجه نرسیده است.

بهره‌برداری از این پرندگان در گذشته در مناطقی مانند مازندران مرسوم بوده، اما سال‌هاست این رویه به کلی بر هم خورده است. برخی شکارچیان به باند‌های مافیایی تبدیل شده‌اند که با بی‌رحمانه‌ترین روش‌ها از زیستگاه‌ها برداشت حداکثری می‌کنند. در سال‌های دور، روش بهره‌برداری که منجر به پایداری اکوسیستم می‌شد، «دوما» بود که در آن تعداد محدودی پرنده صید می‌شد. در این روش شکارچیان با استفاده از پرنده دست‌آموز، پرندگان دیگر از جمله غاز‌های گردن‌سبز را در دام چال‌ها می‌کشانند و شکارچیان هم آن‌ها را زنده شکار می‌کنند. در این روش دیگر «صید ضمنی» یا ناخواسته گونه‌های غیرخوراکی اتفاق نمی‌افتد. ضمن اینکه پرنده‌های غیرخوراکی یا نابالغ، زنده از دوما رها می‌شوند. اما حالا به‌گفته کوروس ربیعی، رئیس اداره حیات وحش محیط‌زیست مازندران متخلفان با اسپیکر صدای پرندگان را پخش و تعداد بیشتری را به دامگاه جلب می‌کنند و با روش‌های «کرس»، «گذر»، «دام هوایی» و «شب‌دام» به‌صورت فله‌ای پرندگان را صید می‌کنند.

تنها موفقیت محیط‌زیست

جنگ بین محیط‌زیست و قاچاقچیان حیات‌وحش در مازندران سال‌هاست که بی‌هیچ نتیجه ملموسی برای پرندگان ادامه دارد. حمایت متخلفان از سوی مقامات محلی در استان، شرایط را برای حفاظت از پرندگان مهاجر سخت‌تر کرده است. با وجود اینکه محیط‌زیست اعلام کرده بود امسال مقامات شهرستان موظف به اجرای مصوبات شورای تامین استان هستند، ولی باز هم سرنوشت تلخی برای پرندگان رقم خورد؛ از جمله موفقیت‌هایی که مدیران سازمان حفاظت محیط‌زیست در برخورد با متخلفان به آن‌ها اشاره می‌کنند این است که «سال‌ها بود که محیط‌بانان حتی جرأت ورود به دامگاه‌ها را نداشتند و متخلفان چنان جری شده بودند که تابلوی «ورود محیط‌بان ممنوع» در منطقه نصب می‌کردند؛ اما دو، سه سالی می‌شود که یگان‌های حفاظت به منطقه رفته و اقدام به برچیدن تور‌های شکار می‌کنند.»

سالانه حدود یک میلیون پرنده مهاجر در تالاب‌های میانکاله، کیاسر و سرخرود و حدود ۸۰۰ آببندان و آبگیر در مازندران فرود می‌آیند. تالاب‌ها و آببندان‌های اطراف فریدونکنار یکی از بهترین زیستگاه‌هاست که به اعتقاد کارشناسان به قتلگاه و محل سوء‌استفاده در نهایت ۲۰۰ شکارچی غیرقانونی تبدیل شده است. آن‌ها هرساله با تیراندازی و استفاده از ترقه و پر دادن، پرنده‌ها را به سمت دامگاه‌هایشان که پر از غذاست، می‌کوچانند. در سال ۹۳ طرحی ارائه شد که طی ۵ سال کم‌کم بازار فروش پرندگان فریدونکنار برچیده شود، ولی از آن زمان تا‌کنون نه‌تن‌ها این بازار با گردش مالی چند صد میلیاردی جمع نشد، بلکه بسیاری به جمع دست‌اندازان به بیت‌المال روی‌آوردند و شب‌دام‌ها را در خارج از دامگاه‌ها برپا می‌کنند و حتی از استان‌های مجاور برای خرید و فروش به این منطقه می‌آیند.

گردش مالی بالا

رئیس اداره حیات وحش محیط‌زیست مازندران در گفتگو با همشهری می‌گوید: بازار فروش پرندگان مهاجر ۴ ماه از سال فعال است و گردش مالی آنچنان بالاست که برچیده شدن آن با مقاومت روبه‌رو می‌شود. به‌گفته کوروس ربیعی، طبیعت برای عده‌ای مال مفت است و آن‌ها به خودشان حق می‌دهند از آن به هر اندازه که می‌خواهند برداشت کنند. وقتی بازار فریدونکنار را که در بازار روز شهرداری برپا می‌شود به رسمیت بشناسیم عرصه برای ارائه پرنده قاچاق نیز فراهم می‌شود. هیچ راهی برای تشخیص اینکه پرنده از راه مجاز شکار شده یا غیرقانونی، وجود ندارد. متخلفان هیچ محدودیت درآمدی برای خود قائل نیستند. قبح شکار در این بازار ریخته است و تا زمانی که متقاضی وجود داشته باشد و بتواند در روز روشن پرنده مهاجر شکار کند، متأسفانه این بازار برقرار خواهد ماند، اما اگر این بازار جمع شود و شرایط پیدا کردن مشتری و فروشنده دشوار، امید می‌رود که این تجارت غیرقانونی برچیده شود؛ در نتیجه حیات وحش گران‌تر و تقاضا کمتر می‌شود.

قیمت پرندگان درون بازار

(این ارقام بسته به میزان عرضه و تقاضا بیشتر می‌شود)
یک جفت غاز از ۸۰۰ تا ۹۵۰ هزار تومان
یک جفت اردک سرسبز ۴۰۰ تا ۴۵۰ هزار تومان
یک جفت خوتکا از ۱۵۰ هزار تومان به بالا
قیمت پرندگان زنده برای متقاضیانی که ویلا، استخر و مجموعه باغ پرندگان شخصی دارند چند میلیونی است.
برخی از این پرندگان مثل اردک سرسفید یا اردک بلوطی نایاب‌تر هستند.
امسال هر جفت قو بین ۵ تا ۷ میلیون تومان قیمت‌گذاری شد.

بازار فروش مجازی «قو» داغ شد

آگهی‌های فروش قو در فضای مجازی و اینستاگرام هم همزمان با آغاز زمستان و فصل مهاجرت قو‌ها به اوج رسید و با آنکه محدودیت‌های شکار افزایش‌یافته، اما صیادان تضمین می‌کنند که پرنده‌ها را عرضه کنند. قیمت قو‌های زنده و جفت از ۵ میلیون تومان تا ۲۵میلیون تومان در نوسان است و این روز‌ها صید و شکار سخت شده، اما اگر مشتری دست به نقد وجود داشته باشد، هر نوع پرنده‌ای صید و عرضه می‌شود. به‌گفته این صیاد قو‌های نابالغ هم برای فروش وجود دارد که برای عرضه و تحویل سفارش به مشتری حداقل به ۲۴ تا ۴۸‌ساعت زمان نیاز است. یاسر سالار، رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست فریدونکنار نیز از برخورد با متخلفان و کشف ۲۴بال قوی فریادکش از حیاط منزلی در شهرستان فریدونکنار خبر داد. همشهری پیش‌تر گزارش خرید و فروش قو‌ها در سرخرود و فریدونکنار را منتشر کرده بود.

bato-adv
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۱۰ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۷
این ادما برای خرجی ناموسشونم میفروشن
خوب کمتر پس مینداختی نکبت
خودم
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۳ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۷
چه کسی بود که نخل های خرما رو کند و فرستاد قطر؟ فکر کنم این شبیه همونه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۴۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۷
تمام کشورهای دنیا قوانین شان را به روز کرده اند. معلوم است که با قوانین قرون وسطی نمی شود حفظمحیط زیست و جانوران کمیاب را انجام داد.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۰ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۷
اختلاف طبقاتی فقر شدید و بی اخلاقی میهمانان نه چندان عزیز (اقازاده ها)و پول باد آورده انها 90 در صد صورت مساله است شکارچیان و خطا کاران 10 در صد سهیم هستند که همشه بوده و موثر نیست
امين ميرزائى
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۳ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۷
کره مریخم یه چیزی بود شبیهِ سرخرود . شکارچیا رفتن اونجا ... ازون وقت شده کویرِ لوت !!!!!!!
مجله خواندنی ها
انتشار یافته: ۲۲
ALI
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۶ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۷
خدا لعنت کنه قاتلین وحشی این پرندگان بی دفاع رو.چقدر بعضی شمالیها بی فرهنگ و وحشی شده اند.دولت چه غلطی میکنه پس؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۹ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۷
مالیاتشو میگیره
ناشناس
Canada
۱۱:۳۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۷
دولت دستش به بند شلوارش بنده که پایین نیفته!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۳۱ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۷
وقتی اینترنت و کسب و کار های آن را را دچار مشکل می کنید، گردشگز خارجی از ترس به ایران نمی آيد و روابط بانکی نداریم، این قضایا پیش می آید. مردم به دنبال نان شبشان هستند. بی عملی دولت و بقیه ارگان ها در مقابل این پدیده قابل توجیه نیست و قطعا شکار و ضربه زدن به طبیعت به ضرر خودمان است منتها در این شرایط مردم مجبور شده اند میان فقر و گرسنگی و جنگ زشت با طبیعت، یکی را انتخاب کنند.
مقدسی
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۰ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۷
دوست عزیز خوب میدانیم که اونیکه شکارگاه دارد فقیر نیست وفرصت طلبی است که از این آب گل آلود ماهی میگیرد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۳۱ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۷
تصمیمی برای برخورد باهاشون وجود نداره وگرنه اگه واقعا می خواستن برخورد کنن دو ساعته جمع میشد.
اینم حرفه که میگن چون گردش مالیش زیاده مقاومت میشه ؟؟ والا گردش مالی فروش مواد و مشروبات الکلی هم زیاده . با این منطق اونا هم الان باید وسط بازار روز خرید و فروش میشدن !
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۴۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۷
ما همان کاری که شبیه کار داعش است علیه حیات وحش انجام میدهیم. این قتل پرندگان برای تهیه غذا نیست بلکه برای پول است.
Naser
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۴۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۷
این توحش را متوقف کنید
نيما
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۵۳ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۷
خوب اگه باعث مقاومت ميشه كه خودتون رو توى زحمت نندازيد ما كه راضى نيستيم !!!! خدا لعنتتون كنه
ناشناس
Canada
۰۹:۵۶ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۷
این قتلگاه در واقع آینه فرهنگ این ملت هم هست. فقط صیاد نیست که قتل میکنه مصرف کننده هم در قتل شریکه و شاید هم قاتل اصلی مصرف کننده است.
فریاد
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۳ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۷
الناس علی دین ملوکهم
ناشناس
Turkiye
۱۰:۰۱ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۷
کلا شکار ممنوع و تمام
صید مجاز و غیر مجاز هم نداریم
آقایان بروند پول الواطی و مشروب خوری و بساط سور و ساتشان را از جای دیگر در بیاورند
این که هر کسی فکر کند یک چیزی آنجا هست صاحبش هر کسی هست که اول برش دارد نداریم
این فکرها مال زمان انسان های غارنشین است
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۱۲ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۷
جایی که حیات انسانها توش هیچ اهمیتی نداره کی به حیات وحش اهمیت میده
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۲۶ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۷
کوفت بخورید
ط م
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۲۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۷
برخورد نظامی محکم با این دیو صفتان قاتل محیط زیست و بینهایت بیرحم و سنگدل نامرد کشورمان به عنوان قتلگاه پرندگان مهاجر در عالم معروف شده برخورد محکم نظامی برای یکبار و همیشه بدون گذشت و این عوضی ها فکر میکنند مالک و صاحب جنگل و دریا و آبزیان و پرندگان هستند دولت با تمام قدرت مداخله و ریشه کن کند !!!!!!!؟؟؟؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۷
فرهنگ یک ملت از 2 چیز مشخص میشه : یکی رانندگی و دیگری رفتار با حیوانات
مقدسی
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۷
حساسیت این حکومت فقط به خواسته های سیاسی وحفوف شهروندی است...مثلا اگر همان صیادان در شکارگاه یک شعار سیاسی ضد حکومت بنویسندبه سرعت خود ودودمانش به اشد مجازات خواهند رسید اما اگه اعتراض به کشتار پرندگان یا حفر چاههای غیر مجاز ونابودی طبیعت ودریا وروخانه و.......باشد هیچکسی مسئولیت نمی پذیرد واین میشه که الان شاهدیم
bato-adv
bato-adv
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین