bato-adv
از مخالفت دولت با لغو معافیت‌های مالیاتی تا حمله منتقدان

مالیات بحث برانگیز هنرمندان و اهالی فرهنگ؛ ماجرا از چه قرار است؟

مالیات بحث برانگیز هنرمندان و اهالی فرهنگ؛ ماجرا از چه قرار است؟
اعلام استمرار معافیت‌های مالیاتی برای فعالیت‌های فرهنگی-هنری از سوی دولت واکنش‌های بسیاری را به دنبال داشت. البته برخی نیز به دولت حمله لفظی کردند. در این میان، تندترین واکنش را روزنامه کیهان نشان داده و در یادداشتی نوشته است که "معافیت سلبریتی‌ها از مالیات، مزد خوش‌رقصی آن‌ها در انتخابات است. "
تاریخ انتشار: ۱۹:۴۰ - ۱۳ آذر ۱۳۹۸
فرارو- ماجرا از آنجا آغاز شد که هفته‌های پیش، سازمان امور مالیاتی کشور اعلام کرد که در پیش نویس جدید خود معافیت‌های مالیاتی اهالی فرهنگ وهنر را حذف خواهد کرد. به دنبال این خبر بسیاری از فعالان حوزه فرهنگی وهنری نسبت به این اقدام واکنش نشان دادند. وزیر ارشاد نیز در پاسخ به انتقادها، مخالفت خود را در نامه‌ای به معاون اول و رئیس دفتر رئیس جمهور و وزیر اقتصاد اعلام کرد که البته با موافقت دولت هم مواجه شد.

به گزارش فرارو، پس از اینکه دولت با لغو معافیت مالیاتی در این حوزه مخالفت کرد، برخی از منتقدان به استمرار معافیت‌های مالیاتی برای اهالی فرهنگ وهنر واکنش نشان دادند. البته برخی از منتقدان گفته اند که این اقدام دولت خلاف عدالت مالیاتی است و باید کارشناسی شده با این موضوع رفتار می‌کرد.

برخی منتقدان عقیده دارند که معافیت‌های مالیاتی باید با تعیین مصادیق صورت می‌گرفت. به این معنا که برخی از فعالیت‌ها دائم معاف شوند، برخی در یک بازه زمانی چند ساله از معافیت بهره ببرند یا معافیت ۵۰ درصدی اعمال شود. برخی هم که توان پرداخت دارند، مالیات خود را بپردازند.

اما نوبخت معاون رئیس جمهورو رئیس سازمان برنامه و بودجه گفته است که "ما اگر می‌توانیم باید در این رابطه مالیات منفی هم داشته باشیم. یعنی مساعدت‌هایی را به عنوان «یارانه» پرداخت کنیم، نه اینکه از این بخش حساس و ارزشمند فرهنگ و هنر، بخواهیم مالیات بگیریم. به همین دلیل دولت مخالف حذف معافیت مالیاتی اصحاب فرهنگ و هنر است. "

گرچه نوبخت مخالفت دولت را در این رابطه اعلام کرده، اما دژپسند، وزیر اقتصاد در گفتگو با باشگاه خبرنگاران اعلام کرده که بحث معافیت مالیاتی هنرمندان هم اکنون یک طرح و لایحه است و قرار است در مجلس مورد بحث و بررسی قرار بگیرد. "

واکنش‌ها به استمرار معافیت‌های مالیاتی برای اهالی فرهنگ و هنر

اعلام استمرار معافیت‌های مالیاتی برای فعالیت‌های فرهنگی-هنری از سوی دولت واکنش‌های بسیاری را به دنبال داشت. البته برخی نیز به دولت حمله لفظی کردند. در این میان، تندترین واکنش را روزنامه کیهان نشان داده و در یادداشتی نوشته است که "معافیت سلبریتی‌ها از مالیات، مزد خوش‌رقصی آن‌ها در انتخابات است. "

کیهان در این گزارش، استمرار معافیت‌های مالیاتی برای اهالی فرهنگ وهنر را به بیانیه اخیر هنرمندان در اعتراض به حوادث آبان ماه هم ربط داده و گفته است که، چون دولت و اصلاح طلبان برای انتخابات به تریبون سلبریتی‌ها نیاز دارند، پس از بیانیه اعتراضی آن‌ها دست به چنین اقدامی زده اند. "

امیرحسین ثابتی، فعال رسانه‌ای هم در توئیترش نوشته است که "امروز یک طرف آن مردمی اند که ماهانه مالیات می‌دهند وطرف دیگر سلبریتی‌های مفتخوری که ماهی چند صدمیلیون درآمد دارند وبا تصمیم دولت مالیات نمی‌دهند. "

محمد دلاوری، مجری جنجالی تلویزیون، هم در برنامه تهران ۲۰ به اقدام دولت در رابطه با استمرار معافیت‌های مالیاتی اهالی فرهنگ وهنر اعتراض کرده و گفته است که "وقتی که مالیات بازیگران رو لغو می‌کنید، خدایی نکرده، دور از جون شما، بعضیا فکر می‌کنن به خاطر حمایت بازیگران از شما در انتخابات این کار رو کردید! "

در طرف مقابل روزنامه ایران، برخی منتقدان را زیر سوال برده و نوشته است که چرا مسأله منتقدان، فروکاستن کل عرصه هنر به همین چند سلبریتی است و نسبت دادن ماجرا به حمایت‌های انتخاباتی آن‌ها از روحانی؟ "

داریوش ارجمند، بازیگر سینما و تلویزیون هم در پاسخ به انتقاد‌ها گفته که" درست است که در میان ما افرادی هستند که پول‌های خوبی درمی آورند، اما آن‌ها قطره‌ای از اقیانوس هستند و‌تر و خشک نباید با هم بسوزند. "

پیام دهکری بازیگر سینما وتئاتر هم در یادداشتی که در روزنامه ایران منتشر شده، نوشته است که " برخی تصورشان این است که هنرمندان درآمد‌های آنچنانی دارند. اما واقعیت این است که جز چند نفر بقیه اعضای جامعه تئاتر به سختی زندگی می‌کنند. گروهی که نمایشی را روی صحنه می‌برند چقدر باید درآمد داشته باشند که از آن مالیات بپردازند و در نهایت چقدر برایشان باقی می‌ماند؟ "

مالیات ستانی از فعالیت‌های فرهنگی- هنری، خوب یا بد؟

دکتر سیاوش غیبی پور استادیار دانشگاه و کارشناس مسائل مالیاتی، چندی پیش در گفتگو با فرارو درباره لغو معافیت مالیاتی فعالیت‌های فرهنگی وهنری، گفت: "به طور عام و کلی مخالف لغو تمامی معافیت‌های مالیاتی در حوزه فرهنگ و هنر هستیم، چرا که این معافیت‌ها بعضاً مشوق مطبوعات، فرهنگ و هنر هستند و در دیگر کشور‌ها هم این معافیت‌ها مسبوق به سابقه است. "

غیبی پور با اشاره به اینکه سهم معافیت‌های مالیاتی در کشور بالاست، افزود: "فرار مالیاتی در این حوزه موجب شده تا حقوق مالیاتی دولت احیا نشود. ولی اگر همچون دیگر بخش‌ها اجازه کار کارشناسی وبررسی‌های دقیق در فعالیت‌های فرهنگی وهنری داده شود، هم دولت مالیات خود را دریافت می‌کند و هم بخش‌هایی که از نظر کارشناسی باید به صورت دائم یا مقطعی معافیت مالیاتی بگیرند، منتفع می‌شوند."

این استاد یار دانشگاه ادامه داد: "تعیین مصادیق در بخش فرهنگ و هنر برای معافیت دائمی یک بخش و معافیت مقطعی بخش‌های دیگر نیازمند کار کارشناسی و چانه زنی است. مثلاً اگر در کلان درجه بندی در حوزه مطبوعات صورت گیرد به احتمال فراوان رسانه و مطبوعات شامل معافیت مالیاتی می‌شوند. ولی به طور عام اگر بگوییم تمامی فعالیت‌های فرهنگی و هنری شامل فعالیت مالیاتی شوند، برای دولت مشکل ساز خواهد شد. "

این کارشناس امور مالیاتی یادآور شد: "هیچ معافیتی با شرایط جامعه ما سازگار نبوده و البته قطع یک باره معافیت‌ها هم به صلاح نیست. این موضوع نیازمند کار کارشناسی و تعیین مصادیق دقیق و بررسی‌های دیگر است. "

با این حال نوبخت اعلام کرده که دولت با لغو معافیت‌های مالیاتی برای اهالی فرهنگ وهنر مخالف است واز طرفی دژپسنده گفته که این یک طرح و لایحه است که باید در مجلس بررسی شود. حال باید دید که در نهایت معافیت‌های مالیاتی ادامه خواهد یافت یا وزارت اقتصاد برخلاف نظر دولت از طریق مجلس معافیت‌ها را لغو می‌کند!
bato-adv
مجله خواندنی ها
bato-adv
bato-adv
bato-adv
bato-adv