bato-adv
کد خبر: ۴۱۳۷۹۴
آیا با موضع‌گیری آیت‌الله سیستانی خشونت‌ها در عراق متوقف می‌شود؟

موضع اصولی آیت‌الله سیستانی درباره ناآرمی‌های عراق

امروز عادل عبدالمهدی پس از اعلام موضع آیت الله سیستانی با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد که "دولت خود را ملزم به ارائه برنامه‌های عملی و به کار گرفتن تمام توان خود برای کاهش رنج شهروندان و بهبود خدمات و فراهم کردن فرصت‌های شغلی می‌داند و از دو قوه مقننه و قضائیه می‌خواهد با تمام اختیارات خود با دولت همکاری مشترک داشته باشند."
تاریخ انتشار: ۲۲:۲۶ - ۱۳ مهر ۱۳۹۸
موضع اصولی آیت‌الله سیستانی درباره ناآرمی‌های عراق
فرارو- شهر‌های مختلف عراق از جمله بغداد، پایتخت، از سه روز پیش صحنه اعتراضات گسترده‌ای بود. این اعتراضات تاکنون به کشته شدن دست کم ۶۰ نفر و مجروح شدن ۳۴ نفر منجر شد. درپی این اعتراضات یکی از سوال‌ها مهم این بود که مرجع عالی شیعیان عراق چه موضعی در این باره اتخاذ می‌کند.

به گزارش فرارو، بالاخره این اعتراضات و سرکوب گسترده آن روز جمعه با واکنش آیت الله سیستانی روبه رو شد. موضع آیت‌الله سیستانی از سوی حجت الاسلام و المسلمین «احمد صافی» نماینده ایشان در نماز جمعه کربلا اعلام شد.

آیت الله سیستانی خشونت‌ها از طرف نیرو‌های امنیتی و تظاهرات کنندگان را محکوم کرده است. او خواستار "اقدامات جدی در راه اصلاحات و مبارزه با فساد" شد. آیت الله سیستانی از "سهمیه بندی و رابطه بازی در اداره کشور" انتقاد کرد.

آیت الله سیستانی هشدار داد "اصلاحات یک ضرورت غیر قابل اجتناب است و اگر نشانه‌های درخواست آن برای مدتی کاهش یابد، در زمان دیگری و این بار با قدرت و گستره بیشتری باز خواهد گشت."

او از قوای سه گانه عراق خواست " اقدامات عملی واضح در راه اصلاحات واقعی اتخاذ کنند."

آیت الله سیستانی پیشنهاد خود در سال ۲۰۱۵ همزمان با اعتراض مردمی علیه فساد را دوباره مطرح کرد. براساس آن پیشنهاد "یک کمیته از برخی افراد شناخته شده در تخصص‌های ذی ربط و از خارج از جریان‌های حاکم که دارای اعتبار بوده و به کارآمدی عالی و پاکدستی کامل معروف هستند، تشکیل گردد و برای تعیین اقدامات مورد نیاز در راه مبارزه با فساد و تحقق اصلاحات مورد نظر مکلف شود. "

آیت الله سیستانی همچنین نسبت به پیامد‌های " خطرناک استفاده از خشونت و خشونت متقابل در جنبش اعتراضی کنونی" هشدار داد.

مرجع عالی شیعیان عراق از قدرت معنوی بسیار زیادی در این کشور برخوردار است، ورود او به بسیار از تنش‌ها و درگیری‌ها در عراق خاتمه داده است. از جمله ورود‌های موثر ایشان می‌توان به بحران نجف در سال ۲۰۰۴ و حمله داعش به این کشور می توان اشاره کرد.

او مواضع اصولی خود را در قبال تحولات سیاسی عراق و منطقه همیشه حفظ کرده است. آیت الله سیستانی فرایند‌های سیاسی را کاملا زیر نظر دارد و هرگاه احساس کند که خطر در کمین منافع ملی عراق است به موضوعات ورود پیدا می‌کند. او تلاش می‌کند همیشه حد فاصل دولت و ملت قرار گیرد و این دو را بهم نزدیک کند.

او همیشه به دنبال پیشگیری از خشونت و حفظ امنیت عراق بوده است. آیت الله سیستانی در سال‌های اخیر بار‌ها نسبت به گسترش فساد در اداره امور کشور هشدار داده است، اما این هشدار‌ها کمتر از سوی سیاستمداران مورد توجه قرار گرفته است.

با اعلام موضع آیت الله سیسستانی درباره تحولات اخیر عراق از روز گذشته آتش خشونت‌ها فروکش کرده است و حالا نوبت دولت عادل عبدالمهدی است که به اصلاح امور بپردازد.
 


موضع اصولی آیت‌الله سیستانی درباره ناآرمی‌های عراقنخست وزیر عراق از موضع آیت الله سیستانی استقبال کرد

واکنش عبدالمهدی به موضع آیت الله سیستانی

اعتراضات ضد دولتی در عراق چهار روز است که در جریان است. این اعتراضات تاکنون بیش از ۶۰ کشته داشته است. انگیزه اصلی معترضان، مقابله با فساد در کشور است. اما در این بین سوء استفاده‌های سیاسی نیز از اعتراضات صورت گرفته است.

عادل عبدل‌المهدی نخست وزیر عراق در اولین سخنرانی خود از آغاز اعتراضات وعده داد به نگرانی‌های معترضان پاسخ خواهد داد، اما هشدار داد که هیچ " راه‌حل معجزه‌آمیزی" برای مشکلات عراق وجود ندارد.

نخست وزیر عراق گفت که از نیرو‌های امنیتی کاملا حمایت می‌کند و تاکید کرد که در مواجهه با معترضان "از استاندارد‌های بین‌المللی" پیروی خواهد کرد.

اما امروز عادل عبدالمهدی پس از اعلام موضع آیت الله سیستانی با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد که "دولت خود را ملزم به ارائه برنامه‌های عملی و به کار گرفتن تمام توان خود برای کاهش رنج شهروندان و بهبود خدمات و فراهم کردن فرصت‌های شغلی می‌داند و از دو قوه مقننه و قضائیه می‌خواهد با تمام اختیارات خود با دولت همکاری مشترک داشته باشند."

او به تجلیل از موضع آیت الله سیستانی پرداخت و گفت: «مرجعیت دینی بار دیگر ثابت کرد که قوت قلب و مشعلی است که مسیر هدایتگری را در روز‌های دشوار روشن می‌کند.»

او از گروه‌های سیاسی نیز خواست با دیگر گروه‌ها و دولت برای تامین شرایط اصلاحات همکاری کنند.

نخست وزیر عراق همچنین دستور لغو ممنوعیت آمد و شد در بغداد را از پنج صبح امروز (شنبه) پنج اکتبر صادر کرد.


بیشتر بخوانید: چرا عراق منفجر شد؟

موضع اصولی آیت‌الله سیستانی درباره ناآرمی‌های عراق

ناارامی ها در عراق ده ها کشته و زخمی به جا گذاشته است

طرح ترور آیت الله سیستانی؟

در همین حال روز جمعه همزمان با اعلام موضع آیت الله سیستانی شبکه خبری المیادین لبنان از خنثی شدن طرح ترور آیت الله سیستان مرجع بزرگ شیعیان عراق خبر داد. المیادین این خبر را به نقل از استاندار نجف اعلام کرد، اما منابع معتبرآن را تائید نکردند.

خبر خنثی سازی طرح ترور آیت الله سیستانی در ایران بازتاب وسیعی یافت و رسانه‌های مختلف این خبر را منتشر و حتی برخی به تحلیل آن پرداختند.

شبکه العالم وابسته به ایران نیز این خبر را به نقل از استاندار نجف اعلام کرد، این شبکه همچنین گزارش داد که اعضای این گروه قصد کشاندن اعتراضات اخیر به سمت دفتر آیت الله سیستانی را داشته اند.

اما ظاهرا این خبر اعتبار زیادی ندارد و هیچ گروهی قصد ترور آیت الله سیستانی را نداشته است. منابع مطلع می‌گویند این خبر ناشی از سوء برداشتی از سخنان لؤی الیاسری استاندار نجف بوده است.

هدف اصلی اعتراضات در عراق مقابله با فساد بوده است، اما از همان ابتدا حواشی سیاسی زیادی حول آن شکل گرفت. شعار‌های ضد ایرانی معدودی از معترضان و در خواست استعفای دولت ازجمله حاشیه‌های سیاسی آن بوده است.
bato-adv
مجله خواندنی ها
bato-adv
bato-adv
bato-adv
bato-adv