bato-adv
کد خبر: ۴۶۴۲۱۱
اولویت‌بندی چالش‌های اقتصادی ایران

مشکل اقتصاد ایران کجاست؟

مشکل اقتصاد ایران کجاست؟

در حالی که کارشناسان اقتصادی تورم و سرمایه‌گذاری را مهمترین چالش‌های اقتصادی دولت می‌دانند اما به نظر دولت به دلیل شرایطی که در آن گرفتار شده درگیر مسایل دیگری است. هادی حق‌شناس در گفتگو با فرارو در این باره گفت: امروز دولت به خاطر تحریم‌ها، درگیر حل مسئله خودش است. دولت خیلی هنر بکند بتواند وضعیت فعلی را بدرستی اداره بکند. دولت باید برای تامین منابع ناشی از کسری در آمد‌های نفتی فکری بکند. درآمد‌های دولت از منابع مالیاتی هم دچار مشکل است؛ بنابراین در شرایط فعلی که دولت وارد سومین سال تحریم‌ها شده است وضعیت عادی نیست. الان چالش دولت، چالش بودجه‌ای است. دولت تمام تلاشش را می‌کند که مشکل کسری بودجه را حل کند. چالش دولت این است که بخشی از زیرساخت‌ها به اتمام نرسیده است. صندوق‌های بازنشستگی کسری دارند. دولت درگیر این مسایل است. از مسئله کسری بودجه و کسری صندوق‌های بازنشستگی تا یارانه‌های انرژی چالش‌های دولت در شرایط فعلی هستند.

تاریخ انتشار: ۰۳:۳۶ - ۱۲ آذر ۱۳۹۹
فرارو- در شرایطی که تحریم‌ها و کرونا اقتصاد کشور را فلج کرده است تورم و رکود نیز بر کشور سایه انداخته است. در این شرایط اگر قصدی بر اصلاح این وضعیت و خروج از بن بست موجود باشد اولویت‌بندی چالش‌های اقتصادی نخستین گام است.
 
به گزارش فرارو، چالش‌های اقتصادی کشور که برخی عمری طولانی دارند حالا بر هم انباشته شدند و گره روی گره آمده تا راه نفس اقتصاد کشور را ببندند. مشکلاتی که حل آن نیاز یک برنامه جامع و نگرشی هدفمند است. اما در گام نخست باید دید چالش‌های اقتصادی کشور به ترتیب اولویت چه هستند تا بعد به دنبال راهکار بود.

اولین معضل کشور تورم است
اولویت‌بندی چالش‌های اقتصادی کشور///////////علی سعدوندی اقتصاددان در گفتگو با فرارو درباره اولویت‌بندی چالش‌های اقتصادی کشور گفت: اولین معضل اقتصاد کشو، تورم است. چون تورم مانع رشد فعالیت‌های اقتصادی است و نااطمینانی را در اقتصاد افزایش می‌دهد. همین طور موجب رشد نابرابری می‌شود. همین افزایش نابرابری تاثیر بر بازار ارز می‌گذارد و از دو جنبه بازار ارز را تحت تاثیر قرار می‌دهد و شرایط التهاب تورمی ایجاد می‌کند؛ بنابراین الان اولین معضل اقتصاد کشور، تورم است.

وی افزود: اگر بخواهیم با تورم مقابله کنیم باید با رشد نقدینگی مبارزه کنیم و جلوی رشد بیش از حد نقدینگی را بگیریم. برای این کار دو مسئله اساسی باید مدنظر قرار بگیرد. در بلندمدت باید درآمد‌های دولت افزایش پیدا کند و کسری بودجه دولت از بین برود و به یک بودجه متعادل برسیم و در کوتاه مدت کسری بودجه فقط و فقط از طریق اوراق تامین بشود.

او اضافه کرد: بخش بزرگی از نقدینگی توسط بانک‌های تجاری خلق می‌شود و در اختیار افرادی قرار می‌گیرد که این افراد متاسفانه اقدام به بازپرداخت تسهیلات خود نمی‌کنند؛ بنابراین باید نظارت خیلی جدی‌تری بر کل نظام بانکی صورت بگیرد و باید نهاد‌های جدید نظارتی به وجود بیاید.

این اقتصاددان اظهار کرد: اما کاهش تورم فقط برای اقتصاد کافی نیست و رشد هم باید افزایش پیدا کند. متأسفانه مهم‌ترین عامل بیکاری در کشور و و رکود در کشور معضل مجوز‌ها است. یعنی ما خودمان باعث شدیم تا رشد اقتصادی نداشته باشیم. همین نداشتن رشد اقتصادی منجر به تورم بالاتر می‌شود و شده است. باید معضل مجوز‌ها به صورت جدی و ریشه‌ای برای همیشه حل بشود. اما این‌که چه زمانی قرار است این اتفاق بیفتد معلوم نیست. فعلاً که عزم جدی در زمینه حل معضل مجوز‌ها در کشور دیده نمی‌شود. مطلقاً چنین اراده‌ای نیست. حتی مقررات‌زدایی در کشور انجام نمی‌شود و تورم مقرراتی ظرف سال‌های گذشته افزوده شده است؛ بنابراین اگر معضل مجوز‌ها رفع شود و برای رفع تورم هم راهکار‌هایی جدی در نظر بگیریم من امیدوارم که رشد اقتصادی ما به تدریج روند رو به افزایشی داشته باشد. در این صورت، بسیاری از معضلات اقتصادی ما حل خواهد شد.

وی در پاسخ به این پرسش که رفع تحریم‌ها در شرایط فعلی می‌تواند یک اولویت تلقی شود و کمکی به بهبود شرایط می‌کند بیان کرد: من اینطور فکر نمی‌کنم. چون روشی که ما با دنیا تعامل می‌کنیم یک روش مخرب برای خودمان است. پنجاه سال است درآمد‌های نفتی را صرف بیماری هلندی و تورم در اقتصاد کشور کردیم؛ بنابراین به محض این‌که درآمد‌های نفتی برگردد مجدداً تورم افزایش پیدا می‌کند یا این‌که کالا‌های خارجی وارد کشور می‌شود و بخش تولید کشور صدمه می‌بیند، ولی راهکار برای این مسئله وجود دارد. یکی از آن راهکار‌ها یک بسته است که باید با هم انجام بشود و یکی از محور‌های آن، تخفیف بودجه ارزی و ریالی است، اما متأسفانه تا به امروز این طور بوده است که درآمد مازاد ارزی به ضرر اقتصاد کشور تمام شده است.

او افزود: به‌عنوان مثال ما یک کیلومتر راه‌آهن مدرن نداریم، اما در تمام این سال‌ها سعی کردیم که درآمد حاصل از فروش نفت را صرف واردات خوراک دام و طیور و روغن نباتی بکنیم. همین باعث شده تا صنایع روغن کشی و تولید خوراک دام و طیور در کشور رشد نکنند و سرکوب بشوند. تا وقتی‌که این شرایط مانند گذشته وجود داشته باشد امیدی نیست که با برداشتن تحریم‌ها اقتصاد کشور وضعیت بهتری پیدا کند. حتی انتظار می‌رود که وضعیت بدتر هم بشود. چنانچه وقتی برجام امضا شد به صورت ظاهری نرخ رشد اقتصادی چند درصدی اتفاق افتاد، ولی برای مردم توضیح داده نشد که این نرخ رشد اقتصادی ۱۲ درصدی فقط و فقط به خاطر افزایش فروش نفت بوده است. واقعیتی که اتفاق افتاد این بود که افزایش فروش نفت به ضرر اقتصاد تمام شد و ما متأسفانه هیچ بهره‌مندی از برجام نکردیم.

سعدوندی تأکید کرد: تا وقتی که مکانیسم‌های داخلی اقتصاد مثل معضل انحصارات و مجوز‌ها و تورم، پول‌سازی کسری بودجه، تبدیل درآمد نفت به تورم ادامه پیدا بکند، امیدی نمی‌رود که با لغو تحریم‌ها وضعیت ما بهتر بشود. من معتقد هستم با همه دنیا باید بهترین رابطه را داشته باشیم، اما در نهایت این تحریم‌ها نبوده و نیست که مشکلات اقتصادی ما را ایجاد کرده است بلکه طرز فکر کل جامعه ایرانیِ داخل و خارج کشور بوده است. چه افرادی که در مصدر امور هستند، چه افرادی که منتقد دولت هستند و چه اپوزیسیون خارج از کشور همه این‌ها طرز فکر درباره اقتصاد کشور دارند که این طرز فکر خیلی مخرب است و از زمان هویدا تا امروز هم ادامه پیدا کرده است. پول‌سازی، کسری بودجه و نقش تخریبی درآمد نفتی ادامه پیدا کرده است و سالیان سال است ادامه دارد. تاکید بر این‌که تورم ما معضل خیلی بزرگی نیست، ادامه پیدا کرده است، تثبیت نرخ ارز با شرایط ویژه اقتصاد ایران که بسیار مخرب بوده است ادامه پیدا کرده است، برخورد‌های قیمت‌گذاری تعزیراتی که از زمان هویدا آغاز شده هنوز هم هست. این یعنی جامعه ایرانی با این طرز تفکر اداره اقتصاد، خو گرفته است و به این اعتقاد دارد. اما این طرز تفکر بسیار مضر بوده است.

او افزود: اگر در داخل قوی می‌شدیم تحریم هم اصلاً اعمال نمی‌شد و یا تحریم‌ها مؤثر نبود. چرا ما تحریم می‌شویم، چون ضعیف هستیم. چون بنیه اقتصادی ما ضعیف است. چرا بنیه اقتصادی ما ضعیف است یک دلیلش ارز ۴۲۰۰ تومانی است چه قدر این مسئله به اقتصاد کشور صدمه زد و به باور من کم از تحریم‌ها نداشته است. اما مقامات و صاحبان قدرت در این کشور به دنبال رانت‌پاشی هستند وبعد فساد است که اتفاق می‌افتد و برخی از این مسائل موجود بسیار منتفع می‌شوند.


سرمایه‌گذاری بزرگ‌ترین معضل اقتصادی کشور است

اولویت‌بندی چالش‌های اقتصادی کشور///////////هادی حق‌شناس دیگر اقتصاددان در گفتگو با فرارو در این باره گفت: شاید بزرگ‌ترین چالش اقتصادی کشور موضوع سرمایه‌گذاری باشد. اگر در اقتصادی سرمایه‌گذاری بیش از نرخ استهلاک انجام بگیرد اولین نتیجه آن افزایش تولید کالا و خدمات و همچنین افزایش اشتغال است. افزایش سرمایه‌گذاری یعنی کاهش نرخ بیکاری، افزایش سرمایه‌گذاری یعنی تقویت سمت عرضه یعنی افزایش تولید و کالا و خدمات یعنی کاهش نرخ تورم.

وی افزود: اگر در اقتصادی تورم و نرخ بیکاری یک رقمی باشند و هر دو کمتر از پنج درصد باشند بخش عمده و اساسی مشکلات اقتصاد حل شده است و ریشه حل این دو موضوع یعنی نرخ تورم و نرخ بیکاری در مسئله سرمایه‌گذاری است. طبیعتاً برای تحقق سرمایه‌گذاری الزاماتی وجود دارد. اگر هدف این باشد که فعالان اقتصادی داخل کشور سرمایه‌های خود را سرمایه‌گذاری بکنند باید سازوکار مناسب آن را فراهم بکنیم. برای این کار باید از فضای کسب و کار گرفته تا نظام پولی، مالی و مالیاتی متناسب با فرآیند سرمایه‌گذاری اصلاح بشود و هدف این باشد که سرمایه‌ها جذب پروژه‌های سرمایه‌گذاری بشوند.

او بیان کرد: در صورتی‌که هدف جذب سرمایه خارجی باشد باید دید چقدر اقتصاد کشور آمادگی جذب و پذیرش سرمایه‌گذاری خارجی را دارد. در این راستا مهم‌ترین نکته تعاملات سیاسی است. امروز در دنیا بیش از ۲۰۰ کشور وجود دارند. برخی از کشور‌ها هم هر سال نرخ رشد سرمایه‌گذاری آن‌ها دو رقمی یا چندصد میلیارد دلاری است. کافی ا‌ست نگاه کنیم که آن‌ها چه الزاماتی را رعایت کردند که موفق به جذب سرمایه شده‌اند. برای جذب سرمایه خارجی ضروری نیست که کشور جذابیت داشته باشد. گاهی اوقات در کشور جذابیت ایجاد می‌کنند. به‌عنوان مثال در همین امارات که نه آب دارد نه خاک دارد نه هوا، جذابیت و مزیت ایجاد شده است. ولی ایران به لحاظ عناصر زندگی و وجود معادن غنی از پتروشیمی و نفت گرفته تا معادن دیگر تا جاذبه‌های گردشگری جذابیت دارد.

او اضافه کرد: ما باید به دنبال آن حلقه مفقوده‌ای باشیم که مانع از جذب سرمایه‌گذاری خارجی است. در واقع باید بتوانیم بستر جذب سرمایه‌گذاری خارجی را فراهم کنیم؛ بنابراین اولویت در اقتصاد ایران سرمایه‌گذاری آن هم با الزامات مورد نیاز است. اما طبیعی است به دلیل این‌که ما در همه سنوات گذشته مورد تحریم غرب بودیم و غربی‌ها همواره برای ما مسئله ایجاد کرده‌اند موانعی در این باره وجود دارد. امیدواریم این موانع برطرف بشود.

این اقتصاددان تشریح کرد: همین که می‌گوییم مهم‌ترین چالش اقتصاد کشور سرمایه‌گذاری است در دل آن موانعی وجود دارد. آن موانع می‌تواند همین نظام‌های اداری کشور باشد. از سویی هم فضای کسب‌وکار کشور فضای مناسبی برای سرمایه‌گذاری نیست. اقتصاد ایران هم در بین کشور‌های منطقه به‌عنوان یک اقتصاد بسته تلقی می‌شود؛ بنابراین نظام مالیاتی، نظام مالکیت، نظام صدور مجوزها، نظام پولی، نظام بانک‌داری، نظام بیمه همه این‌ها باید در اولویت قرار بگیرند و اصلاح شوند. اگر این مسایل حل بشود جذابیت برای سرمایه‌گذاری هم حل خواهد شد.

حق‌شناس درباره این‌که اولویت‌های فعلی دولت در شرایط موجود چیست اظهار کرد: امروز دولت به خاطر تحریم‌ها، درگیر حل مسئله خودش است. دولت خیلی هنر بکند بتواند وضعیت فعلی را بدرستی اداره بکند. دولت باید برای تامین منابع ناشی از کسری در آمد‌های نفتی فکری بکند. درآمد‌های دولت از منابع مالیاتی هم دچار مشکل است؛ بنابراین در شرایط فعلی که دولت وارد سومین سال تحریم‌ها شده است وضعیت عادی نیست. الان چالش دولت، چالش بودجه‌ای است. دولت تمام تلاشش را می‌کند که مشکل کسری بودجه را حل کند. چالش دولت این است که بخشی از زیرساخت‌ها به اتمام نرسیده است. صندوق‌های بازنشستگی کسری دارند. دولت درگیر این مسایل است. از مسئله کسری بودجه و کسری صندوق‌های بازنشستگی تا یارانه‌های انرژی چالش‌های دولت در شرایط فعلی هستند.
bato-adv
نام
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۹
این اقتصاد ایران نیست ک مشکل داره اتفاقا اقتصاد ایران عالیه این مسئولین ایرانی هستند ک مشکل دارن
رضا
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۶
ای بابا شما دیگه چرا؟ معلومه دیگه مشکل از بقالی و نونوایی محل ماس. عباس آقا بقال رو به عنوان سلطان آب نبات چوبی و حسن آقا نونوا رو به عنوان سلطان دورو کنجدی اعدام کنید، همه چیز حله.
صابر
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۱
مشکل اقتصاد زالوهایی است که یهش
چسبیدن وهیچ کس هم زورش بخشون نمیرسه
نام
Austria
۲۰:۳۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۸
در جیب فقرا.
محمد
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۷
مشکل اینه که دولت حسن روحانی از آمریکا دستور میگیره اصالت مسلمان بودن و روحانی بودنش رو فروخته
مجله خواندنی ها
انتشار یافته: ۹۹
محمد
Iran (Islamic Republic of)
۰۶:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
رانت اختلاس
ناشناس
United Arab Emirates
۲۰:۲۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
چون یکی قدرت دستشه که همیشه پشت دولت و مجلس قایم میشه
امیر
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
خود این مشکلات ناشی از کجاست؟
تا وقتی ترس از بیان ریشه مشکلات باشد تمام این خبرها و خواندن این تحلیلها اتلاف وقت است. وَ الْعاقِبَةُ لِلْمُتَّقِينَ
نام
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۴۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
مگه ایران اقتصاد داره ؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
منظورشان همان مبادله کیسه شکر با نمک هست و حذف صفر از کل ریاضی بجای صفرهای ریال .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
نه بابا نداره .....دارند بحث میکنن اگر یه روز داشت مشگلش چیه ؟ بخواب قربونت
فرزند شهید
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
مشکل اصلی تندروهای بی خرد
ناشناس
Germany
۱۱:۰۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
و بخشی از دوستان خودت
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
وابلهان مفتخوری مثل ۱۱:۹
نام
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
بیسوادی و بی کفایتی مسئولین آنی ور آنی تایم مشکل اینکه هیچوقت از مشکلات درس نمیگیگیرن
نام
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
راستش زسانه ها جرات ندارند بگویند اشکال اقتصاد ایران از کجاست! چرا که در کشور ما اقتصاد در حدمت سیاست است و سیاست ...
نام
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
مشکل، سکانداران اقتصاد ایران هستند
گلام
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
من میدونم كارمون تمومه روز یروز بدبختتر میشیم
رضا
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
ریشه ا ی ترین مشکل اقتصار غیر واقعی بودن قیمت هاست مثل بنزین برق اب وکلا خدمات دولتی که باعث ضعف اقتصادی دولت وایجاد رانت وسود های باداورده برای رانت خواران بخش پنهان اقتصاد وبی مسولیت شده است وپرداخت یارانه از محل این درامد نیز بار مضاعف برای کشور شده اولین اولویت باید برنامه ریزی برای واقعی کردن قیمت ها وپرداخت یارانه از طریق بهزیستی وکمیته امداد وپایان به دورریز منابع تورم زا از طریق پرداخت یارانه غیر هدفمند.
مهدی
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۲۰ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
خب اقتصاددان عزیز همین یارانه هم هدفش همین بود ولی کل مردم رو نابود کرد...دلیل یک چیز اول دشمن بودن با همه کشورها دوم نداشتن یک سیتم مالی که کسی نتونه از پول بیت المال دزدی کنه و هیچکدوم هم درست نمیشه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
تو تموم اقتصادهای کشورهای جهان پرداخت یارانه (سوبسید) بطرق مختلف وجود داره . اقتصاد از دید رفقای اشرافی بنفشت فقط یعنی 100 برابر کردن قیمتها و قطع سوبسید . اینم ویرانه ایه که بجای اقتصاد گذاشتین جلوی مردم با راهکارتون . تورمی هم که گفتی بخاطر پولهای بی پشتوانه ایه که دولت از طریق حقوقیها هر روز میریزه تو بورس
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
شما بجای دست از چپاول و رانت و دزدی و پارتی بازی و غیره پیشنهاد کوپن شوروی رو تبلیغ می کنید
بجای تبلیغ سیستم شوروی بهتر نیست مثل تمامی دنیا که فهمیدن اقتصاد درست باز داشته باشیم یعنی بعد از چهل سال هنوز نفهمیدیم که اشتباه کردیم
تا کی به این روند سیاه دزد پرور و فساد گستر باید ادامه داد
نام
United States of America
۰۸:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
مگر اقتصاد ایران مشکلی دارد؟! ما که مشکلی نمی بینیم. هر چه هست برکت و بالندگی و سازندگی است.
ناشناس
Turkiye
۱۲:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
ما الگوی موفقیت و صلابت اقتصادی در جهان هستیم .تکبیر
ناشناس
-
۱۹:۳۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
ما هم مشکلی نمی بینیم
یه ایرانی
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
شما هیچی نگو آخه اقتصاد ایران درست که از بعضی نظر داره پیشرفت میکنه ولی ما ها ییم که باید تاوانش پس بدیم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
بوی عطر اقتصاد در کوچه های ایران پیچیده مثل بوی سوسن و یا سمن ......به به
بختگان
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
خلاصه اینکه عده بسیار قلیلی منافع اقتصادی شان در ایجاد تشنج با آمریکا و اسرائیل و کلا جهان است و برایشان نه ایران مهمه نه مردم ایران نه آبرو و حیثیت بین المللی و نه هیچ چیز دیگر....فقط و فقط جیبشان مهمه و بس!! تا دلتون هم بخواد قدرت دارندو نفوذ!! از همه نوعش !!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
فقط می تونم بگم دمت گرم .
قربون آدم چیز فهم
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
قربون آدم چیز فهم
نام
Canada
۰۹:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
فط مشکل اساسی اقتصاد نیست . کل حیات اقتصادی و سیاسی و اجتماعی کشور دچار مشکل اساسیه. ریشه این مشکل حاکمیت حکومت عقیدتیه که 98 درصد مردم رو از مشارکت در اداره رده های کلان کشور محرومکرده و چون در داخل خودش هم نیروی کارآمد و سازنده نداره وضع کشور به اینجا رسیده.
ابومالش
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
چه خوب است مجلس جوان و انقلابی لایحه ای سه فوریتی تحت عنوان برداشتن موانع سرمایه گذاری داخلی و خارجی بتصویب برساند تا کمپانی ها خارجی بتوانند بسهولت سالانه حداقل صد میلیارد دلار در صنایع مختلف سرمایه گذاری کنند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
باشه حتما این مجلس خیلی انقلابیه الساعه دستور میدیم انجام بدن فقط یه مشکلی که داره کلا با مذاکره با دنیا مخالفت دارن بنابر این امکان این گشایشی در این مسئله وجود نداره!!!
ناشناس
Germany
۱۳:۱۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
اسمت طنزآمیزه ولی گمان نمی کنم در نظرت قصد طنزپردازی داشته باشی ، می گویند * سرمایه جایی می رود که امنیت داشته باشد * به قانون و بخشنامه نیست باید شرایط سیاسی و اقتصادی به گونه ای باشد که ریسک سرمایه گذاری پایین بیاید ، در منطقه ای که چهل سال در شرایط ویژه بوده ، اعتماد به ثبات قوانینش نیست و دهها مشکل دیگر ، از قانون و بخشنامه صرف ، کاری برنمی آید.
نام
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
مشكل آنجاست كه افرادي اقتصاد را ميگردانند كه تخصصشان در راهپيمايي و از ديوار سفارتها بالا رفتن و آرزوي مرگ واسه نصف دنياست
و در واقع از اقتصاد چيزي نميدانند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
احسنت! جماعت شعار
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
به خدا یکی حرف حسابی زد
باربد
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
همیشه ایران جهت خلاف رودخونه می خواد شنا بکنه که این باعث از بین رفتن وقت و نیرو و ... میشه به نظر من اول باید مشکل سیاسی ایران حل بشه بعد موانع و قوانین دست و پا گیر برداشته بشه تا سرمایه گذارهای خارجی رغبت بکنه بیاد ایران سرمایه گذاری بکنه در غیر اینصورت مشکل اقتصادی ایران بصورت فزاینده ای هر روز بدتر و بدتر میشه
نام
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
مشکل اقتصاد ایران در سی سال اخیر دقیقا ربط و نگاه مدیران و رسانه های غربگرا و چشم امید انها به گشایشی است که مثلا قراره دشمنان ایران ایجاد کنندوالسلام
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
دشمن همین جاست . توی خانه خودمان . کشورهای دیگر فقط بدنبال منافع ملی خودشان هستند .
ناشناس
Netherlands (Kingdom of the)
۱۱:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
تو و دوستات چقدر سواد دارید چند تا کتاب خوندید اصلا میدونید اقتصاد چی هست چرا دوست دارید با همین چهار تا کلمه ای که یاد گرفتید اقتصاد رو تحلیل کنید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
یعنی تو این چهل سال همش دست غربگراها بوده؟؟؟ اونجا که دست شما شرقگراهای انقلابی تندرو بود چه گلی به سر ملت زدن؟؟؟!!!
ناشناس
-
۱۷:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
حالا که از غرب رویگردان شده و چشم به دنیای الحاد چین و روسیه دوخته اند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
شمارا به عنوان اقتسادان !! هنوز کشف نکردن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۵
آدم غربگرا باشه ولی شرق پرست نباشه
نام
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
Nice
ناشناس
United Arab Emirates
۱۲:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
Nice to meet you too
ناشناس
Germany
۱۳:۵۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
Very bad
نام
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۴۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
مشکل اقتصاد بگو کجا نیست !!!!
نام
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۴۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
درآمد حاصل از فروش نفت را صرف واردات خوراک دام و طیور و روغن نباتی با دلار 4تومانی کردیم و تخم مرغ صادر کردیم و ارمنستان تخم مرغ یارانه ای خورد و تاجرش صادر کننده موفق؟؟؟؟ و امروز خودتخم گنجشک هم نداریم جون سویا نداریم تا باد چنین نباد و مدال دهندگان به این روش ها در مدیریت نباد
بیوک ملکی
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
چرا توی این همه مشکلات زدی کوچه علی چپ؟
سیّد دلبر
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۲۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
بی کفایتی مسئولین
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
وقتی می گویید مسئولین انوقت سیستم کنترل و نظارت میشود مقدم بر بی کفایتی
مهدی
Germany
۱۰:۳۴ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
از اون سوال هایی که جوابش رو هممون میدونیم ولی جرات نداریم بگیم !!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
احسنت
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
شما که خارج از کشورید راحت صحبت کنید ما ...
ناشناس
-
۱۲:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
احسنت
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
مگه ایران اقتصاد هم داره ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
مشکل چیه ما اصلا مشکل نداریم دانشمندان اقتصادی ما قرار شده هر ساله 4و5 تا صفر از پول کم کنند و مشکل اقتصاد همینه که توسط دانشمندان ما کشف گردیده .
همون که می دونی
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۱۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
نام
Germany
۱۱:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
نخیر جانم
اولین مشکل اقتصاد ایران سیاسی بودنشه...
یعنی اقتصاد دست اقتصاد دانهای واقعی و صاحبان سرمایه صاخب فکر و اندیشه نیست بلکه دست سیاستمداران هست که نقشه اقتصاد را سیاسی طرح میکنند و یه مشت بی پولی بودن که از طریق قدرت و سیاست حالا سرمایه دار و پولدار شدن و فقط بفکر بیشتر شدن پول خودشونن


فعلا همین یک مورد را حل کنید تا بقیه شو بگم خخخ

خب اینم که لاینحله خخخ
پس بی خیال
اصلا شما چرا دنبال مشکلی؟
قطعا خودت مشکل داری خخخ
امین میرزائی
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
کانالیزه شدن جیب ملت به جیب رفقای امثال طبری !!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
«مشکل اقتصاد ایران کجاست؟»
.
پافشاری برای نپذیرفتن مفهوم اقتصاد جهانی در قرن ۲۱
رضا
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۲۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
مشکل اساسی و هزینه های تحمیل شده شعارهای مسئولین که چهل سال است مطرح می شود و نه به درد دنیای مردم خورده و نه آخرت. و معلوم نیست قراره ما را به کدام سو ببرند
مهدی
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۲۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
دلیل دو چیز ه اول دشمن بودن با همه کشورها دوم نداشتن یک سیستم مالی که کسی نتونه از پول بیت المال دزدی کنه و هیچکدوم هم درست نمیشه
نام
United States of America
۱۲:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
ته ته مشکل اقتصاد ایران را من و تو و میلیون ها نفر می دانیم اما جرات چاپ آنرا نداری.
نام
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۱۳:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
فرارو اگه واقعا کاری از دستت بر میاد من بهت برنامه سیاسی اقتصادی بدم اوضاع اقتصاد ما بهتر شه اگرم نه الکی حرف بیخود نزنیم وقت خودمون و دیگران رو نگیریم هر چند شما وقتت گرفته نمیشه و شبکه خبری داری و از این راه پول در میاری ولی جون خودت ول کن خوبیت نداره
Allianz
Germany
۱۳:۲۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
کدام اقتصاد؟!!!
ناصر
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
مشکات اقتصاد ایران گرانی دلار تحریمها و نبود سرمایه گذار خارجی و سرمایه گذاری نکردن سرمایه داران داخلی و ورود آنها به خرید سکه و دلار وبورس ونبود اطمینان به اینده
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
علت تحریم سوءمدیریت هست
علت گرانی هم همین مدیریت هست و فساد و رانت
وقتی اقتصادی تاریک باشه و شفاف نباشه خروجی میشه همین
سهراب
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۰۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
نظراتی که بدون توجه به شرایط سیاسی و قابلیت اجرایی کشور طرح شوند چیزی ندارند و خوانندگان درست گفتند وقت تلف می کنند
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
همه میدونن مشکل اقتصاد ایران چیه ولی هیچ رسانه ای جرات بیان اون رو نداره
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۳۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
این کشور درست بشو نیست نه حداقل تا صد سال یا پانصد ساله دیگه چون مردم ودولت بیسواد ودزدن
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
من دهه شصتی نمیبخشم شما رو. خدا خودش ناظره،آه ما بدنبال شماست
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
انحصارمافیایی و رانت اطلاعتی و دزدی و اختلاس مهمترین دلایل هستند
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
مشکل آنجاست که 5 درصد جامعه 90 درصد نقدینگی دست آنهاست و دیگر هیچ
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
بیچاره قالباف هی میگفت نقدینگی دست 4 درصده پس از این پنج در صد یک درصد مال خودش بود که میگفت 4 در صد
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
مشکل اقتصاد ایران همون جاست که خر منو بستند هر کی قبول نداره بره متر کنه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
مشکل اینه که نمی خواهیم اعتراف کنیم که اقتصاد علم هستش . علم بررسی منابع محدود با توجه به نیازهای نامحدود بشری . و عرضه و تقاضا در یک بستر مناسب و رقابتی همه چیز رو متعادل و سالم نگه می دارند اما ما می خواهیم فقط با دستور و پلیس بازی همه چی رو درست کنیم که نمی شه برادر . واسه همین می خوام بگم زیر سر جمشید بسم الله هستش و سلاطین سکه و دلار اگه اونا رو بگیرید همه چی درست میشه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
دروغ ، مسئولین بی کفایت و رانت خواری
نسرین
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
دین
نام
Venezuela (Bolivarian Republic of)
۱۸:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
نظام مالیاتی جامع پاسخ این معضل در تمام کشورهایی بوده که تورم، بهره بانکی، فساد، رانت، کسری بودجه، حیف و میل اموال، شرکت داری، قیمت گذاری و دخالتهای بی جا و غیره را به شدت کاهش داده اند و به جای آن تولیدو صادرات را رونق داده اند. دولتی که به ارز مواد خام و بانک مرکزی دسترسی مستقیم داشته باشد پاسخگو نبوده و خود بحران آفرین است! اتکا فقط به مالیاتها دولت و کل اقتصاد را شفاف، منضبط و با ثبات نموده و همه منابع را به سمت تولید و نه رانت و سفته بازی سوق می دهد!
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۱۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
اقتصاد تورمی مولد دلالی و احتکار و گران فروشی و کم فروشیست دیگه دیر شده ۴۰ سال براش کاری نکردید و شعار دادید دیگه آخر خطه
رضا
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
اقتصاد ایران مشکل ندارد مشکل در پیداکردن اقتصاد دان است.
این اقای وزیر اقتصاد بدرد ساختن دژمیخوره یعنی بنا باشد
رضا
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
اقتصاد ایران مشکل ندارد مشکل در پیداکردن اقتصاد دان است.
این اقای وزیر اقتصاد بدرد ساختن دژمیخوره یعنی بنا باشد
ناشناس
Canada
۰۲:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
دوشواری ؟! مشکل؟! اصلا هچ دشواری نداریم
نام
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
تیتر شما گمراه کننده هست و شائبه ساز... اقتصاد ایران مشکلی نداشته...و کوبنده و باصلابت در حال فتح قله های جهانی است... مگه نه؟
بهرام
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۴۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
دریک کلام دزدی
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
البته چیزای دیگه هم هست که نمیشه گفت
نام
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۵۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
مشکل خیلی واضحه. پیروی از تئوری "اقتصاد مال خره"
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
یک کلام درقم!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
احسنت به هر دو بزرگوار
نام
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۲
مشکل اصلی اقتصاد کشور "بزرگ شدن وحشتناک دولت و شبه دولت و بروکراسی های دولتی" در سی چهل سال گذشته است که باعث جلوگیری از سرمایه گذاری ، توسعه شغلهای کاذب ، کسر بودجه سالانه، افزایش نقدینگی و .... هزار درد بیدرمان اقتصادی شده است و کوچک کردن دولت یک همت و اراده و ازخودگذشتگی مسئولین نظام را می طلبد
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
دزدان‌حکومت‌تشکیل‌داده‌اند‌تا‌این‌دزدان‌درحکومت‌هستند‌وضع‌همین‌است
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۸
موادمصرفیت ناخالصی داشته مزدور بیغیرت وطن فروش
نام
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
دولتی بودن، عدم نظارت، عدم ارتباطبا دنیا
نام
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
در چاهی افتاده ایم و داریم زجر کش می‌شویم
جاسم زبیداوی
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
مشکل اصلی این است که نمی توانیم بگوییم و نه می توانید منتشر کنید.
#عدم دموکراسی واقعی
نام
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۵
مشکل اینه که طرف کمونیست هستیم. مثل کره شمالی که طرف چین و روسیه اس
ضمن اینکه اونی که قدرت دستشه پشت دولت و مجلس قایم میشه