از آن جایی که فالگیری و رمالی علاوه بر دنیای واقعی در فضای مجازی نیز جرم شناخته شده، پلیس با مرتکبان آن برخورد قاطع و قانونی میکند. این در حالی است که اکنون رمالی و فالگیری به فضای مجازی مهاجرت کرده و بسیاری از پروندهها در پلیس فتا تشکیل میشود.
یک زمانی دنیای رمال و فالگیرها به خیابان و نهایتا به خانهها ختم میشد و نام و نشان آنها را باید از دوست و آشنا میگرفتی، اما در عصر کنونی همه چیز تغییر کرده و مناسبات اجتماعی و اقتصادی به فضای مجازی ختم شده براین اساس رمالها نیز به فضای مجازی مهاجرت کردند تا همیشه در دسترس باشند.
به گزارش ایرنا، رمال و فالگیرها همواره تنها راه کسب درآمد خود را عوام فریبی دانسته و در این میان افراد ساده لوح به راحتی فریب آنها را خورده و جیب آنها را پر میکنند اکنون که این راه کسب درآمد به فضای مجازی رفته همچنان عدهای مشتریان ثابت آنها هستند.
فالگیری و رمالی برای برخی از افراد سودجو و فرصت طلب به کسب و کار پر درآمدی در اینترنت تبدیل شده است به گونهای که بارها و بارها شاهد آن هستیم که پروندههای بسیاری در این زمینه تشکیل شده و هشدارهای لازم داده شده، اما همچنان رمالی در فضای مجازی قربانی میگیرد.
رمالها با ادعای اینکه با علوم غریبه آشنا بوده و وسیلهای برای ابراز قدرت خداوند هستند یا با ادعای دانستن علم رمل و خبرداشتن از مجهولات عالم و خیر و شر، عوام را فریب میدهند. آنها با ادعایهای دروغ از اعتقادات مردم سوءاستفاده کرده و از آنها اخاذی میکنند.
در پروندههایی که در این زمینه در پلیس فتا تشکیل شده و تجربه نشان میدهد، افرادی که در زندگی خود درماندگی حس کرده و نمیتوانند با تدبیر، مشکلاتی از جمله بیماری، فقر، سرقت شدن مال، ترس و وحشت را حل کنند به رمال و فالگیر روی میآورند. فال و فالگیری نیز شیوه دیگری از فریب دادن مردم است.
از آن جایی که فالگیری و رمالی علاوه بر دنیای واقعی در فضای مجازی نیز جرم شناخته شده، پلیس با مرتکبان آن برخورد قاطع و قانونی میکند. این در حالی است که اکنون رمالی و فالگیری به فضای مجازی مهاجرت کرده و بسیاری از پروندهها در پلیس فتا تشکیل میشود. در این گزارش به نمونههایی از پروندههایی که در این زمینه در پلیس فتا تشکیل شده است، اشاره میشود:
سرهنگ سامع خورشاد رئیس پلیس فتا استان مازندران از دستگیری رمال اینترنتی در شمال کشور خبر داد و گفت: متهم با درج و انتشار آگهی رمال و فالگیری در فضای مجازی، پس از جلب اعتماد و سوءاستفاده از سادگی قربانیان با دادن وعدههای دروغین و امید واهی با دریافت مبالغی هنگفت، اقدام به کلاهبرداری از افراد میکرد.
وی افزود: طی رصدهای مستمر کارآگاهان پلیس فتا مازندران درفضای مجازی، کانالی در شبکه اجتماعی موردشناسایی قرار گرفت و مشخص شد شخصی با درج آگهی دعانویسی، طلسم و رمال اقدام به تجویز و ارسال بستههای مصرفی در قبال دریافت مبالغ میکرد.
این مقام انتظامی تصریح کرد: با اقدامات فنی وتحقیقات خاص پلیسی متهم به هویت معلوم در یکی از شهرهای استان مورد شناسایی قرار گرفت و با هماهنگی مراجع قضایی، متهم توسط پلیس فتا شهرستان بهشهر دستگیر و به همراه ادلههای دخیل در ارتکاب جرم، به پلیس فتا بهشهر انتقال داده شد.
سرهنگ خورشاد افزود: در بازجوییهای اولیه متهم منکر هرگونه بزه ارتکابی میشد، اما پس از مواجه شدن با دلایل، مستندات و مدارک جمع آوری شده از سوی کارشناسان ضمن اعتراف به بزه ارتکابی، انگیزه خود را کسب منافع مالی بیان داشت.
این مقام مسئول ادامه داد: متهم با تبلیغات فریبنده در فضای مجازی و اغفال کاربران، پس از دریافت مبالغی از آنها با گفتن جملات و اطلاعات معمولی از کاربران، آنها را فریب داده و مدتها با این شگرد کلاهبرداری میکرد.
سرهنگ محمدعلی آدینهلو رئیس پلیس فتا استان زنجان از شناسایی و دستگیری متهم دعا نویس و رمال خبر داد و گفت: این متهم با درج و انتشار آگهی رمال و فالگیری در فضای مجازی، پس از جلب اعتماد و سوء استفاده از سادگی قربانیان با دادن وعدههای دروغین و امید واهی با دریافت مبالغی هنگفت، اقدام به کلاهبرداری از افراد میکرد.
وی افزود: طی رصدهای مستمر کارشناسان پلیس فتا زنجان در فضای مجازی، کانالی در شبکه اجتماعی تلگرام موردشناسایی قرار گرفت و مشخص شد شخصی با درج آگهی دعانویسی، طلسم و رمال اقدام به تجویز و ارسال بستههای مصرفی در قبال دریافت مبالغ هنگفت مینماید.
آدینه لو ادامه داد: با اقدامات فنی و تحقیقات خاص پلیسی متهم بههویت معلوم در یکی از استانها مورد شناسایی قرار گرفت و با هماهنگی مراجع قضایی، متهم توسط کارشناسان پلیس فتا زنجان دستگیر شد به همراه ادلههای دخیل در ارتکاب جرم، به پلیس فتا استان انتقال داده شد. در بازجوییهای اولیه متهم منکر هرگونه بزه ارتکابی میشد، ولی پس از مواجه شدن با دلایل، مستندات و مدارک جمعآوری شده از سوی کارشناسان ضمن اعتراف به بزه ارتکابی، انگیزه خود را کسب منافع مالی بیان داشت.
سرهنگ علی جمالی رئیس پلیس فتا ایلام از شناسایی و دستگیری زن جوانی که اقدام به کلاهبرداری از شهروندان با ترفند رمالی و فالگیری در فضای مجازی میکرد، خبر داد و گفت: پس از مراجعه یکی از شهروندان به پلیس فتا استان و طرح شکایت با موضوع کلاهبرداری از وی در فضای مجازی پروندهای در این پلیس تشکیل شد و موضوع در دستور کار کارشناسان این پلیس قرار گرفت. با بررسیها و تحقیقات مقدماتی از شاکی مشخص شد که وی از طریق فضای مجازی با انتشار دهنده یک آگهی که ادعای حل مشکلاتی مانند بیکاری، ازدواج، طلاق، افزایش مهر، محبت و دیگر مشکلات را میکرد، ارتباط برقرار کرده است.
وی ادامه داد: با انجام اقدامات فنی و تخصصی پلیسی متهم که یک زن ۳۰ ساله خانه دار بود مورد شناسایی قرار گرفت و با هماهنگی مراجع قضایی دستگیر شد. متهم در مواجهه با مستندات موجود ضمن اعتراف به جرم ارتکابی، انگیزه خود را بیکاری و کسب منافع مالی عنوان کرد که در نهایت پرونده جهت سیر مراحل قانونی تحویل مراجع قضایی داده شد.
سرهنگ احسان آنقی رئیس پلیس فتا استان مرکزی از دستگیری فردی که از طریق شبکه اجتماعی اینستاگرام در قالب فالگیری و رمالی از شهروندان کلاهبرداری میکرد، در تحقیقات تخصصی کارشناسان این پلیس خبر داد و گفت: با شکایت فردی مبنی بر کلاهبرداری ۶۰ میلیون ریالی یک رمال و فالگیر از او در اینستاگرام، پیگیری پرونده در دستور کار کارشناسان این پلیس قرار گرفت.
وی افزود: شاکی در اظهارات خود عنوان داشت که برای برخی ادوات جادویی و کمیاب پس از برقراری ارتباط با مدیر صفحه فالگیری و بیان مشکلات زندگی شخصی خود، در طول دو ماه و طی سه مرحله مبلغ ۶۰ میلیون ریال بهحساب اعلام شده از سوی مدیر پیج اینستاگرامی پرداخت کرده و دیگر این شخص پاسخگوی پیگیریهای او نبوده است. موضوع در رصد کارآگاهان این پلیس قرار گرفت و مأموران در تحقیقات و تجسسهای خود توانستند متهم را که ساکن یکی از استانهای دیگر بود، شناسایی کنند.
این مقام انتظامی اضافه کرد: پس از هماهنگی با مراجع قضایی متهم به دادسرا معرفی و با پیگیریهای صورت گرفته، وجه مورد کلاهبرداری بهحساب شاکی پرونده عودت داده شد.
در ابتدا باید گفت که در متون قانونی، به وضوح نمیتوان تعریفی از جرم رمالی و فالگیری سنتی یا رایانهای یافت. به همین خاطر عمده موضوع جرم رمالی و فالگیری حول جرم کلاهبرداری و تحصیل مال نامشروع قابل پیگیری است. در واقع زمانی که جرم رمالی و فالگیری محقق میشود، امکان پیگیری حقوقی بر اساس جرم کلاهبرداری یا تحصیل مال نامشروع است چرا که رمال و فالگیر با فریب و تقلب توانسته است اموال فرد را از دست او خارج کند.
در خصوص جرم کلاهبرداری، ماده ۱ قانون تشدید مجازات مرتکبان اختلاس، ارتشا و کلاهبرداری اظهار میدارد که هر فردی از راه حیله و تقلب مردم را فریب دهد و به وسایل مختلف یا با عناوین مجهول آنها را بفریبد و مالی از آنها کسب کند، کلاهبردار بوده و علاوه بر رد مال (پس دادن مال و وجه) از یک تا هفت سال حبس و جریمه نقدی نیز در انتظار وی خواهد بود.
همچنین براساس ماده ۲ این قانون هر فردی مال یا وجهی را از طریق نامشروع کسب کند، مجرم بوده و علاوه بر رد مال (پس دادن مال و وجه)، به مجازات سه ماه تا ۲ سال حبس یا جریمه نقدی معادل دو برابر مال به دست آورده محکوم میشود. جرم رمالی و فالگیری در واقع مصداقی از کلاهبرداری و تحصیل مال نامشروع بوده و مجازات جرایم اشاره شده را در پی دارد.
براساس ماده ۱۳ قانون جرایم رایانهای، مجازات کلاهبرداری رایانهای (رمالی و فالگیری رایانهای)، رد مال به صاحب آن و همچنین حبس از یک تا پنج سال یا جزای نقدی از ۲ تا ۱۰ میلیون تومان یا هر دوی مجازاتها، خواهد بود.
سرهنگ دوم علی محمد رجبی رئیس مرکز تشخیص و پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتا میگوید: در برخی مواقع طالع بینی و فالگیری در فضای مجازی میتواند به قیمت سرقت اطلاعات تمام شود. با توجه به اینکه سرقت اطلاعات خصوصی و کاری کاربران یکی از مهمترین اهداف مجرمان سایبری میباشد لذا لازم است کاربران گرامی با دقت و هوشیاری بیشتری در فضای مجازی فعالیت داشته باشند. فضای مجازی، فرصت ارتباطگیری با طیف گستردهای از مردم، انجام تبلیغات مختلف، درآمدزایی و ... را برای کاربران فراهم آورده است. اما دراینبین افرادی هستند که سعی دارند از این فرصتها سوءاستفاده کرده و اهداف مجرمانه خود را عملی کنند.
وی ادامه میدهد: برخی از افراد با راهاندازی اکانتهای کاربری در شبکههای اجتماعی و با تبلیغات خلاف واقع و اغواکننده سعی دارند تعداد فالورهای خود را افزایش داده و برخی دیگر نیز با جلب اعتماد کاربران و طراحی و راهاندازی بدافزارهای مختلف به دنبال کلاهبرداری از آنها هستند، علاقه انسان به اطلاع از آینده سبب شده کلاهبرداران در فضای مجازی اقدام به طراحی برنامکهایی تحت عنوان فالگیر، بختگشا، باطل کننده سحر و جادو کرده و با روشهای مختلف از هموطنان کلاهبرداری کنند.
رئیس مرکز تشخیص و پیشگیری از جرائم سایبری میگوید: بر اساس گزارش تیم تحلیل بیتبان، از ۶۱۵ برنامهی فال و طالعبینی موجود در فروشگاههای اندرویدی، نزدیک به یکسوم، یعنی ۱۹۷ مورد از آنها بدافزار بودهاند. این نرم افزارها غالبا بدون اطلاع کاربر اقدام به دانلود دیگر برنامه ها، ارسال ناخواسته تبلیغات و یا عضو کردن کاربر در کانالهای تلگرامی میکنند و به این ترتیب حریم خصوصی کاربران نقض میشود.
سرهنگ رجبی نقض قوانین در ممنوع سازی اینگونه فعالیتها را مهمترین چالش برای برخورد قانونی با این معضل عنوان کرده و میگوید: نصب ضد بدافزار مطمئن برای حفظ امنیت گوشی و تبلت لازم و ضروری است، عدم نصب برنامههای موبایلی از شبکههای اجتماعی و دقت در دریافت برنامههای نامطمئن بسیار مهم است براین اساس کاربران فریب تبلیغات اینگونه برنامهها را نخورند و قبل از نصب مجوزهای دسترسی را بررسی یا با استفاده از ضد بدافزارهای معتبر از سلامت برنامه اطمینان کسب کنند.