فرارو- در اولین شب مناظره میان نامزدهای انتخاباتی، ترانه "ایران من" از همایون شجریان روی آنتن صداوسیما رفت. موضوعی که با اعتراض شاعر این اثر و کاربران شبکههای اجتماعی را به همراه داشته است.
به گزارش فرارو، انتشار قطعه ایران من اثر همایون شجریان از سوی رسانه ملی، در حالی است که برخی رسانهها میگویند شجریان و پورناظری قبلا اعلام کرده بودند که صدا و سیما حق پخش و هرگونه استفاده تبلیغی از این ترانه را ندارد.
با این وجود همایون شجریان تاکنون واکنشی نسبت به پخش آهنگش نشان نداده است.
البته در این میان پوریا سوری ترانه سرای "ایران من" اعتراض خود را نسبت به نشر آن در آغاز مناظره اعلام کرده است.
او در واکنش به این موضوع در توئیترش نوشت: «امشب برخلاف اعلام نظر صریح همایون شجریان و سهراب پورناظری مبنی بر اینکه صداو سیما حق پخش و هر گونه استفاده تبلیغی از ترانه «ایران من» را ندارد، بخشی از این ترانه (نه همه آن با همه مفاهیمش) در مناظره انتخابات ۱۴۰۰ پخش شد. من هم به عنوان شاعر نسبت به پخش این قطعه معترض هستم.»
علاوه بر او عدهای از فعالان اجتماعی هم از صداوسیما و همایون شجریان انتقاد کرده اند. آنها از شجریان خواسته اند تا همچون پدر به استفاده سیاسی و تبلیغاتی از این قطعه ملی و میهنی واکنش نشان داده و اعتراض خود را اعلام نماید.
اعتراض محمدرضا شجریان، موسیقی دان و خواننده فقید کشور به سال ۸۸ برمی گردد. او در نامهای به عزت الله ضرغامی، رئیس اسبق صداوسیما، اعتراض خود را نسبت به به پخش سرود میهنی «ای ایران،ای سرای امید» در مناسبتهای سیاسی از صداوسیما اعلام کرد. شجریان در نامه اش نوشته بود که سرودهایی که خوانده به ویژه سرود "ای ایرانای سرای امید" متعلق به سالهای ۱۳۵۷ و ۱۳۵۸ بوده و "هیچ ارتباطی با شرایط کنونی ندارد.
در مقابل مسئولان صداوسیما هم پخش صدای محمدرضا شجریان از صداوسیما را بهکلی ممنوع کردند، این ممنوعیت دعای ربنا در ماه رمضان را هم در برگرفت.
حالا هم عدهای از کاربران شبکههای اجتماعی معتقدند که همایون شجریان هم باید پدرش را الگو قرار دهد و طی نامهای به صداوسیما این بساط مبتذل استفاده از آهنگ ایران من برای انتخابات را متوقف کند.
در این میان برخی از کاربران هم به سکوت خواننده اثر انتقاد کرده و نوشتند «پسر کو ندارد نشان از پدر؟». حال باید دید شجریان چه واکنشی نسبت به این نظرات نشان میدهد.
صداوسیما و مسئله قانون کپی رایت
علاوه بر جنجال استفاده غیرقانونی صداوسیما از ترانه ایران من، برخی رسانهها ادعا دارند که آثار دیگر هنرمندان نیز به شکل غیرقانونی از رسانه ملی منتشر شده است.
ایسنا گفته که مدتی پیش مستندی تبلیغاتی درباره سید ابراهیم رئیسی پخش شده و در انتهای آن از اثر «جان ایران» کاری از محمد معتمدی استفاده شده است. این خبرگزاری مدعی است که از عوامل این قطعه برای استفاده از آن، اجازهای گرفته نشده است.
ایسنا به فیلمی تبلیغاتی از یک نامزد انتخاباتی هم اشاره کرده که در آن از موسیقی سریال «شوق پرواز» استفاده شده است. نداشتن اجازه برای پخش این آهنگ، سبب اعتراض محمدرضا علیقلی، سازنده این اثر شده بود.
علیقلی در واکنش به این موضوع گفته بود که «در کمال ناباوری دیدم در پخش فیلم تبلیغاتی یکی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری از تلویزیون، در سکانسهای پایانی فیلم، بدون رعایت حقوق معنوی صاحب اثر و کسب اجازه از من، از موسیقی سریال «شوق پرواز» استفاده شده است. تاکید میکنم بدون رعایت حقوق معنوی، چون رعایت حقوق مادی که در این شرایط یک شوخی است. نمیدانم سیاستمدارانی که قرار است، مدیریت کنند و با درستی و راستی، کارشان را پیش ببرند، چرا باید حقوق یک هنرمند و حقالناس را نادیده بگیرند؟!»
براساس ماده ۲۳ قانون حمایت حقوق مولفان و مصنفان و هنرمندان هرکس تمام یا قسمتی از اثر دیگری را که موردحمایت این قانون است به نام خود یا به نام پدیدآورنده بدون اجازه او یا عامداً به شخص دیگری غیر از پدیدآورنده نشر یا پخش یا عرضه کند به حبس تأدیبی از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد.