bato-adv
کد خبر: ۴۷۹۹۶۰
روایت میدل ایست مانیتور از حضور فعال لابی اسرائیل در آمریکا

افشاگری درباره «پروژه مخوف» اسرائیل

افشاگری درباره «پروژه مخوف» اسرائیل
برخی از ناظران و تحلیلگران بر این باورند هرچه ماهیتِ اقدامات و رویه‌های لابی اسرائیل در آمریکا روشن‌تر شود، چشم انداز حیات آن در بلند مدت نیز کم سو‌تر می‌گردد. رویه‌های غلط و نادرست لابی اسرائیل در آمریکا که بیش از پیش در چشمِ افکار عمومی قرار می‌گیرد، امکان دارد در نهایت اسرائیل را در زمینه برخورداری از حمایت‌های آمریکا در عرصه مسائل سیاسی محروم کند. هر کسی که واقعا به روح دموکراسی اعتقاد دارد، باید امیدوار باشد که یکچنین چیزی رنگ واقعیت به خود گیرد.
تاریخ انتشار: ۱۳:۴۸ - ۱۹ اسفند ۱۳۹۹

فرارو- "آسا وینستانلی*"، نویسنده و تحلیلگر مسائل اسرائیل در گزارشی برای پایگاه خبری "میدل ایست مانیتور"، به مساله حضور فعال لابی اسرائیل در عرصه معادلات سیاسی آمریکا (مخصوصا در حوزه سیاست خارجی) پرداخته و به طور خاص به این نکته اشاره کرده که نباید به ادعا‌های حامیان لابی اسرائیل، مبنی بر اینکه اساسا یکچنین لابی با حوزه عملکردی وسیع در آمریکا وجود ندارد، توجه چندانی کرد.

وی در این رابطه می‌نویسد: «من به عنوان خبرنگاری که سال هاست در مورد دسیسه‌ها و اقدامات لابی حامی اسرائیل تحقیق می‌کنم، همواره با یک ادعای عجیب از سوی دیگران دال بر اینکه یکچنین لابی اساسا وجود ندارد مواجه شده ام. بار‌ها و بار‌ها این ادعا مطرح شده که در میان رژیم‌های متحد بریتانیا و آمریکا در منطقه خاورمیانه، اسرائیل هیچ گونه لابی در این کشور‌ها ندارد تا آن‌ها را به نحو فعالی به حمایت از تل آویو وادار کند.

این مطلب با حقیقت تطابق ندارد و البته یکچنین انکارِ حقیقتی، چندان هم دور از انتظار نیست. لابی‌ها که پشت در‌های بسته و در کریدور‌های قدرت فعالیت می‌کنند، هیچگاه دوست نداشته و ندارند که فعالیت‌ها و اقداماتشان، جلوی چشمِ افکار عمومی قرار گیرد. لابی حامی اسرائیل، یک راهبرد منحصر به فرد دارد. این لابی، دشمنان اسرائیل را به انجام اقدامات و سیاست‌های ضدیهودی متهم می‌کند. بار‌ها و بار‌ها گفته شده که منتقدان اسرائیل، نگران نقض حقوق بشر توسط رژیم اسرائیل و یا انجام جنایات جنگی از سوی آن نیستند. آن‌ها فقط و فقط با یهودی بودنِ آن مشکل داردند. بار‌ها ادعا شده که منتقدان اسرائیل، از طرح ادعاهی ضدحقوق بشری علیه اسرائیل، صرفا به عنوان یک پوشش استفاده می‌کنند.

به گزارش فرارو، البته که تمامی این مسائل، داستان‌هایی بیش نیستند. به نحو مشابهی این مساله را در مورد پادشاهی عربستان سعودی نیز شاهد هستیم. مدافعان این پادشاهی همواره با این ادعا از آن در برابر منتقدان دفاع کرده اند که آن‌ها (مخالفان سعودی)، به دنبال اسلام هراسی هستند. با این حال، راهبرد اسرائیلی‌ها در طرح این مساله که منتقدان آن ها، صرفا به دنبال مخالفت با یهودیت هستند، ابعاد به مراتب گسترده تری دارد.

اسرائیلی‌ها اولین هدف خود از طرح ادعا‌های اینچنینی را در مورد اعراب و فلسطینی‌ها تعریف کرده اند. همواره به ما گفته شده که فلسطینی‌ها ضد یهود هستند این در حالی است که هیچگاه به این مساله اشاره نشده که فسطینی‌ها قربانی یک پروژه مخوف به نام "صهیونیسم" شده اند. اسرائیلی‌ها فقط و فقط سعی کرده اند این مساله را با این ادعا که بحثِ صهیونیسم نیست و فلسطینی‌ها با یهودیت مخالفند، لاپوشانی کنند. به نحو مشابهی، اسرائیلی‌ها "جمال عبدالناصر" رهبر اسبق مصر را نیز که عمیقا با اسرائیل مخالف بود، "هیتلر" خطاب می‌کردند و سعی می‌کردند به هر نحو ممکن از او مشروعیت زدایی کنند.

لابی اسرائیل نیز بدون تردید همین رویه را در قبال اعراب، فلسطین و کل جهان پی می‌گیرد کما اینکه در دهه‌های گذشته نیز چنین بوده است. در این نقطه باید این سوال را پرسید که جدای از لابی اسرائیل، با آن دسته از افرادی که لیبرال، ترقی خواه و یا چپ هستند و سعی می‌کنند جنایات اسرائیل و لابی آن را مخفی کنند، چه باید کرد؟ آن‌ها حتی ناامید کننده‌تر هستند و سرخوردگی بیشتری ایجاد می‌کنند. برخی از آن‌ها تلاش‌های خارق العاده‌ای انجام می‌دهند تا اساسا وجود لابی اسرائیل را انکار کنند و حتی مدعی هستند که این لابی، تاثیرگذاری (حتی در سطح کم)، بر سیاست‌های دولت آمریکا ندارد.

در این راستا، فردی نظیر "دیوید ویرینگ" که در دانشگاه لندن فعالیت دارد، در موضع گیری‌ها و همچنین آثار به اصطلاح علمیِ مختلف خود، به کرات تاکید کرده که نقش لابی اسرائیل در آمریکا (آیپک)، کاملا حاشیه‌ای است. او حتی لفظ لابی اسرائیل را نیز قبول ندارد و سعی می‌کند از آن لاپوشانی کند.

واقعیت‌های میدانی به قدری واضح هستند که نیازی نیست یک محقق عالی رتبه و یا استاد دانشگاه باشید که تایید کنید لابی اسرائیل وجود دارد و از حد بالایی از نفوذ نیز برخوردار است. ماه گذشته و در جریانِ مصاحبه یکی از مقام‌های عالی‌رتبه دولت اوباما، این واقعیت بار دیگر مورد تاکید قرار گرفت.

"بن رودز" معاون مشاور امنیت ملی آمریکا در دوره اوباما بود و با "پیتر بینارت"، روزنامه نگار مشهور گفتگو کرد. وی به صراحت اعتراف کرد که به عنوان یک مسوول کاخ‌سفید بایستی با گروه‌های لابی گرِ اسرائیلی دیدار می‌کرد و این دیدارها، به مراتب بیشتر از دیدار با هر گروهِ لابی گر و یا گروه فشار دیگری بودند. در واقع، وی گفت: "تعداد جلساتی که من با لابی‌های اسرائیلی داشتم با کل جلساتی که با دیگر گروه‌های لابی گر داشتم، برابری می‌کرد".

با دانستنِ این حقیقت، چطور برخی افراد می‌توانند بگویند که نقش لابی‌های اسرائیل در آمریکا، حاشیه‌ای است؟

برای دهه هاست که لابی اسرائیل در عرصه معادلات سیاسی آمریکا، از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است. این مساله در زمان روی کار بودنِ روسای جمهور دموکرات و جمهوریخواه، کاملا صادق بوده است. بن رودز تاکید می‌کند: "کاملا عجیب است که لابی اسرائیل در آمریکا، ساختاری سازمان یافته دارد و به راحتی به کاخ سفید، دسترسی دارد. در هرکدام از نهاد‌های سیاسی دیگر آمریکا نظیر کنگره و وزارت خارجه آمریکا نیز این قاعده صدق می‌کند. این دقیقا یه یک راهبرد و مسلک جدی برای لابی‌های اسرائیل در آمریکا تبدیل شده است". بن رودز تاکید می‌کند که لابی‌های دیگر نیز همان دستورکار لابی اسرائیل را در آمریکا دارند، اما لابی اسرائیل، موثر‌تر از دیگران کار می‌کند و تا حد زیادی اهداف و منافع خود را نیز تامین می‌کند.

بن رودز در جریان مصاحبه خود به طور خاص به نبرد و درگیری میان اوباما و دولت وی با لابی‌های حامی اسرائیل در مورد توافق هسته‌ای ایران (برجام) که در سال ۲۰۱۵ منعقد شد، اشاره می‌کند. اعضای کنگره آمریکا به طور خاص با فشار‌های فراوانی از سوی لابی‌های اسرائیلی مواجه هستند تا همان دستورکارِ مطلوب اسرائیل را دنبال کنند. در این راستا، لابی اسرائیل فقط و فقط از فشار سیاسی و یا اقناع استفاده نمی‌کند بلکه برعکس، توجه ویژه‌ای به ابزار‌های مالی خود نیز دارد.

بسیاری از سیاستمدارانِ آمریکا، در کارزار‌های خود جهت جمع آوری کمک‌های مالی، با حضور فعال لابی‌های اسرائیلی مواجه هستند. بر اساس آنچه بن رودز می‌گوید، لابی اسرائیل میلیون‌ها دلار در این زمینه‌ها هزینه می‌کند. امری که مساله کمک مالی اسرائیل به آمریکا را به یک چالش حاد تبدیل کرده است. بن رودز به صراحت می‌گوید که لابی اسرائیل گفته حمایت‌های مالی از دولت اوباما و سیاستمدارانش را در صورتی که با توافق برجام موافقت کنند، حذف خواهد کرد. در این رابطه، جمهوریخواهان کاملا در همان مسیری قرار داشتند که بنیامین نتانیاهو طالبِ آن بود.

به گزارش فرارو، بن رودز مقام اسبق در دولت اوباما همچنین گفته است: "لابی اسرائیل پس از انعقا برجام، مدام دولت اوباما را به ضدیهودی‌گری متهم می‌کرد و علیه آن فعالیت داشت. مساله‌ای که بدون تردید خسارات زیادی را به آن وارد کرد. با این حال، این رویکردِ لابی اسرائیل که مخالفان خود را ضدیهودی می‌خواند، در دلِ خود، حاملِ ادعایی ضدیهود است. این ادعای غلط، به شیوه نادرستی یهودیت را مصادف با اسرائیل می‌گیرد که در نوع خود، امری کاملا بر خلاف حقایق یهودیت است. بدون تردید یهودیان آمریکا و انگلیس، هیچ ارتباطی با جنایات و رویه‌های غلطِ رژیم اسرائیل ندارند".

اضافه بر این، اسرائیل و لابی‌های همراه آن، هیچ اهمیتی به رویه‌های ضدیهودی گری، در جهانِ واقع نمی‌دهند. آن‌ها فقط به دنبال حمایت از رژیم آپارتایدی خود به هر قیمتی، حتی به قیمت استفاده از پوشش یهودیت هستند. نفوذ گسترده لابی‌های اسرائیل در آمریکا، صدای بسیاری از روزنامه نگاران و فعالان سیاسی نظیر "ایلهان عمر" نماینده کنگره آمریکا را نیز درآورده است.

وی بار‌ها و بار‌ها گفته است که اصلا درست نیست که سیاستمداران ارشد آمریکا وقت زیادی را با اعضای یک لابی خارجی (اسرائیل) می‌گذرانند. ایلهان عمر و افراد همراه با او همواره به این نکته اشاره کرده اند که لابی "آیپک" به عنوان یک لابی سرشناسِ حمایت از اسرائیل، با استفاده از پول، دستورکار خود مبنی بر حمایت از رژیم آپارتایدی اسرائیل را در آمریکا و جهان به پش می‌برد و مصاحبه اخیر بن رودز نیز به وضوح این گزاره را تایید می‌کند.

بن رودز به طور خاص بر این مساله تاکید دارد که لابی اسرائیل با استفاده از پول، سیاستمداران وابسته به خود و همچنین نهاد‌های رسانه‌ای اش، همه جوره سعی دارد منافع اسرائیل در آمریکا را به پیش برد. وی می‌افزاید: "تقریبا تمامی سیاستمداران و افراد فعال در تیم امنیت ملی و سیاست خارجی دولت آمریکا مجبور هستند در نشست‌های آیپک شرکت کنند. البته که در این زمینه نباید اغراق شود و فقط باید گفت که تاثیرگذاری اسرائیل بر معادلات سیاسی آمریکا، کاملا متغیر است".

با این حال، برخی از ناظران و تحلیلگران بر این باورند هرچه ماهیت اقدامات و رویه‌های لابی اسرائیل در آمریکا روشن‌تر می‌شود، چشم انداز حیات آن در بلند مدت نیز کم سو‌تر می‌گردد. رویه‌های غلط و نادرست لابی اسرائیل در آمریکا که بیش از پیش در چشم افکار عممی قرار می‌گیرد، امکان دارد در نهایت اسرائیل را در زمینه برخورداری از حمایت‌های آمریکا در عرصه مسائل سیاسی، با چالش مواجه کند. هر کسی که واقعا به روح دموکراسی اعتقاد دارد، باید امیدوار باشد که یکچنین چیزی رنگ واقعیت به خود گیرد».

*آسا وینستانلی، وی نویسنده و تحلیلگر مسائل مرتبط با اسرائیل است.

bato-adv
مجله خواندنی ها
bato-adv
bato-adv
bato-adv
bato-adv