ناسا سازمانی است که در زمینه هوا و فضا فعالیت کرده و تاکنون تعداد زیادی از برنامههای پرواز فضایی با و بدون سرنشین را به انجام رساندهاست. برنامههای بدون سرنشین این سازمان موجب شدهاند تا نخستین ماهواره مصنوعی با کاربرد علمی و مخابراتی به مدار زمین فرستاده شود.
ناسا (NASA) نام بزرگترین سازمان فضایی جهان است که جزو برجستهترین نامها در صنعت هوافضا و اکتشافات فضایی به شمار میرود. کلمهی NASA مخفف The National Aeronautics and Space Administration به معنای «سازمان ملی هوا و فضا» میباشد.
به گزارش فرادید، این سازمان مجری تاریخیترین پروژههای فضایی و بزرگترین اکتشافات علمی در صد سال اخیر بوده و در سطح دنیا بسیار شناخته شده است. دانشمندان و تکنسینهای این مجموعه به هوش بسیار بالا و قدرت فکر فوق العاده قوی معروفند. ناسا در زمینه اکتشافات فضایی و کارهایی که شاید در مخیله خیلی از افراد نگنجد فعالیت میکند و در طول بیش از هفتاد سال قدمت خود توانسته پروژههایی که مرزهای دانش ما را بسیار گستردهتر از پیش کرده است را مدیریت کرده و به سرانجام برساند. اگر شما هم مایلید اطلاعات بیشتری درباره این سازمان بسیار پیشرفته و شگفتانگیز کسب کنید، در ادامه همراه ما باشید.
در قسمت زیر برخی از اطلاعات این سازمان بزرگ آمریکایی را برای شما عزیزان آوردهایم:
تاریخ بنیان گذاری: ۲۹ ژوئیه ۱۹۵۸
نام قبلی: کمیته رایزنی ملی هوانوردی آمریکا (ناکا)
حوزه قدرت: نظام فدرالی ایالات متحده آمریکا
شعار: منفعت برای همگان
تعداد کارمندان: بر اساس آخرین شمارش در سال ۲۰۱۳ بالای ۱۸٬۰۰۰ نفر
بودجه سالانه: حدود ۲۰ میلیارد دلار آمریکا
داستان شکل گیری سازمان ناسا داستانی طولانی و فوق العاده قدیمی است که ریشه در جنگ جهانی دوم دارد. این که ناسا از کجا شکل گرفت و اصلا چه شد که سازمانی با این عنوان در آمریکا تاسیس شد را در همین حد بدانید که سازمان ناسا در ابتدا با هدف تولید موشک و فعالیتهای هوایی جنگی تاسیس شد و در سالهای بعد گستره فعالیتهای این سازمان بیشتر و بیشتر شد.
به طوری که امروزه میبینیم ناسا جزو موثرترین سازمانهای بین المللی دنیاست. این سازمان کار خود را با نورث امریکن ایکس -۱۵ آغاز کرد و توانست در اولین پروژه بزرگ خود هشت خلبان را به زیر مدار زمین بفرستد.
شاید این رخداد الان چیزی نباشد که بخاطر شنیدن آن تعجب کنید، اما دهها سال پیش که تکنولوژی به اندازه امروز پیشرفته نبود، همین قدم نیز قدمی بسیار بزرگ در شناخت انسان از فضا به شمار میرفت. نخستین ماهواره فضایی ناسا اکسپلورر وان نام داشت که در سال ۱۹۵۸ به فضا پرتاب شد. سه سال بعد و در آوریل سال ۱۹۶۱ میلادی، شخصی به نام یوری گاگارین که اهل شوروی بود توانست با فضاپیمای وستوک-۱ به فضا پرتاب شده و به نخستین انسان فضانورد جهان تبدیل شود. حدود یک ماه بعد، آلن شپارد با فضای پیمای ساخته شده در ناسا به جو زمین رفت و به نخستین فضانورد آمریکایی تاریخ بدل شد.
یک سال بعد، جان گلن توانست در کمتر از ۵ ساعت، ۳ بار دور کره زمین بگردد و به این ترتیب به نخستین آمریکایی که پیرامون زمین گشته تبدیل شود. در طول سالهای بعد پروژههای ناسا با سرعت بیشتری انجام شد و امروزه پیشرفت ناسا در مسائل فضایی به حدی رسیده که این سازمان به دنبال ایجاد محیط زندگی انسان در سیاره مریخ میباشد.
ناسا سازمانی است که در زمینه هوا و فضا فعالیت کرده و تاکنون تعداد زیادی از برنامههای پرواز فضایی با و بدون سرنشین را به انجام رساندهاست. برنامههای بدون سرنشین این سازمان موجب شدهاند تا نخستین ماهواره مصنوعی با کاربرد علمی و مخابراتی به مدار زمین فرستاده شود. این ماهواره در واقع شروعی برای ارسال صدها ماهواره دیگر از کشورهای مختلف به جو زمین بود.
برنامههای پرواز فضایی بدون سرنشین همچنین باعث اکتشافات زیادی در منظومه شمسی شده که با فرستادن کاوشگرهایی به زهره و مریخ آغاز شد. علاوه بر این، ناسا دهها برنامه فضایی دارای سرنشین را هم در طول این سالها انجام داده است.
یکی از جذابترین برنامههای این سازمان فرستاده شدن نخستین آمریکایی به مدار نزدیک زمین و برندهشدن در رقابت فضایی با اتحاد جماهیر شوروی، از طریق فرود دوازده انسان روی ماه بود. این برنامه تحت پروژهای به نام آپولو انجام شد که برای خیلیها نام آشنا است.
برنامههای فضایی این سازمان اکثرا با همکاری کشورهای دیگری انجام میشود، اما بخش مدیریت و سازماندهی عناصر در ماموریتها در دست ناسا است. شایان ذکر است برخی از این مأموریتها از جمله فضاپیمای گالیله که ابتدا توسط فضانوردان به مدار زمین و از آنجا بدون دخالت انسان به مشتری رفت شامل هر دو حالت سفر با و بدون سرنشین بود. ناسا در حال حاضر نیز تدارک پروژههای جدیدتری را به منظور کشف چیزهای جدید در دنیای اطرافمان میچیند.
طبق بیانیههای این سازمان، اغلب پروژههای آتی ناسا با هدف بازگشت مجدد به ماه و کاوشهای بیشتر در سطح کره همسایه زمین یعنی مریخ انجام خواهد شد. همچنین ساخت و مجهزسازی تلسکوپ فضایی جیمز وب نیز هدف مهم دیگری است که احتمالا به زودی آن را در مرحله اجرا ببینیم.
این تلسکوپ قرار است در جو زمین قرار گرفته و اطلاعات و عکسهای تازهای را از منظومه شمسی دریافت کند. اصلیترین هدف این سازمان در این سالها هدفی است که خیلی از ما شاید آن را بارها در اخبار و مجلات دیده یا شنیده باشیم. این هدف، سفر به مریخ و سکونت در آن است. هدفی که چالشهای بسیار زیادی بر سر راه آن وجود داشته و شاید روزی به سرانجام برسد. سرانجامی که میتواند زندگی تمام انسانهای روی کره خاکی را دچار تحول کند.
بزرگترین و گستردهترین پروژه مشترکی که سازمانهای فضایی با همکاری یکدیگر آن را در سالهای اخیر ترتیب دادند، ساخت و تجهیز ایستگاه فضایی بینالمللی است. این پروژه بزرگ و پر هزینه با همکاری کشورهای آمریکا، روسیه، سازمان فضایی اروپا، ژاپن و کشور کانادا انجام شد و در حال حاضر جزو دستاوردهای تحسین برانگیز انسانها به شمار میرود. ایستگاه فضایی بینالمللی که ناسا مجری اصلی آن بوده سازه عظیمی است که در مدار زمین در حال گردش است.
در واقع هدف از ساخت این ایستگاه ایجاد مکانی برای اسکان و ارتباط با فضانوردان است. به طوری که فضانوردان میتوانند برای مدتهای طولانی در آن اقامت داشته و با زمین در ارتباط باشند.
این سازه فضایی روزی ۱۵ بار به دور زمین چرخیده و در آسمان تاریک شب میتوانید آن را با چشمهای غیر مسلح تشخیص دهید. این ایستگاه در واقع یک آزمایشگاه فضایی برای فضانوردان است و ساخت آن سالها به طول انجامید.
جالب است بدانید ایستگاه فضایی بزرگترین سازه ساخته شده در فضا به دست انسان بوده و انرژی مورد نیاز آن از خورشید تهیه میشود. همین امر موجب میشود ایستگاه فضایی همواره در حال فعالیت و کاوش در اطراف کره زمین باشد.
ناسا سازمان بسیار گستردهای است که هزاران کارمند و دهها حوزه با آن در ارتباط هستند. این مرکز فضایی شامل دوازده ساختمان و پژوهشگاه فوق العاده مدرن و حرفهای میباشد که در ادامه این بخش نام هر یک از این پژوهشگاهها را عنوان کردهایم:
پژوهشگاه ایمز
مرکز فرماندهی ناسا
مرکز پژوهشی هوایی آرمسترانگ
پژوهشگاه گلن
مرکز پروازهای فضایی گادرد
آزمایشگاه پیشرانه جت
مرکز فضایی جانسون
پایگاه فضایی کندی
پژوهشگاه لانگلی
مرکز پروازهای فضایی مارشال
مرکز فضایی جان سی – استنیس
شایان ذکر است هر یک از این پژوهشگاهها در زمینه خاصی فعال بوده و دارای ویژگیهای منحصر به فردی میباشد که شاید نمونه آن را در هیچ یک از پژوهشگاههای فضایی دنیا پیدا نکنید.
سوالی که برای خیلیها وجود دارد این است که مدیریت ناسا چگونه بوده و چه افرادی آن را برعهده دارند. شاید برایتان جالب باشد که بدانید مدیریت این سازمان فضایی بسیار بزرگ براساس چارت به ظاهر ساده اداری تنظیم شده که برای خیلیها عجیب به نظر میرسد. این نمودار تمام بخشهای ناسا و مدیریت آن را نشان میدهد و اگر به آن دقت کنید ارتباط چشمگیر بخشها را متوجه خواهید شد.
به طور کلی سیاستگذاری این سازمان بسیار راهبردی بوده و نظارت بر مسائل مختلف سازمان بر عهده دفتر ریاست سازمان است. دفتری که امروز یکی از فضانوردان با سابقه آمریکایی، یعنی چارلز بولدون مسئولیت آن را عهده دار است. این فرد با کمک معاونین خود امور ناسا را مدیریت کرده و تمامی بخشهای دیگر در ذیل ریاست وی به کار مشغول اند.
در این بین لازم است بدانید بخشهای مأموریتی ناسا که شامل تحقیقات در زمینه هوانوردی، سامانههای کاوشگری، علوم و عملیات فضایی و… توسط دفاتر اصلی طراحی مأموریتهای ناسا طراحی شده و این دفاتر مدیریت و زمام کار را در دست دارند. این سازمان دارای چندین حوزه است که هر یک از این حوزهها ممکن است ماموریتهایی را ترتیب دهند
طبیعی است ریاست و چارت سازمانی هر یک از این پژوهشگاهها با دیگری متفاوت بوده و توسط افراد مجزایی مدیریت شود. به طور کلی ناسا دارای یک ریاست سازمانی است که وظیفه نظارت بر تمام پژوهشگاهها را برعهده داشته و دارای تعدادی مرکز و پژوهشگاه است که هرکدام ریاست جداگانه و چارت مخصوص خود دارند.
این روزها ناسا عنوانی فراتر از یک نام ساده برای یک سازمان فضای است. ناسا در سالهای گذشته به نمادی از پیشرفت علم بشر تبدیل شده که همه منتظر نتایج پژوهشهای جذاب آن هستند. جمعی از بهترین نیروهای علمی، فنی، مهندس و مدیریتی جهان در این سازمان گرد هم آمدهاند تا برنامههای پیشرفت انسانها در بیرون از کره زمین را سر و سامان دهند.
هدف این سازمان بهتر کردن زندگی بشر در کره زمین و پیدا کرده راهکارهایی برای زندگی در خارج از کره زمین است. بسیاری از افراد با شنیدن نام ناسا یاد فضانوردانی میافتند که در مدار زمین یا خارج از آن اطلاعات ارزشمندی را برای ما و همگان به ارمغان آورده اند. این افراد یا بهتر است بگوییم این سازمان ردپای حیات را در دیگر نقاط سیاره ما جست و جو کرده و هدف آنها بسیار بزرگتر از چیزی است که فکر میکنید.
امیدواریم در این مقاله توانسته باشیم اطلاعات جذابی را درباره این سازمان جهانی و فوق العاده پیشرفته به شما عزیزان شرح داده باشیم. ما تمام تلاش خود را کردیم تا این مطلب مورد توجه دوست داران و علاقمندان هوا و فضا قرار گرفته باشد. از این که همراه ما بودید سپاسگزاریم. شما عزیزان میتوانید برای پرسش سوالات و درج نظرات خود از طریق بخش دیدگاهها با ما در ارتباط باشید.