bato-adv
کد خبر: ۴۹۰۲۶۶

فرونشست سالانه ۳۶ و ۱۷ سانتیمتری در تهران و اصفهان

فرونشست سالانه ۳۶ و ۱۷ سانتیمتری در تهران و اصفهان

رییس سازمان زمین شناسی با بیان اینکه فرونشست باعث ایجاد بحران‌های امنیتی برای کشور خواهد شد، گفت: خشکسالی باعث مهاجرت افراد از جنوب به شمال کشور و خالی از سکنه شدن بخش‌های بزرگی از کشور می‌شود و در آمار‌ها مشاهده می‌شود که از ۴ میلیمتر فرونشست در اتحادیه اروپا به عنوان بحران یاد می‌شود، در حالی که در اصفهان تا ۱۷ سانتیمتر و در تهران ۳۶ سانتیمتر در سال مشاهده شده است.

تاریخ انتشار: ۱۸:۱۲ - ۰۹ خرداد ۱۴۰۰

رییس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی با بیان اینکه در ایران از ۶۰۸ دشت موجود بیش از ۳۰۰ دشت ممنوعه هستند، گفت: پدیده فرونشست در اصفهان تا ۱۷ سانتیمتر و در تهران ۳۶ سانتیمتر در سال مشاهده شده است.

به گزارش ایسنا، علیرضا شهیدی در نشست هم‌اندیشی پایش فرونشست در اصفهان با اشاره به قرارگیری ایران در یک اقلیم خشک و بروز خشکسالی در یک دوره ۳۰ ساله، گفت: تنها ۱۰ سال از دوره خشکسالی گذشته و یک دوره طولانی سخت را در پیش‌رو داریم و با بروز خشکسالی در هر کشور مردم تمایل بیشتری به استفاده از منابع آب دارند و با توجه به محدودیت منابع آب در ایران چاه‌ها به صورت قانونی و غیرقانونی حفر می‌شوند.

وی ادامه داد: در کل دنیا اجازه دسترسی به منابع آبی بین ۳ تا ۲۰ درصد است و وقتی به ۴۰ تا ۶۰ درصد برسد، به عنوان تنش یاد می‌شود و بین ۶۰ تا ۸۰ درصد بحران است و این در حالی است که در ایران گاهی بالای ۸۰ درصد از منابع آبی را استفاده می‌کنیم و خواسته یا ناخواسته کشور را به سوی نابودی پیش می‌بریم.

شهیدی با بیان این‌که با بروز فرونشست، آبخوان دچار آسیب می‌شود، گفت: زمین‌شناسان از فرونشست به عنوان «زلزله خاموش» یاد می‌کنند، زیرا زلزله وقتی که اتفاق می‌افتد، در لحظه است و اثرات آن در همان لحظه قابل مشاهده است، ولی فرونشست به نحوی اتفاق می‌افتد که آبخوان دچار آسیب شده و در حال از بین رفتن است و تخریب به صورت جزئی و سپس به صورت کلی اتفاق می‌افتد و زمانی این پدیده روی می‌دهد، دیگر مرگ آبخوان و گیاهان و جانوران و جوامع انسانی اتفاق افتاده است.

وی با بیان اینکه در ایران از ۶۰۸ دشت موجود بیش از ۳۰۰ دشت ممنوعه هستند که نشان‌دهنده عمق فاجعه است، افزود: به جز استان گیلان همه ۳۰ استان کشور با موضوع فرونشست دست به گریبان هستند که خوشبختانه در استان اصفهان مسئولان برای مقابله با این بحران به فکر هستند.

رییس سازمان زمین شناسی با بیان اینکه فرونشست باعث ایجاد بحران‌های امنیتی برای کشور خواهد شد، یادآور شد: خشکسالی باعث مهاجرت افراد از جنوب به شمال کشور و خالی از سکنه شدن بخش‌های بزرگی از کشور می‌شود و در آمار‌ها مشاهده می‌شود که از ۴ میلیمتر فرونشست در اتحادیه اروپا به عنوان بحران یاد می‌شود، در حالی که در اصفهان تا ۱۷ سانتیمتر و در تهران ۳۶ سانتیمتر در سال مشاهده شده است.

وی با بیان این‌که فرونشست به صورت نقطه‌ای رخ می‌دهد و نقاط مختلف متفاوت است، افزود: باید توجه داشت که طی ۴۰ سال آینده درجه حرارت کشور ۲.۶ درجه سانتیگراد افزایش خواهد یافت که این موضوع نیاز بیشتر کشور را به منابع آبی بیشتر می‌کند.

شهیدی با بیان این‌که از سال ۱۳۴۷ اولین فرونشست دشت کشور در دشت رفسنجان در کرمان اتفاق افتاد، گفت: بحران در دشت مهیار به قدری زیاد شده که کشاورزان به استفاده از چاه‌های آب کارست که برای آب شرب استفاده می‌شود، روی آورده‌اند که نیازمند تدوین سیاست‌گذاری‌های مناسب و آمایش سرزمین و طرح جامع برای اصفهان است.

به گفته شهیدی تا سال ۲۱۰۰ میلادی با توجه به تغییرات اقلیمی و ذوب شدن یخچال‌ها سواحل جنوبی ایران در استان‌های خوزستان، بوشهر و هرمزگان به زیر آب خواهد رفت که صنایع نفت و پتروشیمی ما در آن مناطق متمرکز شده است.

bato-adv
مجله خواندنی ها
bato-adv
bato-adv
bato-adv
bato-adv