bato-adv
رفتارهای متناقض آمریکا در قبال قطر

ترامپ بازیچه عربستان شده است؟

در روزهای اخیر، مقامات آمریکا سعی دارند راه‌حلی برای مناقشه میان قطر و ائتلافی از همسایگان عرب به رهبری عربستان سعودی، امارات متحده عربی و مصر ایجاد کند.

تاریخ انتشار: ۱۷:۱۳ - ۲۸ خرداد ۱۳۹۶

ترامپ آمریکا را بازیچه دست عربستان کرده است

فرارو- در روزهای اخیر، مقامات آمریکا سعی دارند راه‌حلی برای مناقشه میان قطر و ائتلافی از همسایگان عرب به رهبری عربستان سعودی، امارات متحده عربی و مصر ایجاد کند.

به گزارش فرارو به نقل از فارین پالیسی، این نزاع شامل شکایاتی درباره حمایت قطر از جنبش‌های افراطی و نقش قطر به‌عنوان مزاحم منطقه‌ای است. ایالات‌متحده در تغییر جهت‌گیری علیه قطر نقش مهمی دارد.

اما در این بحبوحه، مسئله مهم دیگری در میان متحدان آمریکا مطرح می‌شود: چه کسی تصمیم‌گیرنده است؟ زمانی که آمریکا مجبور است به دنبال مشروع‌ترین اهداف سیاسی منافع خود را درخطر قرار دهد، چه کسی تصمیم‌گیرنده خواهد بود؟

در این مورد، عربستان و متحدانش آمریکا را غافلگیر کردند. آن‌ها بدون هیچ هشداری قطر را تحریم کردند و شریک امنیتی آمریکا را که میزبان بیش از 10 هزار سرباز آمریکایی است در محاصره قراردادند.

اقدام آن‌ها عملیات نظامی آمریکا از پایگاه نیروی هوایی العدید را به خطر می‌اندازد. آمریکا تلاش‌های زیادی برای افزایش وحدت میان کشورهای عضو در شورای همکاری‌های خلیج‌فارس کرد که با این اقدام بخش زیادی از زحماتش به باد رفت.

ائتلاف ضد قطر خواسته‌های مبهمی دارند که تقریباً برابر با تسلیمِ کامل قطر در برابر آن‌هاست. نمونه چنین اظهاراتی مقاله‌ای در وال‌استریت ژورنال از "یوسف العتیبه" سفیر امارات در ایالات‌متحده است که در آن اظهار داشت "قطر باید تأیید کند که دوحه به مرکز پرورش ایدئولوژی افراطی و حمایت مالی از تروریست‌ها تبدیل شده است. سپس باید یک‌بار برای همیشه، تصمیمی قاطع برای حل مشکل افراط‌گرایی بگیرد. باید از حمایت‌های مالی دست بردارد و به دخالت در امور داخلی کشورهای همسایه خاتمه دهد. همچنین باید به ترویج رسانه‌ای افراط‌گرایی پایان دهد."

شکایات درباره سیاست‌های منطقه‌ای قطر تماماً بی‌اساس نیست. ازیک‌طرف، قطر میزبان مرکز عملیات هوایی ایالات‌متحده در منطقه است. قطر تجهیزات نظامی پیشرفته از آمریکا خریداری می‌کند که حامیِ فرصت‌های شغلی در صنعت دفاع آمریکا است. قطر یکی از تأمین‌کننده‌های عمده انرژی برای اقتصادهای غربی است. همچنین، عضو ائتلاف شرکای آمریکا است که با تهدیدات منطقه‌ای مانند داعش مبارزه می‌کند.

از طرفی دیگر، قطر سابقه‌ی تیره‌ای در حمایت از جنبش‌های اسلام‌گرای افراطی مانند جبهه النصره و جانشینانش در گروه‌های اپوزیسیون سوری دارد. آمریکا همیشه درباره این مسائل به قطر شکایت کرده است؛ اما اثبات حمایت مالی قطر از تروریست‌های دشوار است.

بعلاوه، قطر با حمایت از اخوان المسمین که عربستان و مصر آن را تهدیدی برای خود می‌دانند، این کشورها را تحریک می‌کند. الجزیره، شبکه خبری ماهواره‌ای مستقر در دوحه به صدای منتقدان این کشورها تبدیل شده است. در آخر، قطر که یک میدان گاز طبیعیِ مشترک با ایران دارد، رابطه بسیار دوستانه و نزدیکی به این کشور برقرار کرده که رقیب اصلی عربستان و شرکایش محسوب می‌شود.

"رکس تیلرسون" وزیر امور خارجه ایالات‌متحده، سعی کرده میانجیگری کند و راهی برای خروج از اختلافات بیاید. او در واشنگتن با مقامات هر دو طرف مناقشه دیدار کرد و از قطر خواست حمایت از گروهای تروریستی را متوقف کند و از عربستان و شرکایش خواسته درخواست‌های نامعقول نداشته باشند.

در همین حال، سخنگوی نظامی آمریکا بر عدم ایجاد اخلال در عملیات پایگاه هوایی العدید تأکید کرده و خواستار تداوم همکاری‌های امنیتی شده است. دو کشتی نیروی دریایی آمریکا به‌طور منظم از بندر دوحه بازدید می‌کردند. وزیر دفاع آمریکا "جیمز ماتیس" در دیدار با همتای قطری خود اعلام کرد که دولت آمریکا بر توافق پاییز گذشته مبنی بر فروش 12 میلیارد دلار جت 72 F-15 پایبند است.

این تنها اقدام عاقلانه‌ای بود که دولت آمریکا می‌توانست در چنین وضعیت خطرناکی انجام دهد. این اقدام اظهارات و پیام‌های توییتری ترامپ علیه قطر را بی‌اساس جلوه داد. آمریکا باید در مواضع خود روشن باشد. تاکنون از قطر خواسته‌شده از حمایتِ گروه‌های افراطی در سوریه و فلسطین دست بردارد و رهبران حماس را از کشور اخراج کند. همچنین انتظار دارند قطر از تحریک کشورهای همسایه خود دست بردارد. عدم موفقیت در توافق با قطر احتمال دارد آمریکا را به فکر جابه‌جایی پایگاه نظامی خود بیندازد؛ اما پیاده‌سازی چنین طرحی ماه‌ها به طول می‌انجامد. انتظارات از قطر برای فاصله گرفتن از ایران واقع‌گرایانه و معقول نیست، زیرا این دو کشور منبع گاز طبیعی مشترک دارند.

این مناقشه اختلافات میان آمریکا و دیگر اعضای ائتلاف را برجسته کرده که به دلیل تاکتیک‌های مورداستفاده ائتلاف عربستان است. اقدام ناهماهنگ عربستان در انزوای قطر، به منافع آمریکا آسیب زد و سبب تعمیق روابطش با ایران شد. ایران با ارسال محموله‌های غذایی سعی کرده تحریم‌های عربستان علیه قطر را خنثی کند. کشورهای دیگر مانند روسیه و ترکیه نیز تلاش دارند اختلاف میان آمریکا و شرکای عربش را بیشتر کنند.

بنابراین علاوه بر تلاش در تغییر سیاست‌های قطر، آمریکا باید خط‌ونشان‌هایی هم برای عربستان سعودی بکشد که سابقه سیاهی در ایجاد بی‌ثباتی و ترویج افراط‌گرایی دارند. آمریکا باید بر عربستان فشار آورد تا محاصره اقتصادی قطر را متوقف کرده و اختلافات را از شیوه‌های دیپلماتیک حل‌وفصل کنند. سعودی در اقدامات اخیر منافع و سربازان آمریکا را درخطر قرار داده است.

منبع: فارین پالیسی

ترجمه: وب‌سایت فرادید


bato-adv
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۳۲ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
آمریکا در حال فروختن اسلحه و ادوات نظامی به کشورهای عربی بدون در نظر گرفتن ملاحظات سیاسی است
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۷ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
باز هم در صدد تطهیر آمریکا هستید ؟ کی تا حالا شیطانک ها قدرت فریب شیطان بزرگ داشته اند که این بار دومش باشد ؟
عضو هیات علمی
Iran (Islamic Republic of)
۰۲:۰۳ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
رقص شمشیر اگرچه 100 میلیارد دلار برای آمریکا فراهم کرد، ولی فکر کنم کار سختی دست آمریکا که ادعای رهبری دمکراسی را دارد، داد.
سوال اینست که آمریکا به پولش زنده است یا دمکراسی آن؟؟ پاسخ را عقلای آمریکا می دانند قطعا.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۲۲ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
امریکاوعربستان بادولت مردان بی عقل شان بزودودی نابودخواهندشد
ناشناس
Russian Federation
۱۸:۱۲ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۸
این سیاست امریکاست. غیر قابل پیش بینی!!!!!!!!!!!!!
مجله خواندنی ها
انتشار یافته: ۷
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۴۷ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۸
عربستان بازیچه بود و خواهد بود
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۵۸ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۸
امریکابی بی عقل عربستان بی عقل ترازان
bato-adv
bato-adv
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین