bato-adv
کد خبر: ۴۹۰۱۸۲
علی قنبری کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با فرارو

وعده کاهش نرخ سود بانکی از سوی نامزدها؛ آیا تورم دیگری در راه است؟

وعده کاهش نرخ سود بانکی از سوی نامزدها؛ آیا تورم دیگری در راه است؟

قنبری با اشاره به اینکه همواره در اقتصاد ایران دوگانه کنترل تورم و ایجاد رونق تولید وجود داشته است، یادآورشد: زمانی که شما تورم بسیار افسار گسیخته را طی سال‌های گذشته تجربه کرده‌اید، سود سپرده بانکی متناسب با نرخ تورم یکی از راه‌هایی است که می‌تواند پول را در بانک حفظ کرد و مانع از جولان آن در بازار‌های دیگر شد در چنین صورتی است که می‌توان تورم را کنترل کرد هرچند که این کار ممکن است منجر به رکود شود.

تاریخ انتشار: ۰۹:۳۱ - ۱۰ خرداد ۱۴۰۰
فرارو- این روز‌ها همراه با آغاز تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری، اقتصاد تبدیل به موضوع اصلی صحبت نامزد‌ها شده و هر کدام آن‌ها وعده‌های قابل توجه‌ای در زمینه اقتصادی می‌دهند، یکی از این وعده‌های کاش نرخ سود بانکی است، در این رابطه برخی از کارشناسان معتقدند، کاهش نرخ سود، نمی‌تواند، باعث رونق تولید باشد و برعکس، ممکن است تورم را افزایش دهد.

به گزارش فرارو، وحید شقاقی شهری کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به اینکه کاهش نرخ بهره بین بانکی به کاهش نرخ سود سپرده‌های بانکی منجر خواهد شد، به فرارو گفت: با توجه به سیاستی که بانک مرکزی در پیش گرفته است، هزینه سرمایه گذاری‌ها نیز با افت روبرو می‌شود، زیرا که نرخ دریافت تسهیلات هم کاهش خواهد یافت که این موضوع باعث رونق تولید می‌شود.

وی افزود: به نوعی می‌توان گفت این کار باعث خروج تدریجی اقتصاد کشور از رکود و حرکت به سوی رونق خواهد بود، از سویی کاهش نرخ سود بین بانکی نیز باعث می‌شود که هزینه تامین کسری منابع بانک‌ها کاهش پیدا کند که این موضوع منجر به آن خواهد شد تا جلوی ناترازی بیشتر حساب بانک‌ها گرفته شود، که نتیجه این مسئله نیز قدرت کمتر خلق پول از سوی بانک‌ها است که باز هم این مسئله به کاهش و کنترل تورم نیز کمک می‌کند، این در حالی است که هر ساله خلق نقدینگی از سوی بانک‌ها همواره یکی از مسائلی است که باعث افزایش نقدینگی و متورم شدن اقتصاد می‌شود.

از سوی دیگر مسعود دانشمند دبیرکل اسبق خانه اقتصاد با اشاره به اینکه نرخ سود بانکی و تعیین آن متأثر از شرایط کلی اقتصاد است، به فرارو گفت: در این زمینه یک نکته مهم وجود دارد، زمانی که شما نرخ سود بانکی را بالا یا پایین می‌کنید این موضوع برای جذاب کردن سرمایه گذاری در بخش تولید و حرکت سیل نقدینگی به سمت بخش مولد اقتصاد صورت می‌گیرد، به عنوان مثال زمانی که نرخ بهره در آمریکا ۰.۲۵ درصد کاهش پیدا می‌کند این موضوع باعث می‌شود که جذابیت تولید در آمریکا بیشتر شده و مردم سرمایه خود را در بنگاه‌ها و کارخانجات سرمایه گذاری کنند.

وی افزود: اما ما در کشورمان به دلیل اینکه سرمایه گذاری در تولید، سود به زحمت ۱۰ درصدی را محقق می‌سازد، در مقایسه با سرمایه گذاری در بخش غیررسمی اقتصاد که حداقل سود ۴۰ تا ۵۰ درصدی را به دنبال دارد به هیچ عنوان قابل مقایسه نیست و بسیاری از افراد ترجیح می‌دهند که پول خود را در جایی غیر از تولید سرمایه گذاری کنند.

احمد حاتمی یزد کارشناس مسائل بانکی نیز با تاکید بر اینکه کاهش نرخ سود بانکی باعث افزایش تورم خواهد شد، به فرارو گفت: زمانیکه نرخ سود کاهش پیدا کند، در وضعیتی که تورم ۴۰ درصدی وجود دارد، عملا این کار باعث خواهد شد پول در حساب‌های بلند مدت نماند و مردم برای خرید طلا، سهام، دلار و نظایر این‌ها اقدام خواهند کرد که این موضوع در نهایت باعث می‌شود، تورم با افزایش همراه شود.

این مدیر اسبق بانکی با بیان اینکه بنده با کاهش نرخ سود در شرایط تورمی مخالف هستم، اضافه کرد: وقتی که با تورم ۴۰ درصدی روبرو هستیم و نرخ سود بانکی ۱۶ درصد است، عملا با پدیده بهره منفی در اقتصاد روبرو هستیم، به بیان دیگر فردی که پول خود را برای یک سال در بانک سپرده گذاری می‌کند، در همان ابتدای امر، ۲۴ درصد از ارزش پول او کاسته می‌شود و از این طریق ضرر می‌کند، طبعا در چنین شرایطی پول از بانک‌ها خارج شده و نقدینگی در بازار‌های سرمایه‌ای مختلف به گردش در می‌آید.

وعده کاهش نرخ سود بانکی از سوی نامزدها؛آیا تورم دیگری در راه است؟آیا کاهش نرخ سود بانکی قابل توجیه است؟
علی قنبری کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه برخی از نامزد‌های ریاست جمهوری وعده کاهش نرخ سود بانکی را می‌دهند، اظهار داشت: این روز‌ها بازار وعده‌های غیرعملیاتی و شعار گونه‌ای که نامزد‌های ریاست جمهوری می‌دهند بسیار داغ است، که یکی از این نمونه‌ها کاهش نرخ سود بانکی است در حالی که شاید در ظاهر این شعار بسیار قشنگ و در حمایت از تولید باشد، اما در عمل کاهش نرخ سود بانکی در شرایط تورمی امروز به هیچ عنوان قابل توجیه نیست، از سویی با توجه به وضعیتی که بورس دارد و همچنین وجود تورم فزاینده، به طوری که ما هر ساله به طور متوسط بالای ۲۰ درصد تورم را تجربه کرده‌ایم، کاهش نرخ سود بانکی به زیر ۱۵ درصد به نظر می‌رسد که خود باعث افزایش تورم می‌شود.

قنبری با اشاره به اینکه همواره در اقتصاد ایران دوگانه کنترل تورم و ایجاد رونق تولید وجود داشته است، یادآورشد: زمانی که شما تورم بسیار افسار گسیخته را طی سال‌های گذشته تجربه کرده‌اید، سود سپرده بانکی متناسب با نرخ تورم یکی از راه‌هایی است که می‌تواند پول را در بانک حفظ کرد و مانع از جولان آن در بازار‌های دیگر شد در چنین صورتی است که می‌توان تورم را کنترل کرد هرچند که این کار ممکن است منجر به رکود شود.

این استاد دانشگاه گفت: در بعضی مواقع گفته می‌شود که برای ایجاد رونق و افزایش تولید باید نرخ سود کاهش پیدا کند تا تولید جذاب شود در صورتی که این یک طرف ماجرا است، در طرف دیگر اگر شما نرخ سود را پایین بیاورید، افراد پول خود را از بانک خارج کرده و به سایر بازار‌ها می‌برند. در چنین صورتی افزایش نقدینگی، در نهایت باعث افزایش قیمت کالا‌ها و خدمات خواهد شد، که به نوعی می‌توان گفت، این امر در انتها به افزایش هزینه تولید می‌انجامد که باز هم این موضوع به رونق تولید نیز ختم نمی‌شود، بنابراین در شرایط اضطرار کنترل تورم بر ایجاد رونق اقتصادی تقدم دارد.

وی با اشاره به اینکه ایجاد رونق همراه با تورم به هیچ عنوان ماندگار نخواهد بود، خاطرنشان کرد: بخش تولید کشور نیز تا جایی می‌تواند تورم ایجاد شده را تحمل کند، اما از یک جایی به بعد به دلیل افزایش هزینه‌های تولید دیگر تولید صرفه و توجیه اقتصادی ندارد و در آن صورت اوضاع بسیار وخیم خواهد شد، بنابراین اولویت باید کنترل تورم باشد هرچند که این کار نیز منجر به رکود می‌شود و مطلوب نیست، اما باید در نظر داشت که این کار نیز از روی ناچاری انجام می‌شود.

این اقتصاددان با تاکید بر اینکه اگر واقعاً دولت‌ها می‌خواهند اقتصاد کشور را سامان دهند باید قدم‌های اصلاحی قابل توجهی بردارند، بیان کرد: راه کاملاً مشخص است و ایده‌هایی که برای بهبود واقعی اوضاع اقتصادی کشور وجود دارد کاملاً روشن، به عنوان مثال ما برای داشتن یک اقتصاد متعادل و با ثبات چاره‌ای جزء پیوستن به fatf نداریم، زیرا که دور زدن تحریم‌ها هزینه بسیار گزافی را به اقتصاد کشور وارد کرده و عملاً تولید کالا را برای صادرات بدون افزوده می‌کند.

قنبری گفت: بنابراین شما نمی‌توانید شعار‌های آنچنانی بدهید و بعد توقع داشته باشید که یک اقتصاد نرمال را مدیریت کنید تا زمانی که اصلاحات عمیق ساختاری از جمله بهبود فضای کسب و کار، کوچک شدن سایز دولت، بهبود کارکرد نظام‌های بانکی، مالیاتی، بیمه ای، مبارزه واقعی با فساد، خروج دولت از تصدیگری در اقتصاد، افزایش بهره‌وری و ... در ساختار اقتصادی کشور رخ ندهد شما نمی‌توانید انتظار معجزه داشته باشید و اوضاع به جای اینکه روز به روز بهتر شود خرابتر خواهد شد، بنابراین باید اقدامات واقعی و نه شعار گونه در صحنه اقتصاد کشور رخ دهد.
bato-adv
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۱ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۰
تورم نباید مهار بشه هیچ دولتی هم توان مقابله با اون رو نداره باید صنعت راه بیفته تولید کننده بتونه سود کنه و تامین مخارج کنه بتونه با کشورهای خارجی برای واردات و صادرات کار کنه با دلار 23000 تومنی که نمیشه اینکارا رو کرد
حامد
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۸ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۰
سود بانکی رو اگه کم بکنند، با توجه به مالیات طلا و ارز ملک، سیل نقدینگی به سمت بورس خواهد رفت و از اونجا هم به سمت تولید هدایت خواهد شد
ناشناس
United Arab Emirates
۱۵:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۰
هیچ کشور توسعه یافته و یا توسعه نیافته ای که تورم زیر ۵ درصد دارد سود بانکی کمتر از ۵ درصد هست
نمیشه بانکها سالی بیست درصد سود بانکی بدهند و شما انتظار تورم متوسط کنار از بیست درصد داشته باشی
فراموش نکن که در سالهای ۹۳ تا ۹۶ متوسط تورم زیر ۱۵ درصد بود اما متوسط سود بانکی با احتساب موسسات مالی بیش از ۲۵ درصد
پس لازمه خلاصی همیشگی از تورهای دو رقمی کاهش سود بانکی به اعداد یک رقمی هست
مسأله بسیار روشنه
پس لطفاً شیپور را از سر گشاد ننوازید
ناشناس
United Arab Emirates
۱۵:۰۱ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۰
زمانیکه که سود بانکی عامل اصلی تورم هست به طبع اون سود وام
در نتیجه با کاهش پیوسته سود بانکی برای حداقل یک دهه یا چند سال می توان نرخ تورم را در حد سود بانکی نگه داشت (البته با فرض منفی نشدن رشد اقتصادی)
پس لطفاً مسأله را وارونه بیان نکنید
اینکه می توان با افزایش کوتاه مدت سود بانکی جلوی التهابات گذرای بازار را گرفت بحث دیگریست اما آنچه که موجب تورم مزمن در اقتصاد ایران شده سودهای بانکی بیش از ۲۰ درصد در طی چند دهه اخیر بوده
علی
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۰
کاهش نرخ سودبانکی با توجه به تورم بالا باعث میشود سپرده ها از بانکها به سمت مسکن و دلار وسکه سرازیر شود وایجاد تورم کند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۶ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۰
اگر از دلار و سکه و مسکن و خودرو مالیات بگیرند چی؟ اگر خودرو و مسکن فروش نرود سرمایه راکد میشود و بازدهی ندارد. آن وقت چه میشود؟
مجله خواندنی ها
انتشار یافته: ۱۵
ناشناس
United Arab Emirates
۱۰:۰۱ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۰
میان سر کار یکیش هم عملی نمیشه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۱۵ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۰
مادر تورم در ایران سود بانکی هست
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۲۲ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۰
تورم زمانی شروع به افزایش کرد که نرخ سود بانکی را کاهش دادند
ناشناس
Germany
۱۲:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۰
وبه نظر عمدی بود و البته بصورت آزمون و خطا، مانند بقیه امور جاری کشور.بعبارت ساده تر کدخدا منشانه
ناشناس
United Arab Emirates
۱۵:۰۱ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۰
نه جانم سود بانکی بالای بیست و پنج درصد سالهای ۹۲ تا ۹۶ موجب انباشت تورم شد
اگر سود بانکی از سال ۹۲ به مرور تا سال ۹۶ به زیر ده درصد رسیده بود مطمینا جهش بیش از سه برابری دلار در سال ۹۷ را نداشتیم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۲۲ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۰
بهره بانکی هم در بلندت مدت آسیب زا هست دولت باید توانایی پاسخگویی به خلق پول خود را داشته باشد اگر ریال دست مردم هست و به فرض مردم ریال خود را بردارند و به سمت دلار و طلا بروند دولت باید تا هر اندازه ای در ریال دست مردم دارد باید با پشتوانه آن را پاسخ دهد و در نتیجه در بلند مدت تعادل پولی به همراه میآورد در تنیجه بعد از کاهش سرمایه گذاری در بخش ارز و طلا و مسکن تقاضا به سمت تولید و کارخانجات پیش خواهد رفت البته اگر واردات اجازه دهد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۸ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۰
فقط با یک اقدام انقلابی میشود جلوی فاجعه را گرفت. آن هم گرفتن مالیات سنگین بالای 50 درصد از ثروتمندان است. با کاهش سود سپرده و امثال این اقدامات نه تنها مشکل حل نمیشود بلکه وضعیت بدتر هم خواهد شد. باید پول بدون پشتوانه ای که خلق شده و در اختیار ثروتمندان قرار گرفته از بین برود تا ارزش پول ملی افزایش یافته و توزیع ثروت هم متعادل شود.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۱ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۰
از خدا می خوان تو سال 1400 بتونم مهاجرت کنم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۹ - ۱۴۰۰/۰۳/۱۰
خسته نباشی همه میخوان مهاجرت کنن