رهبران چهار کشور آمریکا، فرانسه، آلمان و بریتانیا در یک بیانیه گروهی از ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران خواستند تا از فرصت امکان بازگشت آمریکا به توافق برجام استفاده کند تا جلوی "تنشهای خطرناک" گرفته شود.
فرارو- «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا، «آنگلا مرکل» سرپرست صدر اعظمی آلمان، «بوریس جانسون» نخست وزیر انگلیس و «امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه روز شنبه بیانیه مشترکی درباره ایران منتشر کردند.
در این بیانیه آمده است: «ما، رئیس جمهور فرانسه، صدر اعظم آلمان، نخست وزیر انگلیس و رئیس جمهور آمریکا امروز در رُم با یکدیگر دیدار کرده تا درباره خطراتی که برای امنیت بینالمللی به دلیل تشدید برنامه هستهای ایران ایجاد شده، بحث کنیم».
در ادامه این بیانیه آمده است: «ما عزم خود را برای اطمینان از اینکه ایران هرگز نتواند به توسعه سلاح هستهای یا دستیابی به آن، بپردازد ابراز کردیم و نگرانی شدید وفزاینده خود را به اشتراک گذاشتیم، این در حالی است که ایران مذاکرات بازگشت به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را از ماه ژوئن متوقف کرده و گامهای تحریک آمیز هستهای نظیر تولید اورانیوم با درصد غنای بالا و اورانیوم فلزی غنی شده را شتاب بخشیده است».
آمریکا و تروئیکای اروپا در این بیانیه مدعی شدند: «ایران هیچ نیاز غیرنظامی معتبری برای این اقدام نداشته، اما هر دو اقدام برای برنامههای تسلیحات هستهای مهم هستند».
در ادامه این بیانیه آمده است: «این گامها تنها باعث افزایش هشدارها میشود که همزمان با این گامها، ایران همکاری و شفافیت با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را کاهش داده است».
آمریکا و تروئیکای اروپا در این بیانیه اضافه کردند: «ما توافق کردیم که ادامه پیشرفتهای هستهای ایران و موانع برای فعالیت آژانس بینالمللی انرژی اتمی امکان بازگشت به برجام را با خطر مواجه میکند».
در این بیانیه آمده است: «شرایط کنونی، بر اهمیت راه حل مذاکره شده تاکید دارد که برای بازگشت آمریکا و ایران به پایبندی کامل به برجام فراهم شده و زمینه را برای ادامه تعامل دیپلماتیک برای حل دیگر نقاط اختلاف فراهم میکند».
در ادامه این بیانیه تاکید شده است: «با این روحیه، ما از تعهد شفاف رئیس جمهور بایدن، برای بازگرداندن آمریکا به پایبندی کامل به برجام و اجرای کامل آن تا زمانی که ایران همان کار را انجام دهد، استقبال میکنیم».
آمریکا و تروئیکای اروپا در این بیانیه اشاره کردند: «ما رئیس جمهور رئیسی را فرامیخوانیم تا از این فرصت استفاده کرده و به تلاشی با حُسن نیت برای به نتیجه رسیدن مذاکرات با توجه به فوری بودن موضوع، بازگردد. این تنها راه برای جلوگیری از تشدید خطرناک بوده که به نفع هیچ کشوری نیست».
در این بیانیه اضافه شده است: «ما از تلاش دیپلماتیک شرکای منطقهای برای کاهش تنشها استقبال کرده و خاطر نشان میکنیم که بازگشت به برجام هم باعث کاهش خطر و هم برداشته شدن تحریمها میشود که اجازه میدهد مشارکت منطقهار ارتقا یابد».
آمریکا و تروئیکای اروپا در این بیانیه تاکید کردند: «ما همچنین بر عزم خود برای پرداختن به نگرانیهای امنیتی گستردهتر که ناشی از اقدامات ایران در منطقه است، تاکید میکنیم».
ایران و گروه ۵+۱ (۵ عضو شورای امنیت سازمان ملل به همراه آلمان) در سال ۲۰۱۵ به توافقی موسوم به برجام برای حل و فصل تنشها بر سر برنامه هستهای ایران دست یافتند.
وای از روزی که زنجیر به استخوان برسد
اقایون منتقد برجام
اول وجود بعدا سجود
قدرت تحمل مردم را تاکی پیشبینی میکنید