bato-adv
کد خبر: ۴۳۹۹۸۳
نماگر سهام در یک روز پرنوسان ۳۷۰۰ واحد افت کرد

تبخیر عرضه در بورس تهران؟

تبخیر عرضه در بورس تهران؟

طی معاملات روز گذشته بورس تهران بیش از ۱۶ میلیارد و ۸۰۰ میلیون سهم به ارزشی بالغ بر ۱۸ هزار میلیارد تومان مورد مبادله قرار گرفت. با این کارنامه بازدهی شاخص کل از ابتدای سال جاری به ۴/ ۹۸ درصد محدود شد و پرونده هفتگی این بازار نیز با رشد ۱/ ۴ درصدی این نماگر بسته شد.

تاریخ انتشار: ۰۰:۴۴ - ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۹

دنیای اقتصاد نوشت: بورس تهران در ادامه معاملات روز سه‌شنبه، دیروز نیز با فشار عرضه مواجه بود و در نهایت با افت بیش از ۳۷۰۰ واحدی شاخص کل به معاملات این هفته پایان داد. روند روز گذشته این نماگر پرنوسان بود، اما در نهایت مسیر نزولی را انتخاب کرد. با این حال دیروز از افت شاخص کل نسبت به روز سه‌شنبه کاسته شد و در عین حال شاهد فروکش نسبی عرضه‌ها بودیم. همچنان عطش خرید به ویژه در قیمت‌های منفی خودنمایی می‌کند.

جایی که ارزش معاملات خرد سهام از ۱۸ هزار میلیارد تومان فراتر رفت و معامله‌گران حقیقی بار دیگر نبض بازار را در دست گرفتند و خالص خرید مثبتی را رقم زدند، شرایطی که می‌تواند نشانه‌ای از پایان استراحت شاخص سهام باشد. با این حال دو روز تعطیل پایان هفته، رخداد‌های داخلی و شرایط بازار جهانی می‌تواند در روند هفته آتی بازار سهام اثرگذار باشد.

برآیند منفی رفت و برگشت شاخص

در نخستین دقایق بازار، تشدید فشار فروش در قریب به اتفاق سهام در کف‌های مجاز قیمتی سبب شد نماگر اصلی سهام ریزش بیش از ۱۳ هزار واحدی را تجربه کند و در مرز سقوط از کانال یک میلیون واحد قرار گیرد. در میانه‌های بازار، اما بازگشایی نماد شرکت فولاد مبارکه اصفهان که دومین شرکت بزرگ بورس تهران از منظر ارزش بازار محسوب می‌شود به مدد شاخص کل آمد و این نماگر را به محدوده مثبت هدایت کرد. «فولاد» که روز یکشنبه به دلیل رشد قیمت بیش از ۵۰ درصدی در ۱۵ روز معاملاتی متوقف شده بود، دیروز پس از انتشار اطلاعات حاصل از برگزاری کنفرانس اطلاع رسانی روی سامانه کدال به گردونه معاملات بازگشت و با رشد حدود ۴ درصدی همراه شد و شاخص کل را نیز مثبت کرد.

این وضعیت، اما دوام چندانی نداشت و رفته رفته از ارتفاع نماگر سهام کاسته شد و مجددا به محدوده منفی خزید. فشار عرضه در دو روز اخیر چنان است که نماد تازه‌وارد شستا که هفته گذشته شاهد ثبت سفارش خرید و فروش در محدوده مثبت ۱۰۰درصد بود (که البته تایید نشد)، در دو روز معاملات اخیر در کف مجاز قیمتی دادوستد شد. دیروز نیز سهام شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی سرخ‌پوش بود و تنها توانست در دقایق پایانی معاملات خود از صف فروش رهایی پیدا کند.

فروشندگان رخت برمی‌بندند؟

در مجموع از ۳۰۵ نماد فعال بورسی طی معاملات روز چهارشنبه، ۱۱۴ نماد با رشد قیمت پایانی همراه شده و ۱۸۹ نماد منفی شدند. در این میان شاهد شکل‌گیری صف فروش سنگین به ارزش ۱۷۲۳ میلیارد تومان در ۱۵۸ نماد بورسی بودیم و در مقابل تنها ۴۴ نماد با مازاد تقاضا به ارزش ۸۳۹ میلیارد تومان با صف خرید همراه شدند. این آمار، اما به استثنای نماد معاملاتی شرکت سایپا بود. «خساپا» دیروز نیز در فاز سوم معاملاتی دادوستد شد و شاهد تشکیل صف خریدی طولانی به ارزش حدود ۱۴۰۰ میلیارد تومان در سقف مجاز روزانه بود. با این حال نتوانست باری از روی دوش شاخص کل بردارد.

در مجموع طی معاملات روز گذشته بورس تهران بیش از ۱۶ میلیارد و ۸۰۰ میلیون سهم به ارزشی بالغ بر ۱۸ هزار میلیارد تومان مورد مبادله قرار گرفت. با این کارنامه بازدهی شاخص کل از ابتدای سال جاری به ۴/ ۹۸ درصد محدود شد و پرونده هفتگی این بازار نیز با رشد ۱/ ۴ درصدی این نماگر بسته شد.

بوی بهبود از بازار‌های کالایی

هفته گذشته برای نخستین بار، بازار وجوه آتی فدرال رزرو انتظار نرخ بهره منفی برای اقتصاد آمریکا را در محاسباتش لحاظ کرد. یکی از متغیر‌های اثرگذار بر چشم‌انداز نرخ بهره‌ای فدرال رزرو، داده‌های تورمی اقتصاد آمریکا است. نرخ تورم ماهانه این کشور مطابق با انتظارات به منفی ۸/ ۰ درصد کاهش پیدا کرد. نرخ تورم سالانه این کشور در حالی که انتظار می‌رفت از ۱/ ۲ درصد به ۶/ ۱درصد کاهش پیدا کند به ۴/ ۱ درصد رسید. با این داده‌های تورمی تحلیلگران انتظار دارند تا فدرال‌رزرو به نرخ‌های بهره منفی نیز فکر کند. ترامپ در هفته اخیر گفته بود که ایالات متحده نیز باید هدیه نرخ‌های بهره منفی را بپذیرد. کاهش نرخ بهره طبیعتا از قیمت کالا‌ها حمایت خواهد کرد. ضمن آنکه افق بازار فلزات پایه در ماه‌های آینده مثبت است.

یک دلیل آن و در واقع دلیل مهم آن این است که فعالیت‌های اقتصادی در بسیاری از کشور‌ها در حال شروع است و انتظار می‌رود تقاضا برای فلزات پایه افزایش یابد. البته نباید امیدوار بود که قیمت‌ها به سرعت به وضعیت مناسب چندماه پیش خود بازگردند. این مهم در صورت تحقق می‌تواند بر روند سهام کالایی در بورس تهران نیز اثرگذار باشد. به ویژه آنکه حدود ۶۰ درصد از سهم بورسی را شرکت‌های کامودیتی‌محور تشکیل داده‌اند و افزایش قیمت سهام این بنگاه‌های اقتصادی می‌تواند شاخص کل را صعودی کند.

خرید حقیقی در روز منفی بورس

در روزی که شاخص کل با افت ۴/ ۰ درصدی مواجه شد، بار دیگر شاهد بازگشت معامله‌گران خرد به عرضه خرید سهام بودیم. این در حالی است که طی معاملات روز سه‌شنبه پس از ۳۶ روز غیبت این حقوقی‌ها بودند که زمین بازی را در اختیار گرفته بودند. از این رو دیروز بیش از یک میلیارد و ۷۳۴ میلیون سهم به ارزش تقریبی ۶۱۷ میلیارد تومان از پرتفوی سهامداران حقوقی به سبد سهام حقیقی‌ها افزوده شد.

در میان صنایع بورسی نیز اکثر گروه‌ها شاهد ثبت خالص خرید مثبتی توسط سهامداران خرد بودند. در این مسیر در میان ۳۸ صنعت فعال بورسی بیشترین خالص خرید بازیگران حقیقی در سهام زیرمجموعه گروه فرآورده‌های نفتی رقم خورد. به این ترتیب دیروز ۲۵۹ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان از پرتفوی حقوقی‌ها به سبد سهام معامله‌گران خرد افزوده شد. پس از آن نیز بانکی‌ها شاهد خالص تغییر مالکیت ۱۸۶ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومانی در مسیر حقوقی به حقیقی بودند. خودرویی‌ها نیز دیروز مورد توجه معامله‌گران خرد بازار قرار گرفتند و خالص خرید ۹۲ میلیارد تومانی را تجربه کردند.

در میان شرکت‌های بورسی نیز نماد معاملاتی پالایش نفت اصفهان در اولویت خرید معامله‌گران خرد قرار گرفت. دیروز ۱۴۶ میلیون و ۶۰۰ هزار سهم «شپنا» به ارزش ۱۸۹ میلیارد تومان در مسیر حقوقی به حقیقی جابه‌جا شد. «وتجارت» نیز دیروز مورد توجه بازیگران حقیقی بازار قرار گرفت. در این نماد معاملاتی روز گذشته بیش از ۸۵۰ میلیون و ۱۰۰ هزار سهم به ارزش ۱۸۶ میلیارد و ۱۷۰ میلیون تومان از سبد سهام معامله‌گران خرد به پرتفوی حقوقی‌ها افزوده شد. «وبصادر» نیز در این روز با خالص خرید حدود ۶۰ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومانی به سمت حقیقی‌ها همراه شد.

در آن‌سوی بازار، اما این نماد‌های زیرمجموعه گروه فلزات اساسی بورس تهران بودند که مورد توجه معامله‌گران عمده بازار قرار گرفتند. فلزی‌ها در این روز شاهد جابه‌جایی حدود ۶۷ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان نقدینگی در مسیر حقیقی به حقوقی بودند. همچنین دیروز درگروه رایانه، ۶۲ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان به پرتفوی حقوقی‌ها افزوده شد. گروه فنی و مهندسی نیز دیروز با خالص خرید ۳۰ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومانی معامله‌گران عمده بازار همراه شدند.

bato-adv
مجله خواندنی ها
bato-adv
bato-adv
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین