انریکه مورا معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز جمعه در کنفرانسی خبری پس از نشست از توافق مذاکرهکنندگان ایران و ۱+۴ برای ادامه گفتگوها طی روزهای آتی خبر داد.
فرارو- نشست کمیسیون مشترک برجام در سطح معاونان وزیر و مدیران سیاسی وزارت امور خارجه ایران و گروه ۱+۴، به ریاست «علی باقری» مذاکره ارشد ایران و «انریکه مورا» هماهنگ کننده کمیسیون مشترک برجام و معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا عصر امروز(جمعه) در هتل کوبورگ برگزار شد.
این نشست پس از چندین روز مذاکره فشرده میان طرفهای برجام صورت برگزار شد.
پس از نشست امروز «میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در توئیتی نوشت: «نشست کمیسیون مشترک برجام و همچنین هفتمین دور مذاکرات وین به پایان رسید. مذاکرات به زودی از سر گرفته خواهد شد.»
مذاکرهکننده ارشد چین نیز اعلام کرد که مذاکرات «قبل از پایان سال» از سر گرفته خواهد شد.
با وجود این، به نوشته آسوشیتدپرس، طرفها هنوز بر سر تاریخ از سرگیری گفتوگوها به توافق دست پیدا نکردهاند.
انریکه مورا معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز جمعه در کنفرانسی خبری پس از نشست از توافق مذاکرهکنندگان ایران و ۱+۴ برای ادامه گفتگوها طی روزهای آتی خبر داد.
نماینده اتحادیه اروپا گفت: «هیئتهای مذاکرهکننده توانستهاند روابط کاری خوبی را با هیئت ایرانی برقرار کنند و در دور هشتم (که بنا بر سخنان نمایندگان کشورهای اروپایی و چین قرار است قبل از سال جدید میلادی و در تاریخ شش دی از سرگرفته شود) وظایف پیچیدهتری داریم.»
مورا در ادامه افزود: "به زودی مذاکرات را از سر خواهیم گرفت و زمان زیادی نداریم بحث عمیق بود و درباره موضوعات حساسی مانند لغو تحریمها و اطمینان از اجرای توافق گفتوگو کردیم. پیشنهادات تهران را در متونی که در حال کار روی آن هستیم گنجاندیم. نیاز فوری به موفقیت مذاکرات وین وجود دارد و ما تنها چند هفته برای رسیدن به توافق فرصت داریم."
نماینده اتحادیه اروپا همچنین اعلام کرد: «با وجود اینکه نقاط مشترکی بر سر مفاد مذاکره وجود دارد، اما هنوز مذاکرهکنندگان به توافقی نرسیده اند، اما ما متن آمادهای داریم که تمام جنبههای مختلف مذاکره را در بر میگیرد و منتظر تایید است. زمان تمرکز بر اولویتهای مذاکره فرا رسیده است و زمان زیادی نداریم. امیدوارم به زودی آخرین دور مذاکرات را داشته باشیم.»
مورا در پایان نیز شایعات دیدار هیئت ایرانی با آمریکایی را رد کرده و گفت: «هیچ دیدار مستقیمی بین هیئتهای آمریکایی و ایرانی صورت نگرفته و تصمیم این نشست با دولت ایران است. ما راه را برای زمینه های مشترک مذاکره در مورد گام های عملی که ایران و آمریکا باید بردارند، هموار کردیم.»
مذاکره کنندگان اروپایی در مذاکرات وین اعلام کردند که طی ۲۴ ساعت گذشته پیشرفتهای فنی در مذاکرات حاصل شده بود.
بر اساس متنی که به مذاکره کنندگان تروئیکای اروپایی نسبت داده شده، این سه مذاکره کننده اعلام کردند که پیشرفتهای حاصل شده در ۲۴ ساعت گذشته، تنها روند مذاکرات را به جایی که گفتوگوها در دولت قبلی ایران در ماه ژوئن متوقف شده بود، نزدیک کرده است.
مذاکره کنندگان تروئیکای اروپایی گفتند که این سه کشور به همراه چین، روسیه و هماهنگ کننده اتحادیه اروپا، انتظار داشتهاند که گفتوگوها در تاریخ 29 نوامبر (8 شهریور) بر اساس متن ماه ژوئن به عنوان اساسی برای مذاکرات از سرگرفته شود.
مذاکره کنندگان تروئیکای اروپایی گفتند که به تصمیم امروز «علی باقری کنی» رئیس تیم مذاکره کننده ایران برای بازگشت به تهران برای رایزنی احترام میگذارند اگر چه این موضوع «توقف ناامیدکنندهای» در مذاکرات به شمار میآید.
در این بیانیه آمده است: «به همراه شرکای چینی، روسیه و آمریکایی آماده ادامه گفتوگوها هستیم».
در ادامه این بیانیه آمده است: «ما به همراه تیمهای خود به طور کامل آماده تعامل در مذاکرات در تمامی جنبههای بازگشت به برنامه جامع اقدام مشترک هستیم. (ادامه) این مذاکرات روز به روز ضروریتر میشود».
مذاکره کننده ارشد ایران در مذاکرات وین با تاکید براینکه سرعت دستیابی به توافق بستگی به اراده طرف مقابل دارد، گفت: اگر طرف مقابل دیدگاهها و مواضع منطقی جمهوری اسلامی ایران را بپذیرد گفت وگوهای دور جدید میتواند آخرین دور مذاکرات باشد و در کوتاهترین زمان به توافق برسیم.
به گزارش ایرنا، علی باقری کنی پس از پایان نشست کمیسیون مشترک برجام این مطلب را به خبرنگاران ایرانی گفت. و افزود: این دور از گفتوگوها با توجه به اینکه دولت جدید در این شکل گرفته بود و تیم جدیدی هم برای گفتوگوها ماموریت پیدا کرده بود، قاعدتا همراه خودش دیدگاه ها و مواضع دولت جدید را به وین آورده بود. برهمین اساس ما در قبال گفتوگوهایی که در شش دور قبل انجام گرفته بود و پیش نویسهایی که تا آن زمان تولید شده بود موضع، دیدگاهها، اصلاحات و پیشنهادات مد نظر تیم ایرانی را لحاظ کردیم و این را در اسناد مذاکراتی درج و به طرف مقابل ارائه کردیم.
وی افزود: به طور مشخص دو سند برای مذاکرات مهم بود. یکی سند مربوط به لغو تحریمها که اولویت اصلی و دستورکار مهم تیم مذاکراتی جمهوری اسلامی ایران بود. البته این اولویت صرفا مربوط به ما نیست بلکه طرفهای دیگر از جمله برخی از اعضای ۱+۴ مانند چین هم به صراحت در جلسات تصریح کردند که اولویت مد نظر آنها هم منطبق با اولویت جمهوری اسلامی ایران، لغو تحریمها است
بر همین اساس اصلاحات و موارد مورد نظر تیم جدید در سند مربوط به لغو تحریمها درج و به طرف مقابل ارائه شد. بر این اساس چارچوب جدیدی برای گفتوگو درمورد لغو تحریمها شکل گرفت.
باقری اضافه کرد: در طول چند روزی که ما گفتوگوهای وین ۷ را داشتیم - تقریبا حدود کمتر از ۲۰ روز - چند جلسه در مورد موضوع لغو تحریمها بین طرفین هم در سطح روسای هیاتهای مذاکره کننده هم در سطح کارگروهها و کارشناسان برگزار شد. چند سند هم بین طرفین مبادله شد تا دیدگاههای دو طرف در مورد اصلاحات و یا تغییراتی که در متن باید داده شود میان دو طرف مبادله شد. آخرین سند را ما امروز درباره لغو تحریمها دریافت کردیم.
این دیپلمات ایرانی افزود: در مورد موضوع هستهای هم ما دیدگاهها و مواضع اصلاحات مد نظر خودمان را بر روی پیشنویس دور ششم گفتوگوهای وین درج و به طرف مقابل ارائه کردیم. ولی تفاوت سند مربوط به هسته ای با سند مربوط به لغو تحریمها در این بود که طرف اروپایی اصلاحاتی که ایران در آن سند اعمال کرده بود و درواقع نظرات جدید ایران بود، به عنوان مبنای مذاکرات نمیپذیرفت و تصریح داشت که باید همه برگردند به پیشنویسی که در دور ششم نهایی شده و مذاکرات بر اساس آن پیشنویس ادامه پیدا کند.
باقری تاکید کرد: اما ما بر اساس منطق و استدلالی که داشتیم در مقابل این موضع غیر منطقی ایستادگی و تصریح کردیم که باید مواضع تیم جدید لحاظ شود و در طول مذاکرات با هم مباحثه خواهیم داشت تا به یک جمعبندی مورد وفاق دو طرف دست پیدا کنیم. اما متاسفانه با یک مقاومت غیر موجه از سوی طرف اروپایی مواجه شدیم؛ ولی این باعث نشد که تیم ایرانی از مواضع اصولی و مبنایی، منطقی و مشروع خودش دست بکشد. به ویژه در طول یک هفته گذشته مذاکرات بسیار سنگین، فشرده بین طرفین در سطوح مختلف میان دو طرف شکل گرفت؛ دیدگاههای طرفین مبادله شد تا در نهایت طرف اروپایی هم مجاب شد که دیدگاههای جمهوری اسلامی ایران به عنوان مبنایی برای مذاکرات جدی و نتیجهبخش پذیرفته شود.
وی گفت: بنابراین ما هم در موضوع تحریمها و هم در موضوع هستهای به دو سند جدید مذاکراتی دست یافتیم که دیگر این سند، سند ۲۰ ژوئن نخواهد بود. دو سند جدید است که بر اساس دیدگاهها و مواضع جمهوری اسلامی ایران مبنای مذاکراتی خواهد بود که در آینده نزدیک در وین آغاز خواهد شد.