bato-adv
کد خبر: ۵۱۰۵۳۸
روایت "نشنال اینترست" از انتخاب جدید طالبان

چرخشِ طالبان

چرخشِ طالبان
«همزمان با استقرار حکومت طالبان در افغانستان، این گروه و رهبران آن جهت جلوگیری از وقوع اتفاقات ناگوار در عرصه حکمروایی خود، یک انتخاب عملگرایانه انجام داده اند: آن‌ها از مقام‌های دولت سابق افغانستان که توسط طالبان از قدرت خلع شده درخواست کرده اند تا بار دیگر سر کار خود حاضر شوند و در اداره افغانستان، بواسطه تخصص خود، به آن‌ها (طالبان) کمک کنند.»
تاریخ انتشار: ۰۹:۴۷ - ۰۱ آبان ۱۴۰۰

فرارو- "تروِر فیلست*" نویسنده و تحلیلگر "پایگاه خبری-تحلیلی نشنال اینترست" در گزارشی به یک چرخش قابل توجه در چهارچوب حکمروایی طالبان اشاره می‌کند. چرخشی که مربوط به درخواست گروه طالبان از تکنوکرات‌های دولت سابق افغانستان (دولتی که توسط طالبان ساقط شد) جهت حضور مجدد در محل کار خود و کمک به اداره افغانستان است. اقدامی که به زعم نویسنده این گزارش به مثابه نوعی اعتراف ضمنیِ طالبان مبنی بر عدم توانایی آن در مدیریت تخصصی افغانستان به حساب می‌آید.

تروِر فیلست در این رابطه می‌نویسد: «گروه طالبان پس از ۲۰ سال جنگ علیه دولت مورد حمایت آمریکا در افغانستان، در نهایت و همزمان با خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان، موفق به شکستِ این دولت شد و در اواسط ماه آگوست سال جاری میلادی توانست شهر کابل پایتخت افغانستان را بار دیگر به تسخیر خود درآورد. در نخستین روز‌های حکومت طالبان بر افغانستان، مقام‌های طالبان ادعا کردند که آن‌ها به ۴۰ سال جنگ و درگیری در افغانستان خاتمه داده اند و بار دیگر با سیاست‌ها و اقدامات خود کاری خواهند کرد که رشد و رفاه به افغانستان بازگردد.

به گزارش فرارو، دو ماه پس از فتح کابل و طرح این وعده ها، اینطور به نظر می‌رسد که طالبان تازه اکنون به سخت بودنِ محقق کردنِ وعده هایش پی برده است. اگرچه افغانستان کشوری غنی از حیث دارا بودن مواد معدنی و منابع طبیعی است، با این حال، از زیرساخت‌های بسیار ضعیفی جهت استخراج و بهره برداری از این منابع برخوردار است. نظام بهداشت و درمانِ ضعیف و شکننده افغانستان تقریبا در مرز فروپاشی قرار دارد. اغلبِ منابع مالی که دولت سابق افغانستان جهت تامین مالی این کشور و ارائه خدمات به مردم افغانستان مورد استفاده قرار می‌داد، از طریق کمک‌های بین المللی تامین می‌شدند. کمک‌هایی که اکنون کاملا محو شده اند و نشانی از آن‌ها نیست. متعاقبا، دولت موقت طالبان نیز در پرداخت پولِ مورد نیاز جهت واردات غذا و برق برای مردم افغانستان ناتوان بوده و شدیدا در تلاش است تا بتواند خدمات ابتداییِ مورد نیاز مردم افغانستان را به آن‌ها ارائه کند.

در این راستا، رهبران طالبان برای اینکه از وقوع اتفاقات ناگوار در افغانستان جلوگیری کنند، دست به یک انتخابِ عملگرایانه زده اند: آن‌ها از مقام‌های سابق دولت افغانستان (که توسط طالبان از قدرت ساقط شده) درخواست نموده اند تا بار دیگر وارد میدان شوند. بر اساس برخی گزارش ها، مقام‌های طالبان از تکنوکرات‌های دولت سابق افغانستان در وزارت اقتصاد و همچنین بانک مرکزی افغانستان درخواست کرده اند تا بار دیگر به سر کار خود بازگردند. این رویکرد به نوعی اعتراف ضمنیِ طالبان به این مساله است که تکنوکرات‌ها به خوبی می‌دانند که چطور باید افغانستان را اداره کرد، اما اعضای طالبان این مساله را نمی‌دانند و بلد نیستند.

اخیرا یکی از مقام‌های یکی از بانک‌های دولتی افغانستان که به شرط ناشناس ماندن با خبرگزاری آسوشیتدپرس سخن گفته می‌گوید: "طالبان به ما گفته که ما کارشناس و متخصص نیستیم و شما بهتر می‌دانید که چه چیزی برای افغانستان بهتر است و ما چگونه می‌توانیم در سایه وجود چالش‌های بیشمار، همچنان ادامه حیات داشته باشیم". این مقام افغان همچنین گفته است که گروه طالبان به وی هشدار داده هرگونه اقدام غیراخلاقی که انجام دهد، با مجازات سنگینی از سوی طالبان رو به رو خواهد شد.

در شرایط کنونی افغانستان با وضعیت مساعدی رو به رو نیست. اموال و دارایی‌های خارجی افغانستان مسدود شده و عملا طالبان به آن‌ها دسترسی ندارد. از منظر داخلی نیز، دولت طالبان صرفا می‌تواند ۵۰۰ تا ۷۰۰ میلیون دلار در عرصه داخلی تامین کند که این میزان به هیچ عنوان جهت پرداخت حقوق مقام‌ها و کارکنان دولت و همچنین ارائه خدمات به مردم عادی که در دولت سابق افغانستان سالانه ۱۱ میلیارد دلار هزینه به دنبال داشته، کافی نیست.

البته که تمامی اقدامات طالبان نیز منفی و مخرب نبوده اند. تاکیدات مکرر طالبان مبنی بر اینکه تمامی کسب و کار‌ها در افغانستان باید همچنان باز بمانند، تا حد زیادی موفقیت آمیز بوده و اصرار‌های طالبان مبنی بر اینکه تروریسم و تجارت مواد مخدر در افغانستان باید متوقف شود و افغانستان به مثابه یک بازیگر بین المللی در عرصه معادلات جهانی ایفای نقش کند، تا حدی جریان کمک‌های خارجی به افغانستان را حفظ کرده و موجب شده تا نهاد‌هایی نظیر سازمان ملل متحد و دیگر سازمان‌های بین المللی، افغانستان را ترک نکنند و همچنان در این کشور بمانند. از طرفی در مدت اخیر، گزارش‌هایی دال بر مبارزه طالبان با فساد نیز به گوش رسیده است. فسادی که به طور خاص در دولت سابق افغانستان به شدت ریشه دار بود.

در آینده نزدیک، اولویت اصلی نهاد‌های باقی مانده دولتی در افغانستان، جلوگیری از بروز قحطی است که سازمان ملل متحد پیش بینی کرده در افغانستان (دیر یا زود) اتفاق خواهد افتاد. در این راستا، طالبان در ادامه راه، واردات اضطراری و فوق العاده غذا و دیگر کالا‌های اساسی نظیر روغن خوراکی را در دستورکار قرار خواهد داد».

*نویسنده: تروِر فیلست، وی نویسنده و تحلیلگر مسائل حوزه سیاست خارجی در پایگاه خبری-تحلیلی نشنال‌اینترست است.

برچسب ها: طالبان افغانستان
bato-adv
محمد فقیه نوری
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۱
امان از دست طالبان
علي
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۱
اينهم يك ترفند جديده وقتي كارها روبراه بشه كاسه هانكاسه و آش همان آش
راحل افغانستان جزانتخابات آزاد و مشاركت همه اقوام وگروه ها بدون دخالت مذهب نيست
عبدالله
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۱
تحجر و واپس گرایی سرنوشتی جز شکست و عقب افتادگی ندارد .
امين ميرزائى
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۱
يه نكته صد درصد بى ربط میگم كه نتيجه مَشَنگ بودنِ خودم و فک و فامیلمه ... امیدوارم سانسور نشه و کسی ام به دل نگیره !!!! اوایلِ انقلاب کسی بلد نبود انتخابات برگزار کنه رفتن از وزارت کشورِ زمانِ شاه یه نفرو آوردن بهشون ياد بده . خرشون که از پل گذشت طرفو کردن مسئولِ رسيدگی به نخود سیاه . ازون زمان رفته دنبالِ نخود سياه ، اينه كه شیوه برگزاری انتخاباتمون تغییر کرده !!!!!!!
محمد فقیه نوری
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۱
واقعا استاد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۱
امیدوارم چرخششان به حدی باشد که به سرخودشون...
مجله خواندنی ها
انتشار یافته: ۱۱
ایرانی
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۵۸ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۱
بعد که کارها رته افتاد و بعبارتی خرشون از پل گذشت ، سرشون رو گوش تا گوش میبرن ، چرخش اینها مثل توبه گرگه و بلکه شدیدتر
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۱۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۱
توبه گرگ مرگه! ولی اگه عقلشون رو به کار بندازن از ما هم جلو میزنن
یک افغانستانی
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۱۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۱
طبق شواهد بسیار زیاد. تکنوکرات های مفسد پشتون تبار نظیر حامد کرزی و اشرف غنی و زلمی خلیلزاد همگی میدانستند که طالبان قدرت کنترل کشور را ندارد.به همین دلیل برای اینکه کل افغانستان پشتونیزه شود و دیگر برای همیشه دهان شیعیان. اقلیت ترک تبار و تاجیک های افغانستان را ببندند و قدرت آنها را سرکوب و نابود کنند مخفیانه با طالبان همکاری کردند. حال که طالبان بر سر قدرت آمده این تکنوکرات های پشتون دوباره با یک عنوان دیگر بر سر قدرت برمیگردند. در واقع از در بیرون رفتند و حالا از پنجره وارد شدند. از طرفی دیگر کشور هایی نظیر پاکستان و عربستان سعودی و حتی اسراییل اهداف دیگری مانند پرورش دراز مدت گروه های افراطی و تروریستی جهادی را دنبال میکنند. در واقع بجای پرداخت هنگفت پول تخم تفکرات تروریستی و سلفی را از طریق در اختیار گرفتن آموزش و پرورش افغانستان در ذهن جوانان و کودکان و نسل آینده خواهند کاشت و این واقعا خطرناک است. فکرش را بکنید ده سال بعد 25 میلیون نفر با تفکرات طالبانی و سلفی تروریستی در شرق ایران مشغول فعالیت باشند!!. ولی موضع ایران چیست؟من خیلی فکر کردم و به این نتیجه رسیدم. دولت ایران میداند که طالبان خطر دراز مدت است ولی آنقدر در بحران های سوریه و عراق و لبنان و یمن و ... فرو رفته که متاسفانه توانی برای مبارزه با طالبان باقی نمانده. با وجود این تحریم های سنگین آمریکا و خزانه خالی.ایران عملا دید که توانی برای ورود به مساله افغانستان ندارد.مطمئنا اگر مثلا 100 میلیارد دلار در خزانه بانک مرکزی ایران وجود داشت وضعیت الان تغییر میکرد. فعلا دولت ایران راه مراعات و تطهیر طالبان را در پیش گرفته. به این امید که در کوتاه مدت طالبان از در دشمنی وارد نشود.فرارو چاپ کن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۱۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۱
طالبان کار عاقلانه ای کرد. اگر امریکا اوضاع را به هم نریزه چین و روسیه و ایران و پاکستان می توانند در ایجاد امنیت و توسعه زیرساخت و معادن این کشور کمک کنند و همه از جمله مردم افغانستان منتفع بشوند.
ناشناس
Canada
۱۰:۳۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۱
خب این احمقا اگر کمی شعور داشتن از اول از همین تجربه که جمهوری اسلامی بکار برد استفاده می کردن!
bato-adv
bato-adv
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین