یکی از سخنگوهای وزارت خارجه آمریکا در واکنش به سخنان اردوغان به رویترز گفت: ما در هر فرصتی از ترکیه خواستهایم که از نگهداشتن سامانه اس-۴۰۰ خودداری کرده و از هرگونه خرید تجهیزات نظامی بیشتر از روسیه خودداری کند.
با وجود هشدارهای آمریکا، رجبطیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه، گفت کشورش قصد دارد بار دیگر از روسیه سامانه پدافند هوایی بخرد.
به گزارش شرق، واشنگتن و برخی از دیگر کشورهای عضو ائتلاف ناتو از رابطه ترکیه و روسیه دل خوشی ندارند و خرید تجهیزات نظامی روسی از سوی ترکیه را باعث بیثباتی در منطقه میدانند؛ اما اردوغان در گفتگو با مارگارت برنان، خبرنگار ارشد شبکه «سیبیاس» آمریکا، گفت کشورش هرگز هواپیماهای جت اف-۳۵ را که از آمریکا خریده است، دریافت نکرده و بههمیندلیل مجبور شده است به روسیه روی آورد.
اردوغان گفت آنکارا خواهان سامانه پدافند هوایی «پاتریوت» ساخت آمریکا بوده؛ اما آن را دریافت نکرده است. آمریکا منکر این ادعاست و میگوید ترکیه چنین درخواستی را رسما مطرح نکرده است.
یکی از سخنگوهای وزارت خارجه آمریکا در واکنش به این سخنان اردوغان به رویترز گفت: ما در هر فرصتی از ترکیه خواستهایم که از نگهداشتن سامانه اس-۴۰۰ خودداری کرده و از هرگونه خرید تجهیزات نظامی بیشتر از روسیه خودداری کند. او با اشاره به قانون سال ۲۰۱۷ موسوم به «مقابله با دشمنان آمریکا از طریق تحریمها» گفت: ما مدام به ترکیه تأکید میکنیم که هرگونه خرید تسلیحاتی جدید و چشمگیر از روسیه موجب تحریمهای جدیدی میشود که جدا از تحریمهای دسامبر ۲۰۲۰ خواهد بود.
دولت دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۹ تحویل تجهیزات هواپیماهای اف-۳۵ به ترکیه را تعلیق کرد. آن اقدام در پاسخ به خرید سامانه روسی اس-۴۰۰ از سوی ترکیه بود. دولت آمریکا میگوید استفاده ترکیه از سامانههای ساخت روسیه باعث میشود مسکو به اطلاعاتی مفصل درباره جتهای اف-۳۵ برسد و این امر به ناتو لطمه میزند.
رئیسجمهوری ترکیه به یکی دیگر از موضوعات عمده اختلاف بین کشورش با آمریکا نیز اشاره کرد و گفت واشنگتن باید انتخاب کند که پشتیبان ترکیه است یا پشتیبان نیروهای کُرد. اردوغان ادامه داد: «دریافت اینگونه پشتیبانی باید یک بار برای همیشه متوقف شود. ترکیه عضو ناتو است و ما در موقعیتی هستیم که زیر سقف ناتو ایجاد همبستگی کنیم؛ اما تا زمانی که سازمانهای تروریستی چنین پشتیبانی لجستیکی دریافت میکنند که باعث ناخشنودی ما بشود، ما در این زمینه اعتراض خواهیم کرد».
رئیسجمهوری ترکیه خواهان خروج نیروهای آمریکا از خاک سوریه شد و از عملکرد آن کشور در افغانستان نیز انتقاد کرد و گفت: «حضور آمریکا به دو دهه پیش بازمیگردد و باعث امنترشدن منطقه نشده است».
اردوغان همچنین گفت که خواهان برقراری نوعی رابطه با حکومت طالبان در افغانستان است؛ هرچند آنکارا نیز نیروهای خود را همگام با آمریکاییها از کابل خارج کرده است. او گفت: ما روابطی تاریخی با مردم افغانستان داریم و همیشه از آنها حمایت کردهایم. از نظر زیرساخت و روساخت در سرمایهگذاریهای عمده مشارکت داشتهایم و در آینده نیز خواهیم داشت.